Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND EFECTELE COMERCIALE

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiilor privind efectele comerciale

Efectele comerciale reprezinta titluri de valoare, negociabile pe termen scurt sau imediat, care atesta, dupa caz, datorii - creante in cadrul relatiilor comerciale cu furnizorii si clientii. Ele circula sub diferite denumiri generice cum ar fi: inscrisuri, polite, cambii, instrumente de plata si de credit Fiind negociabile pot fi cedate, vandute ori transmise. Exemplu, intreprinderea a vandut produse unui client si doreste confirmarea in scris a capacitatii de plata a acestuia. In acest caz va solicita semnarea de catre client a unei trate sau va primi sub semnatura acestuia un bilet la ordin. In continuare, aceste efecte pot fi decontate la termenul de scadenta inscrise in cadrul lor, pot fi scontate imediat la banca, caz in care banca devine la randul sau, proprietara efectului si va incasa la scadenta creanta de la client, pot fi valorificate ca titluri de valori la burse de valori sau transferate altei persoane cu dreptul de creanta.Discutate din punct de vedere financiar efectele comerciale pot fi tratate ca instrumente de mobilizare a datoriilor - creantelor si ca instrumente de decontare.

In calitatea de instrumente de mobilizare, efectele comerciale reprezinta o modalitate de transformare a datoriilor - creantelor in valori negociabile sub forma titlurilor de valoare disponibile pentru activitatea de trezorerie. Analizate ca instrumente de decontare efectele comerciale sunt folosite pentru plata datoriilor fata de terti sau incasarea creantelor.

Contul 403 "Efecte de platit"

dupa functia contabila este un cont de pasiv, care tine evidenta obligatiilor de platit pe baza de efecte comerciale (bilete la ordin, cambii, etc.). Soldul creditor al contului reprezinta valoarea efectelor comerciale de platit.

Contul 405 "Efecte de platit pentru imobilizari"

dupa functia contabila este un cont de pasiv, care tine evidenta obligatiilor de platit furnizorilor de imobilizari pe baza de efecte comerciale (bilete la ordin, cambii, etc.). Soldul creditor al contului reprezinta valoarea efectelor comerciale de platit pentru imobilizari.

Contul 413 "Efecte de primit de la clienti"

- dupa functia contabila este cont de activ care tine evidenta creantelor de incasat, pe baza de efecte comerciale (bilete la ordin, cambii,etc). Soldul debitor al contului reprezinta valoarea efectelor comerciale de primit.

In contabilitate, crearea efectelor comerciale genereaza inregistrarile:

In contabilitatea tragatorului (beneficiarului):

(Efecte de primit de la clienti)

(Clienti)

In contabilitatea trasului (platitorului):

(Furnizori)

(Efecte de platit)

Decontarea efectelor comerciale   

a) in cazul in care au fost incasate - platite in mod direct, fara interventia bancilor:

. in contabilitatea tragatorului:(Casa)

(Efecte de primit de la

Clienti)

. in contabilitatea trasului:

(Efecte de platit)

(Casa)

b) in cazul in care decontarea se efectueaza prin intermediul bancilor sau a altor institutii financiare, se plateste un comision pentru serviciul bancar efectuat

. in contabilitatea tragatorului:

(Conturi curente la banci)

(Cheltuieli cu serviciile bancare

si asimilate)

(Efecte de primit de la clienti)

. in contabilitatea trasului:

(Efecte de platit)

(Conturi curente la banci)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1149
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved