Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IAS 22 - COMBINARI DE INTREPRINDERI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micIAS 22 - COMBINARI DE INTREPRINDERI

Obiectivul

Obiectivul acestui Standard este de a descrie tratamentul contabil pentru comasarile de intreprinderi. Standardul acopera atat absorbtia unei intreprinderi de catre o alta cat si situatia rara a fuzionarii atunci cand cumparatorul nu poate fi identificat. Contabilitatea pentru o absorbtie implica determinarea costului absorbtiei, repartizarea costului pentru activele si pasivele identificabile ale intreprinderii absorbite cat si contabilitatea pentru fondul comercial rezultat sau fondul comercial negativ atat la absorbtie cat si ulterior.Definitii

Urmatorii termeni sunt utilizati in acest Standard cu aceste semnificatii

- comasare de intreprinderi inseamna a aduce impreuna intreprinderi separate intr-o singura entitate economica prin unificarea cu, sau prin obtinerea controlului asupra activelor nete si a exploatarilor unei alte intreprinderi.

- achizitie este o comasare de intreprinderi in care una dintre societati, cumparatorul, obtine controlul asupra activelor nete si exploatarilor unei alte societati, societatea achizitionata in schimbul transferului de active, asumarea datoriilor sau emisiunea de actiuni si alte titluri de valoare ale societatii.

- fuzionare este o comasare de intreprinderi in care actionarii celor doua intreprinderi, isi reunesc controlul asupra ansamblului activelor nete si activitatii, cu scopul de a partaja riscurile si beneficiile generate de entitatea rezultanta, comasarea are loc de o asa maniera incat niciuna dintre parti nu poate fi identificata drept cumparator.

- controlul este puterea / capacitatea de a guverna strategiile financiare si de exploatare ale intreprinderii in asa fel incat sa obtina beneficii din activitatea ce o desfasoara.

- societate mama-holding este o intreprindere care are una sau mai multe filiale.

-societate filiala este o intreprindere controlata de catre alta intreprindere, aceasta din urma fiind denumita societate mama.

- participatia minoritara este acea parte a rezultatelor nete ale activitatilor si a activelor nete ale unei filiale, atribuite unor participatii care nu sunt detinute, direct sau indirect, prin intermediul filialei, de catre societatea-mama

- valoarea reala este suma pentru care un activ poate fi tranzactionat sau o datorie poate fi decontata, intre parti neafine, de buna voie si in cunostinta de cauza.

- data achizitiei este data la care controlul asupra activelor nete sau a activitatilor societatii absorbite este transferata efectiv catre achizitor.

Natura comasarilor de intreprinderi

In contabilitatea comasarii de intreprinderi, absorbtia are o forma contabila diferita fata de cea a fuzionarii, si forma contabila a tranzactiei necesita a fi reflectata in situatiile financiare. in consecinta, pentru fiecare este prescrisa o metoda contabila diferita.

Absorbtii

In principiu, in toate regruparile de interese, una dintre intreprinderile ce se comaseaza detine controlul asupra celorlalte intreprinderi care participa la comasare, prin aceasta putandu-se identifica un achizitor (cumparator).

Cu toate ca uneori poate fi dificila identificarea unui cumparator, sunt de obicei unele indicatii ca acesta exista. De exemplu:

- valoarea reala a unei intreprinderi este mult mai mare decat a celeilalte intreprinderi ce face parte din comasare. in astfel de cazuri intreprinderea mai mare este cumparatorul,

- comasarea de intreprinderi este efectuata    prin schimbarea de actiuni comune cu drept de vot pentru numerar. in acest caz, intreprinderea care renunta la numerar este cumparatorul.

Fuziuni

In circumstante exceptionale, poate sa nu fie posibila identificarea cumparatorului. in locul rezultarii unei parti dominante, actionarii intreprinderilor ce se comaseaza, se unesc intr-un angajament substantial egal sa imparta controlul asupra intregului, al activelor nete si a exploatarilor. In plus, conducerea intreprinderilor ce se comaseaza participa in managementul entitatii regrupate. Ca rezultat, actionarii intreprinderilor ce se comaseaza impart in mod egal riscurile si beneficiile entitatii regrupate. O astfel de comasare de intreprinderi este considerata a fi o fuzionare.

Contabilitatea absorbtiilor

O comasare de intreprinderi care este o achizitie va fi evidentiata prin folosirea in contabilitatea a metodei de cumparare. Metoda cumpararii foloseste costurile ca baza pentru inregistrarea achizitiei si se bazeaza pe tranzactiile de schimb ce insotesc absorbtia in determinarea costurilor
Costurile achizitiei

O achizitie trebuie socotita dupa costul ei, acesta fiind suma de numerar si echivalent numerar varsat pentru valoarea reala, la data schimbului, de alte considerente de achizitionare oferite de cumparator in schimbul controlului asupra activelor nete ale celeilalte intreprinderi, plus alte costuri ce pot fi direct atribuite achizitiei.

Recunoasterea activelor si pasivelor identificabile

Activele si pasivele absorbite pot fi recunoscute separat la data achizitiei cand este probabil ca orice beneficii economice asociate in viitoare vor fluctua catre sau de la cumparator, si masura de incredere este accesibila a costurilor lor pentru valoarea reala cumparatorului.

Distribuirea costurilor de achizitie

Tratamente de baza

Costul unei absorbtii este distribuit pentru activele si pasivele recunoscute in concordanta cu paragraful 27 conform cu valoarea lor reala la data tranzactiei de schimb. Totusi costul achizitiei apare doar in procentajul activelor si pasivelor identificabile cumparate de catre achizitor. prin urmare, cand un achizitor nu cumpara toate actiunile celeilalte intreprinderi, interesul minoritatii rezultate este declarat in proportia minoritatii sumelor aduse dinaintea achizitiei a activelor nete ale filialei.

Tratamente alternative permise

Activele si pasivele recunoscute in concordanta cu paragraful 27 vor fi evaluate la valoarea lor reala la data achizitiei. Orice castig sau pierdere de fond comercial va fi contabilizata in concordanta cu acest Standard. Orice interes minoritar va fi declarat in proportia minoritara a valorii reale a activelor si pasivelor recunoscute in conformitate cu paragraful 27.

Din acest punct de vedere, activele nete identificabile asupra carora cumparatorul a obtinut control sunt declarate la valoarea lor reala, indiferent daca cumparatorul a achizitionat tot sau numai o parte din capitalul celeilalte intreprinderi sau a achizitionat in mod direct activele.    prin urmare, orice interes minoritar este declarat in proportia minoritatii a valorii reale a activelor nete identificabile ale filialei.

Prezentarea informatiilor

Pentru toate comasarile de intreprinderi, urmatoarele prezentari vor fi facute in situatiile financiare pentru perioada pe parcursul careia a avut loc comasarea:

-numele si descrierea intreprinderilor ce se comaseaza

-metoda dupa care se efectueaza contabilitatea regruparii

-data efectiva a regruparii in scopuri contabile, si

-orice operatii rezultate din comasarea de intreprinderi catre societatea s-a decis sa se dispenseze

Pentru o comasare de intreprinderi ce este de fapt o achizitie, urmatoarele prezentari suplimentare vor fi facute in situatiile financiare pentru perioada de-a lungul careia a avut loc absorbtia:

-procentul de actiuni cu drept de vot absorbite

-costul achizitiei si o descriere a contraprestatiei platita sau platibile aleator, si

-natura si valoarea provizioanelor pentru restructurare si alte cheltuieli de inchidere a fabricii provenite ca rezultat din absorbtie si recunoscute cu incepere de la data achizitiei.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 915
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved