Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IAS 37 - PROVIZIOANE, DATORII SI ACTIVE CONTINGENTE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micIAS 37 - PROVIZIOANE, DATORII SI ACTIVE CONTINGENTE

O datorie este ' . recunoscuta in bilant atunci cand este probabil ca o iesire de resurse ce inglobeaza beneficii economice sa rezulte din lichidarea unei obligatii prezente .'In majoritatea cazurilor o obligatie prezenta va aparea fie dintr-o lege, fie dintr-un contract.

Atat provizioanele cat si contingentele apar in urma unor evenimente din trecut care exista la data bilantului contabil. In ambele cazuri exista probabilitatea unei iesiri de beneficii economice care nu este indepartata.

Diferenta intre un provizion si o datorie contingenta este una de probabilitate.

Daca o datorie viitoare este mai probabil sa se produca decat sa nu se produca, atunci aceasta este un provizion, daca nu, aceasta este o datorie contingenta.

Provizioane

Un provizion este o datorie in conformitate cu definitia din cadrul general al IAS, singura diferenta o reprezinta nevoia de a estima valoarea datoriei. Daca valoarea si momentul aparitiei ar fi cunoscute atunci ar fi o datorie normala.

De exemplu:

KLM a pierdut bagajul unei persoane la un zbor de la Amsterdam la Bucuresti. Tratatul de la Varsovia care reglementeaza calatoria cu avionul a fixat suma cu care va fi despagubita o persoana la 50$ pentru un kilogram. In aceeasi zi ei au pierdut bagajul unei alte persoane la un zbor intre Amsterdam si Londra. Uniunea Europeana a renuntat la clauza compensatiei fixe din Tratatul de la Varsovia si suma revendicata este necunoscuta, dar KLM estimeaza o valoare de 100 $ pentru un kilogram. In ambele cazuri KLM a acceptat responsabilitatea pentru pierderea bagajului. Primul caz va fi recunoscut ca o alta datorie, al doilea ca un provizion. Diferenta consta in faptul ca pentru provizioane cerintele de prezentare ale IAS cuprind:

Faptul ca situatiile financiare contin o estimare

Detalii ale incertitudinii care sa permita unui utilizator sa inteleaga estimarea facuta.

O datorie contingenta este:

- o posibila obligatie care apare in urma unor evenimente trecute si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau nu a unuia sau mai multe evenimente viitoare nesigure care nu sunt in totalitate controlate de intreprindere; sau

- o obligatie prezenta care apare in urma unor evenimente trecute dar care nu este recunoscuta deoarece: nu este probabil ca o iesire de resurse care inglobeaza beneficii economice sa fie necesara pentru a onora obligatia; sau

valoarea obligatiei nu poate fi apreciata cu destula credibilitate.

O datorie contingenta apare acolo unde este putin probabil sa aiba loc o iesire de beneficii. In exemplul de mai sus, persoana (ambele persoane) a(u) pierdut bonul de la bagaje. Este probabil ca persoana sa fi avut bagaje dar nu este sigur. KLM nu va face nici o plata fara bonul de bagaj si din experientele trecute s-a vazut ca este putin probabil ca persoana sa gaseasca bonul de bagaje (dar s-ar putea). KLM va prezenta sumele de mai sus ca note la situatiile financiare. Cel mai bun mod de a privi o datorie contingenta este ca 'un provizion putin probabil sau o alta datorie putin probabila'.

O datorie contingenta nu satisface testul unei datorii conform cadrului general al IAS pentru ca este putin probabil ca anumite beneficii economice (bani) sa iasa (sa fie platiti persoanei) din fondurile KLM. In acest caz, o intreprindere nu trebuie sa recunoasca o datorie contingenta in situatiile sale financiare.

Daca o intreprindere are o obligatie prezenta care este probabil sa se constituie intr-o iesire de beneficii economice si poate fi facuta o estimare credibila a obligatiei, atunci aceasta va fi clasificata ca un provizion mai degraba decat o datorie contingenta si va fi inclusa in situatiile financiare.

IAS 37 ofera referinte folositoare pentru luarea deciziei daca o datorie este un provizion sau o contingenta.

Trebuie sa existe un grad de incertitudine implicat - doar faptul ca trebuie sa se faca o estimare, nu inseamna ca aveti o contingenta =>

Desi amortizarea depinde de durata de viata utila estimata a unui activ, nu reprezinta o contingenta pentru ca activul va ajunge la un moment dat la sfarsitul duratei sale de viata utila;

Acolo unde a fost furnizata energie electrica pana la sfarsitul anului dar factura nu este primita decat poate dupa o luna de la sfarsitul anului si este inregistrata o cheltuiala in avans, singura incertitudine este in privinta acuratetei cheltuielii in avans. Nu exista nici o incertitudine ca electricitatea nu a fost folosita si ca acest fapt a creat o obligatie.

Incertitudinea se poate intinde de la de exemplu a nu sti daca un caz va ajunge in instanta (obligatie posibila) pana la a astepta aflarea sumei amenzii (obligatie prezenta acolo unde nu este posibila estimarea iesirii de beneficii ceruta pentru stingerea obligatiei).

Prezentarea datoriilor contingente

in afara cazului in care exista doar o sansa mica ca o iesire de beneficii sa fie necesara pentru stingerea unei obligatii, o intreprindere trebuie sa prezinte o scurta descriere a naturii datoriei contingente si acolo unde este posibil:

o estimare a efectului sau financiar;

o indicatie a incertitudinii legate de valoarea sau data oricarei iesiri; si

posibilitatea unei rambursari din partea partenerului sau a unui tert.

Estimarea efectului financiar

Cum se poate aprecia valoarea unei datorii. Acolo unde valoarea provizionului sau a datoriei contingente este nesigura, administratorii trebuie sa faca o estimare cat mai buna a acestora. Aceasta este suma pe care o intreprindere o va plati in mod rational la data bilantului contabil pentru stingerea datoriei. Conducerea se va folosi de rationamentul profesional pentru a ajunge la cea mai buna estimare tinand cont de tranzactiile similare cunoscute si, acolo unde este adecvat, de probele expertilor independenti de exemplu cele de la avocati. De asemenea trebuie considerate urmatoarele:

Riscurile si incertitudinile legate de obligatia respectiva trebuie luate in considerare la calcularea celei mai bune estimari.

Riscul descrie o variabilitate a unui rezultat. O ajustare a riscului poate creste valoarea la care o datorie este evaluata. Totusi, conducerea trebuie sa manifeste grija in exercitarea rationamentului profesional atunci cand rezultatul este incert: incertitudinea nu justifica estimarea unei valori excesive.

Castigurile din cedarea asteptata a activelor nu trebuie luate in calcul la evaluarea unui provizion sau a unei datorii contingente.

Numai in cazuri rare conducerea nu va fi capabila sa faca o astfel de estimare. Estimarea este facuta fara un document justificativ. La intocmirea conturilor pe baza IAS, sunt des folosite rationamentul profesional si estimarile de valori.

Acolo unde este implicat un numar mare de tranzactii, valoarea obligatiei este estimata luand in considerare toate iesirile posibile in functie de probabilitatea lor - prin aceasta se afla valoarea asteptata. Estimarea va depinde de probabilitatea pierderii unei anumite sume fiind, sa spunem 60% sau 90%. Acolo unde fiecare iesire este la fel de probabila ca si alta, media lor va fi cea mai buna estimare.

Folosirea fluxurilor de numerar actualizate este utila acolo unde valoarea-timp a banilor este semnificativa. In Romania, dat fiind nivelul inalt de inflatie, valoarea-timp a banilor este semnificativa (adica ratele dobanzii sunt ridicate). De exemplu o societate trebuie sa faca un provizion in situatiile financiare pentru anul care se incheie la 31 Decembrie 2000 pentru un proces care se va incheia probabil la 1 ianuarie 2002 iar despagubirile acordate vor fi de 500 m Lei. Rata de actualizare inainte de impozitare este estimata la 70% (societatea foloseste propriul sau cost de imprumut). Valoarea actualizata pe care societatea o va furniza este (500m/1,70) = 294 m Lei.

Conducerea trebuie sa revizuiasca cursul evenimentelor privind provizioanele sau contingentele pana la data la care situatiile financiare sunt semnate si sa amendeze estimarea, tratamentul contabil sau informatie prezentata in conformitate.

Dividendele

Se cere prezentarea dividendelor propuse dar neaprobate in mod oficial spre a fi platite.

Exemple de datorii contingente

Generous SA isi incheie exercitiul financiar la 31 decembrie 1999. In timpul anului a garantat un imprumut facut de o filiala, Goodpayer SA, la o banca, in valoare de 2.500 m lei. Imprumutul trebuie rambursat pana la 30 aprilie 2000. Pana la 11 martie (data la care conturile sunt semnate), nu exista nici un motiv sa credem ca imprumutul nu va fi rambursat la data stabilita.

Presupunand ca suma de 2.500 m lei este semnificativa pentru societate, datoria contingenta trebuie sa fie prezentata intr-o nota la situatiile financiare, in afara cazului in care probabilitatea oricarei iesiri este indepartata.

Instantcure SA a fost data in judecata pentru un efect secundar negativ al unui medicament (care a afectat numai trei dintre cei cinci milioane de utilizatori ai medicamentului) care era cunoscut la data procesului dar care nu a fost prezentat in prospectul medicamentului. Rezultatul procesului nu este cunoscut inainte de semnarea situatiilor financiare. Societatea va prezenta o posibila obligatie intr-o nota.

Marveldrug SA a fost data in judecata intr-o situatie similara ca si Instantcure SA. Societatea a fost gasita vinovata de neglijenta pana la sfarsitul anului financiar, dar datorita acelorasi circumstante ale cazului nu este posibila o estimare rezonabila a sumei amenzii la care va fi supusa.

De aceea societatea va prezenta intr-o nota o obligatie prezenta despre care nu este capabila sa cuantifice iesirile de beneficii economice cerute. Acest lucru va alerta utilizatorii situatiilor financiare asupra faptului ca o suma deocamdata necunoscuta, care poate fi mare, va fi inclusa in situatiile financiare pe anul viitor.

(Nota - daca societatea ar fi fost apta sa cuantifice suma amenzii prin referinta la cazuri similare atunci aceasta ar fi constituit un provizion).

Restructurare

Un activ contingent este: un activ posibil care apare in urma unor evenimente trecute si a carui existenta va fi confirmata numai de aparitia sau nu a unuia sau mai multor evenimente viitoare care nu sunt in intregime controlate de intreprindere.

Atunci cand este probabil sa existe o intrare de beneficii economice care a aparut in urma unui eveniment trecut, o intreprindere trebuie sa prezinte o scurta descriere a naturii activelor contingente la data bilantului contabil si, acolo unde este posibil, o estimare a efectelor lor financiare, apreciate folosind principiile prezentate mai sus pentru datorii contingente. Daca intrarea de beneficii economice nu este probabila, atunci nu se va face nici o prezentare.

Acolo unde nu este prezentata nici o informatie cu privire la efectele financiare sau la incertitudine sau nu este furnizata nici macar o scurta descriere a activelor contingente deoarece acest lucru nu este adecvat, trebuie prezentat acest fapt. In cazuri extrem de rare, se poate considera ca prezentarea unora sau a tuturor informatiilor cerute prejudiciaza serios pozitia unei intreprinderi aflate intr-un litigiu cu alte parti, litigiu al carui obiect este activul sau datoria contingenta. In asemenea cazuri, intreprinderea nu trebuie sa prezinte informatiile respective, dar va prezenta natura generala a litigiului impreuna cu probele si motivele pentru care informatia nu a fost prezentata.

Un activ contingent nu trebuie sa fie niciodata inclus in situatiile financiare pentru ca acest fapt ar putea avea ca rezultat recunoasterea unor venituri care s-ar putea sa nu fie niciodata realizate.

Acolo unde un activ contingent devine aproape cert a fi realizat, cum ar fi in cazurile de litigiu in care acuzatul s-a oferit sa solutioneze litigiul pe cale amiabila si are intentia si mijloacele necesare sa plateasca, atunci activul nu mai este contingent, ci trebuie prezentat in situatiile financiare ca un activ propriu-zis - in acest caz, o creanta.

Conducerea trebuie sa revizuiasca in mod continuu evolutia activului contingent pentru a asigura faptul ca in situatiile financiare se prezinta in mod corespunzator orice modificare.

Exemplu

Familycar SA isi incheie exercitiul financiar la 31 decembrie 1999. In timpul anului, a intentat un proces impotriva societatii Keep pentru vicii la unul din produsele pentru siguranta care au condus la primirea de reclamatii din partea clientilor sai. Sentinta cazului nu este cunoscuta la sfarsitul anului, dar daca Familycar SA castiga, atunci

Keep SA va avea de rambursat catre Familycar SA suma pe care aceasta a platit-o clientilor plus costurile.

Familycar SA va prezenta un activ contingent posibil.

Cazul prezentat mai sus intre Familycar SA si Keep este solutionat la 31 martie 2000 si conturile sunt semnate pe 12 April 2000. Instanta a decis in favoarea lui Familycar SA si a obligat Keep-me-safe SA sa plateasca daune de 500.000 m lei plus costuri de 10.000 m lei.

A devenit aproape sigur ca va apare o intrare de avantaje economice, (in functie daca societatea Keep SA poate sau nu sa plateasca daunele). De aceea, Familycar SA va recunoaste activul si venitul corespunzator acestuia in situatiile financiare.

Conform cerintelor IAS 37, activul si venitul corespunzator acestuia sunt recunoscute in perioada in care apare modificarea. Activul si venitul corespunzator sunt din acest motiv recunoscute in situatiile financiare pentru sfarsitul exercitiului financiar cu inchidere la 31 decembrie 2000.

Existenta unei datorii contingente trebuie sa fie prezentata in situatiile financiare acolo unde:

exista o obligatie posibila; sau

exista o obligatie prezenta dar nu este posibila o estimare rezonabila a pierderii sau probabilitatea unei pierderi este indepartata.

REZUMAT AL CERINTELOR LEGATE DE DATORIILE CONTINGENTE

Tipul obligatiei

Posibila

Prezenta

Posibila

Prezenta

Probabilitatea iesirii beneficiilor este necesara

Posibila, dar nu probabila

Posibila, dar nu probabila

Indepartata

Indepartata

Prezentare necesara

Se prezinta

Se prezinta

Prezentarea nu este necesara

Prezentarea nu este necesara

Activele contingente nu trebuie recunoscute ca venit sau activ. Ele trebuie sa fie prezentate daca este probabil sa existe o intrare de beneficii economice.

REZUMAT AL CERINTELOR LEGATE DE ACTIVELE CONTINGENTE

Probabilitatea incasarii unui venit

Aproape sigur

Probabil, dar nu aproape sigur

Improbabil

Prezentare necesara

Nu - activul nu mai este contingent

Prezentarea nu este necesaraPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2545
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved