Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Reguli de functionare a conturilor

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micReguli de functionare a conturilor

Prima regula de functionare a conturilor

Aceasta. regula se refera la soldul initial al fiecarui cont in sensul ca acesta va fi inscris in debitul sau creditul contului, in functie de apartenenta acestuia la o structura bilantiera, astfel:a. conturile de activ incep sa functioneze prin debitoare si se debiteaza cu valoarea soldului initial;

b. conturile de pasiv incep sa functioneze prin creditare si se crediteaza cu valoarea soldului initial.

Similar acestei reguli, soldurile finale respecta aceeasi schema:

a. conturile de activ trebuie sa aiba un sold final debitor;

b. conturile de pasiv trebuie sa aiba un sold final creditor.

A doua regula de functionare a conturilor

Aceasta regula se refera la modificarile patrimoniale in sensul cresterii lor, care au loc in cursul unui exercitiu financiar, si anume:

a. conturile de activ se debiteaza in cursul exercitiului financiar cu valoarea cresterilor de valoare aferente elementelor patrimoniale de activ, cum ar fi: achizitii si alte tipuri de intrari ale acestor elemente;

b. conturile de pasiv se crediteaza in cursul exercitiului financiar cu valoarea cresterilor de valoare aferente elementelor patrimoniale de pasiv, cum ar fi: cresterea datoriilor fata de furnizori, cresterea valorii capitalurilor proprii si alte tipuri de intrari in patrimoniu ale acestor elemente.

A treia regula de functionare a conturilor

Aceasta regula se refera la modificarile patrimoniale in sensul reducerii lor, care au loc in cursul unui exercitiu financiar, si anume:

a. conturile de activ se crediteaza in cursul exercitiului financiar cu valoarea reducerilor de valoare aferente elementelor patrimoniale de activ, cum ar fi: consumuri de bunuri si alte tipuri de iesiri ale acestor elemente;b. conturile de pasiv se debiteaza in cursul exercitiului financiar cu valoarea reducerilor de valoare aferente elementelor patrimoniale de pasiv, cum ar fi: achitarea datoriilor fata de furnizori, diminuarea valorii capitalurilor proprii si alte tipuri de iesiri in patrimoniu ale acestor elemente.

Sintetizand aceste reguli de functionare se observa ca ele sunt dictate de sensul modificarilor patrimoniale generate de tranzactii1e inregistrate in cursul unui exercitiu financiar. Schematic, regulile de functionare ale conturilor se prezinta astfel:

Conturi Cresteri Reduceri

Activ Debitare Creditare

Pasiv Creditare Debitare

La aceasta schema se adauga regula de stabilire a soldului initial, si anume: conturile de activ vor avea sold initial debitor si conturile de pasiv vor avea sold initial creditor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved