Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Sursele de drept fiscal

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micSursele de drept fiscal

Dreptul fiscal s-a creat si corespunde textelor de orgine variata. Din ratiuni de legitimitate si de consimtamant la impozit, legea a fost mult timp privilegiata de crearea dreptului fiscal, consolidand suprematia legii in sursele reglementare.Principalele surse ale dreptului fiscal sunt :

a) Sursele legislative.

b) Sursele conventionale.

c) Sursele reglementare.

d) Sursele jurisprudentiale.

a). Sursele legislative, constituie sursa principala a dreptului fiscal. Si Constitutia Romaniei precizeaza ca impozitele si taxele sunt instituite prin lege. Deci legea reprezinta actul legislativ care detine autoritatea principala in materie fiscala,.exemplu : Legea nr 571 privind Codul fiscal[1]

Anumite dispozitii fiscale pot fi date prin ordonante guvernamentale, daca Parlamentul abiliteaza guvernul sa le emita.

b). Sursele conventionale sunt stabilite prin acorduri, tratate si conventii internationale. Se disting :

1. conventii internationale. Stabilite intre doua state in scopul de a regla situatia fiscala a persoanelor fizice sau juridice aflate in situatia de a le fi impozitat venitul intr-unul din cele doua state. Aceste conventii conduc cel mai adesea la impzitarea intr-unul din cele doua state si exonerarea in celalalt stat, in conditiile in care afacerile sunt extinse in afara granitelor tarii de origine.

2. dispozitii comunitare Sunt rezultatul tratatului de la Roma si care functioneaza in cadrul Uniunii Europene. Aceste dispozitii au consecinte in dreptul fiscal intern al fiecarui stat membru. Consiliul Uniunii Europene fixeaza directive destinate sa permita armonizarea legislatiilor nationale si de a compara dispozitii legislative reglementare si administrative in perspectiva unei piete unice europene.

c). Sursele reglementare, constituie doctrina administrativa prin care legile sunt completate in vederea punerii lor in aplicare prin decrete sau ordine ministeriale la nivel ierarhic inferior legilor. Aceasta putere reglementara in executarea legilor fiscale este autonoma.

Normele, instructiunile si circularele privind aplicarea legilor, revine Ministerului Finantelor.

d). Sursele jurisprudentiale reprezinta rationamente de natura fiscala prin jurisdictii litigioase si care se refera cel mai adesea la contestatiile contribuabililor cu privire la interpretarea legilor de catre administratie ( norme de aplicare, instructiuni sau circulare ale Ministerului Finantelor. ).

Jurisprudenta vine sa interpreteze corect legea si implicit normele sale de aplicare si sa completeze notiunile pe care legea nu le-a definit cu precizie.Atunci cand administratia constata ca judecatorul adopta o orientare care se opune propriei sale doctrine poate interveni pentru a obtine prin Parlament votul unei legi confirmand propriile analize.In practica, tribunalele administrative intervin in materie de impozite directe si indirecte, atunci cand competenta tribunalelor judiciare se refera la venituri ale statului, precum dreptul de inregistrare.Monitor Oficial nr. 927/23 decembrie 2003Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1151
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved