Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Forma de contabilitate si registrele contabile

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micForma de contabilitate si registrele contabile

Ø      Forma de contabilitateMetoda contabilitatii in partida dubla

        Notiunea de metoda este de origine greaca si provine de la "meta", care inseamna succesiune, schimbare, dupa care si "hodos", care inseamna drum. Cele doua notiuni unite in "metodos" se pot traduce prin drum pe care trebuie sa se mearga pentru a ajunge la un anumit rezultat, scop si/sau adevar stiintific. Metoda indica modul de studiu, de cercetare, de cunoastere a obiectului contabilitatii si de realizare a obiectivelor acesteia.

        Particularizat la obiectul de studiu al disciplinei stiintifice "Bazele contabilitatii" metoda acesteia reprezinta drumul de urmat pentru realizarea dublei reprezentari a resurselor economice controlate de intreprindere si a rezultatului exercitiului, precum si a dublei inregistrari a tuturor operatiilor economice care genereaza modificari si transformari in volumul si structura acestora.

       In cadrul societatii SC TRANDIUL SRL organizarea contabilitatii se face in partida dubla. Metoda contabilitatii in patrida dubla, ca mod sistematic de cercetare in cadrul conceptual axiomatic, postular si corolar, principial si/sau conventional general admis reprezinta totalitatea proceedelor si instrumentelor (tehnicilor de lucru) adecvate realizarii partidei duble. Limitat la disciplina stiintifica "Bazele contabilitatii", principalele procedee si instrumente (tehnici de lucru) sunt prezentate in tabel.

Procedee (specifice contabilitatii)

Instrumente (tehnici de lucru)

A.Derivate din axiomele contabile:

. Dubla reprezentare a resurselor economice controlate de intreprindere si a rezultatului exercitiului

. Bilantul contabil

. Contul de profit si pierderi

      .  Dubla inregistrare a operatiilor

      economice

. Sistemul de conturi cvadripartid, compus din:

conturi de activ

conturi de pasiv

conturi de cheltuieli

conturi de venituri

B.Derivate din postulatele, corolarele, principiile si/sau conventiile contabile general admise

. Evaluarea resurselor economice controlate de intreprindere si a rezultatului exercitiului

. Costul istoric (bazat pe sistemul de preturi si tarife practicat la un moment dat)

. Estimarile contabile (bazate pe tehnici de amortizare a capitalului imobilizat, precum si pe tehnici de previzionare a riscurilor, cheltuielilor si deprecierilor)

Tabelul nr. 2.1. (continuare )

. Documentarea inregistrarilor in contabilitate

. Documente justificative

. Verificare concordantei dintre "scripticul contabil" si "existentul faptic"

. Inventarul resurselor economice controlate de intreprindere (partial sau sondaj, si total sau general)

. Verificarea corectei aplicari a partidei duble

. Balante de verificare (analitice si sintetice)

. Sistematizarea inregistrarilor contabile

. Registrele contabile (formele de inregistrare contabila)

. Sistematizarea, prezentarea si publicarea informatiei contabile

. Situatiile financiare ale intreprinderii. Bilantul, Contul de profit si pierderi, Situatia modificarii capitalului propriu, Situatia fluxurilor de trezorerie, Politici contabile si note explicative

Ø      Registrele contabile

Datele consemnate in documentele justificative sunt inregistrate in ordine cronologica si grupate in registrele contabile. Acestea se prezinta sub forma unor registre legate, fise si situatii ale caror continut si forma corespund scopului pentru care se tin.

Principalele registre ce se folosesc, obligatoriu, in contabilitate sunt:

a) Registrul-jurnal este documentul contabil obligatoriu in care se inregistreaza, prin articole contabile, in mod cronologic, operatiile patrimoniale, prin respectarea succesiunii documentelor, dupa data de intocmire sau intrare a acestora in unitate.

b) Registrul cartea-mare este un document contabil obligatoriu in care se inscriu lunar, direct sau prin regrupare pe conturi corespondente, inregistrarile efectuate in registrul-jurnal, stabilindu-se situatia fiecarui cont, respectiv soldul initial, rulajele debitoare, rulajele creditoare si soldurile finale. Formularele folosite drept registru cartea-mare pot imbraca diverse forme, cum ar fi: fise de cont pentru operatiuni diverse, fise de cont sah sau pe conturi corespondente, forma cartea-mare centralizatoare.
c) Registrul-inventar este documentul contabil in care se inregistreaza toate elementele de activ si de pasiv, grupate in functie de natura lor, conform posturilor din bilantul contabil, inventariate potrivit normelor legale. Elementele patrimoniale inscrise in Registrul-inventar au la baza listele de inventariere sau alte documente care justifica continutul fiecarui post din bilantul contabil. Registrul-inventar cuprinde doua parti: listele de inventariere si recapitulatia inventarului. In cadrul recapitulatiei, datele preluate din listele de inventariere sunt grupate pe structurile patrimoniale de activ si pasiv.

d) Registrul general de evidenta a salariatilor. Se numeroteaza pe feicare pagina si va purta obligatoriu pe toate paginile stampila inspectoratului teritorial de munca. Angajatorul are obligatia completarii registrului in ordinea incheierii contractelor individuale de munca. Registrul cuprinde elementele de identificare a tuturor salariatilor , data incheierii contractului individual de munca , data inceperii activitatii, modificarea si suspendarea contractului, durata acestuia , durata muncii eta in ore/zi, respectiv codul acesteia potrivit Clasificarii ocupatiilor din Romania(C.O.R.), salariul de baza la data incheierii contractului, data incetarii contractului si temeiul legal al incetarii acestuia, numele, prenumele si semnatura persoanei care face inscrierea.

e) Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile : financiar-fiscal, inspectia muncii, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia impotriva incediilor, precum si in alte domenii prevazute de lege .

f) Registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea tuturor informatiilorcare au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.
Informatiile din Registrul de evidenta fiscala sunt inregistrate in ordine cronologica si corespund cu operatiunile fiscale si cu datele privind impozitul pe profit din declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1070
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved