Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Bilantul contabil - procedeu al dublei reprezentari a patrimoniului

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micBilantul contabil - procedeu al dublei reprezentari a patrimoniului.

Bilantul contabil reprezinta punctul de pornire dar si de incheiere a tuturor inregistrarilor contabile dintr-un exercitiu de gestiune.

Conform legii contabilitatii, bilantul contabil este documentul oficial de gestiune care trebuie sa dea o imagine fidela si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.Pornind de la definirea patrimoniului ca un ansamblu de drepturi si obligatii, bilantul contabil se prezinta sub forma unui tabel cu 2 parti egale: ACTIVUL si PASIVUL.

In activ se inscriu drepturile unitatii patrimoniale iar in pasiv obligatiile.

Termenul de bilant vine din limba latina, BI LANX - insemnand "cu 2 talere".

In italiana s-a raspandit prin cuvantul BALANCIA care semnifica o balanta cu 2 talere aflate in echilibru permanent.

Partea din patrimoniul unitatii asupra careia se poate actiona, care poate fii activata pentru realizarea obiectului de activitate al unitatii cuprinde in principal:

bunurile aflate in proprietatea unitatii, ex. terenuri, cladiri, utilaje, materiale.

creante - reprezentand dreptul de a incasa sume de bani de la clienti sau de la alti debitori pentru livrarile efectuate si facturate sau pentru alte debite.

lichiditati - incluzand: bani, numerar din caseria unitatii, disponibilitatile banesti din conturile bancare, efectele comerciale de plata.

Aceste bunuri, bani si creante sunt in mod continuu activate pentru realizarea activitatii intreprinderii. De aceea se numesc elemente de activ sau prescurtat active. Elementele de activ au intotdeauna o sursa de provenienta. Principalele surse sunt capitalul social si datoriile.

Capitalul social reprezinta acea parte din valoarea activelor pusa la dispozitia societatii comerciale de catre actionari sau asociati pe durata existentei societatii in scopul realizarii activitatii si obtinerii de profit.

Datoriile unitatii pot fii: fata de banci sau alte institutii de credit, fata de furnizorii de materiale si de servicii, fata de angajati, fata de bugetul statului, sau cel al asigurarilor sociale, fata de alte persoane fizice sau juridice.

Asupra datoriilor si a capitalului social o societate comerciala nu poate actiona direct ci doar prin intermediul elementelor de activ. De aceea aceste elemente sunt numite de pasiv sau prescurtat pasivul, formand impreuna pasivul bilantului.

Cele doua parti din bilant sunt in permanenta egale: ACTIVUL = PASIVUL

Deoarece pasivul este format din capitalul social si datoriile societatii, aceasta egalitate poate fii scrisa sub forma: ACTIV = CAPITAL + DATORII.

Din aceasta relatie se poate calcula valoarea capitalului scazand valoarea datoriilor din totalul activului: CAPITAL = ACTIV - DATORII.

Unitatea patrimoniala utilizeaza elementele de activ pentru a-si desfasura activitatea. Aceasta activitate se poate finaliza cu un surplus de bunuri creante sau bani care maresc activul bilantului sub forma profitului.

Atunci cand activitatea se finalizeaza cu un minus de bunuri, bani sau creante rezultatul va fii pierdere care diminueaza activul bilantului. Pentru compensarea acestei diminuari pierderea se inscrie in activul bilantului.

O pierdere schematica a bilantului unei societati comerciale poate avea urmatoarea schema:

ACTIV    BILANT PASIV

A.     valoarea elem. de activ

B.     pierdere

A.     val. Surselor de finantare a activelor

B.     profit

O alta determinare a bilantului pleaca de la prezentarea intreprinderii ca un centru de colectare si de utilizare a fondurilor. Astfel o societate comerciala colecteaza fonduri de la asociati sau actionari, de la banci sub forma de credite, de la furnizori sau alte persoane fizice sau juridice sub forma unor datorii pe termen scurt pe care le utileaza pentru a cumpara mijloace de productie si diverse materiale pe care le prelucreaza si le livreaza clientilor sai sub forma de produse sau servicii. In aceasta optica bilantul descrie modul de finantare al intreprinderii (originea fondurilor sau a resurselor financiare) si utilizarea data acestor sume.

ACTIV    BILANT PASIV

UTILIZARILE

MOD. DE OBTINERE A RESURSELOR

permanente (utilaje, cladiri, mijloace fixe)temporare (circulanti, materiale, creante, lichiditati)

fonduri din capital propriu

datorii

Exemplu de intocmire a bilantului uni societati cu raspundere limitata:

In octombrie 1999, trei persoane (Ionescu, Popescu si Georgescu) se asociaza pentru a cumpara si exploata un atelier de reparatii auto. Fiecare dintre ei isi aduce aportul la constituirea noii societati prin subscrierea si depunerea in banca a sumei de 40.000.000 lei. Bilantul initial dupa constituirea societatii si depunerea capitalului este:

ACTIV    BILANT PASIV

- bani la banca 120.000.000

- capital social 120.000.000

Dupa constituirea societatii aceasta cumpara un garaj care costa 150.000.000 lei din care se achita 50.000.000 lei, restul urmand a fii achitati in termen de 6 luni.

De asemenea societatea cumpara piese de schimb auto in valoare de 30.000.000 lei pe care le achita cu numerar.

Bilantul contabil dupa efectuarea acestor operatii se prezinta astfel:

ACTIV    BILANT PASIV

Cladire 1.500.000

Piese de schimb 30.000.000

Bani la banca 40.000.000

Capital social 120.000.000

Datorie la furnizor 100.000.000

TOTAL: 220.000.000

TOTAL:    220.000.000

In practica exista 2 forme de bilant:

bilant orizontal - sub forma unui tabel cu 2 parti egale: activ si pasiv;

bilant vertical - tot sub forma unui tabel in care se prezinta succesiv activul si pasivul.

Atat activul cat si pasivul bilantului sunt structurate pe grupe, capitole si posturi de bilant.

Grupa este cea mai sintetica treapta a bilantului cuprinzand elemente patrimoniale care au o caracteristica generala comuna ca de exemplu activele imobilizate, activele circulante, capitalurile proprii, etc.

Capitolul reprezinta o treapta a bilantului care detaliaza elementele din cadrul unei grupe dupa caracteristici mai analitice.

Astfel grupa activelor mobilizate cuprinde:

CAP. I. Imobilizari necorporale

II. Imobilizari corporale

III. Imobilizari financiare

Posturile din bilant cuprind in cazul fiecarui capitol elementele patrimoniale de baza. De exemplu, CAP. II. Imobilizari corporale cuprinde posturile: terenuri si mijloace fixe.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1342
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved