Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea veniturilor

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Contabilitatea veniturilor

6.4. Contabilitatea veniturilor aferente cifrei de afaceri



Cifra de afaceri este un indicator financiar de baza al activitatii intreprinderii care rezulta din insumarea veniturilor rezultate din vanzarile de bunuri, executarea de lucrari, prestarile de servicii, locatii, chirii, studii, cercetari si alte venituri din exploatare. Veniturile care cuprind cifra de afaceri sunt legate de profilul principal al activitatii agentilor economici si reprezinta cea mai mare pondere din cadrul veniturilor intreprinderii.

Cifra de afaceri neta, cuprinde totalitatea veniturilor provenind din vanzarea de bunuri si servicii ce intra in categoria activitatilor curente dupa scaderea reducerilor comerciale, a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite si taxe aferente.

Reflectarea in contabilitate a acestor venituri se realizeaza prin conturile cuprinse in grupa 70 "Cifra de afaceri" ("Venituri din vanzari de produse, marfuri, servicii prestate si alte activitati"):

701 "Venituri din vanzarea produselor finite"

702 "Venituri din vanzarea semifabricatelor"

703 "Venituri din vanzarea produselor reziduale"

704 "Venituri din lucrari executate si servicii prestate"

705 "Venituri din studii si cercetari"

706 "Venituri din redevente, locatii de gestiune si chirii"

707 "Venituri din vanzarea marfurilor"

708 "Venituri din activitati diverse"

Dupa continutul economic sunt conturi de procese economice reflectand veniturile din activitatea curenta a intreprinderii, in momentul evidentierii dreptului de creanta sau al incasarii efective (vanzarea    marfurilor prin unitatile cu amanuntul).

Dupa functia contabila sunt conturi de pasiv.

La sfarsit de luna nu prezinta sold.

Contabilitatea variatiei stocurilor

Bunurile obtinute din productie proprie si care se pot incadra intr-o anumita categorie de stocuri sunt inregistrate in momentul constatarii lor pe baza documentelor ca venituri ale perioadei. Reflectarea in contabilitate se face cu ajutorul contului 711 "Variatia stocurilor" ("Venituri din productia stocata").

Tine evidenta costului de productie al productiei stocate precum si variatia acesteia.

Dupa continutul economic este un cont de procese economice exprimand variatia stocurilor de produse fabricate si comenzi in curs de executie.

Dupa functia contabila: este un cont bifunctional.

La sfarsit de luna nu prezinta sold.

La determinarea variatiei in plus sau in minus a stocului de produse si productie in curs intre inceputul si sfarsitul perioadei nu se iau in calcul provizioanele pentru depreciere constituite. Variatia stocurilor reprezinta in fapt o corectie a cheltuielilor de productie pentru a reflecta faptul ca fie productia a marit nivelul stocurilor, fie vanzarile suplimentare au redus nivelul stocurilor.

Contabilitatea veniturilor din productia de imobilizari

Veniturile din productia de imobilizari sunt formate din: costul de productie al imobilizarilor corporale si necorporale realizate in regie proprie si evidentiate ca active imobilizate inclusiv cheltuielile auxiliare privind procurarea si punerea in stare de folosinta a imobilizarilor (cheltuieli de instalare, montaj, etc.). Reflectarea in contabilitate a acestora se face cu ajutorul conturilor 721 "Venituri din productia de imobilizari necorporale", 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale".

Dupa functia contabila: sunt conturi de pasiv.

La sfarsit de luna nu prezinta sold.

Contabilitatea veniturilor din subventii de exploatare

Intreprinderile pot primi din partea statului sau a altor organisme publice venituri destinate activitatii de exploatare cum sunt:

- venituri pentru finantarea unor activitati de cercetare;

- venituri pentru sustinerea unor diferente de pret la produsele de stricta necesitate;

- venituri pentru acoperirea unor pierderi din activitatea desfasurata;

- venituri pentru sustinerea activitatii de exploatare.

Contabilitatea acestora se conduce cu ajutorul contului 741 "Venituri din subventii de exploatare".

Reflecta subventiile si imprumuturile nerambursabile cuvenite intreprinderii in schimbul respectarii unor conditii privind activitatea de exploatare.

Dupa functia contabila: conturi de pasiv.

Nu prezinta sold la sfarsit de luna.

Contabilitatea altor venituri din exploatare In aceasta categorie se incadreaza veniturile din: creante reactivate si debitori diversi, veniturile din despagubiri, amenzi, penalitati, din donatii si subventii primite, din vanzarea activelor, din subventiile pentru investitii si alte venituri din activitatea de exploatare.

Conturile de reflectare sunt cuprinse in grupa 75 "Alte venituri din exploatare" respectiv:

754 "Venituri din creante reactivate si debitori diversi"

758 "Alte venituri din exploatare"

Cu ajutorul acestor conturi se reflecta veniturile realizate din alte surse decat cele nominalizate in conturile distincte de venituri din exploatare.

Dupa functia contabila: sunt conturi de pasiv.

La sfarsit de luna nu prezinta sold.

Contabilitatea veniturilor din activitatea financiara

Se cuprind in categoria veniturilor financiare veniturile din: imobilizari financiare, investitii financiare pe termen scurt, creante imobilizate, investitii financiare cedate, diferentele favorabile de curs valutar, dobanzi de primit, sconturi obtinute si alte venituri financiare.

In activitatea economica, firmele pot detine titluri de participare la alte unitati economice, fie sub forma imobilizarilor financiare, fie sub forma investitiilor financiare pe termen scurt.

Reflectarea dividendelor aferente acestora se realizeaza cu ajutorul urmatoarele conturi:

761 "Venituri din participatii"

762 "Venituri din alte imobilizari financiare"

Valorile aflate temporar la dispozitia altor persoane fizice si juridice sub forma creantelor legate de participatii, a imprumuturilor acordate pe termen lung si alte creante, aduc proprietarilor venituri sub forma de dobanzi.

Acestea se reflecta in contabilitate prin contul 763 "Venituri din creante imobilizate".

Dupa functia contabila este un cont de pasiv.

Vanzarea la bursa a titlurilor de plasament de natura imobilizarilor financiare si a investitiilor financiare pe termen scurt, la un pret superior valorii lor de achizitie, aduce agentilor economici venituri financiare ca diferente intre valoarea de vanzare a actiunilor sau obligatiunilor si valoarea contabila a acestora.

Asemenea venituri se inregistreaza in contabilitate prin contul 764 "Venituri din investitii financiare cedate" .

Dupa functia contabila este un cont de pasiv.

Operatiunile de import - export efectuate de agentii economici in valuta pot genera diferente favorabile de curs valutar considerate venituri financiare.

Diferentele favorabile de curs valutar pot apare in urmatoarele situatii:

- ca urmare a lichidarii (platii) obligatiilor (datoriilor) in valuta, in situatia in care cursul valutar scade;

- ca urmare a lichidarii (incasarii) creantelor in valuta, in situatia in care cursul valutar creste;

- la inchiderea exercitiului financiar cand disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul de schimb in vigoare la 31 XII, fiind mai mare decat cursul valutar la data intrarii disponibilitatilor in trezoreria intreprinderii.

Reflectarea in contabilitate a diferentelor de curs valutar se face cu ajutorul contului 765 "Venituri din diferente de curs valutar

Dupa functia contabila este cont de pasiv.

In situatia in care intreprinderile detin disponibilitati banesti in conturi bancare sau acorda imprumuturi tertilor, beneficiaza de dobanzi, considerate venituri financiare reflectate in contabilitate prin contul 766 "Venituri din dobanzi".

Dupa functia contabila este un cont de pasiv.

Reflectarea sconturilor obtinute de intreprindere ca urmare a relatiilor cu tertii se realizeaza cu ajutorul contului 767 "Venituri din sconturi obtinute".

Dupa functia contabila: cont de pasiv.

Notiunea de scont este des intalnita in cadrul relatiilor de decontare dintre agentii economici.

Scontarea este operatiunea prin care o banca achizitioneaza la vedere de la unul din clientii sai o creanta la termen, oferind suma inscrisa pe efectul de comert exclusiv dobanda si comisionul.

Rata scontului (taxa scontului) marime procentuala a dobanzii percepute de banca asupra valorii nominale a efectelor de comert achitate inainte de scadenta.

Avand in vedere aceste concepte, scontul la nivelul tranzactiilor dintre agentii economici, este considerat ca "suma obtinuta de la furnizori sau creditori pentru plata inainte de scadenta a unei datorii". Este considerata venit financiar.

Celelalte categorii de venituri care nu pot fi cuprinse in conturile prezentate (de venituri financiare), se vor evidentia prin intermediul contului 768 "Alte venituri financiare".

Dupa functia contabila este un cont de pasiv.

La sfarsitul fiecarei luni, veniturile si cheltuielile activitatii financiare se deconteaza asupra rezultatelor perioadei respective, obtinand rezultatul din activitatea financiara. Daca la acesta adaugam rezultatul din activitatea de exploatare, se obtine rezultatul curent al perioadei.

Decontarea veniturilor din activitatea financiara asupra rezultatelor perioadei se face prin preluarea soldurilor creditoare ale conturilor in contul 121 "Profit si pierdere

La sfarsit de luna nu prezinta sold.

Contabilitatea veniturilor extraordinare

Nu prezinta sold la sfarsit de luna.

Contabilitatea veniturilor extraordinare se conduce cu ajutorul contului 771 "Venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare

Dupa functia contabila: cont de pasiv.

Nu prezinta sold la sfarsit de luna.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1173
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved