Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea TVA-ului

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea TVA-ului

Caracteristici generaleTVA-ul reprezinta un venit al bugetului de stat din categoria impozitelor indirecte, care se aplica asupra operatiunilor privind livrari de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile, importului de bunuri, prestarilor de servicii si a altor operatii similare.

Ca regula generala, baza de impozitare este constituita pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii din valoarea bunurilor primite sau care urmeaza a fi primite in contrapartida, respectiv pretul sau tariful negociat si inscris in factura.

Nu se cuprind in baza de impozitare reducerile de pret acordate de furnizori cu conditia ca acestea sa fie efective, precum si penalitatile pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, dobanzi percepute pentru plati cu intarziere, etc

Pentru bunurile importate, baza de calcul a TVA-ului o constituie valoarea in vama calculata la cursul de schimb din declaratia vamala la care se adauga taxa vamala, comisioanele si alte taxe, precum si accizele aferente bunurilor importate.

Calculul TVA-ului se realizeaza prin metoda deducerii care consta in faptul ca pentru fiecare operatie comerciala de livrari de bunuri si prestari de servicii, pe baza facturilor emise, se calculeaza si se inscrie in document (factura) TVA aplicata la pretul bunurilor livrate, respectiv tariful lucrarilor si serviciilor prestate.

TVA aferenta intrarilor reprezinta TVA deductibila, TVA aferenta iesirilor reprezinta TVA colectata. Lunar, din TVA colectata se deduce (se retine) TVA deductibila.

VII.1.2. Organizarea contabilitatii TVA-ului

A) Documentatia primara

Documentele primare prin care se consemneaza operatiile supuse TVA-ului sunt formularele cu regim special, inseriate, numerotate si gestionate cu asigurarea stricta a evidentei lor.

Dupa nivelul la care se realizeaza gestiunea si evidenta formularelor cu regim special, acestea sunt de doua categorii:

- formulare tipizate comune:

aviz de insotire

factura fiscala

- formulare tipizate specifice anumitor sectoare

Agentii economici care folosesc tehnica de calcul pentru completarea formularelor ce contin operatii supuse TVA-ului trebuie sa foloseasca soft-uri autorizate de Ministerul Finantelor Publice si sa garanteze respectarea normelor privind calculul si decontarea TVA-ului.

B) Evidenta operativa a TVA-ului

Evidenta operativa a TVA-ului se realizeaza sub forma unor registre operative si a borderourilor de incasari si plati.

C) Organizarea contabilitatii sintetice

Organizarea contabilitatii TVA-ului are ca obiect evidenta distincta a taxei in conturi sintetice de gradul II in corcondanta cu fluxurile de determinare si de decontare a TVA-ului astfel:

- pentru intrari "TVA deductibila" in contul 4426

- pentru iesiri "TVA colectata" in contul 4427

- pentru "TVA neexigibila" aferenta atat intrarilor, cat si iesirilor contul 4428

- pentru decontarea la sfarsitul lunii a taxei intervin conturile 4423 - "TVA de plata", "TVA de recuperat"

2. Alte impozite si taxe

In cheltuielile de exploatare ale intreprinderii se cuprind si o serie de impozite si taxe datorate in principal pentru proprietatea unor bunuri mobile si imobile, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor sau pentru operatii de punere in circulatie a unor bunuri.

Contabilitatea acestor obligatii se realizeaza cu ajutorul contului 446 - "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" (P).

In credit se inregistreaza:

- valoarea altor impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate bugetului de stat sau bugetelor locale prin debitul contului 635

- impozitul pe dividende datorat prin debitul contului 547

- valoarea taxelor vamale aferente aprovizionarilor din import prin debitul conturilor 212, 213, 214, 301, 302, 371

In debit se inregistreaza:

- platile efectuate la bugetul de stat sau bugetelor locale privind alte impozite, taxe si varsaminte asimilate prin creditul contului 512

- datorii anulate prin creditul contului 758

Soldul contului reprezinta sumele datorate bugetului de stat sau bugetelor locale reprezentand alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1143
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved