Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Registrul jurnal, rolul acestuia, modul de inregistrare a operatiunilor economico-financiare din documentele justificative

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micRegistrul jurnal, rolul acestuia, modul de inregistrare a operatiunilor economico-financiare din documentele justificative;

Datele inscrise in documentele justificative sunt inregistrate in ordine cronologica si grupate in registrele contabile care se prezinta sub forma unor fise si situatii ale caror continut si forma corespund scopului pentru care se tin.Registrele de contabilitate se pot prezenta sub forma de registre sau foi volante si listari informatice legate sub forma de registru dupa caz.

Aceste registre trebuiesc numerotate, jnuruite, parafate, inregistrate la organele financiare pentru a fi conduse in contabilitate cu regularitate, intrucat ele sunt admise ca proba in cazul litigiilor intre unitati patrimoniale, intrucat dau posibilitatea stabilirii obligatiilor de plata fata de bugetul statului si terte persoane.

Potrivit prevederilor din normele metodologice privind intocmirea si utilizarea documentelor contabile, numerotarea filelor registrelor contabile se face in ordine crescatoare, iar volumele se numeroteaza in ordinea completarii lor, inregistrarea la organele fiscale facandu-se pe masura completarii registrelor inregistrate si parafate anterior.

Principalele registre utilizate in contabilitate sunt registrul jurnal, registrul inventar si cartea mare.

Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente pot sa inregistreze operatiile patrimoniale numai prin folosirea registrului jurnal de incasari si plati.

Registrul jurnal este documentul contabil obligatoriu in care sunt inregistrate operatiile economico-financiare in ordinea efectuarii lor in timp si in care prin dubla inregistrare se inscrie formula contabila.

Operatiile economice si financiare atestate prin documente    justificative sunt inscrise in acest registru in ordinea lor cronologica si in limitele unei perioade de gestiune (luna calendaristica).

Cu ajutorul acestui registru se realizeaza trecerea de la document la cont inlocuindu-se notele contabile si prin totalul acestora controlandu-se totalul rulajelor din balanta de verificare.

Forma registrului jurnal se prezinta astfel:

REGISTRUL JURNAL

Nr. curent

Data

Documentul

Explicatii

Simbolul

conturilor

Debitoare    Creditoare

SUME

Debitoare    Creditoare%

232

1.000.000

2.000.000

Toate modificarile patrimoniului unitatii sunt inregistrate zilnic in acest document contabil in mod cronologic, operatie cu operatie, fara spatii libere.

Operatiile realizate in acelasi loc de activitate, de aceeasi natura si desfasurate in cursul unei zile pot fi inscrise mai intai intr-un document centralizator.

Intrucat cu ajutorul registrului jurnal se concentreaza munca de contabilitate intr-un jurnal unic denumit jurnal general in cazul unitatilor patrimoniale cu un volum mare de operatii, acesta trebuie sustinut de jurnale auziliare diferentiate pe genuri de operatii (operatii de casa si banca, decontari cu furnizorii, situatia avansurilor de trezorerie etc).

In situatia utilizarii acestor jurnale auxiliare, se impune inregistrarea periodica, de regula lunar, a sumelor centralizate pe conturi din aceste jurnale in registrul jurnal.

Orice inregistrare in registrul jurnal trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

felul, numarul si data documentului justificativ;

explicatii privind operatiile respective;

conturile creditoare si debitoare;

sumele corespunzatoare operatiilor efectuate.

Datele inscrise in registrul jurnal trebuie sa corespunda cu cele inscrise in balanta de verificare a unitatii patrimoniale.

In situatia in care unitatea patrimoniala opteaza pentru conducerea contabilitatii cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operatiune economica si financiara se va inregistra prin aticole contabile in mod cronologic dupa data de intocmire sau intrare a documentelor in unitate, iar registrul jurnal se va edita lunar, paginile fiind numerotate pe masura editarii lor.

Registrul jurnal parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial se va completa lunar prin preluarea totalului sumelor debitoare si creditoare din registrul jurnal obtinut cu ajutorul tehnicii de calcul.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3088
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved