Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

LUMINILE NAVELOR SI LUMINILE SUPLIMENTARE ALE NAVELOR MILITARE

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micLUMINILE NAVELOR SI LUMINILE SUPLIMENTARE ALE NAVELOR MILITARE

ART. 29. Definitii

(1) Lumina de catarg - o lumina alba asezata deasupra axului longitudinal al navei, aratand ca o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 225o si asezata incat sa arate lumina incepand de la prova pana la 22,5o inapoia traversului in fiecare bord.(2) Lumina din borduri - o lumina verde asezata la tribord si o lumina rosie asezata la babord, aratand fiecare o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 112,5o si asezata astfel incat sa arate aceasta lumina incepand de la prova pana la 22,5o inapoia traversului in bordul respectiv.

(3) La bordul navelor cu o lungime mai mica de 0 m luminile din borduri pot fi combinate intr-un singur felinar asezat in axul longitudinal al navei.

(4) Lumina de pupa - o lumina alba asezata cat mi aproape posibil in pupa, aratand o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 135o si asezata astfel incat sa rate lumina pe un sector de 67,5o in fiecare bord incepand de la pupa.

(5) Lumina de remorcaj - o lumina galbena avand aceleasi caracteristici ca si lumina de pupa.

(6) Lumina vizibila pe intreg orizontul - o lumina care are o lumina neintrerupta pe un arc de orizont de 360o.

(7) Lumina cu sclipiri - o lumina cu sclipiri regulate a caror frecventa este de 120 sclipiri sau mai multe pe minut.

Art. 30. Nave cu propulsie mecanica aflata in mars

(1) O nava cu propulsie mecanica aflata in mars trebuie sa porte :

a)  o lumina de catarg la prova ;

b) o a doua lumina de catarg inapoia primei lumini de catarg si mai sus decat aceasta (navele a caror lungime este mai mica de 50 metri nu sunt obligate sa o poarte , dar o pot purta) ;

c)  luminile din borduri ;

d) o lumina de pupa.

(2) O nava cu perna de aer exploatata fara pescaj, in afara luminilor prevazute la paragraful (1) trebuie sa porte o lumina galbena, cu sclipiri, vizibila pe intreg orizontul.

(3) O nava cu propulsie mecanica, cu lungime sub 12 metri, poate arata in locul luminilor prescrise in paragraful (1), o lumina alba vizibila pe intreg orizontul si luminile din borduri.

(4) O nava cu propulsie mecanica cu o lungime mai mica de 7 metri si a carei viteza maxima nu depaseste 7 noduri, poate, in locul luminilor prescrise la paragraful (1), sa poarte o lumina alba vizibila pe intreg orizontul. De asemenea, aceasta nava, trebuie daca este posibil, sa poarte si luminile din borduri.

(5) Lumina de catarg sau lumina alba vizibila pe intreg orizontul a unei nave cu propulsie mecanica cu lungimea sub 12 metri poate fi deplasata de pe axa longitudinala navei daca montarea pe axa longitudinala nu este posibila, cu conditia ca luminile din borduri sa fie combinate intr-un felinar dispus pe axa longitudinala a navei, sau cat mai aproape posibil de aceeasi axa navei ca si lumina de catarg sau lumina alba vizibila pe intreg orizontul.

Art. 31. Remorcari si impingeri

(1) O nava cu propulsie mecanica care remorcheaza, trebuie sa poarte :

a)     in locul luminii prescrise la punctul (1) (a) sau (1) (b) din art.30., doua lumini de catarg dispuse pe linie verticala ; cand lungimea remorcii masurata de la pupa navei care remorcheaza pana la extremitate pupa a convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, nava care remorcheaza va purta la prova trei astfel de lumini de catarg ;

b)    luminile din borduri ;

c)     o lumina de pupa ;

d)    o lumina de remorcaj asezata pe verticala deasupra luminii de pupa ;

e)     in locul cel mai vizibil, cand lungimea convoiului remorcat este mai mare de 200 metri, un semn biconic.

(2) O nava care remorcheaza prin impingere si o nava impinsa legata printr-o legatura rigida astfel incat alcatuiesc o unitate compusa, trebuie considerate ca o nava cu propulsie mecanica si trebuie sa poarte luminile prescrise de la (1) la (5) din art. 30.

(3) O nava cu propulsie mecanica care impinge inainte sau remorcheaza cuplat, cu exceptia cazului unei unitati compuse, trebuie sa poarte :

a)     in locul luminii prescrise la regula (1) (a) sau (1) (b) din art.30. la prova doua lumini de catarg pe linie verticala ;

b)    luminile din borduri ;

c)     luminile de pupa .

(4) O nava cu propulsie mecanica careia i se plica prevederile regulilor (1) si (3), trebuie sa se conformeze de asemenea dispozitiilor de regula (1) (b) din art.30.

(5) O nava sau un obiect remorcat, altele decat cele mentionate la paragraful (7), trebuie sa porte :

a)     luminile din borduri ;

b)    lumina de pupa ;

c)     in locul cel mi vizibil, cand lungimea convoiului este mi mare de 200 metri, un semn biconic.

(6) Luminile mai multor nave remorcate cuplat sau impinse in grup, trebuie sa corespunda cu acelea ale unei singure nave :

a)     nava impinsa, care nu face parte dintr-o unitate compusa, trebuie sa porte la extremitate sa prova, luminile din borduri ;

b)    nava remorcata cuplat trebuie sa porte o lumina de pupa si la extremitatea sa dinspre prova, luminile din borduri.

(7) O nava sau un obiect remorcat care este partial in imersiune si greu de observat, sau o combinatie de astfel de obiecte trebuie sa arate :

a)     daca latimea este sub 25 metri, o lumina alba, vizibila pe intreg orizontul, la sau langa extremitate prova si una la sau langa extremitatea pupa;

b)    daca latimea este de 25 metri sau mai mult, doua lumini albe, suplimentare, vizibile pe intreg orizontul, la sau langa extremitatile latimii sale ;

c)     daca lungimea depaseste 100 metri, lumini albe suplimentare, vizibile pe intreg orizontul intre luminile prescrise in aliniatele (a) - (b), astfel incat distanta dintre lumini sa nu depaseasca 100 metri;

d)    un semn biconic la sau langa extremitatea pupa a ultimei nave sau ultimului obiect remorcat si daca lungimea remorcii depaseste 200 metri, un semn biconic suplimentar in locul cel mai vizibil, sau cat mai aproape posibil spre prova.

Art.32. Nave cu vele in mars

(1) O nava cu vele in mars trebuie sa poarte:

a)     luminile din borduri;

b)    lumina de pupa.

(2) La nava cu vele, cu lungimea mai mica de 20 metri, luminile prescrise la (1) pot fi combinate intr-un felinar situat la sau langa marul de la catarg in locul cel mai vizibil.

(3) In afara de luminile prescrise la (1), o nava cu vele in mars poate purta, la mar sau la partea superioara a catargului in locul unde sunt cel mai vizibile, doua lumini pe verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind rosie iar cea inferioara verde.

Observatie: nava cu vele cu lungimea mai mica de 7 metri trebuie, daca este posibil, sa poarte luminile prescrise la paragrafele (1) sau (2), dar in cazul in care nu le poarta, trebuie sa fie pregatita sa arate in orice moment, pentru prevenirea unei coliziuni, o lanterna electrica sau un felinar cu lumina alba.

(4) O nava care se deplaseaza in acelasi timp cu vele si cu ajutorul unui aparat propulsor, trebuie sa poarte la prova in locul cel mau vizibil, un semn de forma conica, cu varful in jos.

Art.33. Nave care nu sunt stapane pe manevra sau cu capacitate de manevra redusa

(1) O nava care nu este stapana pe manevra trebuie sa poarte:

a)  in locul cel mai vizibil, doua lumini rosii asezate vertical, vizibile pe intreg orizontul;

b) doua bule sau semne negre dispuse vertical;

c)  cand se deplaseaza prin apa, in afara celor doua lumini rosii, poarta si luminile din borduri si o lumina de pupa.

(2) O nava cu capacitate de manevra redusa, alta decat o nava care face operatiuni de deminare, trebuie sa poarte:

a)  in locul cel mai vizibil, trei lumini asezate vertical, vizibile pe intreg orizontul, lumina de sus si lumina de jos rosii, iar lumina din mijloc alba;

b) in locul cel mai vizibil, trei semne pe verticala, semnul superior si inferior fiind cate o bula, iar cel din mijloc fiind un bicon;

c)  cand nava se deplaseaza prin apa, in afara de cele trei lumini asezate vertical, o lumina sau luminile de catarg, luminile din borduri si luminile de pupa;

d) cand nava este la ancora, in afara de luminile sau semnele prescrise la (2) (a) si (2) (b) luminile sau semnele prescrise in (art.36.)

(3) O nava cu propulsie mecanica, ce executa o operatiune de remorcaj care ii reduce mult capacitatea de manevra, trebuie sa poarte pe langa luminile sau semnele prescrise la (f), luminile sau semnele prescrise la (2) (a) si (2) (b).

(4) O nava in curs de dragaj sau de a efectua lucrari sub apa si avand capacitate de manevra redusa, trebuie sa poarte luminile si semnele prescrise la (2) (a), (b) si (c) si atunci cand exista un obstacol trebuie sa poarte in plus:

a)       doua lumini rosii vizibile pe intreg orizontul sau doua bule pe aceeasi verticala pentru a indica partea in care se afla obstacolul;

b)      doua lumini verzi vizibile pe intreg orizontul sau doua biconuri pe verticala, pentru a arata bordul prin care poate trece o alta nava;

c)       cand se afla la ancora, luminile sau semnele prescrise in acest paragraf in locul luminilor sau semnelor prescrise in (art.36.)

(5) Ori de cate ori marimea unei nave angajate in lucrari cu scafandri, face imposibila expunerea tuturor luminilor sau semnelor prescrise de (4), aceasta nava va trebui sa expuna:

a)     trei lumini vizibile pe intreg orizontul dispuse pe verticala, in locul cel mai vizibil (lumina de sus si cea de jos trebuie sa fie rosii iar cea din mijloc alba);

b)    reproducere rigida de cel putin 1 metru inaltime a pavilionului "A" din Codul International de Semnale (pavilionul trebuie sa fie vizibil pe intreg orizontul).

(6) O nava angajata in operatiuni de deminare trebuie sa poarte pe langa luminile prescrise in (art.2.) pentru o nava cu propulsie mecanica, sau luminile si semnele prescrise pentru o nava la ancora (art.8), dupa caz, trei lumini verzi vizibile pe intreg orizontul sau trei bule. Una din aceste lumini sau unul din semne, trebuie arborat langa marul catargului prova si cate unul la fiecare capat al vergii catargului prova. Aceste lumini sau semne indica faptul ca este periculoasa apropierea unei alte nave la o distanta mai mica de 1000 metri de nava ocupata cu deminarea.

(7) Navele cu lungime mai mica de 12 metri, cu exceptia celor angajate in operatiuni cu scafandri, nu trebuie sa expuna luminile si semnele prescrise in acest capitol.

Observatie: semnele prescrise in acest capitol nu sunt semnale de nave in pericol si care cer ajutor.

Art.34. Nave de pilotaj

(1) O nava aflata in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte:

a)     la marul catargului sau aproape de acesta, doua lumini pe verticala, vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind alba si cea inferioara rosie;

b)    cand este in mars, va purta si luminile din borduri si lumina de pupa;

c)     la ancora, in afara luminilor prescrise de (1.a), luminile sau semnele prescrise de (art.36).

(2) O nava de pilotaj cand nu este in serviciul de pilotaj trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise pentru o nava de lungimea sa.

Art.35. Nave de pescuit

(1) O nava care pescuieste, atat in mars cat si la ancora nu trebuie sa poarte decat luminile si semnele prescrise in acest subcapitol.

(2) O nava care trauleaza, adica trage prin apa un traul sau o alta unealta de pescuit, trebuie sa poarte:

a)     doua lumini pe verticala vizibile pe intreg orizontul, lumina superioara fiind verde iar cea inferioara alba, sau un semn alcatuit din doua conuri unul deasupra altuia cu varfurile unite;

b)    lumina de catarg asezata la o inaltime mai mare decat cea a luminii verzi, vizibila pe intreg orizontul si inapoia acesteia. Navele cu o lungime mai mica de 50 metri nu sunt obligate sa poarte aceasta lumina, dar o pot face;

c)     cand nava se deplaseaza prin apa, in afara de luminile prescrise in acest paragraf, luminile din borduri si lumina din pupa.

(3) O nava care pescuieste, altfel decat prin traulare, trebuie sa poarte:

a)     doua lumini suprapuse, vizibile pe intregul orizont, lumina superioara fiind rosie si lumina inferioara fiind alba sau un semn alcatuit din doua conuri suprapuse unite la varf;

b)    daca uneltele sale de pescuit se intind pe o distanta orizontala mai mare de 150 metri de la nava, o lumina alba vizibila pe tot orizontul sau un con cu varful in sus, in directia uneltelor de pescuit;

c)     cand se deplaseaza prin apa, in afara luminilor prescrise in acest paragraf, luminile din borduri si lumina de pupa.

(4) O nava care nu pescuieste nu trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise in acest subcapitol, ci numai acelea prescrise pentru o nava de lungimea sa.

(5) Navele cu lungime mai mare de 20 metri angajate in operatiuni da traulare sau operatiuni de pescui cu orice aparat imers trebuie sa poarte, cand lanseaza plasele, doua lumini albe suprapuse.

Art.36. Nave ancorate sau esuate

(1) O nava ancorata trebuie sa poarte in locul cel mai vizibil:

a)     la partea din prova o lumina alba vizibila pe intreg orizontul sau o bula;

b)    la pupa sau aproape de pupa, mai jos decat lumina prescrisa la aliniatul (a) o lumina alba vizibila pe intreg orizontul;

(2) O nava ancorata, avand o lungime mai mica de 50 metri poate purta, in locul cel mai vizibil, o lumina alba vizibila pe intreg orizontul in locul luminilor prescrise la paragraful (1).

(3) O nava ancorata poate folosi in plus luminile sale de lucru sau lumini echivalente pentru iluminarea puntilor sale. Aceasta dispozitie este obligatorie pentru navele a caror lungime este egala cu 100 metri sau mai mare.

(4) O nava esuata trebuie sa poarte luminile prescrise la paragraful (1) sau (2) si in plus, la locul cel mai vizibil:

a)     doua lumini rosii, vizibile pe intreg orizontul, dispuse pe verticala;

b)    trei bule dispuse pe verticala;

(5) O nava cu lungime mai mica de 7 metri, cand este la ancora dar nu in interiorul sau in apropierea unei treceri inguste, senal sau loc de ancoraj, sau acolo unde alte nave naviga in mod obisnuit este obligata sa arate luminile sau semnele prescrise in paragrafele (1) si (2).

(6) O nava cu lungimea mai mica de 12 metri, atunci cand este esuata, nu trebuie sa poarte luminile sau semnele prescrise in (4) (a) si (b).

Art. 37. Luminile navelor militare

(1) O nava militara in afara de luminile de mai sus stabilite de "Regulamentul International de Prevenire a Coliziunilor pe Mare" pot sa poarte suplimentar urmatoarele lumini:

a)     lumina de nava-comandant, lumina alba dispusa la catargul pupa mai jos de lumina de pupa;

b)    luminile de siaj, doua lumini albe situate pe verticala, una superioara la catargul pupa (pe un baston special), a doua, inferioara, deasupra luminii de pupa ( luminile de siaj se poarta numai in mars pe timpul navigatiei in comun);

c)     lumina de nava de garda, lumina albastra situata la verga catargului prova, vizibila pe intreg orizontul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved