Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


REGULILE DE FUNCTIONARE ALE CONTURILOR

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micRegulile de functionare ale conturilor

Intrucat conturile reprezinta posturi bilantiere, inseamna ca aria bilantului se poate desfasura pe conturi, adica existentele din bilant se pot transpune in conturi.Transpunerea se efectueaza dupa procedeul inscrierii pozitionale, adica:

existentele din stanga bilantului, deci din Activ, se transpun in stanga conturilor, adica in debit

existentele din dreapta bilantului, deci din Pasiv, se transpun in dreapta conturilor, adica in credit

Am obtinut o prima regula: cu existentele din bilant, conturile corespunzatoare activului se debiteaza, iar conturile corespunzatoare pasivului se crediteaza.

Schematic, aceasta regula apare astfel:

Conturi de Activ Conturi de Pasiv

Debit Credit Debit Credit

Existente    Existente

Logica elemenatara impune sa inscriem toate cresterile in aceeasi parte a contului in care s-au transpus existantele. De aici deducem cea de-a doua regula: cu cresterile generale de operatiile efectuate, conturile corespunzatoare activului se debiteaza, iar conturile corespunzatoare pasivului se crediteaza.

Schematic, aceasta regula, reunita cu prima, apare astfel:

Conturi de Activ Conturi de Pasiv

Debit Credit Debit Credit

Existente    Existente

Cresteri    Cresteri

In ceea ce priveste micsorarile, ele sunt de sens invers fata de cresteri. In acest caz ele vor trebui inscrise in cont in partea opusa partii in care s-au inscris existentele si cresterile. De aici deducem cea de-a treia regula: cu micsorarile generate de operatiile efectuate, conturile corespunzatoare activului se crediteaza, iar conturile corspunzatoare pasivului se debiteaza.

Schematic aceasta regula, reunita cu primele doua, apare astfel:

Conturi de Activ Conturi de Pasiv

Debit Credit Debit Credit

Existente Micsorari Micsorari Existente

Cresteri    Cresteri

Se observa ca toate conturile de activ incep sa functionaze prin debitare, iar cele de pasiv prin creditare, iar soldul lor este debitor si, respectiv, creditor.

Regulile partiale de mai sus permit formularea a doua reguli generale de functionare a conturilor, una pentru conturile de activ si cealalta pentru conturile de pasiv.

1. Reguli referitoare la conturile de Activ:

incep sa functioneze prin debitare (se inscrie o suma in debitul contului) si se debiteaza atat cu existentele initiale de Active (toate elementele din bilant care le-am tratat in cadrul Activelor), preluate din Activul bilantului initial cat si cu cresterile de Active si cheltuieli determinate de operatiile economice ce sunt consemnate in baza unor documente justificative

ele se crediteaza cu miscrorarile de Active si cheltuieli, ce sunt determinate de operatiile economice, consemnate in baza unor documente justificative

la sfarsitul perioadei de gestiune conturile de Activ pot prezenta numai un sold debitor ce reprezinta existente de Active la un moment dat

2. Regulile referitoare la conturile de Pasiv (functioneaza invers fata de Activ)

incep sa functineze prin creditare, si se crediteaza atat prin existentele initiale de Pasive (capital social, rezerve, TVA, ipozit pe profit), preluate din Pasivul bilantului initial, cat si cu creterile de Pasive si venituri determinate de operatiile economice ce sunt consemnate in baza unor documente justificative

ele se debiteaza cu miscrorarile de Pasive si venituri ce sunt determinate de operatiile economice consemnate in baza unor documente justificative

la sfarsitul perioadei de gestiune conturile de Pasive prezinta un sold creditor ce reflecta existentele de Pasive la un moment dat

Structura pentru conturile de venituri si cheltuieli

Reguli:

conturile de venituri functioneaza dupa regulile conturilor de Pasiv , dar ele nu prezinta nici sume initiale (Si)si nici sume finale (Sf)

conturile de cheltuieli functioneaza dupa regulile conturilor de Activ, dar nu prezinta nici sume Si si nici Sf

conturile bifunctionale sunt acele conturi care pot functiona atat dupa regulile conturilor de Activ cat si dupa regulile da Pasiv. Aceste conturi incep sa functioneze fie prin debitare , fie prin creditare, prezentand la sfarsitul perioadei de gestiune un singur sold, debitor sau creditor.

conturi monofunctionale: aceste conturi functioneaza dupa regulile conturilor de Activ daca prezinta la finalul perioadei un sold de debitor ce va fi trecut in Activul bilantului. In acelasi timp, daca aceste conturi functioneaza dupa regulile conturilor de Pasiv ele vor prezenta la sfarsitul perioadei un sold creditor ce va fi trecut in Pasivuul bilantului.

dupa sfera de cuprindere conturile pot fi sintetice sau analitice. Conturile sintetice sunt cele care reflecta mijloace, surse, procese si aspecte in unitatea lor adica pe categorii mari, omogene (ex: 301 materii prime, sau 302 materiale consumabile). Conturile analitice sunt cele care reflecta partile componente ale mijloacelor surselor proceselor si aspectelor (ex: 302 materiale consumabile [cod sintetic de gradul 1] poate fi defalcat pe conturi analitice, adica 3022 - combustibil ce poate fi desfasurat [cod sintetic de gradul al 2-lea] pe conturi analitice, cum ar fi benzina premium, motorina sau orice fel combustibil)

Corespondenta conturilor si dubla inregistrare in contabilitate

Corespondenta conturilor semnifica legatura dintre doua sau mai multe conturi prin intermediul carora se inregistreaza o operatie economica sau financiara.

Dubla inregistrare = reflectarea concomitenta cu aceeasi suma a unei operatii economice atat in debitul unui cont cat si in creditul altui cont, deci in doua conturi diferite si in partile opuse ale acestora, constituie un principiu fundamental al metodei contabilitatii.

Situatii:

unul sau mai multe conturi care se debiteaza au corespondent un cont care se crediteaza

unul sau mai multe conturi care se crediteaza au corespondent un cont care se debiteaza

DEBITARE = inscrierea unei sume in debitul unui cont

CREDITARE = inscrierea unei sume in creditul unui cont

Exemplu: receptia de materii prime

50.000

A B

Bunuri economice datorii (furnizori)

(receptia de materii prime)

Contabil aceasta operatiune poate fi reprezentata si astfel :

A B

301 "Materii prime" 401 "Furnizori"

Debit Credit Debit Credit

50.000Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3640
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved