Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DATORIILE COMERCIALE FATA DE FURNIZORI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micDATORIILE COMERCIALE FATA DE FURNIZORI

In general in urma achizitiilor de bunuri si servicii, unitatea patrimoniala isi creeaza datorii comerciale catre furnizori. Conturile mai importante sunt 401 "Furnizori", si 404 "Furnizori de imobilizari". Dupa functia contabila acestea sunt conturi de pasiv. Ele se crediteaza cu valoarea datoriilor comerciale create fata de furnizori si se debiteaza la stingerea acestora, prin diferitele modalitati de plata fata de acestia. Soldul creditor reflecta sumele datorate furnizorilor, datoriile inregistrate la un moment dat.Decontarile pentru munca prestata sub forma datoriilor salariale si a altor operatii asimilate - datoriile salariale. Se utilizeaza mai multe conturi dar contul principal prin care se evidentiaza salariul este 421 "Personal - salarii datorate". Acesta se utilizeaza in scopul urmaririi evidentei decontarilor cu personalul, pentru salarii datorate de unitatea acestuia, inclusiv a adaosurilor, a indexarilor, si a premiilor achitate din fondul de salariu. Se crediteaza cu salariile lunare, precum si cu alte drepturi cuvenite personal, se debiteaza cu retinerile din salarii, precum si cu salariile lunare nete achitate personalului. Soldul creditor, reflecta sumele neachitate datorate personalului.

Inregistrarea contabila a salariilor brute ce se acorda la sfarsitul lunii este:

641 "Cheltuieli cu salariile personalului"(A) = 421 "Personal - salarii datorate"

In cadrul decontarilor salariale, unitatile patrimoniale intra in relatii si cu institutiile de specialitate pe linia protectiei sociale a asigurarilor sociale de stat si a asigurarilor sociale de sanatate. Cu aceasta ocazie se constituie mai multe fonduri cu destinatie speciala. Aceste fonduri sunt cotributia pentru asigurarile sociale (personalul achita 9,5% aplicat la salariul brut individual, si 22% aplicat la salariul net, suma pe care o plateste unitatea), contributia pentru fondul asigurarilor sociale de sanatate (personalul 7,5 % procent aplicat la salariului brut individual, 7% unitatea), contributia pentru fondul de somaj (personal 1%, unitatea 3%).Alte impozite importante:

impozitul pe profit, este datorat bugetului de stat pentru profitul realizat in conditiile stabilite prin lege. Se calculeaza prin aplicarea cotelor procentuale legale (16% asupra profitului brut obtinut de agentul economic) si se vireaza trimestrial pana la data de 25 a lunii urmatoare pentru perioada calculata. In acest sens se utilizeaza contul bifunctional 441 "Impozitul pe profit". Se crediteaza cu sumele calculate ca fiind datorate bugetului de stat, si se debiteaza cu contravaloarea impozitelor virate la buget. Soldul creditor exprima sume datorate bugetului de stat, reprezentand impozitul pe profit. Soldul debitor reflecta creante, respectiv sume virate in plus la bugetul de stat ca impozit pe profit.

impozitul pe salariu, se aplica 16% asupra salariilor brute datorate personalului. La sfarsitul lunii, impozitul pe salariu se inregistreaza ca datorie care se vireaza la bugetul de stat in luna urmatoare, odata cu ridicarea din banca a numerarului necesar, dupa caz, sau a alimentarii cardurilor angajatilor, necesar acordarii chenzinei a 2-a personalului angajat. Se utilizeaza contul 444 "Impozit de salariu" (pasiv). Se crediteaza cu contul "Impozit pe salariu" calculat si datorat bugetului de stat, se calculeaza la plata acestuia la bugetul de stat. Soldul este creditor si reflecta impozitul pe salarii, neachitat, la bugetul de stat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1901
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved