Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Continutul, structura si organizarea contabilitatii decontarilor cu tertii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContinutul, structura si organizarea contabilitatii decontarilor cu tertii

Raporturile agentilor economici cu alte persoane fizice sau juridice genereaza datorii si creante.Datoriile cu tertii, tratate in cuprinsul acestui capitol, sunt reprezentate de totalitatea obligatiilor pe termen scurt, inclusiv decontarile intre exercitiile financiare determinate de regularizari, pentru care creditorul acorda o prestatie sau un echivalent valoric. Ele constituie, in acelasi timp, surse de finantare a activitatii unitatii.

Creantele pe termen scurt sunt reprezentate de drepturile de incasat de la diverse persoane juridice si fizice.

Datoriile si creantele se reflecta in contabilitate din momentul crearii, pana in momentul achitarii (platii), respectiv incasarii. Nu se includ in categoria decontarilor cu tertii datoriile si creantele generate de credite pe termen scurt primite sau acordate. Conturile care reflecta astfel de datorii si creante se cuprind in clasa conturilor de trezorerie sau in clasa conturilor de imobilizari, oglindind creante si datorii pe termen lung.

Decontarile cu tertii reflecta transferuri inter-patrimoniale, dar si relatii patrimoniale adiacente acestora, fiind caracterizate printr-o mare diversitate, care se creeaza si deconteaza in permanenta, revenindu-i contabilitatii menirea de a face ordine in inregistrarea, urmarirea si stingerea drepturilor de creanta si datorii.

Evaluarea datoriilor si creantelor persoanelor juridice se face, in contabilitate, la valoarea lor nominala din momentul generarii. Datoriile si creantele in valuta se convertesc in lei la cursul valutar comunicat de B.N.R din momentul aparitiei lor, inregistrandu-se, in contabilitate, la data efectuarii lor. Diferentele de curs valutar de la data inregistrarii lor si cel din momentul platii sau incasarii se trateaza contabil ca si cheltuiala sau venituri financiare. De asemenea, diferentele de curs valutar aferente datoriilor si creantelor, in valuta, neachitate sau neincasate, la inchiderea exercitiului financiar sunt tratate contabil tot ca si cheltuieli sau venituri financiare.

Spre deosebire de stocuri pentru productie si cele de produse, contabilitatea analitica a datoriilor si creantelor se conduce la compartimentul contabilitatii numai valoric, folosindu-se in acest sens formularul ,,Fisa de cont pentru operatii diverse", deschisa pentru fiecare persoana fizica sau juridica titulara de datorii sau creante.

Contabilitatea sintactica a datoriilor si creantelor pe termen scurt si a conturilor de regularizare se conduce cu ajutorul conturilor clasei a 4-a din lista de conturi, conform O.M.F.P. nr. 94/2001 si 306/2002.

Contabilitatea tertilor trebuie sa asigure evidenta datoriilor si creantelor unitatii in relatiile cu furnizorii, clientii, personalul, asigurarile sociale, bugetul statului, unitatile din cadrul grupului, asociatii/actionarii, debitorii si creditorii diversi. Avansurile acordate furnizorilor, precum si cele primite de la clienti, se inregistreaza in contabilitatea tertilor, in conturi distincte, fiind considerate active nemonetare.

Contabilitatea datoriilor si creantelor se tine pe categorii, precum si pe fiecare persoana fizica sau juridica. De exemplu, contabilitatea analitica a furnizorilor si clientilor se grupeaza astfel: interni si externi, iar in cadrul acestora pe termene de plata, respectiv de incasare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1108
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved