Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea valorilor primite si a celor date in pensiune

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea valorilor primite si a celor date in pensiuneValorile primite sau date in pensiune reprezinta o alta forma a creditelor acordate sau a imprumuturilor de care pot sa beneficieze bancile.

In esenta valorile primite sau date in pensiune reprezinta actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur sau alte inscrisuri de valoare care se constituie in garantii pentru credite sau imprumuturi.

Aceasta reprezinta forma cea mai simpla sI mai putin costisitoare de evaluare a garantiilor sI de asigurare a rambursarii creditelor sI imprumuturilor.

Pensiunea poate sa fie simpla sau livrata

Pensiunea simpla reprezinta transferul temporar al proprietatii asupra titlurilor sau a altor efecte publice in perioada functionalitatii creditelor sau imprumuturilor.

Pensiunea livrata este ceva mai complexa, iar acesta va face obiectul capitolului rezervat contabilitatii operatiunilor cu titluri.

In cazul pensiunii simple care face obiectul acestui subcapitol, titlurile pot sa fie depozitate, ca o masura asiguratorie, la creditor sau pot sa fie blocate in gestiunea debitorului, pe numele creditorului, drept garantie a creditului acordat.

Ceea ce se reflecta in contabilitatea patrimoniala drept valori primite in pensiune reprezinta credite acordate pentru care s-au constituit garantii din titluri. Gestiunea titlurilor primite in pensiune face obiectul unei operatiuni extrabilantiere.

Darea sI primirea in pensiune se poate face atat la clientela bancara (de regula financiara) cat sI la alte banci De aceea atat in prima clasa de conturi, privind operatiunile interbancare cat sI in cea de-a doua cuprinzand conturile de evidenta a operatiunilor cu clientela sunt rezervate doua grupe de conturi: 15 pentru operatiunile interbancare sI 24 pentru operatiunile cu clientela, ambele avand aceeasi denumire 'Valori primite sau date in pensiune'.

In fiecare din cele doua grupe sunt cuprinse cate doua conturi sintetice de gradul intai, unul pentru evidenta valorilor primite in pensiune sI altul pentru cele date in pensiune.

1 Contabilitatea valorilor primite in pensiune

Valorile primite in pensiune reprezinta, deci, credite acordate garantate cu titluri, iar contabilitatea lor se realizeaza cu ajutorul a doua conturi:

- 151 'Valori primite in pensiune interbancara

- 241 'Valori primite in pensiune, de la clientela

Evident ca ambele sunt conturi de activ. Fiecare dintre ele se detaliaza

Contul 241 'Valori primite in pensiune' este deci un cont de activ care reflecta creditele acordate pe baza de garantii constituite din titluri. Acest cont se detaliaza in cate doua conturi sintetice de gradul al doilea, in functie de perioada pentru care a fost acordat creditul sI un al treilea cont pentru reflectarea creantelor din dobanzi, astfel:

- 'Valori primite in pensiune de pe o zi pe alta' 1511 respectiv 2411, reflectand creditele peste noapte, adica pe o perioada initiala de cel mult de o zi lucratoare;

- 'Valori primite in pensiune la termen' 1512 respectiv 2412, care reflecta creditele pe o durata initiala mai lunga de o zi lucratoare;

- 'Creante atasate' 1517 respectiv 2417, avand destinatia de a contabiliza dobanzile calculate neajunse la scadenta

Primele doua conturi se debiteaza cu creditele acordate, in corespondenta cu conturile curente ale clientelei, cu contul curent la BNR (111) sau cu conturile bancare de corespondent (121, 122), in functie de beneficiarii creditelor.

Rambursarea creditelor se inregistreaza in creditul conturilor de valori primite in pensiune, in corespondenta, de principiu, cu aceleasi conturi cu care s-a inregistrat acordarea.

Tot in creditul conturilor de valori primite in pensiune se inregistreaza creditele nerambursate la termen trecute la restanta (1811 respectiv 2811) sau in categoria celor indoielnice (1821 respectiv 2821).

Dobanzile calculate neajunse la scadenta se inregistreaza ca sI venituri, respectiv ca sI creante atasate astfel :

%

1517 'Creante atasate'

2417 'Creante atasate'

7023 'Dobanzi la valorile primite in pensiune'

Detalierea veniturilor se face in conturi distincte pe perioade pe care au fost acordate creditele.

Creantele atasate evident ca trebuie sa se incaseze, la scadenta in corespondenta cu conturile clientelei sau bancare. In caz contrar se inregistreaza in categoria celor restante (1812 sau 2812) sau indoielnice (1822 sau 2822).

Valorile date in pensiune reprezinta imprumuturi primite pentru care s-au constituit garantii din titluri, care raman pe mai departe in patrimoniu debitorului. Ceea ce se reflecta in contabilitatea patrimoniala este doar imprumutul primit. Cedarea temporara a titlurilor face obiectul unei evidente extrabilantiere.

Conturile 'Valori date in pensiune' 152 respectiv 243, de pasiv, reflecta imprumuturile primite, detaliat in cate doua conturi sintetice de gradul al doilea, pe perioade de functionalitate sI un la treilea cont pentru reflectarea dobanzilor calculate neajunse la scadenta, astfel:

- 'Valori date in pensiune de pe o zi pe alta', 1521 respectiv 2431, care reflecta imprumuturile primite pe o durata initiala de cel mult o zi lucratoare;

- 'Valori date in pensiune la termen, 1512 respectiv 2432, care reflecta imprumuturile primite pe o durata prevazuta in contract mai lunga de o zi lucratoare;

- 'Datorii atasate', 1527 respectiv 2437, care reflecta dobanzile calculate pe baza procentelor negociate, inca neajunse la scadenta

Conturile de valori date in pensiune se crediteaza cu imprumuturile primite, in corespondenta cu conturile curente ale clientelei, cu contul curent al BNR sau cu conturile de corespondent, in functie de locul de resedinta sI de banca la care clientul isI are deschis contul.

Rambursarea imprumuturilor se inregistreaza in debitul conturilor de datorii sI imprumuturi, in principiu in corespondenta cu aceleasi conturi posibile cu care s-a inregistrat acordarea.

Dobanzile calculate la expirarea contractului in cazul duratelor de primire interioare unei luni, sau lunar pentru cazurile in care imprumutul a fost primit pe o durata mai mare de o luna, se inregistreaza ca sI cheltuieli ale bancii, astfel:

6023 'Dobanzi la valorile date in pensiune'

%

1527 'Datorii atasate' in pensiune

2437 'Datorii atasate'

Cheltuielile cu dobanzile sunt detaliate in conturi sintetice de gradul al doilea in functie de perioadele de functionalitate ale imprumutului.

La scadenta dobanzile trebuie achitate, iar aceasta operatiune se inregistreaza in debitul conturilor 2437 'Datorii atasate', in corespondenta cu conturile curente ale clientilor creditori (2511), cu contul curent la BNR (111) sau cu conturile de corespondent (121, 122), in functie de bancile la care creditorii au conturi curente.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved