Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA FLUXURILOR DE STOCURI PROVENITE DIN CUMPARARI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA FLUXURILOR DE STOCURI PROVENITE DIN CUMPARARI1. CONTABILITATEA SOCURILOR DE MATERII PRIME SI MATERIALE CONSUMABILE

Stocurile de materii prime reprezinta bunurile care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala sau in starea transformata.

Stocurile de materiale consumabile sunt bunuri care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi de regula in produsul finit.

Potrivit Planului de Conturi General aprobat prin OMF nr.2007 contabilitatea stocurilor de materii prime si materiale consumabile se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor conturi:

Contul 301 - Materii prime

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si micsorarii stocurilor de materii prime, este un cont de activ.

Contul 302 - Materiale consumabile

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si micsorarii stocurilor de materiale consumabile,este un cont de activ.

Contul 303- Materiale de natura obiectelor de inventar

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei, micsorarii si uzurii materialelor de natura obiectelor de inventar.

Contul 308 - Diferente de pret la materii prime si materiale

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta diferentelor, in plus sau in minus, intre pretul de inregistrare standard si costul de achizitie, aferent materiilor prime, materialelor consumabile si materiilor de natura obiectelor de inventar.

Materiile prime si materialele consumabile sunt destinate consumului productiv afectand cheltuielile curente de exploatare in cadrul carora aceste consumuri sunt evidentiate ca naturi de cheltuieli distincte cu ajutorul urmatoarelor conturi:

Contul 606 - Cheltuieli cu materii prime

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu materiile prime, este un cont de activ.

Contul 602- Cheltuieli cu materii prime

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu materialele consumabile, este un cont de activ.

Contul 603 - Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor privind materialele de natura obiectelor de inventar, la darea in folosinta a acestora.CONTABILITATEA STOCURILOR DE MARFURI

Marfurile sunt bunuri pe care o unitate patrimoniala, specializata in comert le cumapara in vederea vanzarii.

Inventarul permanent al stocurilor de marfuri, indiferent de sediul acestuia , presupune practicarea urmatoarelor preturi specifice circulatiei de marfuri:

-costuri de achizitie , asimilate de cele mai multe ori in practica cu preturile de cumaprare specifice comertului en-gros sau cu ridicata, unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine, de regula, prin metoda cantitativ -valorica.

Pretul de vanzare includ TVA , practicate in comertul en detail , unde contabilitatea analitica a marfurilor se tine, de regula, prin metoda global valorica.In astfel de cazuri , pentru ca in contul 371 sa se formeze pretul de vanzare cu amanuntul inclusiv TVA se impune utilizarea concomitenta a contului:

-378- Diferente la pret de marfuri, pentru a reflecta adaosul comercial practicat in unitatile operative en-detail.

Prin Planul de Conturi General in vigoare s-au instruit urmatoarele conturi pentru reflectarea stocurilor de marfuri:

Contul 371 - Marfuri

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfuri,este un cont de activ

Contul 378- Diferente de pret la marfuri

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta adaosului comercial aferent marfurilor din unitatile comerciale, este un cont rectificativ al valorii de inregistrare a marfurilor.

Contul 4428 - TVA neexigibila

-cu ajutorul acestui cont se tine evidenta TVA inclusa in pretul de vanzare cu amanuntul la unitatile comerciale ce tin evidenta la acest pret, este un cont bifunctional.

Fluxurile contabile curente privind stocurile de marfuri sunt puternic influentate de trei factori:

-metodele de contabilitate sintetica a stocurilor de marfuri, respectiv inventar permanent sau intermitent, in conatbilitatea financiara

-metodele de contabilitate analitica a stocurilor de marfuri , respectiv metoda cantitativ valorica, specifica comertului en-gros sau cu ridicata si metoda global valorica specifica comertului en detail sau cu amanuntul.

Principiul necompensarii cheltuielilor cu veniturile potrivit caruia, costul de achizitie al marfurilor trebuie sa afecteze cheltuielile curente de exploatare, contabilizate cu ajutorul contului 607-*cheltuieli privind marfurile, cu ajutorul caruia se tine evidenta cheltuielilor privind marfuri.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 877
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved