Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Considerente generale privind consolidarea conturilor

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micConsiderente generale privind consolidarea conturilor.

Grupul de societati si reprezentarea sa contabilaGrupul reprezinta un ansamblu de societati format din societati careconsolideaza personalitatea juridica consolidanta si filialele acesteia, asupra carora se exercita un control, direct sau indirect.

Grupurile de societati s-au dezvoltat tot mai mult in lumea afacerilor, intalnindu-se sub diferite forme grupari industriale, financiare, comerciale, bancare, etc. Grupurile s-au constituit nu numai la nivelul intreprinderilor mari ci si la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, realizandu-se fie

pe orizontala (integrarea unor activitati diverse, complementare sau similare);

pe verticala (integrarea fazelor procesului de productie, ale activitatilor comerciale, etc., referitoare la o categorie de produse anume).

Aparitia grupurilor de societati este strans legata de strategia de dezvoltare a acestora.

Scopul poate fi diversificarea activitatilor pentru a putea face fata pietei concurentiale, utilizarea mai eficienta a resurselor materiale si umane de care dispune, in vederea maximizarii profitului.

Grupul de societati reprezinta un ansamblu de societati independente din punct de vedere juridic, legate intre ele prin participatiile la capital sau prin alte forme, legaturi care conduc la controlul activitatii de catre una dintre ele - societatea mama - (este cazul legaturilor contractuale importante pe termen lung).

Societatile din cadrul grupului, in functie de legaturile care se creaza, de subordonare, sunt:

societatea - mama (numita si "sef de grup") este cea care se afla in familia grupului, care detine controlul si care are una sau mai multe filiale;

filialele sunt societati aflate sub sontrolul altei societati (societatea - mama).

Societatea - mama este o societate tip holding.

Formarea grupurilor de intreprinderi este legata de formele de participare la constituirea capitalului.

Consolidarea conturilor reprezinta operatiunea prin care se realizeaza centralizarea documentelor de sinteza ale societatilor din cadrul grupului, independente juridic, legate intre ele prin participarea la constituirea capitalului sau alte forme de subordonare (cele contractuale, financiare, etc.).

Procentajul de control si procentajul de interes

In general procentajul de control se determina prin insumarea procentajelor de control ale tuturor societatilor grupului care poseda titluri de participatie ale societatii controlate.

El determina natura legaturilor de dependenta intre o societate si alta, in care acesta detine in mod direct sau indirect o parte de capital.

Tipurile de legaturi care asigura controlul in practica de consolidare, pot fi:

Legaturi directe - se realizeaza prin aceea ca o societate - mama (holding), participa la formarea capitalului altei societati (fiica) - (fig.3.1.).


F1 F filiale legate de

65% holding

25%

HOLDING F2

10%

F3

Fig.nr.3.1.

In cazul in care controlul este realizat printr-un lant unic de participare, acest lant este presupus a fi rupt, daca procentajul este inferior:

procentajul de 40% pentru societati dependente

procentajul de 20% pentru societati asociate

F1 in cazul nostru este dependenta de societatea - mama (65% > 40%); F2 este o societate asociata deoarece 40% > > 20%; F3 nu poate fi controlata deoarece 10% < 20%.

Legaturi indirecte - sunt determinate de faptul ca societatea mama (holdingul) participa la formarea capitalurilor unei filiale (F2), aceasta participand in continuare la formarea altei societati - fiice, etc (fig.3.2)


F1 50% F2

HOLDING

15% F3 F4

72%

Fig.nr.3.2.

Se observa ca societatea - mama are participare indirecta in F2 si F4, prin intermediul F1 si F3. F2 este o societate controlata de holding, in proportie de 50%. Nu in aceeasi situatie se afla F4 deoarece lantul de control dintre societatea - mama si F3 este intrerupt (15% < 20%).

Exista si alte tipuri de legaturi indirecte, ale societatii - mama, prin intermediul altor societati (fig.3.3.).

55%

85% F1 F2 30%

HOLDING F5

15% F3 F4 85%

65%

Fig.nr.3.3.

In cazul acesta, F5 este o societate asociata societatii - mama cu procentaj de control de 30% prin intermediul lui F1 si F2. In schimb, participarea la F3 cu 15% intrerupe lantul de control deoarece 15% < F3 neputand fi controlata.

Legaturile reciproce sunt determinate de faptul ca in timp ce societatea - mama participa la formarea capitalurilor societatii - fiice, acestea participa la randul lor si ele la marirea capitalurilor societatii - mama (fig.3.4.).

70% F1


HOLDING 30% 35%

80% F2

75%

HOLDING F1

35%

Legaturi circulare sunt determinate de faptul ca societatea - mama participa la formarea capitalului societatii - fiice si apoi la formarea capitalului altei societati - fiice care ulterior va participa la marirea capitalului societatii - mama (fig.3.5.).

55% F1


HOLDING 35%

30% F2

Fig.nr.3.5.

Legaturi paralele care consta in aceea ca societatea - mama participa la formarea capitalului F1 si apoi societatea - mama si F1 vor participa la formarea capitalului societatii - fiice (F2) (fig.3.6.).


F1


HOLDING F2


Fig.nr.3.6.

Procentajul de interes reprezinta partea detinuta de societatea - mama (direct sau indirect) in cadrul fiecarei societati din cadrul grupului. Utilizarea procesului de interes este diferita, in functie de metodele de consolidare (metoda integrarii globale, a integrarii proportionale, a punerii in echivalenta).

Schematic, in functie de natura legaturilor create, determinarea procentajului de interes poate fi:

in cazul legaturii directe

75%

HOLDING F1

Fig.nr.3.7.

in cazul legaturilor indirecte

75% 65%

HOLDING F1 F2


Fig.nr.3.8.

sau

65%

75% F1 F2 20%

10% F3

HOLDING 25%

85% F4 F5 20%

35%

Fig.nr.3.9.

Din figura 3.8. rezulta ca interesele docietatii - mama in F2 sunt de 75% x 65% = 48,75%, iar controlul asupra F2 este de 65%.

Determinarea procentelor de interes potrivit figurii 3.9. sunt redate alaturat:

Procentaj de interes

Determinarea procentajului

Procentaj

de interes

de interes

de control

F1

F2

75%x65%

F3

(48,75%x20%)+10% +(54,75%x20%)=40,7

F4

F5

85%x35%+25% = 54,75%

Se va tine seama in "lantul de control" de procentajul < 40% sau < 20% in timp ce procentajul de interes se va multiplica.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1697
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved