Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PROIECT CONTABILITATE FINANCIARǍ

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT CONTABILITATE FINANCIARǍ

I. Prezentarea unitatii patrimoniale1. Scurt istoric al S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L.

Societatea comerciala S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L isi desfasoara intreaga activitate administrativa, de desfacere si de conducere a societatii la sediul sau din municipiul Cluj-Napoca, str. Gruia, nr. 58, judetul Cluj.

Societatea comerciala S.C CONFORT CONSULTING S.R.L. este o societate cu personalitate juridica romana, infiintata la data de 07 decembrie 2005.

Capitalul social subscris si varsat al societatii este de 200 lei .

Societatea comerciala CONFORT CONSULTING S.R.L a fost infiintata in baza Legii nr. 31/1990, legea privind societatile comerciale. Societatea comerciala CONFORT CONSULTING S.R.L a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului din judetul Cluj nr. J/12/4260/2005. Societatea are un numar de 11 angajati cu contract de munca.

Societatea poate infiinta sucursale sau filiale si in alte localitati din tara.

2. Obiectul de activitate

Societatea comerciala CONFORT CONSULTING S.R.L. are drept scop desfasurarea de activitati aducatoare de profit, prevazute si admise de lege.

Obiectul principal de activitate il constituie fabricarea articolelor din material plastic pentru geamuri.

Printre activitatile secundare ale societatii pe care le desfasoara se afla si comertul cu autovehicule marca Ford in calitate de subdealer Ford, intretinere si repararea autovehiculelor in special Ford, vanzarea cu amanuntul a pieselor de schimb pentru autovehicule, subanchirierea autovehicolelor marca Ford.

3. Caracterizarea activitatilor pe care le desfasoara

De la infiintare si pana in prezent firma a desfasurat o activitate profitabila, s-a adaptat la modificarile legislative aparute si s-au depus toate eforturile in satisfacerea cerintelor pietei si castigarea de noi clienti. Astfel, in anul 2007 cifra de afaceri a insumat 1.600.923 lei.

Pe piata romaneasca activeaza o serie de firme care au acelasi obiect de activitate, dar produsele comercializate de S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. se diferentiaza prin calitate, diversitate de modele si decoruri si cantitate disponibila.

Ca firme concurente amintim: S.C. PROFITEL SRL , S.C.DELTEN S.R.L., S.C. NEOCOM INTERNATIONAL.

Pe plan local S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L detine doua magazine de vanzare geamuri, precum si doua depozite de vanzare en-gross.

Preturile produselor oferite de S.C.CONFORT CONSULTING S.R.L sunt acceptabile Vanzarile pe aceasta piata au fost de 20.000 - 30.000 lei lunar. Prin pozitia detinuta la S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. incearca sa obtina pe piata interna noi segmente de piata si cresterea distributiei.

In ceea ce priveste cresterea cererii, pentru S.C.CONFORT CONSULTING S.R.L.. nu reprezinta o problema, deoarece exista disponibilitate din partea furnizorului.

Firma se adapteaza schimbarilor legislative cu conditia ca acestea sa nu inchida anumite piete.

Oricare ar fi schimbarile ce pot interveni in evolutia pietei, firma S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L va depune toate eforturile pentru promovarea produselor, cresterea calitatii serviciilor, flexibilitate si disponibilitate privind sortimentatia ceruta si ofera facilitati clientilor privind transportul produselor.

Ca activitati anexe societatea presteaza servizare auto, comert cu piese de schimb, subinchirieri si vanzari masini FORD, in calitate de subdealer Ford, export in comision si transport intern si international. Societatea detine un spatiu numit show-room, alocat prezentarii de autoturisme marca FORD. In viitor societatea intentioneaza construirea unui show-room mai spatios si mai adecvat.

Clientii care nu dispun de numerar pentru plata pe loc a unui autoturism, pot opta pentru diferite moduri de subinchiriere. S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. poate oferii clientilor, persoane fizice si juridice, autoturisme marca FORD in baza unor contracte de subinchiriere, firma S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. fiind utilizatorul leasingului financiar in care finantatorul (locatorul) este o societate de leasing, de exemplu, S.C. TIRIAC LEASING S.A. ROMANIA - Bucuresti.

Prin achizitionarea unui autoturism in sistem de subinchiriere clientul fie nu dispune de fonduri proprii, fie nu poate sau nu doreste sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producator.

4. Structura organizatorica la S.C.CONFORT CONSULTING S.R.L.

Structura organizatorica reprezinta ansamblul compartimentelor de munca, tehnic, economic si administrativ, modul cum acestea sunt constituite si grupate, precum si legaturile ce se stabilesc intre ele pentru realizarea obiectivelor societatii.

O structura organizatorica armonizata, pune in evidenta dispunerea personalului, compartimentele functionale si administrative, linii de autoritate si de comunicare, functiile si responsabilitatile fiecarei verigi din sistem.

Analizand structura organizatorica a societatii, se poate spune ca este corelata cu reglementarile legate de constituire si functionare a acesteia si cu modul de organizare si conducere a unitatii la cerintele economiei de piata. In acest cadru se inscrie si modul de receptivitate al personalului in insusirea si adaptarea sistemului de contabilitate computerizata aplicata si promovata de societate.

Organigrama societatii

Organization Chart

II. Organizarea contabilitatii

1. Necesitatea conducerii si organizarii contabilitatii

Conducerea eficienta a activitatii economice a unei unitati, impune organizarea pe toate treptele a unei evidente stricte si a unui control sistematic si exigent asupra tuturor mijloacelor materiale, a fluxurilor economice si a rezultatelor obtinute.

Din ansamblul mijloacelor pe care sistemul informational economic le utilizeaza in vederea transmiterii si prelucrarii informatiilor, contabilitatea exercita rolul de prima insemnatate, ca o componenta de baza a sistemului informational.

Obiectul contabilitatii il constituie reflectarea in expresie baneasca a bunurilor mobile si imobile, a altor bunuri cu potential economic, disponibilitatile banesti, titlurile de valoare, precum si miscarile intervenite in urma operatiunilor patrimoniale efectuate, a cheltuielilor si rezultatelor obtinute din acestea. In cazul oricarei unitati, in care se gestioneaza bunuri materiale si banesti este obligatorie organizarea si conducerea contabilitatii.

Pentru realizarea obiectului sau de activitate, contabilitatea colaboreaza cu celelalte compartimente din cadrul societatii, ea fiind cea care raspunde de evidenta patrimoniului, de modul de realizare a indicatorilor si de modul in care se gospodaresc fondurile materiale si banesti ale unitatii.

Contabilitatea este folosita pentru identificarea la timp a fenomenelor negative, a deficientelor in gestionarea valorilor materiale si banesti, precum si in luarea masurilor cu caracter preventiv pentru asigurarea bunului mers al activitatii economico-financiare.

Conceptul sistemului nou de contabilitate este dualist, bazandu-se in principal pe conceptia organizarii contabilitatii pe doua paliere intercorelate:

a).contabilitatea financiara (generala).

b).contabilitatea de gestiune (manageriala)

a).Contabilitatea financiara - organizata in partida dubla este un instrument principal de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si al rezultatelor obtinute care trebuie sa asigure :

inregistrarea cronologica si sistematica a tuturor operatiunilor patrimoniale in functie de natura lor in mod simultan, in debitul unor conturi si in creditul altor conturi denumite conturi corespondente;

prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute atat pentru necesitati proprii ale societatii, cat si in relatiile acestora cu clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane fizice sau juridice;

stabilirea totalului sumelor debitoare si creditoare, precum si a soldului fiecarui cont;

intocmirea lunara a balantei de verificare, care reflecta egalitatea intre totalul sumelor debitoare si creditoare;

prezentarea situatiei patrimoniului si a rezultatelor obtinute, respectiv a activelor si pasivelor din bilant, precum si a veniturilor, cheltuielilor, profiturilor sau pierderilor din contul de profit si pierderi;

controlul operatiunilor patrimoniale efectuate si al exactitatii datelor contabile furnizate.

b).Contabilitatea de gestiune - ramane la dispozitia organizatorica a unitatilor patrimoniale, in timp ce contabilitatea financiara asigura cadrul general al starii patrimoniului. Contabilitatea de gestiune se inscrie totusi in limita anumitor restrictii

contabilitatea mijloacelor fixe se tine pe categorii si pe fiecare obiect in parte;

obiectele de inventar de valoare mica sau de scurta durata se inregistreaza integral sau esalonat pe o perioada de cel mult trei ani de la darea in folosinta;

contabilitatea valorilor materiale se tine cantitativ si valoric;

contabilitatea clientilor, furnizorilor si a celorlalte creante si obligatii se tine pe categorii, precum si pe persoane fizice sau juridice;

contabilitatea veniturilor se tine pe feluri, dupa natura lor, compatibile cu cheltuielile care le-au generat;

Contabilitatea interna de gestiune are ca obiect evidenta, calculul, analiza si controlul costurilor si rezultatelor analitice prin prisma componentelor activitatilor consumatoare de resurse si producatoare de rezultate:

feluri de produse, lucrari si servicii;

pe subdiviziuni organizatorice interne;

Criteriul folosit pentru delimitarea cheltuielilor si rezultatelor este cel al destinatiei si functiei lor, deci obiectul si scopul contabilitatii de gestiune se identifica cu :

gestiunea interna si analitica a stocurilor;

calcularea costurilor produselor;

determinarea rezultatelor analitice prin compararea costului produselor cu pretul lor de vanzare, previziunea cheltuielilor si veniturilor prin intocmirea retelei de bugete interne.

2. Forma de inregistrare contabila

Forma de inregistrare contabila constituie unul dintre principalele mijloace ale contabilitatii agentilor economici, ea inregistrand documentele primare si centralizatoare in ordine cronologica si sistematica privitoare la toate operatiile economice ale unitatii.

O forma de inregistrare contabila presupune imbinarea urmatoarelor elemente:

formularistica de lucru utilizata;

modul de completare a formularisticii utilizate.

In decursul timpului, formele de inregistrare contabila au evoluat si s-au perfectionat continuu.

In cadrul societatii S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. se foloseste forma de inregistrare "pe jurnale", fiind usor adaptabila calculatoarelor electronice.

Aceasta forma asigura inregistrarea operatiilor economice in mod cronologic si sistematic direct din documentele primare si centralizatoare in jurnal, care constituie instrumentul de lucru de baza in aceasta forma de inregistrare contabila. Prezinta avantajul ca inregistrarea operatiilor economice se face unilateral, adica o singura data in creditul conturilor in corespondenta cu conturile debitoare.

Formularistica de lucru utilizata este formata din: jurnale, registru-jurnal, situatii auxiliare, fise de cont analitice, balante de verificare, bilantul contabil, registrul de inventar.

Categoriile de jurnale folosite in cadrul unitatii S.C. CONFORT CONSULTING S.R.L. sunt:

jurnal privind operatiile contabile

jurnal privind operatiile de casa

jurnal privind decontarea cu furnizorii

jurnal privind vanzarea produselor

jurnal privind operatiile diverse

Contabilitatea analitica se tine direct pentru unele conturi cu ajutorul altor formulare specializate, ca de exemplu :

fise de cont analitic

fise de cont pentru operatii diverse

3. Politici contabile

Situatiile financiare anuale simplificate au fost intocmite in conformitate cu prevederile Legii nr. 82/1991 republicata, modificata si completata prin Legea 420/2004 si in conformitate cu prevederile Ordinului M. F. Nr. 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, precum si celelalte acte normative in vigoare care reglementeaza domeniul financiar-contabil, in acest fel asigurandu-se cunoasterea permanenta a miscarilor elementelor patrimoniale.

Situatiile financiare sunt intocmite in conformitate cu normele contabile, in limba romana si in moneda nationala RON.

Criteriile de recunoastere si de evaluare pentru active, datorii, venituri si cheltuieli sunt conforme cu standardele specifice.

Cu exceptia fluxurilor de numerar, situatiile financiare sunt intocmite in conformitate cu contabilitatea de angajament si i conditiile de continuitate a activitati.

Bazelede evaluare folosite sunt urmatoarele

- regimul de amortizare aplicat este regimul liniar

- activele circulante reprezinta stocuri de marfuri si sunt evaluate in preturi curente, metoda de trecere pe costuri fiind FIFO.

- mijloacele fixe au fost evaluate la costurile istorice de achizitie, ajustate cu reevaluarea imobilizarilor corporale de natura cladirilor, terenurilor in conformitate cu prevederile legislatiei in materie.

4. Structura conturilor utilizate

Pentru indeplinirea obiectivelor ce-i revin, contabilitatea trebuie sa se foloseasca, printre altele, si de planul de conturi care trebuie aliniat la normele metodologice in vigoare, bazandu-se pe clasificarea zecimala a conturilor care se prezinta sub forma unei liste de conturi sintetice.

In planul de conturi regasim trei elemente : clasele de conturi, grupele de conturi si conturile sintetice. Conturile sintetice sunt operationale, adica se folosesc in contabilitatea curenta pentru inregistrarea operatiile economice. Acestea se prezinta in doua feluri si anume:

- conturi sintetice de gradul I, care sunt simbolizate cu trei cifre. Unele dintre acestea nu se detaliaza pe alte conturi sintetice de grad superior, situatii in care sunt operationale. Altele se detaliaza pe conturi de grad superior, situatii in care conturile de gradul I raman neoperationale.

- conturi sintetice de gradul II , simbolizate cu patru cifre si provin din detalierea conturilor cu trei cifre. Aceste conturi cuprind analitice detaliate pana la gradul trei.

5. Sistemul informatic de prelucrare al datelor

De-a lungul timpului contabilitatea a incercat sa-si sporeasca continuu puterea ei informativa, continuand sa ramana si astazi principala sursa informationala a factorilor de decizie.

Volumul, mereu sporit al datelor supuse prelucrarii contabile, a impus utilizarea tehnicii electronice de calcul, care nu a avut un impact decisiv asupra metodologiei contabile, asigurand o procesare mai rapida a datelor si transmiterea rezultatelor fara modificarea mecanismelor traditionale.

Utilizarea bazelor de date marcheaza o etapa importanta nu doar in plan informatic ci si contabil, in ultimii ani insasi teoria contabila cunoaste etape importante in multiplicarea ramurilor contabile la nivel de unitate

Bazele de date, facilitand regrupari multicriteriale, favorizeaza o depasire a ansamblului principiilor si conventiilor contabile.

Informatiile sunt stocate in bazele de date, o aceeasi data putand cunoaste prelucrari multiple, servind nevoilor informationale proprii diversilor utilizatori de date contabile, care isi pot reconstitui in mod liber realitatea in functie de nevoile lor. Acest lucru este rezultatul reprezentarii neutre a datelor, reflectand diversele evenimente ce afecteaza viata unitatii.

Conceperea bazelor de date vine sa valorifice anumite avantaje; pornind de la aceasta realitate, contabilul realizeaza o agregare a evenimentelor urmarindu-si propria viziune. Cu ajutorul tehnicii de calcul se ajunge la agregarea, combinarea si compunerea evenimentelor consemnate:

- insumarea evenimentelor de aceeasi natura (valoarea vanzarilor pentru a obtine cifra de afaceri);

- combinarea, vazuta ca o insumare de evenimente opuse (insumarea cheltuielilor si veniturilor unei perioade pentru determinarea rezultatului;

- compunerea apeleaza adesea la relatii matematice ;

III. Operatii de incasari in numerar

Firma incaseaza cu chitanta nr. 7856 din data de 02.07.2009 suma de 1500 lei de la S.C GELICO S.A reprezentand contravaloarea pieselor de schimb vandute firmei respective. Banii se incaseaza prin casierie.

= 4111 1500 lei

Casa in lei Clienti

In data de 10.07.09 se depun la casieria unitatii banii incasati din vanzarea de geamuri. 5311 % 3.150 lei

Casa in lei 707 2.647 lei

Venituri din vanzari

4427 503 lei

T.V.A colectata

IV. Acordarea si justificarea avansului spre decontare

S-a acordat in data de 04.07.2009 cu ordinul de plata nr. 63 un avans in valoare de 1.000 lei domnului Chira Claudiu, agent vanzari.

542 = 5311 1.000 lei

Avansuri de trezorerie    Casa in lei

Justificarea avansului s-a facut cu decontul justificativ nr. 112 din 10.06.2009 si cu bonurile fiscale 160 si 64/09.07.09 reprez. combustibili si 114/09.07.09 reprez. spalat auto

542 500. lei

6022 420. lei

Cheltuieli cu combustibilii Avansuri de trezorerie

4426 80 lei

T.V.A deductibila

542 399. lei

6022 335. lei

4426 64 lei

542 150 lei

611 126. lei

Ch. cu intretinerile si reparatiile Avansuri de trezorerie

4426 24 lei

T.V.A deductibila

Diferenta a fost restituita angajatului cu dispozitia de plata nr. 732 din 10.07.2009, deoarece cheltuielile au fost mai mari decat valoarea avansului.

542 5311 50 lei

Avansuri de trezorerie Casa in lei

V. Depuneri de numerar la banca

In data de 30.06.2009 se depune cu foaia de varsamant nr.230 suma de 25.460 reprezentand incasari din vanzari de marfuri.

5311 25.460 lei

Viramente interne Casa in lei

5121 = 581 25.460 lei

Conturi la banci in lei Viramente interneVI. Acordarea si rambursarea de credite

In prezent firma beneficiaza de o linie de credit in valoare de 50.000 lei, acordata pentru activitatea curenta pe perioada de 1 an de zile cu posibilitatea de prelungire a termenului de acordare si majorare a plafonului acordat. Pentru obtinerea liniei de credit au fost solicitate firmei urmatoarele documente:

Balanta de verificare ianuarie, februarie, martie 2009

Bilant depus 31.12.2008

Acord CRB - Consultare a Bazei de Date

Situatia clientilor in sold la ultima balanta pe vechime, cu ponderile pe clientii importanti

Situatia furnizorilor in sold la ultima balanta pe vechime, cu ponderile pe furnizorii importanti

Situatia imprumuturilor la alte banci si a disponibilitatilor banesti existente la ultima balanta de verificare

Situatia contractelor de leasing in derulare

Situatia datoriilor la bugete, cu precizarea restantelor

Lista cu bancile prin care opereaza in prezent

Situatia incasarilor in valuta in perioada IAN.09 - MART.09 pe clientii importanti

Situatia contractelor de aprovizionare desfacere

Extras fila Registrul Comertului

Linia de credit se acorda prin contul curent, dar este contabilizata de firma in contul 5191 - Credite bancare pe termen scurt.

5121 = 5191 50.000 lei

Conturi la banci in lei Credite bancare pe termen scurt

Rambursarea creditului se poate face la scadenta si lunar pentru plafonul mediu utilizat se percepe o dobanda de 505 lei si un comision de neutilizare de 56 lei. Plata comision neutilizare

627 = 5191 56 lei

Cheltuieli cu serv. Bancare si asimilate Credite bancare pe termen scurt

Dobanda linie credit:

= 5191 505 lei

Rambursare credit:

= 5121 50.000lei

VII. Aprovizionarea cu stocuri de la furnizori si decontarea valorii acestora

Societatea se aprovizioneaza cu piese originale Ford de la firma Romcar S.R.L. in valoare de 9.800 lei pe care le vinde in sistem en-gross sau le utilzeaza in service la masinile care vin pentru reparatii. Se intocmeste nota de receptie cu numarul 130.

= 401 9.800lei

Furnizori 8.236lei

Marfuri

4426 1.564lei

Plata facturii cu piese se face cu ordinul de plata nr. 111 din linia de credit curenta

= 5191 9.800lei

Furnizori    Credite bancare pe termen scurt

La solicitarea unui client, firma aduce pe baza de comanda de la S.C Auto Total S.R.L saboti de frana si intocmeste nota de receptie nr. 411/30.06.09. Marfurile se vand en-detail.

= 401 1.152lei

968 lei

4426 184 lei

378 195lei

Marfuri    Diferente de pret la marfuri

= 4428 221lei

T.V.A neexigibila

Plata facturii cu ordinul de plata nr. 112 din 30.06.2009:

= 5191 1.152lei

Furnizori Credite bancare pe termen scurt

Firma achizitioneaza pe baza facturii fiscale 22079 din 30.06.2009 produse din material plastic:

= 401 12.538 lei

371 10.536 lei

4426 2.002 lei

VIII. Contabilitatea leasing-ului financiar

S.C CONFORT CONSULTING S.R.L. are cumparata in leasing o autoutilitara Ford Tranzit Conect pentru folosinta proprie, conform contractului 6872/15.12.2006. Societatea inregistreaza rata nr. 5 la acest contract in valoare de 13.444lei.

404 13.444 lei

Alte imprumuturi si datorii asimilate Furnizori de imobilizari 9.423 lei

Cheltuieli din diferente la curs valutar    -528 lei

Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate 2.859lei

T.V.A deductibila    1.689lei

666 = 471 2.859lei

Ch. privind dobanzile    Ch. inregistrate in avans

Plata furnizorului se face din linia de credit curenta pe baza ordinului de plata nr. 141

404 = 5191 13.444lei

IX. Eliberarea in consum a altor valori

Pe baza bonului de consum nr. 37 din 30.06.09 se elibereaza in consum monetare, avize si facturi in valoare de 320 lei

= 5328 320lei

Ch. Privind alte materiale consumabile    Alte valori

X. Achizitionare si darea in folosinta a obiectelor de inventar

Se achizitioneaza o casa de marcat SAPEL SHOP de la firma S.C Bit S.R.L intocmindu-se factura fiscala si nota de receptie nr.120/30.06.2009.

% = 401 1368 lei

303 1150lei

Materiale de natura ob. de inventar Furnizori

218 lei

T.V.A deductibila

Darea in consum a obiectelor de inventar:

603 = 303 1150 lei

Ch. privind materiale de natura ob. de inventar Materiale de natura ob. de inventar

Achitarea datoriei catre furnizor:

401 = 5191 1368 lei

XI. Achizitionarea si darea in consum a echipamentului de lucru

Pentru achizitionare si dare in consum de echipamente pentru lucru firma utilizeaza aceleasi conturi ca si la obiectele de inventar. Motivul acestei contabilizari este ca societatea suporta integral contravaloarea echipamentlor de lucru (salopete si veste) conform Contractului Colectiv de Munca, cu conditia ca acestea sa fie pastrate in buna stare o perioada de 6 luni.

XII. Operatiuni de intrare si iesire a ambalajelor din gestiune

Pentru ambalat societatea foloseste pungi si hartie de ambalat.

% = 401 119 lei

materiale pentru ambalat Furnizori 100 lei

T.V.A deductibila 19 lei

Plata datoriei la furnizorul de ambalaje:

= 5311 119lei

Furnizori Casa in lei

Iesire ambalajelor din gestiunea firmei

6023 = 3023 100 lei

Cheltuieli privind ambalajele Materiale pentru ambalat

XIII. Contabilitatea intrarilor si iesirilor de imobilizari necorporale

In vederea pregatirii pentru denominarea monedei nationale incepand cu 01.07.2009, societatea achizitioneaza un program (software) pentru calculatoarele din dotare. Valoarea acestuia este de 1500lei, T.V.A amortizabil in 3 ani.

Cumparare software:

% 404 1785 lei

208 1500 lei

Alte imobilizari necorporale Furnizori de imobilizari

4426 285 lei

Plata programului din creditul bancar:

404 = 5191 1785lei

XIV. Operatiuni de intrare si iesire a imobilizarilor corporale

Societatea achizitioneaza un autoturism Ford Focus 1.8 TDCi in calitate de dealer FORD, in vederea revanzarii lui catre o persoana fizica pe baza comenzii acesteia.

Cumpararea autoturismului

= 404 58.061lei

Mijloace de transport 48.791 lei

9.270 lei

Vanzarea autoturismului

411 = % 59.979 lei

7583 50.402 lei

Venituri din vinzarea activelor si alte operatii de capital

9.576 lei

Scoaterea din gestiune a autoturismului

= 2133 48.791 lei

Cheltuieli privind activele cedate Mijloace de transport

si alte operatii de capital

Pentru achizitionarea autoturismului, clientul plateste un avans in suma de 59.979 lei.

% 59.979 lei

clienti creditori 50.402 lei

4427 9.577 leiAchitare furnizor

404 = 5191 58.061 lei

Incasarea clientului din avans:

4111 = % -59.979 lei

419 -50.402 lei

4427 -9.577 lei

XV. Contabilitatea cheltuielilor privind materialele nestocabile

Se achizitioneaza tichete de masa de la S.C. ACCOR SERVICES S.A pe baza facturii fiscale nr.507837.

% = 401 3.500 lei

- tichete si bilete de calatorie 3.128 lei

628 - alte cheltuieli cu serviciile executate de terti 372 lei

59 lei

Se achita valoarea tichetelor de masa:

= 5191 3.500lei

Darea in consum a tichetelor se face pe baza situatiei de distributie a tichetelor:

604 = 5323 3.128 lei

Cheltuieli privind materiale nestocabile

XVI. Contabilitatea cheltuielilor privind energia si apa

In data de 07.07.2009 soseste factura de energie electrica de la distribuitorul S.C FFEE Electrica Furnizare Transilvania Nord S.A.

= 401 655 lei

Cheltuieli privind energia si apa 483 lei

635 80 lei

Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

91 lei

Efectuarea platii

401 = 5311 655 lei

XVII. Contabilitatea cheltuielilor privind animalele si pasarile

Fiind o societate comerciala care are drept obiect principal de activitate comertul en-detail si en-gros precum si prestari servicii reparatii auto, firma nu are nici o tangenta cu acest domeniu.

XVIII. Contabilitatea cheltuielilor privind marfurile

Pentru marfurile vandute societatii Saga S.R.L de la magazinul de piese originale Ford, descarcarea gestiunii se face pe baza comenzii de piese nr.121.

= 371.01 160 lei

Marfurile sosite pe baza de comanda in magazinul de desfacere cu amanuntul se vand integral si se descarca gestiunea de marfuri.

% = 371.02 96 lei

55 lei

19 lei

4428 22 lei

XIX. Contabilitatea cheltuielilor cu lucrarile si serviciile executate de terti

La data de 27.06.2009 societatea solicita firmei S.C. Licomp S.R.L trimiterea unui delegat pentru prestare de servicii - respectiv configurare conexiune internet, devirusare, reconfigurare imprimanta.

= 401 141 lei

118 lei

23 lei

XX. Contabilitatea cheltuielilor cu alte servicii executate de terti

Firma solicita societatii S.C. Roexpres Service S.R.L transportul unui colet. Se intocmeste factura fiscala nr. 5931012/29.06.2009.

= 401 21 lei

17 lei

4 lei

XXI. Contabilitatea cheltuielilor cu impozitele, taxele si varsamintele asimilate

Se plateste impozitul pe cladiri aferent trimestrului II in valoare de 250 lei si impozitul pe profit aferent trimestrului II.

Inregistrarea impozitului pe cladiri

446 250 lei

Plata impozitului pe cladiri

= 5191 250 lei

Inregistrarea impozitului pe profit

= 441 2.381 lei

Plata impozitului pe profit

= 5191 2.381 lei

XXII. Contabilitatea cheltuielilor cu salariile

Intreprinderea are un fond de salarii de 12.000 lei in conditii normale de munca plus sporurile si adaosurile permanente. Pentru luna iunie cheltuielile salariale suportate de unitate sunt:

Cheltuieli salariale

Mod de calcul

Fondul de salarii realizat

Contributia unitatii la asigurari sociale

12.000 x 20,8    % = 2.496

Contrib. unitatii la fondul de somaj

12.000 x 0,5 % = 60

Contrib. unit la sanatate

12.000 x 5,2 % = 624

Contrib. unit. la accidente de munca

12.000 x    0,5 % = 60

Comisionul datorat ITM

12.000 x 0,75 % = 90

Salariatii suporta urmatoarele cheltuieli salariale

Cheltuieli salariale

Mod de calcul

Fondul de salarii realizat

Contributia salariatilor la asigurari sociale

12.000 x 10,5 % = 1.260

Contrib. salariatilor la fondul de somaj

10.000 x    0,5 % = 50

Contrib. salariatilor la sanatate

12.000 x 5,5 % = 660

Deducere de baza

x 11 salariati = 2.750

Impozit pe salarii

x 16% = 1.165

Dupa achitarea retinerilor aferente salariilor, datoria fata de salariati de 8.865 lei se achita in doua transe: avans 3.700 si rest de plata 5.165 lei.

Achitarea avansurilor catre salariati

= 51 3.700 lei

Nr. Crt

Explicatii

Debit

Credit

Sume

Inregistrare salarii

Contributia unitatii la asigurari sociale

Contrib. unitatii la fondul de somajContrib. unit la sanatate

Contrib. unit. la accidente de munca

Comisionul datorat ITM

Retineri salarii

Impozit pe salarii

Contrib. salariatilor la sanatate

Contributia salariatilor la asigurari sociale

Contrib. salariatilor la fondul de somaj

Avans

XXIII. Contabilitatea cheltuielilor privind asigurarile si protectia sociala

Operatiunile contabile si modul de calcul al acestor retineri este evidentiat mai sus, ramanand sa aratam aici modul de plata.

Contributiile unitatii la asigurarile sociale

= 5191 3.330 lei

2.496 lei

60 lei

624 lei

447 150 lei

Contributia salariatiilor la asigurarile sociale:

= 5191 3.134 lei

1.260 lei

50 lei

660 lei

444 1.165 lei

Plata contributiilor sociale se face pana la data de 25 iulie 2009 deci aceste operatiuni nu vor fi evidentiate in balanta.

XXIV. Contabilitatea cheltuielilor de exploatare

Deoarece firma plateste cu o intarziere de 10 zile impozitul pe cladiri, termenul scadent pentru acesta fiind 15.06.2009, Primaria - Directia de Impozite si Taxe calculeaza penalitati si dobanzi de intarziere contabilizate astfel:

5191 26 lei

XXV. Contabilitatea cheltuielilor financiare

Operatiuni legate de cheltuielile financiare au fost evidentiate la punctele 6 si 8: cheltuieli cu dobanzile si diferente de curs valutar.

= 471 285 lei

Ch. privind dobanzile    Ch. inregistrate in avans

XXVI. Contabilitatea cheltuielilor extraordinare

Societatea nu inregistreaza cheltuieli extraordinare deoarece ele apar in cazul calamitatilor naturale (inundatii, cutremure, etc) fenomene care nu au avut loc.

Exemplificam aceasta doar fictiv

= 212 5.000 lei

XXVII. Contabilitatea cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor

Pentru acest punct vom folosi amortizarea autoturismului Ford Focus 1.8 TDCi achizitionat la punctul 14. Se va calcula amortizarea pe o singura luna, tinand cont ca durata medie de utilizare a mijlocului fix este de 5 ani.

6811 = 2813 813 lei

XXVIII. Contabilitatea cheltuielilor cu provizioanele

Deoarece societatea nu si-a incasat creantele de la clientii rau - platnici in termenul prevazut de Codu Fiscal - 270 zile de la scadenta, firma constituie provizion in suma de 360 lei, deductibil fiscal in proportie de 20%.

491 360 lei

XXIX. Contabilitatea stocurilor din productie proprie*

XXX. Contabilitatea vanzarilor de stocuri din productie proprie*

*Societatea S.C CONFORT CONSULTING S.R.L. nu este o societate de productie, neavand astfel productie proprie.

XXXI. Contabilitatea veniturilor din vanzari de marfuri

Societatea vinde marfuri catre clientii cu contracte, in valoare de 53.000 lei.

= % 53.000 lei

707 44.537 lei

4427 8.463 lei

Suma se incaseaza integral prin C.E.C

5191 = 411 53.000 lei

XXXII. Contabilitatea veniturilor din executari de lucrari, prestari servicii si din alte activitati

Societatea inregistereaza venituri din reparatii la masini Ford si alte tipuri de masini (vulcanizari, reparatii directie, echilibrari roti, etc), transport marfa intern si international, subinchirieri masini Ford.

Venituri din prestari servicii reparatii:

= % 16.000 lei

13.445 lei

2.555 lei

Venituri din transporturi:

= % 8.000 lei

6.722 lei

1.278 lei

Venituri din subinchiriere

= % 15.000 lei

706 12.605 lei

2.395 lei

Societatea mai inregistreaza venituri din comisioane vanzari masini Ford in suma de 4.241 lei si alte venituri de exploatare constituite din comisioane aferente exportului in comision si refacturarilor de asigurari pentru masinile subinchiriate de aproximativ 7.000 lei lunar.

= % 4.241 lei

3.564 lei

677 lei

= % 7.000 lei

5.882 lei

1.118 lei

XXXIII. Calculul, inregistrarea si varsarea impozitului pe profit

Total venituri = 87.022 lei

Total cheltuieli = 72.452 lei

Profit contabil = 14.570 lei

Cheltuieli nedeductibile:

- penalizarile si dobanzile - 26 lei

- provizion    - 288 lei

314 lei

Profit fiscal = Profit contabil + Cheltuieli nedeductibile - Venituri neimpozabile.

14.570 lei +314 + 0 = 14.884 lei

14.884 lei x 16% impozit = 2.381 lei

Profit net = 12.188 lei

Inregistrarea impozitului pe profit

= 441 2.381

Plata impozitului pe profit

= 5191 2.381

BIBLIOGRAFIE

1.Codul fiscal al Romaniei

2.Legea contabilitatii nr.82/1991

3.Legea finantelor publice nr.500/2002

4.O.M.E.F.nr. 3512/2004,privind documentele financiar-contabile

5.O.M.F.P. nr.1752/2005,pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu

directivele europene.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2107
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved