Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


STRUCTURA CHELTUIELI - VENITURI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micSTRUCTURA CHELTUIELI - VENITURIEste caracteristica obiectului contabilitatii desemnand transformarile cantitative si calitative in masa patrimoniului ca urmare a proceselor interne.

Destinatia cheltuielilor determina clasificarea lor in cheltuieli de exploatare, financiare si exceptionale.

Cheltuielile de exploatare sunt generate de realizarea obiectului de activitate al unitatii patrimoniale: fabricarea de produse, executarea de lucrari, prestarea de servicii comercializarea de marfuri, etc. Ele constau in consum de materiale, salarii datorate personalului, contributia la asigurarile sociale, la protectia sociala, servicii prestate de terti etc.

Cheltuielile financiare privesc sconturile acordate clientilor (reduceri de pret, pentru incasarea creantelor inainte de termenul de scadenta), diferentele nefavorabile de curs valutar, dobanzile la credite etc.

Cheltuielile exceptionale se refera la amenzile si penalitatile achitate, prerezervele create pentru riscuri si cheltuieli, amortismente si reduceri exceptionale de valoare.

Finantarea tuturor acestor cheltuieli se efectueaza din veniturile unitatii, adica din sume ce revin titularului de patrimoniu ca rezultat al activitatii sale.

Clasificarea veniturilor se face functie de sursa acestora, ca urmare veniturile pot fi: venituri din activitatea de exploatare,    financiare, exceptionale.Veniturile din activitatea de exploatare provin din vanzarea de produse finite sau marfuri, executarea de lucrari, prestarea de servicii.

Venituri financiare sunt reprezentate de sconturi primite de la furnizori, diferentele favorabile de curs valutar, dobanzile la disponibilul banesc, etc.

Veniturile exceptionale rezulta din amenzile si penalitatile incasate, recuperarile de amortismente si reducerile de valoare, recuperarile din rezerve pentru riscuri si cheltuieli, etc.

Veniturile care depasesc cheltuielile societatii reprezinta profituri, iar cheltuielile care nu pot fi acoperite din venituri, pierderi.

Rezultatele financiare se impart la fel ca cheltuielile si veniturile, in rezultate din activitatea de exploatare (diferenta intre veniturile din exploatare si cheltuielile corespunzatoare), rezultate din operatii financiare (diferenta dintre veniturile financiare si cheltuielile financiare), rezultate exceptionale (calculate ca diferenta intre veniturile exceptionale si cheltuielile exceptionale). Daca din rezultatul total (suma algebrica a celor trei rezultate) se scade impozitul pe profit se determina rezultatul final (profit net sau pierdere).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 864
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved