Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analzia si functionarea conturilorde imobilizari

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micAnalzia si functionarea conturilorde imobilizari

Aceste conturi evidentiaza fluxurile si valorile economice utilizate de catre intreprindere pe o perioada indelungata, principal a caracterizare fiind aceea ca ele nu se consuma la prima lor utilizare.

Principala caracteristica a acestor bunuri economice este ca utilizarea lor se realizeaza prin sistemul de amortizare. Amortizarea reprezinta sistemul de recuperare treptata a valorii imobilizarilor pe toata perioada de utilizare a acestora. Avand in vedere tipurile de imobilizari (necorporale, corporale si financiare) trebuie precizat ca numai imobilizarile corporale si necorporale sunt supuse sistemului de amortizare. Amortizarea reprezinta o categorie de conturi rectificative, iar valoarea de bilant a acestor tipuri de imobilizari este diferenta dintre valoarea de intrare si valoare amortizarii calculate pana la aceasta data.Caracterizarea conturilor de imobilizari:

a. au functie contabila de activ;

b. se debiteaza cu valoarea intrarilor din cursul exercitiului financiar prin achizitie, productie si alte tipuri de intrari cu titlu gratuit;

c. se crediteaza cu valoarea iesirilor din cursul exercitiului financiar prin casare, vanzare si alte modalitati;

d. soldul este debitor si exprima valoarea imobilizarilor existente in patrimoniu la un moment dat.

Exemplul

SC "X" SA achizitioneaza actiuni ale altei intreprinderi (titluri de participare) la un cost de 20.000 lei pe o perioada indelungata, detinand astfel controlul asupra gestionarii acesteia. La sfarsitul exercitiului financiar intreprinderea incaseaza un dividend anual in valoare de 1.000 lei.

Fluxul informational contabil este:

  1. achizitia titlurilor de participare:

261 "Titluri de participare" = 512 "Disponibil bancar" 20.000

b. contabilizarea incasarii dividendelor

512 "Titluri de participare" = 761 "Venituri din participatii" 1.000

Daca in cazul imobilizarilor corporale si necorporale recuperarea valorii de intrare (investitiei) se realizeaza prin amortizare, recuperarea investitiei imobilizarilor financiare se realizeaza prin intermediul fructului incasat prin detinerea acestor tipuri de imobilizari, adica dividende sau dobanzi, in cazul altor tipuri de imobilizari care produc un astfel de fruct financiar, de exemplu obligatiuni.

Deosebirea dintre acest sistem de recuperare si sistemul amortizarii consta in faptul ca valoarea dividendului nu este valoare rectificativa ca valoarea amortizarii, care se scade din valoarea de intrare a imobilizarilor corporale si necorporale.

Daca societatea decide vanzarea imobilizarilor financiare la un pret de vanzare de 25.000 lei, fluxul informational contabil este:

a. vanzarea titlurilor de participare:

461 "Debitori diversi" = 7583 "Venituri din cedarea activelor" 25.000

b. descarcarea de gestiune:

6583 "Cheltuieli privind cedarea activelor" = 261 "Titluri de participare" 20.000

Diferenta intre acest flux informational si cel al imobilizarilor corporale si necorporale este ca la inregistrarea contabila privind descarcarea de gestiune nu mai apare contul de amortizare, deoarece aceste tipuri de imobilizari nu sunt amortizabile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1093
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved