Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Registrele de contabilitate

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micRegistrele de contabilitate

Dupa consemnarea informatii1or in documentele justificative, acestea sunt preluate si clasificate prin in intermediul registrelor contabile. Acestea se prezinta sub forma unor topuri legate, fise separate sau listinguri informatice.Din punct de vedere al functiei lor, registrele de contabilitate reprezinta documente cu ajutorul carora se realizeaza inregistrarea cronologica si sistematica a operatiilor economico-financiara in contabilitate.

Cadrul legislativ national prevede urmatoarele registre obligatorii:

a. registrul jurnal;

b. registrul inventar;

c. registrul cartea mare.

Registrul-jurnal

Acest document este obligatoriu la nivelul contabilitatii unui agent economic si este folosit pentru inregistrarea operatii1or economico-financiare in ordine cronologica. Utilitatea lor este data de procesul de cunoastere a valorii tranzactiilor realizate de catre intreprindere intr-un anumit exercitiu financiar.

EI are o forma unica pentru toti agentii economici, cuprinzand totalitatea operatiunilor economico-financiare efectuate Tntr-o anumita perioada de timp. Din punct de vedere al modului de cuprindere al tranzactiilor in cadrul lor, ele sunt clasificate astfel:

  1. registre jurnal generale
  2. registre jurnal auxiliare

Registrele jurnal generale - reprezinta centralizatoare destinate prezentari inregistrarilor pe baza celor auxiliare.

Registrele jurnal auxiliare - reprezinta formate de grupare a informatiilor in functie de activitati omogene realizate de catre intreprindere in cursul unui exercitiu financiar.

Registrul cartea-mare

Acest document este utilizat pentru inregistrarea si gruparea operatii1o economico-financiare in functie de natura lor, iar in cadrul fiecarei grupe in mod cronologic. Forma cea mai cunoscuta este fisa de cont pentru operatii, diverse, utilizata pentru evidenta analitica a furnizorilor, a clientilor etc.

Documentele de sinteza si rapoartele

Acestea sunt utile pentru a prezenta informatii1e financiare catre mediul extern intreprinderii, dar si pentru mediul intern, in special managementul acesteia. Sistemul documentelor de sinteza se compune din: bilant contabil, contul de profit si pierdere, notele la situatiile financiare, precum si raportul de gestiune.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1000
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved