Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contul : notiune si functii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContul : notiune si functii

Contul reprezinta un alt instrument al metodei contabilitatii prin care se inregistreaza in contabilitate totalitatea operatiunilor economico-financiare care sunt ocazionate in cursul unui exercitiu financiar, astlel incat se evita intocmirea si prezentarea unui bilant contabil dupa fiecare tranzactie.Prin intermediul acestui instrument se inregistreaza, urmareste si controleaza totalitatea modificarilor patrimoniale care au loc in cursul unui exercitiu financiar in legatura cu bunurile, drepturile si obligatii1e unei entitati economice.

In acest sens, pentru fiecare element patrimonial se deschide cate un cont, astlel incat aceste modificari patrimoniale sa fie corect contabilizate si sa reflecte imaginea fidela a patrimoniului. Prin modul sau de functionare, un cont va contabiliza atat cresterile cat si micsorarile de valoare in legatura cu aceste elemente.

Prin comparatie cu instrumentul contabil numit bilant, care prezinta situatia patrimoniului la un moment dat, contul surprinde numai situatia dinamica a unui element patrimonial in intervalul Inceputul si sfarsitul exercitiului finannciar, din punct de vedere al urmatoarelor elemente: existent initial, modifiicarile curente si existent final.

In functie de elementele patrimoniale, contul poate fi deschis pentru fiecare dintre acestea din punct de vedere al continutului economic, si anume:

a. cont: bun economic - mijloace fixe, stocuri, disponibilitati;

b. cont: sursa de finantare - capital social, datorii etc.;

c. cont: proces economic - venituri si cheltuieli;

d. cont: rezultat contabil - profit sau pierdere.

Aceste conturi prezinta orelatie reciproca in procesul contabilizarii operatiunilor economico-financiare, formand un sistem unitar. Totalitatea conturilor utilizate de entitatea economica formeaza sistemul de conturi.Principalele functii ale contului sunt urmatoarele:

Functia economica - fiecare cont reflecta un bun economic, sursa de finantare, proces economic sau rezultat financiar, prezentand astlel continutul acestuia.

Functia statistica - informalii1e furnizate de catre aceste instrumente repreezinta baza indicatorilor statistici.

Functia de calcul - este prezenta la toate conturile indiferent de conlinutul lor; prin intermediul ei sunt oblinute informaliile furnizate de aceste instrumente.

Func1ia de control - prin intermediul ei se urmareste integritatea pe care o indeplinesc conturile; ea consta in folosirea datelor si informaliilor furnizate de conturi la controlul integritalii patrimoniului unitalii, controlul nivelului cheltuielilor de aprovizionare, de produclie, de desfacere a produselor finite si marfurilor etc.

Funciia de grupare - prin care elementele patrimoniale sunt clasificate in bunuri economice, surse de finanlare si procese economice, reflectand pentru fiecare cont toate operatii1e economico-financiare ale elementului respectiv.

Functia de sistematizare - prin care operatii1e economico-financiare sunt clasificate in functie de modificarile patrimoniale care le genereaza, atat in sensul cresterii, cat si in sensul micsorarii elementelor patrimoniale.

Functia contabila - inregistrarea in contabilitate a modificarilor patrimoniale se realizeaza dupa anumite reguli stabilite in functie de conlinutul economic al fiecarui element patrimonial. De aici rezulta ca functia contabila a unui element patrimonial este determinata de conlinutul economic al unui astfel de element.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 839
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved