Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Comparatie intre contabilitatea de gestiune si financiara

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micComparatie intre contabilitatea de gestiune si financiara

CriteriiContabilitatea financiara

Contabilitatea de gestiune

Utilizatorii primari ai informatiilor

Persoane si organizatii din mediul extern al entitatii economice

Diverse nivele ale managementului intern.

Tipurile de sisteme contabile

Sistemul partidei duble

Nu este limitat la sistemul partied duble; se poate aplica orice sistem util.

Normele restrictive

Respecta principiile contabile general acceptate

Nu exista restrictii sau reguli obligatorii; singurul criteriu este utilitatea.

Unitati de masura

Monetara

Orice unitate de masura monetara sau fizica.

Punctul central al analizei

Entitatea economica in ansamblul sau

Diferite segmente ale unitatii economice.

Frecventa raportarii

Periodica, in mod regulat

Ori de cate ori este nevoie.

Gradul de obiectivitate

Impune obiectivitate

Foarte subiectiva in scopul planificarii, insa atunci cand au relevanta se utilizeaza date obiective.

Secretele intocmirii cu success a unui raport sunt 4:

De ce? Ce? Cui? Cand?

Problema 1.1

SC INTERREST SRL - Restaurant Magnolia

Buget de venituri si cheltuieli - banchet CIG 21 mai 2004

(USD)

Venituri

Taxa participare banchet (200 pers. la pretul de 30$)*

6.000

Total venituri bugetate

6.000

Cheltuieli bugetate

Inchiriere DJ + muzica

500

Inchiriere sala

300

Masa servita

4.300

Cheltuieli privind curatenia

80

Alte cheltuieli

20

Total cheltuieli bugetate

5.200

Surplus al veniturilor fata de cheltuieli

800

*Taxa se va incasa cu 30 zile inaintea datei evenimentului

Rezervarea de sala se va face cu cel putin 60 de zile inaintea evenimentului, incasandu-se o garantie de 20% din taxa in momentul rezervarii.

Analiza unui raport

Raport privind estimarea fluxului de numerar pana la 25.10.2003

La data de 24.09.2003 soldul contului clienti a ajuns la 3.015 mil. lei (fata de 2.456 mil. lei la 30.06.2003), iar viteza medie de recuperare a banilor a crescut la 27 de zile. Necesarul de cashflow, semnalat de serviciul financiar, pana la data de 25.10.2003 (necesar platii externe) este de 3.400 mi. lei.

Mentionez ca politica companiei noastre de acordare a termenelor de plata la maxim 30 de zile este urmata in continuare. Clientii speciali, cu care avem contracte ferme de furnizare, cu un termen de plata intre 45 - 60 de zile sunt tot in numar de 23 ca si la sfarsitul lunii iulie 2003.

Singurul motiv al intarzierilor aparute in ultima perioada in recuperarea creantelor se datoreaza faptului ca in lunile iulie si august (maxim pana in 15.09.2003) au fost luni de concedii (atat pentru clientii nostri cat si pentru departamentul nostru de vanzari). Mai jos prezentam evolutia si previziunile:

Luna

Iunie 03

Iulie 03

August 03

24 Sept 03

25 Oct 03

Volum de desfacere lunar in mil. lei

3.352

3.317

3.328

3.349

Cca. 3.350

Viteza medie de recuperare a creantelor in zile

22

24

28

27

Cca.24

In virtutea celor prezentate anterior estimam ca, datorita intrarii in normal a relatiilor comerciale, se vor recupera pana la 25.10.2003 creante in valoare de cca. 3.687 mil lei.

Director vanzari

Eugen Puscas

Cluj Napoca

24.09.2003

Definirea contabilitatii de gestiune

"Contabilitatea de gestiune reprezinta procesul de identificare, cuantificare, colectare, analiza, prelucrare, interpretare si transmitere a informatiilor financiare (si nefinanciare), utilizate de management pentru realizarea functiilor de planificare, evaluare si control in cadrul intreprinderii si pentru asigurarea utilizarii si evidentierii corespunzatoare a resurselor acesteia"

Obiectul contabilitatii de gestiune

"Contabilitatea de gestiune, numita si manageriala sau analitica are ca obiect reflectarea analitica a unor procese interne ale agentilor economici care genereaza transformari cantitative si calitative ale elementelor patrimoniale"

"In mod concret obiectul si scopul contabilitatii de gestiune se identifica cu:

gestiunea analitica a stocurilor

calcularea costului produselor, serviciilor, activitatilor si functiilor

determinarea rezultatelor analitice prin compararea costului produselor cu pretul lor de vanzare

previziunea cheltuielilor si veniturilor prin intocmirea bugetelor interne

controlul costurilor si al bugetelor"

Obiectivele contabilitatii de gestiune

Obiectivele contabilitatii de gestiune raspund la urmatoarele intrebari :

Ce vrem sa analizam?

Pentru ce analizam?

Cum analizam?

Principalele obiective urmarite sunt:

evaluarea produselor fabricate, lucrarilor executate si a serviciilor prestate

furnizarea informatiilor privind intocmirea si urmarirea bugetelor

controlul conditiilor interne de productie

asigurarea structurii analitice a elementelor patrimoniale si a integritatii acestora.

Analiza datelor nefinanciare

Managementul are trei preocupari fundamentale:

v     cresterea calitatii produselor sau serviciilor firmei

v     reducerea timpului necesar pentru crearea si livrarea produselor sau serviciilor

v     satisfacerea totala a clientilor

Ce indicatori trebuie utilizati de catre manageri pentru a supraveghea performantele companiei in fiecare din aceste domenii?

Analiza

datelor nefinanciare

1.3. Dry Store, un magazin universal foarte mare, ofera servicii de livrarea la domiciliu pentru a-si atrage clientii. Compania foloseste patru camioane pentru a realiza livrarile la domiciliu. Recent, cererea pentru servicii de livrare la domiciliu a crescut semnificativ. Contabilul sef, Hank Silvester, a elaborat doua variante pentru rezolvarea problemei cererii crescande a serviciilor de livrare. Prima consta in achizitionarea unui al cincilea camion si angajarea unui sofer suplimentar. Cea de-a doua varianta consta in angajarea unei persoane care sa programeze livrarile intr-un mod mai eficient, economisind astfel timp si marind numarul livrarilor realizate de fiecare camion. Inainte de a determina costul cumpararii unui nou camion, dlui. Silvester a decis sa analizeze varianta cu programarea eficienta.

Datele privind livrarile efectuate in ultima perioada de patru saptamani sunt prezentate in tabelul de mai jos. Programatorul a inceput sa lucreze la inceputul saptamanii a 3-a. Imediat el a impartit teritoriul in patru zone de livrare. Livrarile efective erau programate in functie de localizarea pe zone, pentru a se reduce parcursul. Obiectivul dlui Silvester era cresterea livrarilor cu 10%. A functionat varianta cu programarea sau dl. Silvester va fi nevoit sa cumpere al cincilea camion?

 

Analiza

datelor nefinanciare

1.4. Compania Fairchild s-a specializat in instalarea de peluze. Iarba utilizata se masoara in metri patrati. Compania utilizeaza o norma de 500 mp/persoana/ora pentru a evalua performantele muncitorilor sai. In fiecare saptamana, cea mai productiva persoana este desemnata "angajatul saptamanii". In cursul primei saptamani a lunii martie au fost colectate urmatoarele date:

Angajat

Ore lucrate

Metri patrati

de iarba plantata

George Rubin

Edith Telek

Elen Mertinger

Paul Naum

Jim Bigot

Ana Maria Koll

Pe baza normelor stabilite de companie, evaluati performantele celor 6 angajati, inclusive procentul de depasire (sau nerealizare) a normei pentru fiecare dintre acestia. Cine trebuie desemnat "angajatul saptamanii"?

Analiza datelor nefinanciare

1.5. Winnebago County Airport din Rockford, Illinois, a inregistrat in ultimul an o crestere a traficului aerian. Pentru managementul aeroportului prezinta o importanta deosebita modul in care este gestionat fluxul pasagerilor. Aeroportul utilizeaza opt detectoare de metal pentru scanarea pasagerilor. Aeroportul este deschis in fiecare zi intre orele 6:00 Am si 10:00 PM, iar instalatiile detinute in prezent permit verificarea zilnica a unui numar maxim de 45.000 de pasageri.

Patru dintre detectoarele de metale au fost selectate in vederea efectuarii unei analize speciale, pentru a se determina daca este nevoie de echipamente suplimentare sau o persoana responsabila pentru traficul de pasageri ar putea rezolva problema incetinirii activitatii. Responsabilul pentru traficul de pasageri va trebui sa ghideze persoanele catre aparatele de detectare si sa le instruiasca in privinta procesului de detectare. Aceasta solutie este mai ieftina decat cumpararea unor instalatii suplimentare, astfel incat o persoana potrivita va fi angajata in aceasta functie pentru o perioada de proba. Managementul spera ca aceasta masura va determina cresterea de cel putin zece ori a vitezei fluxului de pasageri. Producatorii echipamentelor respective au stabilit ca fiecare utilaj poate deservi in medie 400 de pasageri pe ora.

Datele referitoare la traficul de pasageri prin cele patru instalatii selectionate in ultimele 10 zile sunt:

In trecut, fluxul de pasageri era mai intens prin Aparatul 1, datorita localizarii sale mai comode. Apoi urmau in ordine succesiva Aparatele 2, 3 si 4.

Responsabilul de trafic al pasagerilor, Lynn Hedlung, si-a inceput activitatea la 13 martie. Daca aceasta varianta va avea drept rezultat o crestere cu cel putin 10% a numarului de pasageri deserviti, managementul planifica sa mai angajeze un operator de trafic pentru celelalte patru aparate mai curand decat sa achizitioneze echipamente noi pentru detectarea metalelor.

Se cere:

1. Calculati traficul mediu zilnic pentru perioada 6-12 martie, iar apoi determinati obiectivul de trafic (nivelul planificat) stabilit de management

2. Calculati traficul mediu zilnic pentru perioada 13-15 martie. A determinat angajarea unui operator de trafic realizarea limitei minime de crestere a traficului stabilita de management, sau aeroportul ar trebui sa cumpere detectoare suplimentare?

3. Exista in analiza fluxului de pasageri vreun fapt neobisnuit, asupra caruia managementul ar trebui sa-si concentreze atentia? Argumentati raspunsul.Institute of Management Accountants, Statement no. 1A, New York, 1982

Pantea, I.P. - Managementul contabilitatii romanesti - Ed. Intelcredo, Deva, 1998, vol II, pag. 599

Muresan M. si colectiv - Contabilitatea de gestiune cu aplicatie in unitatile de alimentatie publica si turism - Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2000, pag 2

Iacob, C. si Ionescu I - Contabilitate de gestiune - Ed Aius, Craiova, 1996, pag. 26Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved