Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Conturi de terti

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micConturi de terti

1.Contabilitatea furnizorilor

Cu ajutorul conturilor din aceasta grupa se tine evidenta datoriilor si decontarilor intreprinderii in relatiile cu furnizorii, altii decat entitatile afiliate si entitatile legate prin interese de participare, pentru aprovizionarile de bunuri, lucrarile executate sau serviciile prestate.Prin structura sa, sistemul de conturi se diferentiaza pe categorii de furnizori, iar in cadrul fiecarei categorii se creaza conturi analitice pentru fiecare persoana fizica sau juridica.

-Majoritatea conturilor de furnizori sunt conturi de pasiv (datorii);

-Se crediteaza cu valoarea datoriilor fata de furnizori privind bunurile achizitionate, serviciile prestate si lucrarile executate in favoarea entitatii;

-Se debiteaza la momentul achitarii datoriilor fata de furnizori;

-Soldul conturilor reprezinta sumele datorate furnizorilor la finele perioadei pentru bunurile achizitionate, serviciile prestate si lucrarile executate in favoarea entitatii.

La inceputul exercitiului N, soldul conturilor de datorii se prezinta astfel:

Furnizori (401)

Furnizori de imobilizari    (404)

In cursul anului curent au loc urmatoarele operatii:

In data de 20 ianuarie se achizitioneaza materiale pentru ambalat in valoare de 5.000 lei.

20 ianuarie

Achizitie materiale pentru ambalat:

---se majoreaza valoarea stocului de materiale pentru ambalat cu 5.000 lei; se debiteaza contul 3023 Materiale pentru ambalat;

--creste valoarea datoriilor entitatii fata de furnizorii de stocuri cu aceeasi suma; se crediteaza contul 401 Furnizori.

Materiale pentru ambalat

Furnizori

In data de 10 martie se plateste din contul de disponibil deschis la banca suma de 20.000 lei, reprezentand valoare mobilier achizitionat anterior.

10 martie

Plata furnizori de imobilizari:

---se diminueaza datoria intreprinderii fata de furnizorii de imobilizari cu 20.000 lei; se debiteaza contul 404 Furnizori de imobilizari;

---scade valoarea disponibilitatilor bancare detinute de intreprindere la banca cu aceeasi suma; se crediteaza contul 5121 Conturi la banci in lei.

Furnizori de imobilizari

Conturi la banci in lei

In data de 15 aprilie se plateste din contul de disponibil deschis la banca suma de 5.000 lei, reprezentand valoare materiale pentru ambalat achizitionate anterior.

15 aprilie

Plata furnizori:

---se diminueaza datoria intreprinderii fata de furnizorii de stocuri cu 5.000 lei; se debiteaza contul 401 Furnizori;

---scade valoarea disponibilitatilor bancare detinute de intreprindere la banca cu aceeasi suma; se crediteaza contul 5121 Conturi la banci in lei.

Furnizori

Conturi la banci in lei

In data de 25 noiembrie se achizitioneaza un mijloc de transport in valoare de 70.000 lei.

25 noiembrie

Achizitie mijloc de transport:

---se majoreaza valoarea mijloacelor de transport detinute de entitate cu 70.000 lei; se debiteaza contul 2133 Mijloace de transport;

--creste valoarea datoriilor entitatii fata de furnizorii de imobilizari cu aceeasi suma; se crediteaza contul 404 Furnizori de imobilizari.

Mijloace de transport

Furnizori de imobilizari

D

Furni

zori

C

D

Furnizori de

imobilizari

C

20.000 Si

01ian

30.000 Si

01ian

15apr

5.000

5.000

20ian

10mar

20.000

70.000

25noi

31dec

Sf 20.000

31dec

Sf 80.000

Soldul creditor al contului "Furnizori de imobilizari" evidentiaza datoria societatii comerciale fata de furnizorii de imobilizari. Aceasta datorie se va stinge in momentul in care entitatea va plati suma de 80.000 lei.

Soldul creditor al contului "Furnizori" evidentiaza datoria societatii comerciale fata de furnizorii de stocuri. Aceasta datorie se va stinge in momentul in care entitatea va plati suma de 20.000 lei.

Se inregistreaza in contabilitate factura de apa in valoare de 500 lei, TVA 19%.

Nota: o factura de utilitati reflecta consumuri care deja s-au produs. In speta factura de apa cuprinde cantitatea de apa consumata de entitate in perioada precedenta.

Consum apa:

---se majoreaza cheltuielile privind apa cu 500 lei, debitandu-se contul 605 Cheltuieli privind energia si apa;

---creste valoarea TVA deductibila cu 95 lei;

---se majoreaza valoarea datoriilor fata de furnizori cu 595 lei.

Cheltuieli privind energia si apa

TVA deductibila

Furnizori

2.Contabilitatea clientilor si debitorilor diversi

Cu ajutorul acestor conturi se tine evidenta creantelor si decontarilor intreprinderii in relatiile cu clientii interni si externi pentru bunuri vandute, lucrari executate si servicii prestate, pe baza de facturi, cu exceptia entitatilor afiliate si a entitatilor legate prin interese de participare.

Prin structura sa, sistemul de conturi se diferentiaza pe categorii de creante, iar in cadrul fiecarei categorii se creaza conturi analitice pentru fiecare persoana fizica sau juridica. De asemenea, conturile analitice se grupeaza si pe termene de incasare. Reglementarile contabile actuale prevad necesitatea prezentarii separate a creantelor cu termen de incasare de peste 1 an.

-Conturile de clienti si debitori diversi sunt conturi de activ;

-In debitul lor se inregistreaza majorareaa creantelor asupra tertilor privind bunurile vandute, serviciilor prestate, lucrarile excutate, avansurile acordate;

-Se crediteaza la incasarea creantelor sau la anularea lor.

-Au sold final debitor, care reflecta creantele pe care intreprinderea le detine asupra tertilor.

La inceputul exercitiului N, soldul creantelor intreprinderii se prezinta astfel:

Clienti (4111)

Debitori diversi    (461)

In cursul anului curent au loc urmatoarele operatii:

La 20 martie N, pe baza Extrasului de cont de la banca se evidentiaza in contabilitate incasarea unor creante clienti in suma de 7.000 lei.

20 martie N

Incasare clienti:

--se diminueaza valoarea creantelor intreprinderii cu 7.000 lei, ocazie cu care se crediteaza contul 4111 Clienti;

--se majoreaza disponibilitatile entitatii existente in contul deschis la banca cu aceeasi suma, ceea ce implica debitarea contului 5121 Conturi la banci in lei.

Conturi la banci in lei

Clienti

Nota: faptul ca la 20 martie N se incaseaza o creanta cu titlu Clienti, presupune ca anterior a existat o vanzare de bunuri sau o prestare de servicii. Reamintim faptul ca vanzarea bunurilor (ca si prestarea de servicii), conduce la majorarea creantelor si a veniturilor aferente.

La 10 aprilie N, se inregistreaza in contabilitate emiterea facturii reprezentand servicii de consultanta financiar-contabila oferite de societate in valoare de 2.000 lei, potrivit contractului incheiat intre parti. Incasarea creantei se realizeaza 20% in numerar la data emiterii facturii, iar diferenta prin banca la data de 05 mai N.

10 aprilie N

Facturare servicii prestate:

--se majoreaza valoarea creantelor intreprinderii cu 2.000 lei, ceea ce necesita debitarea contului 4111 Clienti;

--creste valoarea veniturilor entitatii cu aceeasi suma, ceea ce presupune creditarea contului 704 Venituri din servicii prestate.

Clienti

Venituri din servicii prestate

Incasare clienti prin casierie:

20% x 2.000 lei = 400 lei

--scade valoarea creantelor cu 400 lei. Cu acest prilej se crediteaza contul 4111 Cienti.

--creste valoarea disponibilitatilor existente in casieria entitatii, cu aceeasi suma, ocazie cu care se debiteaza contul 5311 Casa in lei.

Casa in lei

Clienti

05 mai N

Incasare clienti:

2.000 lei - 400 lei = 1.600 lei

--se diminueaza valoarea creantelor intreprinderii cu 1.600 lei, ocazie cu care se crediteaza contul 4111 Clienti;

--se majoreaza disponibilitatile entitatii existente in contul deschis la banca cu aceeasi suma, ceea ce implica debitarea contului 5121 Conturi la banci in lei.

Conturi la banci in lei

Clienti

La 14 mai N, se evidentiaza incasarea in numerar a sumei de 3.000 lei, reprezentand creante evidentiate in contul 461 Debitori diversi, urmand ca diferenta pana la soldarea contului sa fie incasata prin banca, fapt evidentiat prin Extrasul de cont al societatii primit la data de 01 iunie N.

14 mai N

Incasare creante prin casierie:

--scade valoarea creantelor cu 3.000 lei. Cu acest prilej se crediteaza contul 461 Debitori diversi.

--creste valoarea disponibilitatilor existente in casieria entitatii, cu aceeasi suma, ocazie cu care se debiteaza contul 5311 Casa in lei.

Casa in lei

Debitori diversi

01 iunie N

Incasare creante:

--se diminueaza valoarea creantelor intreprinderii cu 5.000 lei, ocazie cu care se crediteaza contul 461 Debitori diversi;

--se majoreaza disponibilitatile entitatii existente in contul deschis la banca cu aceeasi suma, ceea ce implica debitarea contului 5121 Conturi la banci in lei.

Conturi la banci in lei

Debitori diversi

D

Clienti

C

D

Debitori

diversi

C

01ian

Si 15.000

7000

20mar

01ian

Si 8.000

3.000

14mai

10apr

2.000

400

10apr

5.000

01iun

1.600

05mai

0 Sfd

31dec

8.000 Sfd

31dec

Soldul debitor al contului "Clienti" evidentiaza creanta societatii comerciale fata de clienti. Aceasta creanta se va stinge in momentul in care entitatea va incasa suma de 8.000 lei.

3.Contabilitatea taxei pe valoare adaugata

In structura conturilor de datorii si creante pe termen scurt, un loc aparte il ocupa conturile ce reflecta taxa pe valoare adaugata (TVA):

TVA deductibila (contul 4426) - cont de activ;

TVA colectata (contul 4427) - cont de pasiv;

TVA de plata (contul 4423) - cont de pasiv;

TVA de recuperat (contul 4424) - cont de activ;

TVA neexigibila (contul 4428 - va fi studiat in anul II) - cont bifunctional (A/P).

In esenta sa, taxa pe valoare adaugata reprezinta un impozit asupra consumului intemeiat pe criteriul deductibilitatii si perceput asupra operatiilor privind cumpararea si vanzarea de bunuri, prestarea de lucrari si servicii.

Aceasta taxa este calculata si platita de catre toate intreprinderile care intra sub incidenta prevederilor legale privind colectarea sa, conform codului fiscal in vigoare.

3.1.Contabilitatea TVA deductibila si TVA colectata

TVA deductibila (cont 4426) este aferenta cumpararilor de bunuri materiale, de servicii prestate si de lucrari executate. Taxa pe valoare adaugata deductibila este inscrisa in facturile primite de intreprindere de la furnizorii sai si se evidentiaza in contabilitate ca o creanta asupra bugetului de stat, in debitul contului 4426 TVA deductibila. Formula contabila de inregistrare a taxei pe valoare adaugata deductibila este:

Conturi din clasa 2

Conturi din clasa 3

Conturi din clasa 6

4426 TVA deductibila (19%)

Contul de furnizori

S

s1

s2

s3

s4

TVA colectata (cont 4427) este aferenta vanzarii de bunuri, prestarii de servicii, executiei de lucrari. Taxa pe valoare adaugata colectata este inscrisa in facturile emise de intreprindere pentru clientii sai si se evidentiaza in contabilitate ca o datorie fata de bugetul de stat, in creditul contului 4427 TVA colectata. Formula contabila de inregistrare a taxei pe valoare adaugata colectata este:

Conturi de creante

sau

Casa in lei

Venituri din vanzari de bunuri, prestari de servicii, executie de lucrari,    (Conturi de clasa 7)

TVA colectata (19%)

S

s1

s2

Reluam exemplele anterioare privind vanzarea si cumpararea bunurilor si serviciilor, incluzand taxa pe valoare adaugata:

La data de 31.12.N-1, se inregistreaza in contabilitatea SC "Astra" SA achizitionarea unui soft (licenta Windows XP) pentru cele patru statii existente la biroul financiar-contabilitate in valoare de 4 x 1.500 lei, TVA 19%. Plata softului achizitionat se va efectua ulterior.

4 statii x 1.500 lei = 6.000 lei

Achizitie soft:

--se majoreaza valoarea imobilizarilor necorporale cu 6.000 lei, debitandu-se contul 208 Alte imobilizari necorporale;

--se majoreaza valoarea TVA deductibila cu 1.140 lei ( 19% x 6.000 lei);

--cresc datoriile intreprinderii fata de furnizorii de imobilizari cu 7.140 lei, creditandu-se contul 404 Furnizori de imobilizari.

Alte imobilizari necorporale

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

La data de 01.08. N, S.C. "Astral" SA achizitioneaza un mijloc de transport la pretul de 120.000 lei, TVA 19%. Plata mijlocului de transport se va efectua ulterior.

Achizitie mijloc de transport:

--se majoreaza valoarea imobilizarilor corporale - mijloace de transport, cu 120.000 lei, in acest sens, debitandu-se contul 2133 Mijloace de transport;

--se majoreaza valoarea TVA deductibila cu 22.800 lei ( 19% x 120.000 lei);

--creste valoarea datoriilor entitatii fata de furnizorii de imobilizari cu 142.800 lei, ocazie cu care se crediteaza contul 404 Furnizori de imobilizari.

Mijloace de transport

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

Dupa 3 ani de functionare, societatea decide vanzarea mijlocului de transport la pretul negociat de 60.000 lei, TVA 19%. Incasarea pretului mijlocului de transport vandut se va efectua ulterior.

a)Vanzarea propriu-zisa a mijlocului de transport la pretul negociat intre vanzator si cumparator:

--se majoreaza creantele intreprinderii cu suma de 71.400 lei, majorare reflectata in debitul contului 461 Debitori diversi;

--cresc veniturile inregistrate de entitate din vanzarea activului - mijlocul de transport, cu 60.000 lei, ceea ce are ca rezultat creditarea contului 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital

--se majoreaza valoarea TVA colectata cu 11.400 lei (19% x 60.000 lei).

461

Debitori diversi

Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital

TVA colectata

Se achizitioneaza un utilaj in valoare de 10.000 lei, TVA 19%. Plata se va efectua ulterior.

Achizitie utilaj:

--creste valoarea utilajelor aflate in proprietatea intreprinderii cu 10.000 lei, asadar se debiteaza contul 2131. Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru);

--se majoreaza valoarea TVA deductibila cu 1.900 lei (19% x 10.000 lei);

--se majoreaza valoarea datoriilor entitatii fata de furnizorii de imobilizari cu 11.900 lei, ocazie cu care se crediteaza contul 404 Furnizori de imobilizari.

Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)

TVA deductibila

Furnizori de imobilizari

Se achizitioneaza materii prime in valoare totala de 80.000 lei, TVA 19%. Plata urmeaza a se efectua ulterior.

Achizitie materii prime:

--se majoreaza valoarea stocului de materii prime cu 80.000 lei, debitandu-se contul 301 Materii prime;

--se majoreaza TVA deductibila cu 15.200 lei;

--creste valoarea datoriilor fata de furnizori cu 95.200 lei, creditandu-se in acest sens, contul 401 Furnizori.

Materii prime

TVA deductibila

Furnizori

Se achizitioneaza piese de schimb in valoare totala de 40.000 lei, TVA 19%. Plata urmeaza a se efectua ulterior.

Achizitie piese deschimb:

--se majoreaza valoarea stocului de piese de schimb cu 40.000 lei, debitandu-se contul 3024 Piese de schimb;

--se majoreaza valoarea TVA deductibila cu 7.600 lei (19% x 40.000 lei);

--creste valoarea datoriilor fata de furnizori cu 47.600 lei, creditandu-se in acest sens, contul 401 Furnizori.

Piese de schimb

TVA deductibila

Furnizori

Se vand produse finite la pretul negociat de 900 lei, TVA 19%. Produsele finite au fost obtinute anterior la costul de 700 lei. Incasarea valorii produselor vandute urmeaza a se efectua ulterior.

a)Vanzarea propriu-zisa a produselor finite la pretul negociat:

--se majoreaza creantele intreprinderii cu suma de 1.071 lei, majorare reflectata in debitul contului 4111 Clienti;

--cresc veniturile inregistrate de entitate din vanzarea produselor finite, cu 900 lei, ceea ce are ca rezultat creditarea contului 701 Venituri din vanzarea produselor finite;

--se majoreaza valoarea TVA colectata cu 171 lei (19% x 900 lei).

4111

Clienti

Venituri din vanzarea produselor finite

TVA colectata

Se vand marfuri pe baza de factura in valoare de 10.000 lei, TVA 19%, costul de achizitie al mafurilor vandute este de 8.500 lei. Incasarea valorii marfurilor vandute urmeaza a se efectua ulterior.

a)Vanzarea propriu-zisa a marfurilor la pretul negociat:

--se majoreaza creantele intreprinderii cu suma de 11.900 lei, majorare reflectata in debitul contului 4111 Clienti;

--cresc veniturile inregistrate de entitate din vanzarea marfurilor, cu 10.000 lei, ceea ce are ca rezultat creditarea contului 707 Venituri din vanzarea marfurilor;

--se majoreaza valoare TVA colectata cu 1.900 lei (19% x 10.000 lei)

4111

Clienti

Venituri din vanzarea marfurilor

TVA colectata

3.2)Contabilitatea TVA de plata si TVA de recuperat

Contul 4423 Taxa pe valoarea adaugata de plata

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata de platit la bugetul statului.

Contul 4423 TVA de plata este un cont de pasiv.

In creditul contului 4423 TVA de plata se inregistreaza diferentele rezultate la finele perioadei intre TVA colectata (4427) (mai mare) si TVA deductibila (4426) (mai mica).

In debitul contului 4423 TVA de plata se inregistreaza platile efectuate catre bugetul statului, reprezentand taxa pe valoarea adaugata.

Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata de plata.

Contul 4424 Taxa pe valoarea adaugata de recuperat

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul statului.

Contul 4424 TVA de recuperat este un cont de activ.

In debitul contului 4424 TVA de recuperat se inregistreaza diferentele rezultate la sfarsitul perioadei intre TVA deductibila (mai mare) si TVA colectata (mai mica).

In creditul contului 4424 TVA de recuperat se inregistreaza TVA incasata de la bugetul statului si TVA compensata in perioadele urmatoare cu alte impozite si taxe.

Soldul contului reprezinta taxa pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul statului.

1)La inceputul lunii curente, in balanta de verificare a perioadei exista un sold in contul TVA de plata in suma de 15.000 lei. In cursul luni curente au loc urmatoarele operatii:

1.1)Se achizitioneaza marfuri la cost de achizitie de 50.000 lei, TVA 19%. Achitarea facturii are loc ulterior.

1.2)Marfurile achizitionate se vand la pretul de 70.000 lei, TVA 19%. Incasarea facturii are loc ulterior.

1.3)Se inregistreaza in contabilitate factura reprezentand servicii prestate de terti, conform contractului, in valoare totala de 119.000 lei. Plata urmeaza a se efectua ulterior.

1.4)Se achita prin banca datoria privind TVA de plata existenta in sold la inceputul lunii.

Se cere regularizarea taxei pe valoare adaugata aferenta lunii curente.

1.1)Achizitie marfuri:

Marfuri

TVA deductibila

Furnizori

50.000

9.500

1.2)a)Vanzarea propriu-zisa a marfurilor la pretul negociat:

4111

Clienti   

%

Venituri din vanzarea marfurilor

TVA colectata

1.2b)Scoaterea din evidenta contabila a marfurilor vandute, la costul de achizitie:

607

Cheltuieli privind marfurile

Marfuri

1.3)Inregistrarea facturii reprezentand servicii prestate de terti:

Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti

TVA deductibila

Furnizori

119.000

1.4)Achitarea din contul de disponibil deschis la banca, a taxei pe valoarea adaugata de plata:

4423

TVA de plata

Conturi la banci in lei

Pentru a intelege mai bine exemplul abordat, vom urmarii modul de derulare a operatiunilor prin intermediul "T"-lor conturilor referitoare la taxa pe valoarea adaugata:

D 4426 TVA deductibila C D 4427 TVA colectata C

15.200 (8.6 Sf 0

0 Sf

D 4423 TVA de plata C D 4424 TVA de recuperat C

8.4) 15.000 15.000 Si 8.6) 15.200

Sf 0

TVA deductibila (rulaj debitor cont 4426 TVA deductibila) lei

TVA colectata (rulaj creditor cont 4427 TVA colectata) lei

TVA de recuperat (28.500 lei - 13.300 lei) lei

1.5)Inregistrarea operatiilor aferente regularizarii taxei pe valoarea adaugata la nivelul perioadei:

Se debiteaza contul 4427 TVA colectata si se crediteaza contul 4426 TVA deductibila cu suma corespunzatoare celei mai mici valori dintre rulajul debitor al contului 4426 TVA deductibila si rulajul creditor al contului 4427 TVA colectata.

4427

TVA colectata

TVA deductibila

Daca RD cont 4426 TVA deductibila > RC cont 4427 TVA colectata

 

RD cont 4426 TVA deductibila -

RC cont 4427 TVA colectata

TVA de primit de la bugetul de stat

(se inregistreaza in debitul contului

4424 TVA de recuperat)

Daca RD cont 4426 TVA deductibila > RC cont 4427 TVA colectata, atunci,

diferenta intre cele doua rulaje reprezinta TVA de recuperat de la bugetul de stat.

Urmare a operatiunii anterioare, contul 4427 TVA colectata are soldul 0.

Cu suma corespunzatoare diferentei intre RD al contului 4426 TVA deductibila si RC al contului 4427 TVA colectata se crediteaza contul 4426 TVA deductibila si se debiteaza contul 4424 TVA de recuperat. Astfel, la finele lunii, contul 4426 TVA deductibila are sold 0.

4424

TVA de recuperat

TVA deductibila

15.200

Soldul contului TVA de recuperat reprezinta o creanta a societatii fata de bugetul de stat aferent perioadei de raportare.

Daca RC cont 4427 TVA colectata > RD cont 4426 TVA deductibila

 

RC cont 4427 TVA colectata -

RD cont 4426 TVA deductibila

TVA datorata bugetului de stat

(se inregistreaza in creditul contului

4423 TVA de plata)

Daca RC cont 4427 TVA colectata > RD cont 4426 TVA deductibila,

diferenta (S) intre cele doua rulaje, reprezinta TVA de plata la bugetul de stat.

Urmare a operatiunii anterioare, contul 4426 TVA deductibila are soldul 0.

Cu suma (S) corespunzatoare diferentei intre RC al contului 4427 TVA colectata si RD al contului 4426 TVA deductibila se debiteaza contul 4427 TVA colectata si se crediteaza contul 4423 TVA de plata. Astfel, la finele lunii, contul 4427 TVA colectata are sold 0.

4427

TVA colectata

TVA de plata

S

Soldul contului TVA de plata reprezinta o datorie a societatii fata de bugetul de stat aferent perioadei de raportare.

7.3.3.Contabilitatea decontarilor cu salariatii societatilor comerciale

Datoriile fata de personal reprezinta drepturi banesti si in natura cuvenite salariatilor pentru munca prestata sau acordate ca urmare a calitatii de salariat.

Salariul cuprinde salariul de baza, sporurile si adaosurile la acesta (toate aceste aspecte sunt cuprinse in contractul individual de munca, aplicand sistemul de salarizare fixat in contractul colectiv de munca).

Avantajele in natura reprezinta o parte a remuneratiei care nu este varsata sub forma baneasca, ci sub forma de bunuri si servicii (de exemplu acordarea unei locuinte de serviciu, acordarea de servicii de transport, primirea unei parti din salariu sub forma de produse etc.).

Potrivit legislatiei aflate in vigoare, la nivel national se constituie:

--bugetul asigurarilor sociale;

--bugetul asigurarilor sociale de sanatate;

--bugetul asigurarilor pentru somaj;

--fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

--fondul pentru concedii si indemnizatii;

--fondul de risc si boli profesionale.

Fondurile de asigurari si protectie sociala au doua surse principale de constituire:

--contributia personalului retinuta din salariile acestora;

--contributia societatilor comerciale angajatoare.

Intrucat legislatia privind cotele contributiilor la fiecare dintre bugtele mentionate sunt in continua modificare, nu consideram utila prezentarea acestora. Prin urmare, in exemplul urmator pentru impozitul pe salarii si contributia personalului la asigurarile sociale vom folosi sume fixe, care nu au legatura cu cotele mentionate anterior.

Contul 421 Personal - salarii datorate este un cont de pasiv (datorii); cu ajutorul sau se tine evidenta datoriilor intreprinderii fata de personal pentru drepturile salariale cuvenite acestuia in bani sau in natura, inclusiv a sporurilor, adaosurilor, premiilor din fondul de salarii etc.

Contul 425 Avansuri acordate personalului este un cont de activ; cu ajutorul sau se tine evidenta avansurilor acordate de entitate personalului.

Conturile din grupa 43 Asigurari sociale, protectia sociala si conturi asimilate sunt conturi de pasiv (datorii); cu ajutorul lor se tine evidenta datoriilor intreprinderii privind contributia angajatorului si a personalului la asigurarile si protectia sociala.

Contul 444 Impozitul pe venituri de natura salariilor este un cont de pasiv (datorii); cu ajutorul sau se tine evidenta impozitelor pe veniturile de natura salariilor si a altor drepturi similare, datorate bugetului statului.

Potrivit centralizatorului listelor de avans chenzinal, se inregistreaza in contabilitate avansurile acordate salariatilor pe luna in curs in suma de 40.000 lei. Pentru incasarea salariilor si avansurilor salariale angajatii utilizeaza cardul, asadar intreprinderea efectueaza aceasta plata din contul de disponibil deschis la banca.

Acordare avans salarial:

--se majoreaza valoarea creantelor intreprinderii cu 40.000 lei; in acest scop se debiteaza contul 425 Avansuri acordate personalului;

--scade valoarea disponibilitatilor existente in contul deschis la banca cu aceeasi suma; se crediteaza contul 5121 Conturi la banci in lei.

425

Avansuri acordate personalului

Conturi la banci in lei

40.000

La sfarsitul lunii, pe baza centralizatorul statelor de salarii se contabilizeaza salarii datorate personalului in suma totala de 120.000 lei.

Contabilizarea salariilor datorate personalului:

--se majoreaza cheltuielile intreprinderii privind salariile personalului cu 120.000 lei. Cu aceasta ocazie se debiteaza contul 641 Cheltuieli cu salariile personalului.

--se majoreaza valoarea datoriilor entitatii privind salariile personalului cu aceeasi suma. Cu acest prilej se crediteaza contul 421 Personal - salarii datorate.

641

Cheltuieli cu salariile

personalului

Personal - salarii datorate

Corespunzator salariilor acordate, din salariile angajatilor se retin:

--impozitul pe salarii - datorat bugetului de stat: 11.000 lei;

--contributia personalului la asigurarile sociale: 1000 lei; si

--avansurile acordate anterior: 40.000 lei.

Se inregistreaza in contabilitate retinerile din salarii:

--se diminueaza datoria intreprinderii fata de personal cu 65. 000 lei. In acest scop se debiteaza contul 421 Personal - salarii datorate.

--se majoreaza datoria entitatii fata de bugetul de stat privind impozitul pe salarii cu 11.000 lei, creditandu-se contul 444 Impozitul pe venituri de natura salariilor;

--- se majoreaza datoria entitatii fata de bugetul asigurarilor sociale cu suma de 1000 lei reprezentand contributia personalului la asigurarile sociale. In acest scop se crediteaza contul 4312 Contributia personalului la asigurarile sociale.

---se diminueaza creantele intreprinderii privind avansurile acordate personalului in suma de 40.000 lei. Cu aceasta ocazie se crediteaza contul 425 Avansuri acordate personalului.

421

Personal - salarii datorate

Impozitul pe venituri de natura salariilor

Contributia personalului la asigurarile sociale

Avansuri acordate personalului

Corespunzator salariilor acordate, unitatea angajatoare datoreaza bugetului asigurarilor sociale suma de 30.000 lei.

Inregistrarea contributiei unitatii la bugetul asigurarilor sociale:

---creste valoarea datoriilor societatii comerciale fata de bugetul asigurarilor sociale cu 30.000 lei, reprezentand contributia entitatii la asigurarile sociale. In acest scop se crediteaza contul 4311 Contributia unitatii la asigurarile sociale.

---se majoreaza cheltuielile intreprinderii privind contributia acesteia la constituirea bugetului asigurarilor sociale cu aceeasi suma. Cu acest prilej se debiteaza contul 6451 Contributia unitatii la asigurarile sociale.

6451

Contributia unitatii la asigurarile sociale

Contributia unitatii la    asigurarile sociale

Se platesc din contul de disponibil deschis la banca, impozitul pe salarii - 11.000 lei, contributia personalului la asigurarile sociale - 1000 lei - si contributia unitatii la asigurarile sociale - 30.000 lei.

Nota: in momentul de fata, toate viramentele aferente acestor contributii trebuie realizate individual, existand cate un cont deschis la trezorerie in acest scop.

Plata datorii fata de bugetul de stat si asigurarile sociale:

---scade valoarea disponibilitatilor entitatii aflate in contul deschis la banca cu 55.000 lei, creditandu-se contul 5121 Conturi la banci in lei;

---se diminueaza valoarea impozitului pe salarii datorat de intreprindere cu 11.000 lei. Cu aceasta ocazie se debiteaza contul 444 Impozitul pe venituri de natura salariilor.

---se micsoreaza valoarea datoriilor societatii privind contributia personalului la asigurarile sociale cu 1000 lei. Cu acest prilej se debiteaza contul 4312 Contributia personalului la asigurarile sociale.

---scade valoarea datoriilor intreprinderii privind contributia proprie la asigurarile sociale cu 30.000 lei. In acest sens se debiteaza contul 4311 Contributia unitatii la asigurarile sociale.

-

Impozitul pe venituri de natura salariilor

Contributia personalului la asigurarile sociale

Contributia unitatii la asigurarile sociale   

Conturi la banci in lei

Se plateste angajatilor, chenzina a II-a (restul de plata) in suma de 50.000 lei. Pentru incasarea salariilor angajatii utilizeaza cardul, asadar intreprinderea efectueaza aceasta plata din contul de disponibil deschis la banca.

Plata chenzina a II - a:

---se diminueaza valoarea datoriilor entitatii fata de salariati cu 50.000 lei. Cu aceasta ocazie se debiteaza contul 421 Personal - salarii datorate.

---scade valoarea disponibilitatilor entitatii aflate in contul deschis la banca cu 50.000 lei, creditandu-se contul 5121 Conturi la banci in lei.

421

Personal - salarii datorate

Conturi la banci in leiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved