Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea rezervelor intreprinderii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea rezervelor intreprinderii

Rezervele reprezinta, in principiu, beneficii capitalizate in mod durabil de intreprindere pana la o decizie contrara a organelor autorizate. Deci ele se constituie si doteaza in raport cu cotele distribuite din beneficiile anului.In mod exceptional, rezervele se mai pot constitui si din alte resurse, cum sunt diferentele din reevaluare si primele de capital.

Structural, rezervele se impart in rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale, rezerve de valoare justa, rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare si alte rezerve.

Rezervele legale se constituie in proportie de cel putin 5 % din profitul contabil anual inainte de impozitare (profitul brut) pana la limita cand rezerva atinge 20 % din capitalul social - la societatile comerciale cu capital autohton si regiile autonome - si 25% la societatile comerciale cu participare de capital strain.

Se precizeaza ca sumele utilizate pentru constituirea sau majorarea fondului de rezerva sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, in limita a 5 % din profitul anual, pana ce acesta va atinge a cincea parte din capitalul social.

Legea societatilor comerciale prevede ca in rezervele legale se include si excedentul obtinut prin emisiunea actiunilor la un curs mai mare decat valoarea lor nominala, daca acest excedent nu este intrebuintat la acoperirea cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizarilor. Prin scopul lor rezervele legale sunt destinate sa protejeze capitalul social in cazul in care exercitiile financiare s-au incheiat cu pierderi.

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din beneficii nete ale unitatilor patrimoniale, conform prevederilor din statutul acestora. Ele pot avea ca scop temperarea asociatilor de a pretinde dividende in dauna altor obligatii mai mari si mai urgente ale intreprinderii privind functionarea sa normala.

Rezerve de valoare justa apar numai in situatiile financiare anuale consolidate (la societatile comerciale de grup).

Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare apar atunci cand imobilizarile corporale au fost realizate (amortizate, vandute, casate etc.), iar rezerva din reevaluare aferenta nu-si mai are obiectul.

Alte rezerve prevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama beneficiilor si din alte surse, cum sunt primele legate de capital, fiind destinate acoperirii pierderilor, cresterii capitalului social, acordarii de dividende si in anii de exercitiu financiar care se incheie cu pierderi, pentru rascumpararea propriilor actiuni de catre societate si alte destinatii stabilite prin hotararea generala a asociatilor.

Evidenta rezervelor constituite prin capitalizarea beneficiilor si din alte resurse stabilite prin lege se realizeaza prin contul de pasiv 106 "Rezerve", dezvoltat pe trei sintetice de gradul II, 1061 "Rezerve legale", 1063 "Rezerve statutare sau contractuale", 1064 "Rezerve de valoare justa", 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" si 1068 "Alte rezerve" corespunzatoare categoriilor de rezerve pe care le poate constitui si gestiona o intreprindere societara. Constituirea rezervelor se inregistreaza in creditul conturilor mentionate mai sus, iar utilizarea lor in debitul conturilor. Soldul creditor al conturilor evidentiaza rezervele delimitate ca sursa de finantare durabila a activelor.

a) Rezervele legale constituite in cursul sau la sfarsitul anului din profitul brut se inregistreaza:

b) Rezervele statutare si alte rezerve constituite anual din profitul net se contabilizeaza prin relatia:

sau

c) Rezervele constituite din primele de capital:

d) Rezervele utilizate pentru acoperirea pierderilor din exercitiile anterioare:

e) Rezerve utilizate pentru acoperirea pierderilor din rascumpararea propriilor actiuni:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1691
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved