Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA OPERATILOR PRIVIND DECONTARILE CU PERSONALUL

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatilor privind decontarile cu personalul

Decontarile cu personalul au ca obiect calculul, inregistrarea la cheltuieli si decontarea salariilor cuvenite angajatilor. Structural, salariile sunt formate din salariul de baza cuvenit angajatilor - sporurile si adaosurile pentru conditii deosebite de munca si pentru rezultatele obtinute (sporurile pentru conditii deosebite de munca, sporurile pentru orele prestate pe timpul noptii, sporurile pentru orele suplimentare de munca, sporurile pentru vechime neintrerupta in munca), indemnizatiile si alte sporuri acordate pentru conducere, indexarile de salariu si compensarea cresterilor de preturi; indemnizatiile acordate pentru concediul de odihna.Sunt incluse in fondul de salarii si indemnizatiile platite personalului ce lucreaza pe contracte de prestari de servicii sau in masura in care sunt prevazute a fi suportate din cesta.

Sunt incluse in categoria decontarilor cu personalul si ajutoarele materiale si de protectie sociala sub forma de: ajutoare de boala pentru incapacitate temporara de munca, cele pentru ingrijirea copilului, ajutoarele de deces si alte ajutoare acordate de intreprindere care se suporta din contributia pentru asigurari sociale, precum si sumele achitate, potrivit legii, pentru somaj tehnic. De asemenea, sunt contabilizate in sfera decontarilor cu personalul, premiile acordate din beneficii si participarile la profit.

Elementele de calcul si decontare a venitului brut asa cum sunt ierarhizate in statul de salarii se prezinta astfel:

Salariul brut de baza

sporuri si adaosuri

indemnizatiile de conducere si alte sporuri acordate pentru

conducere

indexarile de salarii si compensarea cresterilor de preturi

salariul in natura

alte drepturi de personal

TOTAL VENITURI BRUTE

(a) unde sporurile si adaosurile cuprind:

sporurile permanente: vechime; fidelitate; conducere; noapte; conditii deosebite (exemplu: toxicitate); limba straina; stres; ore suplimentare lucrate sistematic.

sporurile temporare; ore suplimentare; ore prestate in zilele prevazute libere prin lege; ore efectuate peste program; ore de traducere.

adaosurile se refera la: prime de vacanta; pentru sarbatori si aniversari ale persoanei sau ale unitatii; diverse stimulente.

(b) alte drepturi de personal cuprind: indemnizatia de concediu; prima de Paste/Craciun; plata zilelor libere pentru evenimente deosebite; indemnizatia pentru concediul de boala; ajutoare materiale in bani.

Contul 421 "Personal-salarii datorate"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidentierea decontarilor fata de personal pentru salariile datorate acestuia, inclusiv sporurile, adaosurile, indemnizatiile, avantajele in natura achitate din fondul de salarii. Soldul creditor reprezinta datoriile fata de personal privind salariile de platit.

Contul 423 "Personal-ajutoare materiale datorate"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidentierea ajutoarelor de boala pentru incapacitate temporara de munca, a celor pentru ingrijirea copilului, a ajutoarelor de deces si a altor ajutoare acordate. Soldul creditor reprezinta datoriile fata de personal privind indemnizatiile de platit.

Contul 424 "Participarea personalului la profit"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidenta stimulentelor acordate personalului din profitul realizat. Soldul creditor reprezinta datoriile fata de personal privind stiulentele din profit datorate.

Contul 425 "Avansuri acordate personalului"

dupa functia contabila este un cont de activ, utilizat pentru evidenta avansurilor acordate personalului. Soldul debitor reprezinta avansurile acordate.

Contul 426 "Drepturi de personal neridicate"

dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidenta drepturilor de personal neridicate in termenul legal. Soldul creditor reprezinta drepturile de personal neridicate.

Contul 427 "Retineri din salarii datorate tertilor"

- dupa functia contabila este un cont de pasiv, utilizat pentru evidenta retinerilor si popririlor din salarii, datorate tertilor. Soldul creditor reprezinta sumele retinute, datorate tertilor.

Contul 428 "Alte datorii si creante datorate tertilor"

- dupa functia contabila este un cont bifunctional, utilizat pentru evidenta altor datorii sau creante in legatura cu personalul. Soldul contului reprezinta sumele retinute si datorate tertilor.

Cheltuielile cu personalul si decontarea drepturilor cuvenite angajatilor determina urmatoarele inregistrari contabile:

plata avansurilor si aconturilor catre salariati:

(Avansuri acordate personalului)

(Casa)

cheltuieli cu salariile si alte drepturi cuvenite personalului, inregistrate pe baza statului de salarii:

(Cheltuieli cu salariile personalului)

(Personal salarii datorate)

retinerile din salarii reprezentand avansuri, popriri, contributia personalului la asigurari sociale si ajutorul de somaj, impozitul pe salarii:

(Personal salarii datorate)

(Avansuri acordate personalului)

(Retineri din salarii

datorate tertilor)

(Asigurari sociale)(Ajutor de somaj)

(Impozitul pe venituri de natura salariilor)

achitarea salariilor nete datorate personalului:

(Personal salarii datorate)

(Conturi curente la banci)

sau

(Casa)

ajutoare materiale sociale cuvenite salariatilor:

Decontarea drepturilor de participare a salariatilor la profit si alte stimulente din profit, determina inregistrarea:

(Asigurari sociale)

(Personal ajutoare materiale datorate)

a) drepturile cuvenite:

(Rezultatul reportat)

(Participarea personalului la profit)

b) impozitul retinut:

424 (Participarea personalului la profit)

(Impozitul pe salarii)

c) plata drepturilor nete:

424 (Participarea personalului la profit)

(Conturi curente la banci)

sau

(Casa)

inregistrarea drepturilor de personal neridicate:

(Personal salarii datorate)

(Personal - ajutoare materiale datorate)

(Participarea personalului la profit)

(Drepturi de personal neridicate)

La achitarea drepturilor de personal neridicate se foloseste formula contabila:

(Drepturi de personal neridicate)

(Conturi curente la banci)

sau

(Casa)

Daca drepturile de personal neridicate s-au prescris, se inregistreaza ca venituri exceptionale din operatii de gestiune.

O problema specifica decontarilor privind salariile cuvenite personalului angajat este cea a impozitarii veniturilor realizate. In acest sens, impozitul pe veniturile din salarii si alte drepturi asimilate este calculat pe fiecare luna, fiind decontat la bugetul de stat in ziua in cate se elibereaza, drepturile salariate ale lunii precedente, dar nu mai tarziu de 15 ale lunii urmatoare celei pentru care se cuvin aceste drepturi.

Potrivit reglementarilor in vigoare, salariatii in calitatea lor de contribuabili au dreptul, pentru fiecare luna a perioadei impozabile, la deducerea din venitul anual global a unor sume sub forma de deduceri astfel:

a) Deducerea personala de baza, stabilita prin Ordin al Ministerului Finantelor Publice.

b) Deducere personala suplimentara pentru sotia/sotul, copiii sau alti membrii de familie, aflati in intretinere, care este de 0,5 inmultit cu deducerea personala de baza. Sunt considerati alti membrii de familie rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv.

c) Alte deduceri suplimentare, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere.

Aceste deduceri se insumeaza. Suma deducerilor personale admisa pentru calculul impozitului nu poate depasi de trei ori deducerea personala de baza si se acorda in limita venitului realizat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1635
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved