Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Referiri la activitatea de comert exterior in judetul Neamt

Comert

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Realizarea unui magazin de talie cu 5 raioane
Conceptul de pret si baza preturilor
Comportamente specifice in magazine cu sistem de servire libera
Organizarea activitatii de marchandising
SERVICIILE COMERCIALE
Aprovizionare/Cumparare
Managementul afacerilor comerciale in conditii de criza
INSPECTIA INAINTE DE LIVRARE
MASURARE SI CONTROL ALE CALITATII
PRINCIPALELE FORME DE PIETE CONTEMPORANE

Referiri la activitatea de comert exterior in judetul Neamt
1. Economia judetului Neamt in permanenta schimbare

Modificarile ce au cuprins economia romaneasca in ultimul deceniu au impus noi strategii privind trecerea de la economia centralizata la cea de piata. Asa incat, dupa 1989, fenomenul s-a propagat la scara macro, atat in sfera unitatilor de productie, cat si a celor prestatoare de servicii.

Schimbarile au fost insotite si de numeroase convulsii sociale, pentru ca, in definitiv, intregul ansamblu economic venea dupa o jumatate de secol de tutela a statului, ca unic actionar.

Incet, dar sigur, intreprinderile existente inca din 1989 si-au schimbat radical maniera de abordare a intregului complex de factori, majoritatea privatizandu-se, cele mai atractive, in prima faza, fiind unitatile mici si mijlocii, usor de adaptat la noul curs economic. Treptat in aria privatizarilor au urmat colosii industriali, etapa in derulare, in care capitalul strain a fost si este determinant.

Evident, si la nivelul judetului Neamt s-au produs numeroase mutatii economice, in prezent, majoritatea unitatilor de productie bazandu-se pe propriile resurse, dezvoltandu-se de la un an la altul.

In aceasta situatie, productia exportata a cunoscut un reviriment important, cu predilectie produsele obtinute prin prelucrarea lemnului, apoi cele ale industriei usoare, chimice, masinilor si utilajelor agricole.

In paralel, alaturi de vechile unitati, in acesti ani au aparut noi societati comerciale, care se impun pe piata din ce in ce mai mult, in functie de domeniul de activitate.

 • Comertul exterior in judetul Neamt la nivel de    ramuri economice

1. Industria exploatarii si prelucrarii lemnului

Daca, la inceputuri, schimbul de produse a fost principala faza a comercializarii masei lemnoase in zonele de deal si ses, lucrurile au capatat alte valente dupa infiintarea si dezvoltarea sectorului de industrializare. Astazi, exploatarea si prelucrarea lemnului reprezinta principala preocupare din zona judetului Neamt si, se pare, ca va ramane multa vreme.

Incepand de la fazele primare, pana la cele mai moderne piese de mobilier cerute la export, prelucrarea lemnului a atins cote deosebite. Intreprinderile mici si mijlocii investesc sume mari in dotare si modernizare, astfel ca produsele sa se impuna pe piata occidentala, spre care se indreapta 90% din productie.

Firme exportatoare din judetul Neamt: Tehnoprod , IMOB, NordArin International, Prodimprim International, Forestar, TCE 3 Brazi, Rami Impex, Nova 2000, etc.

2. Industria celulozei si hartiei

Evident, lemnul ca materie prima, a trebuit sa ia si calea fabricilor de hartie. In Piatra Neamt SC Petrocart SA continua traditia de un secol si jumatate in producerea hartiei si cartoanelor, exportand produse de buna calitate.

3. Industria chimica

Dezvoltarea industriala fara precedent de dupa 1950 a facut ca, in apropiere de Piatra Neamt, la Savinesti, sa se ridice una dintre cele mai mari platforme chimice din Romania, capacitati care pot produce mari cantitati de ingrasaminte chimice, dar si fire si fibre sintetice.

Dintre societatile comerciale existente la Savinesti, care au marcat profund viata social-economica a municipiului Piatra Neamt s-au remarcat : RIFIL, FIBREX, Azochim, Melana.

Societatea Kober produce si exporta: emailuri, lacuri, vopsele, grunduri pentru suprafete din metal, lemn si zidarie, vopsele pentru zugraveli interioare si exterioare, adezivi, tencuieli, etc.

Industria constructiilor de masini

Industria din domeniu a fost si este reprezentata de Mecanica ”Ceahlau”. In prezent, ofera o gama diversa de masini si utilaje folosite in agricultura.

Un alt reprezentant al constructiilor de masini este SC Comes SA, societate specializata in producerea de masini si piese de schimb pentru industria fibrelor sintetice.

5. Industria materialelor de constructii

La acest capitol, judetul Neamt dispune de mari resurse, in principal calcar, necesare producerii varului, dar si a cimentului. Fabrica de ciment Moldocim exporta mari cantitati de ciment in tari din Europa, iar caramizile produse la SC Zonoceram sunt de asemenea cerute pe piata externa.

6. Industria usoara

Inca de la inceputul secolului trecut, fabrica ”Doamna”, astazi moderna SC Ema SA producea si exporta imbracaminte.

Desi s-a confruntat cu probleme specifice perioadei de tranzitie, industria usoara din judetul Neamt a cunoscut o adevarata explozie in dezvoltarea IMM-urilor, care produc in proportii covarsitoare pentru export: Moda Elissa SRL,Pro Fashion SRL, Camil Impex SRL, Alex Conf SRL, Trust Toma Impex SRL, Confistel SRL, Monasil Cominprex SRL, Staro etc.

In industria usoara se intalneste si prelucrarea in lohn. Numeroase firme internationale din Statele Unite ale Americii, Italia, isi dimensioneaza talia si isi reconfigureaza sistemul strategic si implicit structura in sensul obtinerii unei configuratii de cost cat mai avantajoase. In cazul prelucrarii in lohn, firmele respective isi transleaza activitatea de fabricatie in tari cu cost redus al fortei de munca, cum este cazul Romaniei, aprovizionarea si vanzarile raman in continuare in responsabilitatile sale directe.

7. Industria alimentara

In urma cu mai bine de un secol, produsele erau obtinute empiric, dupa metode transmise din generatie in generatie. Inca din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea au aparut semne ale dezvoltarii unitatilor in care se obtineau diverse produse, incepand cu traditionalele mori si infiintarea unor unitati specializate in anumite produse.

Cea mai mare unitate din domeniul alimentar a fost Fabrica de bere Zimca, infiintata in 1890, care produce si pentru export.

Dintre unitatile de profil, in ultima vreme se remarca firmele Montana SA, care exporta branzeturi, lactate. Societati ca: Roma Mod, Kubo Ice Cream Company exporta dulciuri.

8. Industria farmaceutica

La SC Plantavorel SA(fondata in 1825) se continua traditia produselor farmaceutice care au la baza extractul de plante medicinale, multe dupa celebrele retete ale familiei Vorel. Se exporta produse fitoterapeutice, produse de uz balnear, produse netritionale si suplimente alimentare, produse cosmetice, ceaiuri, toate 100% naturale.

9. Agricultura

Se exporta numeroase produse: cereale(Cerealcom SA), fructe de padure(Centru de Recoltare, Prelucrare si Valorificare a Fructelor de Padure – exporta in Norvegia, Suedia, Finlanda).

 • Exporturile

In anul 2001, 10 firme din judetul Neamt au realizat o valoare importanta a exporturilor de cca. 3.747.361.411 mii lei(14129 mii Euro), comparativ cu

valoarea totala a exporturilor judetului Neamt din 2003(165.065 mii Euro).

Tabel 1: Topul exportatorilor - lista societatilor comerciale care au realizat

in anul 2001 cel mai inalt nivel la export

(mii lei

locul

Societatea

Domeniul de activitate

Valoarea exporturilor

I

PETROTUB SA

materiale constructii

1.519.038.626

II

RIFIL SA

fire sintetice

647.578.402

III

FIBREXNYLON SA

fire sintetice

576.577.570

IV

BULGARI ROMANIA SRL

confectii

238.602.157

V

FORESTAR SA

lemn

210.477.260

VI

SEF PETROFOREST SA

celuloza si hartie

139.336.791

VII

IMOB SRL

mobilier128.711.038

VIII

STARO SRL

confectii

106.498.268

IX

TCE 3 BRAZI

lemn

101.239.323

X

SMIRODAVA

confectii

79.301.976

Sursa: Camera de Comert si Industrie Neamt

 • Importurile

In ceea ce privesc importurile, in judetul Neamt se aduc multe tipuri de marfuri, din care mentionam:

 • produse alimentare, bauturi, tutun
 • produse vegetale
 • medicamente
 • produse chimice
 • materiale plastice, cauciuc
 • confectii textile
 • incaltaminte
 • ceramica, sticla
 • obiecte sanitare
 • masini si echipamente de transport
 • automobile
 • echipamente industriale
 • birotica - echipamente si accesorii
 • produse electrocasnice

Activitatea de comert exterior in perioada 2002- 2003

Tabel 2.: Exportul si importul in judetul Neamt , iunie-iulie 2002

(mii EURO)

2002

Iun.

Iul.

Aug.

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Export FOB   

Import CIF

Sold

Sursa: Camera de Industrie si Comert - Neamt

Tabel 2.: Exportul si importul in judetul Neamt , 2003

(mii EURO)

2003

Ian.

Feb.Mar.

Apr.

Mai

Iun.

Iul.

Aug.

Sep.

Oct.

Nov.

Dec.

Export FOB

Import CIF

Sold

Sursa: Camera de Industrie si Comert – Neamt

In semestrul al doilea al anului 2003 exporturile in judetul Neamt au fost de 92.895 mii Euro, sub nivelul celor realizate in aceeasi perioada din 2002(11541 mii Euro); scazand cu 19%.

In aceeasi perioada, in 2003 importurile au totalizat 108.606 mii Euro, scazand cu 6% fata de 2002 (115.042 mii Euro).

In 2002, semestrul al doilea balanta comerciala a fost deficitara(-501 mii Euro), pastrandu-si trendul negativ si in aceeasi perioada a lui 2003 cand aceasta a fost cronic deficitara(-15711 mii Euro).

Figura1.Evolutia comertului exterior in judetul Figura2.Evolutia comertului exterior in judetul

Neamt perioada iul-dec 2002 Neamt perioada iul-dec 2003

Sursa: Realizat pe baza informatiilor de la Camera de Comert si Industrie Neamt

In 2003 exporturile judetului Neamt au contribuit cu o valoare de 166.065 mii Euro(1,05) in totalul exporturilor Romaniei, care au totalizat 15.717.170 mii Euro(100%), ceea ce reprezinta un procent nesemnificativ. In aceasta perioada cresterea exporturilor inspre zona euro a fost favorizata de aprecierea euro, care a adus venituri suplimentare.

Importurile judetului Neamt au contribuit cu o valoare de 201.535 mii Euro(0,95%) in totalul importurilor Romaniei de 21.101.563 mii Euro(100%), reprezentand un procent foarte mic.

In 2003 balanta comerciala a judetului Neamt a avut soldul negativ(de -35.470 mii Euro), la fel ca soldul balantei comerciale a Romaniei(-5.38353 mii Euro).

RO=100% RO=100%

NT=1,05% NT=0,95%

Sursa: Realizat pe baza informatiilor de la Camera de Comert si Industrie Neamtloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 370
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site