Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


RECUNOASTEREA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR IN CONTUL DE REZULTATE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micRECUNOASTEREA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR IN CONTUL DE REZULTATE

Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor reprezinta procesul de incorporare in contul de rezultate al unui element patrimonial care indeplineste criteriile stabilite in acest sens prin standardele sau reglementarile contabile. Criteriile de recunoastere a posturilor de venituri si cheltuieli in contul de rezultate sunt formulate in ″Cadrul pentru elaborarea si prezentarea situatiilor financiare″ elaborat de IASC.In acest sens prin referinta la active/pasive, cheltuieli/venituri se prevede ca un element patrimonial pentru a satisface definitia unui post poate fi recunoscut daca indeplineste doua criterii cumulative, dupa cum urmeaza :

a)     probabilitatea beneficiului economic viitor

b)    credibilitatea evaluarii

Probabilitatea beneficiului economic viitor se refera la gradul de incertitudine cu care beneficiile economice viitoare asociate unui element patrimonial se vor constitui intr-un flux catre sau de la intreprindere. Incertitudinea vizeaza mediul in care intreprinderea isi desfasoara activitatea , fiind evaluata pe baza probelor disponibile in momentul in care s-au intocmit situatiile financiare. Determinativul ″viitoare″ are in vedere asocierea dintre venituri-cheltuieli si active-pasive, in conditiile in care activele si pasivele rezulta din operatiuni sau alte evenimente trecute care genereaza beneficii ulterioare.

Credibilitatea evaluarii presupune ca elementul recunoscut ca post poseda o valoare sau un cost care pot fi estimate rezonabil.

In baza celor doua criterii, orice post este definitiv asociativ prin interrelatie cu alt post. De exemplu, recunosterea unui post de activ in mod automat reclama recunoasterea unui post sub forma de venit sau de pasiv. Orice element care nu indeplineste cele doua criterii de recunoastere este recomandabil sa fie evidentiat prin anexa la bilant.

Revenind la perimetrul contului de rezultate veniturile sunt recunoscute pentru a fi incorporate ca posturi numai atunci cậnd are loc o crestere a beneficiilor (avantajelor) economice viitoare asociate unei cresteri de active sau reduceri de pasive, iar aceasta crestere putậnd fi credibil evaluata are loc, dupa caz, simultan cu recunoasterea cresterilor de active sau reducerilor de pasiv.

In consecinta, pe baza principiilor partidei duble orice venit este recunoscut pe baza relatiilor :

ACTIVE = VENITURI

PASIVE = VENITURI

De exemplu, vậnzarea de bunuri determina o crestere de active sub forma creantelor comerciale sau disponibilitatilor banesti si o constituire a veniturilor corespunzatoare ca rezultat al vậnzarii de bunuri, sau diferentele favorabile de curs valutar rezultate din lichidarea imprumuturilor si datoriilor in valuta ale intreprinderii sunt recunoscute simultan ca reduceri de pasive si venituri financiare.

In teorie si practica pentru recunoasterea veniturilor trebuie respectata cerinta ca acestea sa fie obtinute si nu neaparat incasate, acestea pot fi credibil evaluate si au un suficient grad de certitudine.

Cheltuielile sunt recunoscute in contul de rezultate atunci cậnd are loc o diminuare a beneficiilor (avantajelor) economice viitoare asociate unei reduceri a activelor (de exemplu, consumurile stocate) sau cresteri de pasive (de exemplu, datorii privind serviciile primite de la terti) si aceasta poate fi credibil evaluata. Deci recunoasterea cheltuielilor este simultan asociata cu recunoasterea unei cresteri a pasivelor sau diminuarea de active.

In acelasi cadru conceptual sunt prezentate o serie de aspecte pentru recunoasterea cheltuielilor cum sunt :

a) corespondenta costurilor si veniturilor propriu-zise potrivit careia cheltuielile sunt recunoscute in contul de rezultate pe baza unei asocieri directe intre costurile suportate si obtinerea de elemente specifice de venit. Recunoasterea poate fi simultana sau combinata a veniturilor si cheltuielilor care rezulta direct si impreuna din aceleasi operatiuni sau alte venituri. De exemplu, veniturilor din vậnzarea bunurilor li se asociaza prin corespondenta cheltuielile care alcatuiesc costul bunurilor vậndute.

b) etalarea in timp a cheltuielilor atunci cậnd beneficiile economice sunt asteptate sa apara pe perioada mai multor exercitii. Cheltuielile sunt recunoscute in contul de rezultate pe baza ponderilor de alocare rationala sau sistematica. Este cazul cheltuielilor privind amortizarea imobilizarilor necorporale si corporale. Aceste ponderi de alocare sunt menite a recunoaste cheltuieli din exercitiile financiare in care beneficiile economice asociate acestor elemente sunt consemnate sau inceteaza. Pentru aceasta situatie asocierea dintre venituri si cheltuieli este indirecta sau in mare.

c) recunoasterea imediata in contul de rezultate a unei cheltuieli atunci cậnd aceasta nu genereaza beneficii economice viitoare sau atunci cậnd si in masura in care beneficiile economice viitoare nu determina sau inceteaza sa determine recunoasterea ca active in bilant.

d) recunoasterea unei cheltuieli in contul de rezultate in cazul in care este contractata o obligatie fara recunoasterea unui activ, cum ar fi nasterea unei obligatii decurgậnd din garantia produsului.

In contabilitatea din tara noastra, natura patrimoniala a rezultatului impune recunoasterea cheltuielilor pe masura ce sunt angajate, iar a veniturilor numai in masura in care sunt efectiv dobậndite. Totodata in baza principiului delimitarii in timp, daca o cheltuiala este angajata pentru o perioada mai mare de un exercitiu, ea trebuie etalata pe mai multe exercitii. Similar se procedeaza in cazul veniturilor. De asemenea, in baza principiului prudentei trebuie contabilizate cheltuielile si pierderile previzibile a caror cauza se gaseste in exercitiul curent sau exercitiile anterioare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2540
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved