Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea imprumuturilor

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Contabilitatea imprumuturilor

Din punct de vedere patrimonial imprumuturile reprezinta datorii provenite din sumele atrase in circuitul bancar pe baza de contracte incheiate cu creditorii .



Structura imprumuturilor contractate de banci

In vederea completarii resurselor de creditare, pentru acoperirea unor goluri temporare de lichiditati sau in vederea unor plasamente profitabile, bancile pot sa recurga la imprumuturi.

In functie de statutul creditorului imprumuturile pot fi contractate cu alte societati bancare, cunoscute sub denumirea de imprumuturi interbancare , cu Banca Nationala a Romaniei sub forma imprumuturilor de refinantare sau cu clientela financiara.

Se asimileaza acestor atrageri de sume purtand denumirea de imprumuturi si cele provenite din depozite constituite la banca si din valori date in pensiune, care se trateaza distinct.

2. Contabilitatea imprumuturilor interbancare

Potrivit normelor legale societatile nu au dreptul sa-si deschida conturi curente intre ele, din care eventual sa faca plati, in schimb pot sa-si acorde ajutoare financiare, in acord reciproc, sub forma imprumuturilor, reflectate in conturi distincte in functie de scopul pentru care se acorda, de garantia constituita si de duratele pe care se acorda.

Contabilitatea imprumuturilor interbancare se tine cu ajutorul contului de pasiv 142 "Imprumuturi primite de la banci", detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea pe feluri de imprumuturi, pe durate si in conturi analitice pe creditori, dupa cum urmeaza:

-1421 "Imprumuturi de pe o zi pe alta primite de la banci"

"Imprumuturi la termen primite de la banci"

Imprumuturi financiare primite de la banci"

- 1427 "Datorii atasate"

Imprumuturile de pe o zi pe alta sunt imprumuturi peste noapte, adica pe o durata initiala de cel mult o zi lucratoare, solicitate pentru nevoi imediate iar cele la termen sunt primite pe o durata mai mare de o zi lucratoare. Imprumuturile peste noapte se primesc fara garantie materiala (in alb), in timp ce pentru alte imprumuturi se constituie garantii materiale.

Imprumuturile financiare sunt primite de la societatile bancare nerezidente (straine) ai caror beneficiari finali sunt agentii economici nefinanciari, rezidenti pentru finantarea importurilor.

Conturile care tin evidenta imprumuturilor se crediteaza la primirea acestora in corespondenta cu conturile :

-111 "Cont curent la BNR" ;

-121 "Conturi de corespondent la banci (nostro);

-122 "Conturi de corespondent ale bancilor" (loro), in functie de contul in care s-au primit lichiditatile.

Rambursarea imprumuturilor se inregistreaza printr-o formula inversa fata de cele prin care se inregistreaza primirea lor.

Dobanzile calculate pe baza ratelor negociate, stipulate in contracte, se inregistreaza ca si cheltuieli in corespondenta cu contul de datorii atasate, daca nu au ajuns la scadenta, sau in corespondenta cu contul de cheltuieli inregistrate in avans, cu cotele de dobanzi platite anticipat, care se esaloneaza lunar la cheltuieli, astfel:

6014 "Dobanzi la imprumuturile de la banci"

%

1427 "Datorii atasate" sau

375 "Cheltuieli inregistrate in avans

Achitarea dobanzilor se inregistreaza in debitul contului de datorii atasate, sau de cheltuieli inregistrate in avans, in corespondenta cu conturile bancare din care se face plata.

3. Contabilitatea imprumuturilor de refinantare de la BNR

Dupa ce societatile bancare au epuizat toate celelalte posibilitati de atragere a resurselor banesti (constituire de depozite, imprumuturi interbancare, valori date in pensiune etc.) pot recurge in ultima instanta la imprumuturi de refinantare la BNR.

Imprumutul de refinantare este un imprumut de ultima instanta, pe de o parte datorita dobanzilor atasate, in general mari, iar pe de alta parte datorita faptului ca Banca Nationala a Romaniei furnizeaza lichiditati societatilor bancare solicitante, in conditiile pe care le considera necesare pentru a realiza obiectivele politicii monetare, tinand seama de situatia specifica a pietii1 bancare.

Imprumutul de refinantare se acorda, deci, in conditii speciale, in general pe termen scurt, de regula pe o durata de maximum 90 de zile calendaristice.

In functie de conditiile si modul de acordare, imprumuturile de refinantare se clasifica in urmatoarele categorii:

a - imprumutul structural este un imprumut aprobat de BNR sub forma unui plafon valoric, pe o durata determinata, pentru care se deschide un cont, din care societatea bancara este autorizata sa preleveze sume.

Garantarea imprumutului se face cu efecte de comert si cu alte hartii de valoare acceptate de BNR.

Nivelul ratei dobanzii se stabileste de catre Consiliul de administratie al BNR si reprezinta taxa oficiala a scontului.

Dobanda calculata la imprumuturile de refinantare si comisionul se incaseaza la aprobarea creditului insa se recalculeaza si se restituie cu ocazia reducerii sau anularii imprumutului.

b - imprumutul de licitatie reprezinta principala forma de refinantare acordata de BNR societatilor bancare, pe o durata de maximum 15 zile si este garantat cu titluri de stat si cu alte hartii de valoare acceptate de BNR.

Imprumutul de licitatie se acorda in cadrul unui plafon maxim pe intregul sistem bancar si pe o durata fixa.

La licitatie pot participa toate societatile bancare, iar dobanda se stabileste competitiv in cadrul sedintei de licitatie, iar creditul este acordat societatilor bancare castigatoare ale sedintei de licitatie.

c - imprumutul special, reprezinta o forma exceptionala de refinantare care se acorda societatilor bancare aflate intr-o criza de lichiditati, pe o durata maxima de 30 de zile calendaristice si sunt garantate in aceleasi conditii ca si imprumuturile structurale si de licitatie.

Nivelul dobanzii este stabilit de conducerea BNR.

Acordarea imprumutului este conditionata de prezentarea unui program de redresare financiara agreat de BNR si este tras integral la data acordarii.

d - imprumutul lombard (overdraft reprezinta o forma de refinantare cu totul speciala, acordat peste noapte societatilor bancare aflate in dificultate, pentru asigurarea platilor zilnice ale acestora.

Nivelul valoric al imprumutului este determinat de soldul creditor, la inchiderea zilei, al contului curent al societatii bancare, la BNR, adica de platile efectuate ce depasesc disponibilitatile.

Imprumutul lombard se acorda in limita unui plafon de 75% fata de fondurile proprii ale societatii bancare.

Rata dobanzii acestui imprumut se stabileste de conducerea BNR. Dobanda se calculeaza si se plateste lunar, pe baza nivelului valoric al imprumutului si a ratelor stabilite.

Contabilitatea imprumuturilor de acest fel se tine cu ajutorul contului 112 'Imprumuturi de refinantare de la Banca Nationala a Romaniei', cont sintetic de pasiv care se detaliaza in conturi sintetice de gradul al doilea, pe feluri de imprumuturi, dupa cum urmeaza:

- 1121 'Imprumuturi structurale';

- 1122 'Imprumuturi de licitatie';

- 1123 'Imprumuturi speciale',

- 1124 'Imprumuturi lombard (overdraft)'.

Aceste conturi functioneaza in mod identic servind doar detalierii infor-matiilor privind imprumuturile, pe componente ale acestora.

Plafonul imprumuturilor structurale aprobate, ca si in cazul altor impru-muturi, in situatia in care exista decalaj intre momentul aprobarii si cel al utilizarii lor, se inregistreaza in conturile in afara bilantului, astfel:

999 "Contrapartida"

902 "Angajamente primite de la alte banci"

Reflectarea titlurilor date drept garantie se face astfel:

953 "Titluri date in garantie"

999 "Contrapartida"

pe masura tragerii utilizarii lor se fac inregistrarile:

a)            conturi in afara bilantului:

902 "Angajamente primite de la alte banci"

999 "Contrapartida"

b) In conturile bilantiere primite cu decalaj sau fara decalaj fata de data aprobarii se inregistreaza in mod identic, adica

111"Cont curent la BNR"

Imprumuturi de refinantare de la BNR"

conturi sintetice de gradul al doilea pe feluri de imprumuturi

Rambursarea imprumuturilor se inregistreaza numai in conturile bilantiere, printr-o formula contabila inversa fata de cea privind acordarea lor, totodata se restituie titlurile date in garantie, ceea ce se inregistreaza astfel:

999 "Contrapartida"

953 "Titluri date in garantie"

Dobanzile calculate la imprumuturile de refinantare si neajunse la scadenta se inregistreaza la cheltuieli ca si datorii atasate, astfel:

6011"Dobanzi la Banca Nationala a Romaniei"

1172 "Datorii atasate"

Iar achitarea lor la scadenta se inregistreaza ca o diminuare a creantei atasate , in corespondenta cu contul curent la BNR din care se face plata.

Daca dobanzile se achita anticipat se inregistreaza astfel:

375 "Cheltuieli inregistrate in

avans"

111 "Cont curent la BNR"

Lunar se esaloneaza la cheltuieli:

6011 "Dobanzi la BNR"

375 "Chletuieli inregistrate in

avans"

Daca imprumutul se inregistreaza in devize, dobanda se datoreaza de asemenea in devize:

3721 "Pozitie de schimb"

1172 "Datorii atasate'

Iar echivalentul valoric in lei se inregistreaza ca si cheltuieli:

6011 "Dobanzi la Banca   

Nationala a Romaniei"

3722 "Contravaloarea pozitiei de

schimb"

Pentru operatiunile de refinantare Banca Nationala a Romaniei percepe comisioane pe care le retine din conturile curente, reprezentand in acelasi timp cheltuieli ale societatii bancare reflectate prin formula contabila:

6019 "Comisioane"

111 "Cont curent la BNR"

In mod identic se inregistreaza toate comisioanele, in lei, platite de societatile bancare pentru operatiunile de trezorerie si cele interbancare. Exista doar unele particularitati privind comisioanele in devize, adica micsorarea dispopnibilitatilor in devize (3721=111) si includerea lor in cheltuieli (6019=3722).



Regulament nr. 3/1995 privind conditiile si modul de efectuare a refinantarii societatilor bancare de catre Banca Nationala a Romaniei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1155
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved