Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SEMNALIZAREA CU MIJLOACE DE TRANSMISIUNI VIZUALE

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micSEMNALIZAREA CU MIJLOACE DE TRANSMISIUNI VIZUALE

Art. 3. Principii generale

(1) Legatura vizuala poate fi unilaterala si bilaterala.

(2) Semnalele se pot transmite cu diferite mijloace vizuale de transmisiuni si semnalizare folosite in fortele navale. La chemarea cu mijloace vizuale raspunsul se da, de regula, cu aceleasi mijloace de transmisiuni prin care s-a executat chemarea.(3) In functie de adresare semnalele pot fi:

a)       generale, care se adreseaza tuturor navelor marii unitati sau tuturor navelor si posturilor de observare ce se gasesc in raza de vizibilitate a semnalului ridicat (transmis);

b)      semnale cu destinatar, care se adreseaza unei anumite mari unitati, nave sau P.O.

Semnalul general:

a)       se ridica (transmite) navelor sau posturilor de observare, de regula, fara numire (la semnalizarea luminoasa semnalul general se transmite cu semnul chemarii generale);

b)      se receptioneaza de toate navele marii unitati sau de toate navele si posturile de observare ce se gasesc in raza de vizibilitate a celui ce transmite (la semnalul general raspund toate navele si P.O).

Semnalul cu destinatar se ridica (se transmite) cu numirea marii unitati, navei sau a P.O. caruia ii este adresat. La acest semnal raspunde nava comandant sau cea de serviciu a marii unitati, nava sau P.O. a carui numire a fost ridicata (transmisa).

(6) Convorbirile intre nave (posturi) inceteaza daca se ridica (se transmite) cu aceleasi mijloace de legatura un semnal general sau un semnal al comandantului.

(7) Semnalele cu pavilioane care contin ordine se pot executa functie de urgenta lor:

a)   la coborarea semnalului;

b)  la coborarea pavilionului ,,Executiv", ridicat in acelasi timp cu semnalul, insa separat de el;

c)  dupa decodificarea semnalului.

(8) Semnalele transmise cu mijloace luminoase de transmisiuni si semnalizare se pot executa:

a)   la transmiterea semnalului "Executiv" sau odata cu stingerea eclipsei cu lumina rosie, aprinsa o data cu transmiterea semnalului;

b)  dupa decodificarea semnalului.

Reguli:

a)     daca semnalul cuprinde intrebari, raspunsul se da in ordinea intrebarilor puse.

b)    la semnalele ridicate (transmise) in acelasi timp de cateva nave sau P.O, nava sau postul caruia ii sant adresate raspunde fiecarei nave sau P.O. separat:

cu pavilioanele ridicand numirea sa si pavilionul "Zarit";

cu pavilioanele de brate, cu mijloacele vizuale sau acustice de legatura, transmitand numirea sa si semnul ,,Raspuns".

(10) Pe timpul codificarii, dupa codurile de semnale, este necesar sa se urmareasca obtinerea a cat mai putine serii de semnale, si de aceea este permisa modificarea intrucatva a anumitor formulari din text, cautand sa fie redactate dupa expresiile ce se gasesc in coduri, fara insa a se schimba sau denatura sensul textului transmis.

(11) Anumite cuvinte ale textului care nu pot fi codificate dupa codurile de semnalizare (din lipsa cuvantului necesar sau a celui care sa aiba aceeasi semnificatie) se codifica litera cu litera.

Observatie: cifra 0 (zero) din seriile de semnale, atunci cand se trece in "Jurnalul de cart observare -  semnalizare", pentru a nu fi confundata cu litera O, trebuie sa fie subliniata.

(12) Toate semnalele codificate transmise si receptionate se inscriu in "Jurnalul de cart observare - semnalizare". Semnalele se inscriu sub forma de serii si se raporteaza destinatarului decodificate.

(13) Semnalele in clar se inscriu in "Jurnalul semnalelor in clar".

Se interzice: inscrierea seriilor de semnale si a textului in clar ce corespunde acestora pe aceeasi foaie a jurnalului sau formularului.

Art. 4. Numiri

(1) Fiecarei nave, mari unitati, nave auxiliare, P.O. si persoane cu functie de raspundere i se atribuie un semnal numit numire. Numirile servesc pentru a indica destinatarul, semnatura sau alte semnificatii la care se refera articolele care urmeaza.

(2) Numirea, ridicata ca prima serie sau transmisa la inceputul semnalului, arata ca semnalul este adresat numai acelui destinatar a carui numire a fost ridicata (transmisa).

(3) Numirea transmisa:

a)    la sfarsitul semnalului, indica semnatura;

b)   in interiorul semnalului, face parte din text.

(4) Navele sunt obligate sa arate numirea proprie:

a)    la intrarea in rada (port);

b)    la iesirea din rada (port);

c)     cand intra in raza de vizibilitate a unui P.O.;

d)    cand se intalnesc in mare una cu alta ;

e)     cand sunt gata sa execute un ordin primit, o manevra ordonata sau o misiune primita sau cand au executat ordinu1, manevra sau misiunea primita;

f)      in anumite cazuri stabilite prin instructiuni speciale.

(5) Numirea proprie se arata astfel:

a)  persoana cu functie inferioara - celei cu functie superioara;

b) nava de rang inferior - celei de rang superior;

c)  nava (indiferent de rangul si marca persoanei de la bord) - P.O.

Observatie: cand pe nava de rang inferior se gaseste marca unei persoane cu functie superioara prima care arata numirea este nava de rang superior;

Alte reguli:

a)     cand din cauza vizibilitatii proaste nu se poate deosebi marca persoanei de la bord, atunci nava ce intra in port sau cea care vine din mare in rada arata prima numirea, iar in mare, navele mici sunt cele ce arata primele numirea;

b)    atunci cand navele naviga in cadrul marii unitati, numai nava comandant este aceea care arata si raspunde la numire - in acest caz se arata numirea marii unitati sau a persoanei cu functie de raspundere de la bord;

c)     cand o nava care intra sau iese din port (rada) arata numirea, raspunde numai nava comandant din rada (port) sau postul de rada;

d)    cand nava naviga izolat sub pavilionul (marca) comandantului de mare unitate, nava arata numirea comandantului marii unitati.

(7) La numire de regula, se raspunde cu numirea proprie, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

a)     cand comandantul marii unitati da ordin prin semnal marii unitati, unei parti din ea sau unei nave sa indice ca este gata sa execute o anumita actiune, atunci fiecare nava pregatita pentru a executa aceasta actiune ridica (transmite) numirea proprie, la care nava-comandant raspunde cu pavilionul "Zarit";

b)    nava care a executat ordinul comandantului marii unitati sau care a inlaturat cauza care o impiedica sa plece de la ancora ridica numirea proprie, la care comandantul marii unitati raspunde cu pavilionul "Zarit"

(8) Numirea unei nave subordonate sau a unei mari unitati subordonate ridicata (aratata) de comandantul marii unitati superioare, fara alt semnal, inseamna "Nu executati bine" sau "Verificati-va actiunile" la care nava (marea unitate) destinatara ridica (arata) numirea proprie.

Art. 5. Semnalizarea cu pavilioanele de brate

(1) Semnalizarile cu pavilioanele de brate constau in transmiterea cu ajutorul lor a semnelor conventionale ale alfabetului pentru pavilioanele de brate, in care fiecarei pozitii sau miscari a pavilioanelor executata de cel ce transmite, ii corespunde o anumita litera a alfabetului latin sau un anumit semnal de serviciu.

(2) In acest tip de semnalizare operatorul foloseste doua pavilioane patrate de culoare rosie (40cmX40cm) atasate pe suporti de 55cmvezi anexa 1

(3) Invatarea pozitiei bratelor pentru fiecare litera a codului va urmarii o succesiune logica de miscare (a unui brat,ambele brate) in jurul axei corpului semnalizatorului.

(4) Ordinea de invatare a caracterului alfabetului este

Grupa I - A,B,C,D,E,F,G

Grupa II - H,Z,I,X,J,P

Grupa III - K,L,M,N,V

Grupa IV - Q,R,S,T,U,Y

Grupa V - O,W,CHEMARE,TERMINAT

Grupa VI - Semnale de serviciu si suplimentare

(5) Pentru o mai rapida invatare si fixare a semnalelor specifice codului pavilioanelor de brate antrenamentele se vor executa cu grupe de cate doi militari, obtinandu-se astfel un antrenament simultan la transmitere si receptionare.

(6) cresterea vitezei de transmitere si receptie se va face pana la atingerea baremelor prevazute in instructiunile pentru acordarea titlului de specialist de clasa

(7) Pentru a nu aparea confuzii pe timpul receptiei si transmiterii semnalelor dictarea textelor se va face utilizand expresia fonetica(cod national sau international) pentru literele alfabetului(Anexa 5)

(8) Alfabetul pentru pavilioanele de brate (utilizat in fortele navale) se compune din 28 de semne 26 corespund literelor, 2 servesc pentru a indica chemarea si terminarea cuvantului (Anexa 1), opt semnale de serviciu (Anexa 2) si patru semnale de serviciu suplimentare (Anexa 2) pentru schimbarea pozitiei.

(9) Cifrele si semnele de punctuatie (in afara de semnul interogativ) se transmit cu ajutorul pavilioanelor de brate litera cu litera ; exemplu, cifra 8 se transmite prin cuvantul "opt", virgula se transmite prin cuvantul "virgula".

Semnul "Chemare" se transmite cu scopul de a chema nave sau P.O. pentru comunicare cu pavilioanele de brate.

(11) Cand executa chemarea, semnalizatorul agita bratele cu pavilioanele deasupra capului, miscand mainile in ambele parti ale corpului, repetand repede litera U si semnalizand din timp in timp (dupa zece - douasprezece miscari) indicativul celui chemat, pana cand primeste raspunsul.

Observatii:

postul de observare de la litoral va fi chemat prin cuvantul "post", hidroavioanele (elicopterele) amerizate, prin cuvantul "hidroavion" (elicopter);

daca numirea navei chemate nu este cunoscuta, chemarea se executa cu numirea generala a clasei respective de nave (distrugator, dragor etc.).

(12) Daca cel chemat nu raspunde timp de doua minute, atunci se va realiza chemarea lui prin ridicarea la saula pana la jumatate a indicativului. Numirea se tine ridicata pana cand se primeste raspunsul la chemare prin semnalizarea cu bratele, dupa care se coboara. Fiecare caz cand nava chemata nu raspunde la timp se trece in "Jurnalul cartului de observare-semnalizare" si in acelasi timp se raporteaza ofiterului de cart (ofiterului de garda pe nava), comandantului S.L. IV (sefului P.O) pentru a lua masurile necesare.

Semnul "Raspuns" se executa agitand pavilioanele in fata corpului, fara sa se treaca pozitia bratele de semnul literei "N".

(14) Imediat dupa primirea raspunsului la chemare. cel care transmite incepe sa transmita in modul urmator:

a)     textul in clar se transmite cuvant cu cuvant incepand cu adresa si terminand cu semnatura. Dupa fiecare cuvant dat in clar, primitorul trebuie sa confirme: daca a inte1es - prin aratarea semnului "Raspuns" daca n-a inteles - prin aratarea semnului "Repetare";

b)    textul codificat.

(15) Semnul "Repetare" se face prin ridicarea deodata a ambelor brate cu pavilioanele deasupra capului; semnul se face de doua ori. In acest caz, cel care transmite va repeta cuvantul neinteles, pana cand acesta va fi inteles.

(16) Daca pe timpul transmiterii unui cuvant s-a facut o greseala., atunci cel care transmite face semnul "Eroare" (la fel cu semnul "Repetare") si repeta cuvantul care a fost transmis gresit in forma lui corecta.

(17) Cand este necesar sa se intrerupa semnalizarea pentru un timp oarecare, cel care transmite face semnul "Asteptare".

(18) Semnul "Asteptare" se face ridicand pavilioanele deasupra capului si descriind cercuri de sensuri contrare. Acelasi semn il face si primitorul in cazul, cand este nevoit sa intrerupa primirea pentru un timp scurt, datorita unui motiv oarecare.

(19) Dupa transmiterea textului cu semnalele de brate si a semnaturii se transmite numarul textului, compus din patru cifre care indica ora si minutul semnarii acestuia pentru transmitere. Cuvantul "Numar" este permis sa se transmita prescurtat "nr.".

(20) Dupa terminarea transmiterii comunicarii se face semnul "Terminat".

(21) Semnul "Terminat" se face prin ridicarea si coborarea alternativa prin fata corpului a bratelor pana deasupra capului; primitorul raspunde cu acelasi semn.

(22) Daca la semnul transmis se asteapta un raspuns, atunci cel care transmite, in locul semnului "Terminat", face semnul "Intrebare".

(23) Semnul "Intrebare" se face prin litera "T" de doua ori ; la aceasta primitorul face semnul "Raspuns".

(24) Daca se transmite un semnal cu bratele codificat, fiecare litera sau cifra a seriilor se transmite prin cuvinte (de exemplu seria D.B.G. se transmite: Dumitru, Barbu, Gheorghe; seria 1C.8 se transmite: unu., Constantin, opt), separand fiecare serie prin semnu1 "Despartire".

( ) Semnul "Despartire" se face prin ridicarea o singura data a ambelor brate in pozitia verticala in sus si coborarea lor deodata in pozitia verticala in jos (o singura data). In felul acesta semnalul D.B.G., 1 .C.8 va fi transmis astfel: Dumitru, Barbu, Gheorghe, semnul "Despartire", unu, Constantin, opt.

(26) Pentru fiecare serie transmisa, dupa semnul "Despartire" primitorul confirma prin semnul "Raspuns".

(27) Daca textul primit nu este inteles in totalitate, atunci primitorul face semnul "Repetare" si imediat dupa el semnul "Intrebare". La aceste semne, cel care transmite repeta intregul text de la inceput.

(28) In cazul in care cel ce transmite sta astfel incat semnele nu se pot distinge, atunci primitorul face semnul "schimbati locul" sau "schimbati mijlocul de transmisiune" (8) descriind cercuri in fata corpului, cu un singur pavilion sau cu ambele pavilioane intr-o singura mana. Acest semn indica: "receptia este imposibila, schimbati locul". Pe vizibilitate redusa (in amurg sau in zori) acelasi semn indica "receptia este imposibila; treceti la alt mijloc de transmisiune".

(29) Semnele suplimentare pentru schimbarea locului sunt prezentate in anexa 2. Daca primitorul vrea sa indice celui care transmite cum trebuie sa se plaseze ca sa fie vazut cat mai bine, face unul din urmatoarele patru semne:

a)       treceti mai spre dreapta mea (a primitorului), primitorul misca pavilionul din mana dreapta de cateva ori din pozitia orizontal-inainte in pozitia orizontal-dreapta;

b)      treceti mai spre stanga mea (a primitorului), primitorul misca pavilionul din mana stanga de cateva ori din pozitia orizontal-inainte in pozitia orizontal-stanga;

c)       urcati mai sus, primitorul misca de cateva ori mana dreapta din pozitia orizontal-inainte in pozitia vertical in sus;

d)      coborati mai jos, primitorul misca de cateva ori mana dreapta din pozitia orizontal-inainte in pozitia vertical in jos.

(30) Ridicarea la semn a pavilionului "J" inseamna: : "doresc sa va transmit un semnal cu bratele (specific C.I.S.)".

(31) Litera "C" are semnificatia : "vad clar ; semnal raspuns"(specific C.I.S.)

Important:

a)       fiecare semn transmis cu bratele se va face clar si cu o pozitie precisa a mainilor si pavilioanelor conform regulilor existente;

b)      corpul se tine nemiscat cu fata spre cel care primeste;

c)       in timpul semnalizarii bratele trebuie sa fie bine intinse;

d)      in nici un caz viteza de transmitere nu trebuie marita in dauna corectitudinii;

e)       nu se admite nici o abatere de la semnele prevazute in alfabetul pentru semnalizarea cu bratele.

Observatii:

la transmiterea in clar dupa fiecare litera se face cate o pauza foarte scurta, iar dupa fiecare cuvant, o pauza ceva mai lunga, asteptand confirmarea celui care primeste;

trecerea de la o litera la alta se face direct fara a se lasa bratele in jos.

(33) La alegerea locului pentru semnalizarea cu bratele este necesar sa se respecte urmatoarele reguli:

a)  suprastructurile, fumul etc. sa nu impiedice vederea reciproca (este mai bine cand semnalizatorii se proiecteaza pe fondul cerului);

b) locul ales trebuie sa asigure stabilitatea semnalizatorului (mai ales pe mare rea), pentru ca acesta sa nu fie nevoit in timpul semnalizarii sa faca eforturi pentru mentinerea echilibrului, fapt care ar dauna bunei semnalizari;

c) pe timpul semnalizarii sa nu se atinga cu pavilioanele: bastoanele, arborada, gruiele etc.

(34) In timpul semnalizarii cu bratele la limita vizibilitatii pavi1ioane1or de brate (sau pe timp rau) pe nave sau la posturile de observare de la litoral raspunsul la semnale se da prin ridicarea si coborarea pavilionului de saula " Zarit" fapt care usureaza semnalizarea.

(35) In acest caz se procedeaza in felul urmator: la inceputul semnalizarii, vazand semnul "Chemare" primitorul face semnul "Raspuns" si in acelasi timp ridica "Zaritul" la semn ; acesta ramane ridicat cat timp dureaza semnalizarea. De fiecare data cand cele transmise nu sant intelese, "Zaritul" se coboara la jumatate si ramane astfel pana ce se intelege cuvantul transmis. Dupa ce s-a inteles cuvantul, "Zaritul" se ridica din nou la semn.

(36) Atunci cand se intrebuinteaza un astfel de procedeu de raspuns, cel care transmite este obligat sa faca pauze mai mari intre cuvinte spre a da timpul necesar coborarii "Zaritului" cand cuvantul transmis nu a fost inteles.

(37) Daca nu este posibila transmiterea semnalelor de brate nemijlocit destinatarului, semnalizarea de la o nava la alta se face cu ajutorul navelor intermediare ce se gasesc dispuse intre nava transmitatoare si cea destinatara, procedeu numit semnalizarea "pe linie" (semnalul transmis va fi precedat de cuvintele: "pe linie").

(38) In situatia in care transmiterea "pe linie" se face pentru toate navele marii unitati nu se mai indica adresa. Cand semnalul se transmite pentru o anumita nava, atunci dupa cuvintele "pe linie" se semnalizeaza numirea destinatarului.

Observatie: la semnalizarea cuvintelor "pe linie" de la subordonat la sef nu se mai transmite numirea navei pe care se gaseste seful, ci numai destinatarul.

(39) Atunci cand comandantul marii unitati doreste sa primeasca confirmarea ca semnalul sau a ajuns la destinatar, atunci inaintea semnului "Terminat" se adauga cuvantul "Confirmare". In acest caz destinatarul, dupa primirea semnalului, transmite numirea navei sale.Modul in care se executa transmiterea si receptia la semnalizarea cu pavilioanele de brate

Actiunile celui care transmite

Actiunile celui care receptioneaza

Semnul "Chemare" (daca nu se primeste raspuns in decurs de doua minute, atunci se va ridica la jumatate numirea cu pavilioanele de saula).

Semnul "Raspuns" (sau "Zaritul" "la semn").

Primul cuvant al textului in clar (prima serie a semnalului si semnul de despartire).

Semnul "Raspuns" (daca cuvantul ne este inteles, atunci se face semnul "Repetare" sau "Zaritul" la jumatate.

Daca de la destinatar s-a primit semnul "Repetare" (sau "Zaritul" este coborat la jumatate), atunci se repeta cuvantul sau seria precedenta.

Semnul "Raspuns" (sau "Zaritul" "la semn").

Al doilea cuvant al textului in clar (a doua serie a semnalului, semnul de despartire) etc.

Semnul "Raspuns" (sau "Zaritul" "la semn").

Semnatura.

Semnul "Raspuns" (sau "Zaritul" "la semn").

Numarul semnalului .

Semnul "Raspuns" (sau "Zaritul" "la semn").

Semnul "Terminat" (daca nu este nevoie de raspuns) sau

semnul "Intrebare" (daca se asteapta raspuns).

Semnul "Terminat" (sau "Zaritul " se coboara) sau

semnul "Raspuns".

Important: in cazul transmiterii semnalelor de brate "pe linie" dupa semnul "Chemare" la primirea raspunsului se transmite numirea navei (postului).

(40) Transmiterea semnalelor cu pavilioanele de brate se executa:

a)    de un singur semnalizator, in cazul cand conditiile de vizibilitate sunt atat de bune si distanta atat de mica, incat semnalul poate fi privit cu ochiul liber fara greutate;

b)   de doi semnalizatori, cand pentru citirea semnalelor este necesara folosirea aparatelor optice; in acest caz un semnalizator transmite textul, iar altul ii dicteaza, urmareste raspunsurile destinatarului si comunica cu voce tare transmitatorului raspunsurile destinatarului.

(41) Transmiterea semnalelor folosind mijloace optice la nave1e mici sau cele care au un numar redus de semnalizatori, se poate executa cu un singur semnalizator, in acest caz dupa transmiterea fiecarui cuvant (serii), transmitatorul va face pauza si va urmari prin aparatul optic raspunsul destinatarului.

) Receptia semnalelor transmise cu pavilioane de brate se executa:

a)    de un semnalizator; in acest caz dupa doua sau mai multe cuvinte receptionate se transmite semnul asteptare si se face inscrierea in jurnal, iar cand semnalizatorul este din nou gata pentru receptionat transmite semnul raspuns;

b)   de doi semnalizatori; cand se receptioneaza fara aparate optice, primul semnalizator receptioneaza, raspunde si dicteaza textul receptionat, iar cel de-al doilea semnalizator inscrie in jurna1 textul receptionat.

(43) Cand receptia semnalelor se executa la distante mari folosind aparate optice, primul semnalizator executa receptia si dicteaza cele receptionate. Cel de-al doilea semnalizator inscrie in jurnal cele receptionate si raspunde cu pavilionul "Zarit".

(44) Semnalizarea cu pavilioane brate intre navele de suprafata si submarine se va desfasura folosind aceleasi metode si procedee ca si intre navele de suprafata, cu specificatia ca submarinul trebuie sa se gaseasca fie la cruciera fie la cota periscopica. Cand este la cota periscopica acestea pot doar receptiona transmisia de semnale cu pavilioane brate.

(45) Semnalizarea cu pavilioane brate cu aviatia maritima si elicopterele are loc in sens unilateral de transmitere (nava - aeronava).

NOTA: pentru confirmarea receptiei si raspuns se vor utiliza alte forme de semnalizare (mijloace luminoase, mijloace radio, acustice, pirotehnice) stabilite pentru actiunile duse in comun.

Art. 6. Semnalizarea cu pavilioane de saula

(1) Semnalizarea cu pavilioane saula cu posturile de observare si navele militare proprii se va executa folosind pavilioanele C.I.S. si pavilioanele saula specifice Fortelor Navale ale Romaniei. (Anexa nr. 3 si 3a ).

(2) Semnalizarea cu pavilioane saula intre navele Fortelor Navale ale Romaniei si navele militare ale fortelor aliate se va executa cu pavilioane saula ale C.I.S. si pavilioane, marci si flamuri specifice fortelor aliate (Anexa 3 si 3b ).

(3) Pentru o mai buna utilizare a codurilor de semnale cu pavilioane saula dupa selectarea militarilor pe baza unor teste de aptitudini (memorie, acuitate vizuala, o foarte buna deosebire a culorilor , rapiditate si claritate in scriere) se va trece la invatarea efectiva a C.I.S. si a pavilioanelor specifice Fortelor Navale si Fortelor Aliate (Anexa 3 si 3b ).Pavilioanele saula se invata pe urmatoarele grupe:

Grupa I A,B,Barca,H,K,Q ;

Grupa II O,Tap,J,D,E,Geac;

Grupa III S,I,P,, W,C,Fum,Gaze;

Grupa IV N, Executiv, S,M,V,R,X,;

Grupa V L,U,Z,I,G,T,A,Telegraf,F,Aer;

Grupa VI 1,2,Zarit, 3,5,0;

Grupa VII  4,8,6,7,Rep3;

Grupa VIII 9,Rep2,Rep1,Rep4,Flamura codului;

Grupa IX  Marcile specifice Fortelor Navale.

(4) Pavilioanele saula vor fi invatate identificand forma, culorile si modul de distribuire al acestora

(5) Militarul trebuie initial sa le recunoasca, apoi sa poata sa descrie fiecare pavilion. Pentru o mai buna fixare in memorie se vor desena pavilioanele individual de catre fiecare semnalizator.

(6)Semnalizatorul va invata concomitent alfabetul fonetic atat in codul Fortelor Navale cat si specifice C.I.S.(Anexa 5). Aceasta este necesar pentru a nu se crea confuzii la ordonarea unui semnal precum si la citirea si dictarea unui semnal receptionat.

(7) Semnalizarea intre navele militare proprii cu navele comerciale si posturile de observare straine se va executa cu pavilioane saula C.I.S. utilizand semnale specifice codului.(Anexa 3)

(8) Un semnal cu pavilioane saula se compune din serii de pavilioane (litere) sau flamuri.

(9) Seriile de pavilioane pot fi formate dintr-un singur pavilion, din doua pavilioane, iar in unele cazuri din mai multe pavilioane.

(10) Semnalele cu pavilioane saula pot fi transmise in clar sau codificat utilizand codurile de semnale scurte specifice Fortelor Navale ale Romaniei, Fortelor Aliate sau C.I.S., in functie de corespondent.

(11) Pentru a usura citirea si inscrierea semnalului decodificat se da o numerotare pavilioanelor fiecarei serii, numarand de sus in jos, numarul 1 pavilionul cel mai de sus in serie, urmatorul dupa el, numarul 2, s.a.m.d.

(12) Semnalizarea in clar (litera cu litera) se face cand in codurile specifice lipseste cuvantul sau expresia necesara, precum si pentru transmiterea denumirilor, numelor etc.

(13) Flamura codului in compunerea seriilor de cifre reprezinta ,,virgula" ce separa intregul de zecimale (Ex.: 2,5 - serie de forma: 2 - flamura - 5).

(14) Semnalul compus din mai multe serii ridicat simultan se citeste in urmatoarea ordine:

a)    seria de la mar;

b)   seria de la strai;

c)   seria de la verga din tribord (1, 2, 3 ..);

d)   seria de la verga din babord (..4, 5, 6). (Anexa 4- arborada)

(15) Seriile scrise pe aceiasi saula se citesc de sus in jos si se separa printr-o portiune de saula libera sau folosind o saula de separatie.

(16) Daca pe trai sunt ridicate mai multe serii ele se citesc in ordinea de la cea mai de sus (ridicata mi devreme) la cea de jos (ridicata mai tarziu).

(17) Modul de executare a chemarii:

a)  cand un semnal se adreseaza tuturor navelor sau cand in vedere se afla o singura nava semnalul respectiv se ridica fara numire - in caz contrar semnalul se ridica cu numire;

b) pentru a transmite un semnal unei nave a carui numire se cunoaste, prima serie ridicata va fi numirea acestuia;

c)  cand nu se cunoaste numirea destinatarului si in vedere se gasesc mai multe nave, se cere numirea lor prin semnalul V H, care inseamna "ridicati numirea dv.";

d) daca prin sistemul de mai sus nu se reuseste sa se afle numirea cautata, atunci inaintea semnalului care urmeaza sa fie transmis, in loc de numire se ridica seria N M J care inseamna "vreau sa semnalizez navei" (daca este necesar se indica numarul de ordine al navei) care se gaseste in relevment fata de mine) ; de exemplu N M J X 165;

e)    pentru a chema o statie (post) de semnalizare de litoral, in afara de flamura C.I.S. se ridica semnalul "Z", care nu are traducere textuala si care serveste numai pentru a anunta ca se intra in legatura cu o statie de litoral.

(18) Semnalizarea cu pavilioane de saula se executa prin ridicarea seriilor de semnale formate din pavilioane, in ordinea seriilor, asa cum s-au scos din codurile specifice.

(19) Raspunsurile la semnale se executa prin ridicarea flamurii C.I.S. Toate navele si posturile de observare de litoral de indata ce observa ca un semnal le este adresat, ridica spre mar sau la un loc bine vizibil flamura C.I.S. la jumatate; dupa intelegerea semnalului, flamura C.I.S. se ridica "la semn" ceea ce inseamna "Inteleg".

(20) Daca intreg semnalul se ridica deodata atunci dupa coborarea lui se coboara si flamura C.I.S; daca semnalul se ridica pe parti, atunci dupa coborarea primei parti a semnalului, nava (postul) primitoare coboara la jumatate flamura C.I.S. si o ridica din nou la semn dupa ce partea urmatoare a semnalului a fost inteleasa s.a.m.d. pana la terminarea semnalizarii.

(21) In cazul in care pavilioanele semnalului se vad clar, dar semnalul nu se poate intelege dupa cod, atunci se ridica semnalul V B, care inseamna: "nu inteleg semnalul, cu toate ca citesc bine pavilioanele".

(22) In cazul cand semnalele nu au fost intelese sau nu avem certitudinea ca au fost receptionate corect acestea vor fi repetate.

(23) Prin repetarea semnalelor se intelege repetarea imediata a semnalelor ridicate de o nava sau de un post de observare de la litoral.

(24) Repetarea se executa pentru:

a)  a avea siguranta ca semnalele au fost corect receptionate;

b) ca navele (posturile) indepartate sa receptioneze corect semnalele, iar in conditii de vizibilitate proasta semnalele sa fie usor intelese.

(25) Repetarea poate fi:

a)     generala (pe marea unitate), cand se executa de toate navele;

b)    partiala cand se executa de catre nave (posturi) special numite.

(26) Repetarea generala se executa la transmiterea semnalelor generale pe marea unitate (rada, port). Aceste semnale sant:

a)    semnalele generale ale comandantului de mare unitate, adresate tuturor navelor;

b)   semnalele navelor care constituie rapoarte catre comandantul de mare unitate si in acelasi timp instiintari pentru navele marii unitati.

(27) Repetarea partiala se executa atunci cand se transmit semnale de catre comandantul marii unitati sau de oricare nava din cadrul marii unitati, ridicate cu numirea destinatarului.

(28) Aceste semnale se repeta:

a)    in mars de navele ce se gasesc dispuse intre transmitator si destinatar;

b) la ancora, de navele special destinate ca nave repetitoare, de posturile de rada, de navele-comandant si navele-baza ale submarinelor, vedetelor torpiloare, navelor mici (numai semnalele ce se refera la marea unitate proprie).

(29) Repetarea semnalelor comandantului de mare unitate se executa in urmatoarea ordine:

a)  nava transmitatoare ridica semnalul la semn;

b) navele repetitoare ridica acest semnal la jumatate

c)  nava destinatara (pentru semnalele generale nava din coada sau ultima din flancul formatiei) ridica semnalul la semn;

d) navele repetitoare ridica semnalul la semn:

e)  nava transmitatoare coboara semnalul si urmand actiunile acesteia coboara semnalul si celelalte nave.

(30) Nava (postul) ce repeta semnalul este obligata sa verifice justetea codificarii si ridicarii semnalului. Daca descopera ca o serie oarecare a semnalului ridicat nu este clara sau in cuprinsul semnalului sunt greseli, nava repetitoare nu va ridica la semn asemenea serie, ci o va cobori si ridica la jumatate de cateva ori.

(31) In cazul in care nava sau postul observare care a ridicat un semnal oarecare descopera ca semnalul nu este just repetat, ea este obligata sa atraga atentia asupra acestui lucru navei (postului) care nu a repetat just semnalul, coborand la jumatate seria respectiva a semnalului; aceasta serie se ridica la semn dupa ce greseala facuta de nava (postul) repetitoare a fost corectata.

(32) La repetarea generala a unui semnal la ancora se respecta urmatoarea ordine:

a)  toate navele tin semnalul ridicat "la jumatate", pana cand 1-au inteles;

b) dupa ce semnalul care se repeta a fost inteles, el se ridica "la semn" de catre fiecare nava in parte cand semnalul a fost inteles, postul de rada si nava-comandant il ridica la semn numai dupa ce toate navele l-au ridicat "la semn";

c)  coborarea semnalului se executa de catre toate navele si de catre postul de rada imediat dupa coborarea lui de catre nava-comandant.

(33) Nava ce observa un semnal care o priveste direct si pe care nu trebuie in mod normal sa-1 repete ridica "Zaritul" la jumatate si trece imediat 1a decodificarea semnalului. In momentul cand semnalul a fost decodificat "Zaritul" se ridica la semn. Cand semnalul ridicat a fost coborat, se coboara si ,,Zaritul".

(34) Daca nava ce transmite semnalul il ridica pe parti. atunci nava ce-1 receptioneaza, dupa decodificarea partii ridicate, ridica "Zaritul" la semn, iar la ridicarea unei parti noi coboara "Zaritul" la jumatate pana in momentu1 cand noua parte a semnalului a fost decodificata; la decodificarea acesteia ridica din nou "Zaritul" la semn s.a.m.d. pana la terminarea decodificarii intregului semnal.

(35) In cazul in care citirea semnalului este impiedicata de cosuri, suprastructuri, fum sau vant, atunci destinatarul ridica 1a jumatate semnalul "Zarit", "Zarit" (doua pavilioane unul sub altul), ceea ce inseamna: "nu pot citi semnalele dv.";,, treceti la alt mijloc de legatura".

(36) In mars, cand se naviga in formatie, la o intrebare a comandantului marii unitati superioare raspunsul se da de toate navele ,,pe linie" in modul urmator:

a)  nava din coada (sau ultima din flanc, in functie de formatie) ridica la semn raspunsul si numirea sa;

b) celelalte nave repeta pe rand acest semna1 ridicindu-1 la jumatate;

c)  nava-comandant raspunde prin ridicarea ,,Zaritului" la jumatate, iar dupa ce semnalul a fost inteles ridica "Zaritul" la semn;

d) la ridicarea "Zaritului" la semn de catre nava-comandant, toate celelalte nave, incepand cu nava cea mai apropiata de nava-comandant, ridica semnalul la semn si il coboara o data cu coborarea "Zaritului" de catre nava-comandant;

e)  transmiterea semnalelor de raspuns de la navele a doua, a treia etc., numarand de la nava cea mai indepartata de nava-comandant, se face la fel.

(37) Daca un pavilion oarecare intra in compunerea seriilor de mai multe ori decat numarul de pavilioane aflat in dotarea navei, atunci in locul pavilionului respectiv se ridica unul din cele trei repetitoare dupa regulile de mai jos:

a)   primul repetitor se ridica in locul primului pavilion care a fost intrebuintat in seria respectiva;

b)  al doilea repetitor se ridica in locul pavilionului al doilea care a fost intrebuintat in seria respectiva;

c)  al treilea repetitor se ridica in locul pavilionului al treilea care a fost intrebuintat in seria respectiva.

(38) Modul de folosire a pavilioanelor repetitoare (exemple) .

Seria scoasa din cod

Seria care se ridica

AATE

A, primul repetitor, T, E

TAAE

T, A, al doilea repetitor, E

TEAA

T, E, A. al treilea repetitor

ATEA

A, T, E, primul repetitor

(39) Unul si acelasi repetitor nu trebuie folosit in aceeasi serie decat o singura data. Daca acelasi pavilion se repeta de doua ori in seria respectiva, de exemplu B B C B, atunci semnalul se compune in modul urmator: B, primul repetitor, C, al doilea repetitor.

(40) In seriile compuse din pavilioane de litere si cifre, repetitoarele ridicate dupa litere repeta literele, cele ridicate dupa cifre repeta cifrele (exemple) .

Seria care trebuie transmisa

Seria care se ridica

BB T 1445

B, primul repetitor, T, 1,4, al doilea repetitor, 5.

T 1414

T, 1,4, primul repetitor, al doilea repetitor

X 133

X,  1,3, al doilea repetitor

P 4233

P, 4,2,3, al treilea repetitor

P 2142

P, 2,1,4, primul repetitor

(41) Semnalizarea drumurilor, orei si a pozitiei navei (C.I.S.) se face cu cifre (flamuri) care se combina cu urmatoarele litere (pavilioane):

X = drum, relevment (semnale din 4 pavilioane);

T = ora (semnale din 5 pavilioane);

P pozitia navei (semnale din 5 pavilioane).

(42) Cand un drum sau un relevment se transmite fara a fi precedat de vreo alta serie de pavilioane, atunci cifrele care reprezinta drumul (relevmentul) se ridica impreuna cu pavilionul "X". Astfel semnalul X 153 inseamna: drumul (relevmentul) 1530.

(43) Cand se semnalizeaza ora, seriile de cifre corespunzatoare se ridica o data cu pavilionul "T".

Astfel semnalul T 0345 inseamna: ora 3 si 45 de minute.

(44) Pozitia navei poate fi semnalizata in doua feluri:

a)  prin latitudine si longitudine;

b) prin relevment si distanta fata de un anumit obiect.

(45) Cand se transmite pozitia navei prin coordonatele geografice - latitudine si longitudine - se semnalizeaza prin doua serii, formate din pavilionul "P" urmat de 4 cifre (primele doua indica grade, urmatoarele doua indica minute).

Exemplu: semnalul P 3614, P 6915, inseamna: latitudine 36014 longitudine 69015'.

Obs in unele cazuri este nevoie sa se indice semnul latitudinii sau longitudinii. In aceste cazuri se adauga la serie al saselea pavilion, care reprezinta semnul, si anume: nordul se prezinta prin litera n, sudul - cu litera s, estul - cu litera e si vestul - cu litera w. Exemplu P 4116 s si P 1218 e inseamna : latitudine sudica 40016' si longitudine estica 12018'.

(46) Daca punctul navei se da prin relevment si distanta fata de un obiect, atunci semnalul se formeaza astfel:

a)  relevmentul fata de obiect in grade;

b) distanta la obiect in mile marine;

c)  denumirea obiectului cifrata dupa numirile geografice din C.I.S.

Exemplu : semnalul "relevment 2530, distanta 10 mile fata de farul Tarhankut", codificat dupa C.I.S. are forma X 253; 10 ; APXX.

(47) Semnalizarea in clar litera cu litera) se foloseste la semnalizarea numelor proprii sau a cuvintelor necontinute in cod; in acest caz pavilioanele se citesc cu litere ale alfabetului latin. Pentru a indica acest lucru se fac urmatoarele semnale speciale.

Semnalul

Semnificatia

Flamura C.I.S. deasupra pavilionului E, semnalul din litere nr. 1

Pavilioanele ridicate se citesc ca litere

Flamura C.I.S. deasupra pavilionului F, semnalul din litere nr. 2

Sfarsitul cuvantului sau punct intre initiale

Flamura C.I.S. deasupra pavilionului G, semnalul din litere nr. 3

Semnalizarea in clar s-a terminat ; seriile urmatoare sunt serii normale (din cod)

Exemplu: trebuie transmisa adresa urmatoare: "Ionescu I. N. Braila, Florilor 16".

Seria 1-a

Flamura C.I.S. deasupra lui E

Inceputu1 transmiterii in clar

Seria a 2-a

IONE

Cuvantul "Ionescu" despartit pe serii separate

Seria a 3-a

SCU

Seria a 4-a

Flamura C.I.S. deasupra lui F

Terminarea cuvantului

Seria a 5-a

I

Prima initiala

Seria a 6-a

Flamura C.I.S. deasupra lui F

Punct dupa prima initiala

Seria a 7-a

N

A doua initiala

Seria a 8-a

Flamura C.I.S. deasupra lui F

Punct dupa a doua initiala

Seria a 9-a

BRAI

Vezi explicatiile pentru seria a 2-a si a 3-a

Seria a 10-a

LA

Seria a 11-a

Flamura C.I.S. deasupra lui F

Sfarsitul cuvantului ,BRAILA'

Seria a 12-a

FLOR

Vezi explicatiile pentru seria a 2-a si a 3-a

Seria a 13-a

ILOR

Seria a 14-a

Flamura C.I.S. deasupra lui G

Transmiterea in clar s-a terminat

Seria a 15-a

Seriile care urmeaza sunt normale 16.

Important:

a)     la ridicarea seriilor de pavilioane se va acorda o atentie deosebita intinderii corecte a saulelor, tinand seama de vant, astfel incat carligele pavilioanelor sa nu se desfaca;

b)    la ridicarea unui semnal compus din mai multe serii se executa ridicarea concomitenta si cat se poate de rapida a semnalului complet (a tuturor seriilor care formeaza semnalul).

Observatii:

a)  semnalele ce indica actiunea navei proprii se ridica fara numire (aceste semnale se refera la indicarea bordului de intoarcere, indicarea vitezei, precum si la alte semnale formate dintr-un pavilion);

b) daca din cauza numarului redus de saule si a numarului redus de pavilioane sau din cauza vizibilitatii reduse nu se pot ridica deodata toate seriile de pavi1ioane din care este format semnalul, atunci semnalul se va ridica pe parti. In acest caz, daca semnalul este inceput prin ridicarea numirii, numirea ramane ridicata la semn tot timpul transmiterii semnalului;

c)  la ridicarea semnalului pe parti fara numire, ultima serie ramane ridicata pana se va ridica partea urmatoare, pentru a arata ca semnalizarea nu este terminata.

(48) Un factor determinant al unei corecte si rapide semnalizari il constituie modul de pastrare , intretinere si impachetare a pavilioanelor intr-o ordine bine stabilita specifica postului de lupta

(49) Antrenamentele efectuate pentru cresterea vitezei de lucru vor avea ca obiectiv final baremele stabilite de instructiunile pentru acordarea titlului de specialist de clasa

(50) Semnalizarea cu pavilioane saula cu submarinele aflate la cota periscopica sau cruciera si cu aviatia maritima in zbor sau amerizata se executa in sens unic, confirmarea receptionarii mesajelor de catre submarine sau aeronave facandu-se prin utilizarea altor forme de semnalizare (mijloace luminoase, mijloace radio, acustice, pirotehnice) stabilite pentru actiunile duse in comun.

Art. 7. Semnalizarea cu mijloace luminoase de transmisiuni

(1) Pentru semnalizarea cu mijloace luminoase de transmisiuni se folosesc:

a)   aparate de semnalizare luminoasa cu sector dirijat (lampi de semnalizare, proiectoare etc.);

b)  aparate de semnalizare luminoasa cu actiune circulara (eclipse, lumini de semnalizare);

(2)Pentru invatarea cifrelor,semnalelor si semnelor de punctuatie se va proceda astfel

Grupa I - 1 si 6 0 si 5

Grupa II - 2 si 7 4 si 9

Grupa III - 3 si 8

Transmiterea si receptionarea de radiograme din cifre

(3) Invatarea literelor ( transmitere si receptie) separat si in combinatie

Grupa I - A,R,AA,AAA,AR

Grupa II - S,Q

Grupa III - Z,J,E,EEE

Grupa IV - C,W,WA

Grupa V - N,Y,D,DE

Grupa VI - O,L,M,K

Grupa VII - G,V,I,B,H ,II III,WAWB,AB

Grupa VIII - T,P,TTT,BT

Grupa IX- U,X,XE,UD

Grupa X - F,

Grupa XI - Rep1,Rep2,Rep3,Rep4

Grupa XII - FUM,ZARIT, EXECUTIV,AER

Grupa XIII - GEAC,GAZE,TELEGRAF,BARCA,INTEROGATIV

Grupa XIV - Semn cod de semnale al "Fortelor Navale", semn "Codificat",semn "Interogativ"semn "Executiv", semn "Anulare"

Grupa XV - Semn "Intrerupeti orice semnalizare", semn "Asteptare", semn "Nu pot citi semnalul dvs.", semn "Semnalul l-am primit bine, dar nu pot decodifica - verificati codificarea.

Semnele si semnalele se regasesc in tabelele 7,8,9 19,42,43

(4) Antrenamentele pentru fixarea cunostintelor si cresterea vitezei de transmitere si receptie se vor face initial in poligoane speciale si apoi la distante reale in teren urmarindu-se atingerea baremelor prevazute in instructiunile pentru acordarea titlului de specialist de clasa.

Observatie: semnalizarea cu mijloace luminoase se intrebuinteaza atat ziua, cat si noaptea, in functie de bataia aparatelor si de situatia specifica din raion.

(5) La semnalizarea cu mijloace luminoase de transmisiuni, literele, cifrele si semnele de serviciu ale alfabetului telegrafic se realizeaza prin combinarea punctelor (sclipiri scurte) si liniilor (sclipiri lungi).

(6) Dupa durata, punctul, linia si pauza se deosebesc intre ele astfel:

a)     punctul se considera ca unitate;

b)    linia este egala cu trei unitati;

c)     pauza intre puncte si linii este egala cu o unitate;

d)    pauza intre litere sau cifre este egala cu trei unitati;

e)     pauza intre cuvinte este egala cu cinci unitati.

Observatie: prin ,,unitate" se intelege o cantitate conventionala de timp, care depinde de gradul de pregatire si antrenament a1 semnalizatorilor.

(7) Alfabetul morse:

Litera

Semnul

Litera

Semnul

A

¾

O

¾ ¾ ¾

B

¾

¾ ¾ ¾ .

C

¾ ¾

P

¾ ¾

D

¾ . .

Q

¾ ¾ . ¾

E

R

¾ .

F

¾

S

. . .

G

¾ ¾

T

¾

H

U

¾

I

¾ ¾

J

¾ ¾ ¾

V

. . . ¾

K

¾ . ¾

W

¾ ¾

L

¾ . .

X

¾ . . ¾

M

¾ ¾

Y

¾ . ¾ ¾

N

¾ .

Z

¾ ¾ . .

(8) Cifre si semne de punctuatie:

Cifre

Semne de punctuatie

¾ ¾ ¾ ¾

Punctul (.) se face prin semnul "I" (. .)

Semnul zecimalelor se face prin semnul III ( . . . . . .)

Linia se face prin semnul   (¾ . . ¾ .)

. ¾ ¾ ¾

. . ¾ ¾

. . . ¾

. . . .

¾ . . . .

¾ ¾ . . .

¾ ¾ ¾ . .

¾ ¾ ¾ ¾ .

¾ ¾ ¾ ¾ ¾

(9) Semne de procedura ale semnalizarii cu mijloace luminoase.

Semnificatia

Semne

Semnale morse

Chemarea generala sau chemarea navei necunoscute

A A A etc.

¾ . ¾ . ¾ etc.

Semnul "Raspuns"

T T T etc.

¾ ¾ ¾ etc.

Semnul "Despartire"

I I

. . . .

Semnul "Incep semnalul"

¾ . . . ¾

Semnul "Eroare"

E E E E etc.

. . . . . . etc.

Semnul "Repetare"

¾ ¾ . .

Tot ceea ce urmeaza

dupa ...

Se intrebuinteaza la repetare, intotdeauna dupa semnul

A A

¾ . ¾

Totul dinaintea ....

A B

¾ ¾ . . .

Cuvantul sau seria care

urmeaza dupa...

W A

¾ ¾ . ¾

Cuvantul sau seria

dinaintea...

W B

¾ ¾ ¾ . . .

Semnul "Terminat"

¾ . ¾ . ¾

(10) Chemarea generala sau chemarea unei nave necunoscute A A A etc. (.-.-.- etc.) se intrebuinteaza pentru a atrage atentia navei careia vrem sa-i semnalizam si a carei numire nu ne este cunoscuta. Acesta este un procedeu normal de chemare in mare; semnalul se repeta pana cand nava chemata raspunde.

(11) Semnul "Raspuns" T T T T etc. (- - - - etc.) se intrebuinteaza ca raspuns la chemare si se face pana cand nava care cheama inceteaza de a mai chema.

(12) Semnul "Despartire" I I (.) se intrebuinteaza pentru despartirea semnelor A A; A B; W A; W B de cuvinte sau serii care urmeaza dupa ele. De asemenea este intrebuintat pentru despartirea numerelor intregi de fractii.

(13) Semnul "Incep semnalul" (-.. . -) precede transmiterea oricarui text.

(14) Semnul "Eroare" E E E E etc. (. etc.) se intrebuinteaza pentru a arata ca ultimul cuvant (seria) a fost transmis gresit. La semnul "eroare" nava care primeste raspunde prin repetarea acestui semn. Dupa repetarea semnului "eroare" de catre nava care primeste se transmite din nou corect cuvantul (seria) dinaintea semnului "Eroare"; se continua apoi transmiterea textului. Daca eroarea se observa dupa terminarea transmiterii textului, atunci intregul text se transmite a doua oara.

(15) Daca se impune a se anula intregul text, se face semnul "Eroare" urmat de semnul "Terminat" (EEEE - ).

(16) Semnul "Repetare"   (. . -..) se intrebuinteaza de catre vasul care primeste cand se cere repetarea intregului text sau a unei parti din el.

Observatie: Semnul "Repetare" facut o singura data inseamna "repetati ultima comunicare" . Nava care transmite repeta textul.

(17) Daca nava care primeste nu a inteles in timpul transmiterii o anumita parte din comunicare, atunci pentru repetarea acestei parti operatorul trebuie sa transmita semnul repetare UD impreuna cu semnele A A sau A B si W A sau W B urmate de ultimul cuvant (serie) primit corect - cu semnul "Despartire" intre ele.

(18) Semnul "Terminat" AR (.- . -.) se intrebuinteaza la terminarea transmiterii textului.

(19) Semne de procedura ce se utilizeaza la transmiterea comunicarilor scurte:

Semnificatia

Semnul

Semnul morse

de la

DE

¾ . . .

ati. receptionat corect

C

¾ . ¾

repetati

G

¾ ¾ .

receptionat comunicarea

R

¾ .

receptionat cuvantul; nu pot citi semnalele dv. (lumina este slaba sau nu este corect indreptata)

W

¾ ¾

urmeaza serii din C.I.S

P R B

¾ ¾ . . ¾ . ¾ . . .

(20) Semnul "DE" se intrebuinteaza pentru indicarea navei care transmite si inseamna de la. Astfel, "DE GXDE" inseamna "De la nava care are numirea "GXDE".

(21) Cand nava care primeste repeta cuvantul sau o serie a textului, semnul "C" se intrebuinteaza de catre nava care transmite pentru a indica navei care primeste ca repetarea s-a facut corect.

(22) Semnul "G" inseamna "Repetati". Daca aceasta litera se transmite la inceputul textului in clar al semnalului, ea arata ca cel care primeste trebuie sa repete fiecare cuvant al textului primit.

(23) Semnul "R" se intrebuinteaza pentru a confirma primirea comunicarii.

(24) Semnul "T" se intrebuinteaza pentru confirmarea primirii fiecarui cuvant al textului in clar.

(25) Semnul "W" semnalizat de cel care primeste inseamna "Nu pot citi semnalele dv., deoarece lumina este slaba sau este gresit dirijata". Acest semnal se face de catre nava care primeste in orice moment al semnalizarii cand este necesar. Nava care transmite raspunde cu o lumina mai vie sau corecteaza orientarea luminii pana cand vasul care primeste inceteaza de a mai semnaliza "W".

(26) Semnalul "PRB". Daca comunicarea este precedata de semnalul "P R B" inseamna ca textul este compus din serii scoase din C.I.S. ( .- - . . - .- . . .)

(27) Comunicarile cu mijloace luminoase contin urmatoarele elemente (care nu sunt obligatorii in toate cazurile:

a)    chemarea generala sau chemarea navei necunoscute;

b)   adresa sau schimbul de numiri;

c)   semnul "Incep semnalul";

d)   textul semnalului;

e)    semnul "Terminat".

(28) Chemarea generala sau chemarea navei necunoscute se executa prin semnalizarea literei A A A A etc. sau prin semnalizarea numirii navei chemate (daca este cunoscuta) pana cand se primeste raspuns. Ca raspuns la chemare , nava raspunde prin semnalul T T T etc., pe care-l transmite pana cand nava ce cheama inceteaza transmiterea chemarii.

(29) Daca la transmiterea comunicarii este necesar sa stabileasca reciproc numirile navelor (transmitator si primitor), atunci, dupa primirea raspunsului la chemare, cel care transmite face semnul "DE" si numirea sa

(30) Nava care primeste repeta imediat acest semnal, dupa care transmite numirea proprie. Nava care cheama repeta numirea celui care primeste. Daca repetarea numirii nu este corecta, nava care primeste semnalizeaza din nou numirea sa pana la repetarea corecta.

(31) Semnul "Incep semnalul" () se face dupa ce s-a primit raspuns la chemare sau dupa ce s-a facut schimbul de numiri: nava care primeste repeta semnul.

Daca nava care primeste repeta gresit semnul "BT", cel care transmite il semnalizeaza din nou pana la corecta lui repetare. Textul care trebuie repetat nu este precedat de semnul "BT".

Daca textul comunicarii este compus din serii scoase din C.I.S., atunci inaintea textului (dupa semnul "BT") se transmite semnul "PRB", care trebuie repetat de catre cel care primeste.

(34) Daca nava care primeste repeta corect semnul "PRB", cel care transmite confirma prin semnul "C", ceea ce inseamna "corect".

(35) Daca repetarea nu este corecta, atunci vasul care transmite, in locul semnului "C", repeta semnul,,PRB".

(36) Daca semnalul este in clar si se cere repetarea lui, atunci in locul semnului "BT" se transmite semnul "G" care inseamna ca nava care primeste este obligata sa repete imediat fiecare cuvant primit in locul semnului de raspuns "T".

(37) Transmiterea textului se face in modul urmator:

a)  fiecare cuvant in clar sau seria textului luminogramei se transmite separat;

b) vasul care primeste confirma primirea fiecarui cuvant in clar sau serie cu semnul T - "primit cuvantul in clar"

c)  daca se cere repetarea fiecarui cuvant primit in clar sau a fiecarei serii, atunci vasul care primeste repeta cuvintele in clar sau seriile;

d) vasul care transmite face semnul "C" dupa fiecare cuvant in clar sau serie care a fost corect repetata de catre vasul care primeste (daca i s-a cerut repetarea);

e)  la fiecare cuvant in clar sau serie incorect repetata, vasul care transmite o repeta din nou;

f)   daca vasul care primeste nu confirma primirea sau nu repeta cuvantul sau seria primita,, atunci vasul care transmite trebuie sa repete imediat ultimul cuvant sau serie;

g)  la terminarea transmiterii semnalului cel care transmite face semnul "Terminat" (AR), la care vasul care primeste raspunde cu semnul R..

(38) Cand doua nave vorbesc mai mult timp prin semnale si cand un semnal este deja transmis, pentru a se evita pierderea de timp nu mai este necesar sa se faca chemarea si schimbul de numiri pentru semnalele urmatoare.

(39) Regulile pentru semnalizarea cu ajutorul mijloacelor luminoase sunt exemplificate in schemele din tabelele urmatoare.

(40) Comunicarea simpla in clar:

Elementele semnalului

Ce face nava care transmite

Ce face nava care primeste

Observatii

Chemarea

Transmite semnalul "Chemare" (generala sau a navei necunoscute) AAA s.a.m.d.

Semnul "Raspuns" TTT s.a.m.d

Adresa (schimbul de numiri)

2

Transmite semnul "DE" urmat de numirea proprie, transmisa printr-o serie de patru litere

Repeta semnul "DE" si numirea navei transmitatoare si transmite numirea proprie

Repeta numirea navei care primeste

Nu raspunde

Inceperea comunicarii

Transmite semnul

Repeta semnul

Textul

Transmite primul cuvant in clar

Litera "T" care inseamna "primit semnalul in clar"

Textul in clar se transmite in limba corespunzatoare prin semnele alfabetului morse

Transmite al doilea cuvant etc. pana la ultimul cuvant

De fiecare data semnalizeaza litera T

Terminat comunicarea

Transmite semnul "Terminat"

Transmite litera R care inseamna "primit semnalul"

(41) Semnalizarea cu ajutorul seriilor din C.I.S.

Elementele semnalului

Ce face nava care transmite

Ce face nava care primeste

Observatii

Chemarea

Transmite semnalul "Chemare" (generala sau a navei necunoscute) AAA s.a.m.d.

Semnul "Raspuns" TTT s.a.m.d

Adresa (schimbul de numiri)

2

Transmite semnul "DE" urmat de numirea proprie

Repeta semnul "DE" si numirea navei transmitatoare si transmite numirea proprie

Repeta numirea navei care primeste

Nu raspunde

Inceperea comunicarii

Transmite semnul

Repeta semnul

Transmite semnul PRB

Repeta semnul PRB

Semnul PRB semnifica: "semnalul urmator este scos din C.I.S."

Transmite litera C

Nu raspunde

Litera C are semnificatia "corect"

Transmite prima serie scoasa din C.I.S.

Repeta prima serie din C.I.S.

Transmite semnul C

Nu raspunde

Transmite a doua serie si asa mai departe pana la ultima. dupa fiecare serie receptionata nava primitoare transmite semnul C

Repeta a doua serie si asa mai departe pana la ultima. La semnalul C nu raspunde

Terminat comunicarea

Transmite semnul "Terminat"

Transmite litera R

(42) Semnele pavilioanelor - cod morse

Repetitor 1

. ¾ . .

Vazduh*

¾ ¾ ¾ ¾ ¾

Repetitor 2

¾ ¾ ¾ .

Geacul*

¾ ¾ ¾ . . . ¾ ¾

Repetitor 3

¾ ¾ . .

Gaze*

¾ ¾ . ¾ ¾ . .

Repetitor 4**

. . . ¾ ¾ . .

Telegraf*

¾ . . ¾ . .

Fum*

¾ . . ¾ ¾

Barca*

¾ ¾ ¾ ¾ . ¾ ¾ . .

Zarit*

. . . ¾ .

Interogativ*

. ¾ ¾ . .

Executiv*

¾ ¾ . . ¾

- Specifice codului Fortelor Navale ale Romaniei

** - Specific codului Fortelor Navale ale Romaniei si fortelor aliate.

(43) Semnele de procedura specifice codului de semnale al Fortelor Navale ale Romaniei - cod morse

semnul codului de semnale al Fortelor Navale

¾ ¾ .

semnul "Codificat"

¾ . . ¾ . . ¾

semnul "Interogativ"

¾ . ¾ . ¾

semnu1 "Executiv"

¾ ¾ . . ¾ sau aprinderea luminii rosii la eclipsa

semnul "Anulare" (F)

¾ .

semnul "intrerupeti orice semnalizare"

¾ ¾ ¾ ¾ ¾ ¾ ¾ ¾ ¾ ¾ (nu mai putin de zece ori)

semnul "Asteptare" (as)

¾ . . .

semnu1 ,,nu pot citi semnalul dv." (lampa gresit dirijata, lumina nu este suficient de vizibila sau ma stanjeneste o lumina vie aflata in apropiere)

¾ ¾ ¾ . ¾

semnul "semnalul 1-am primit bine, dar nu pot decodifica. Verificati codificarea"

¾ . ¾ ¾ ¾

(44) Semnul codului de semnale al Fortelor Navale ( ) se transmite dupa chemare sau dupa numire pentru a arata ca semnul se compune din serii ale codului Fortelor Navale.

(45) Semnul "Codificat" (- -) se transmite dupa chemare sau numire pentru a arata ca semnalul este compus din serii codificate (cifrate).

(46) Semnul "Interogativ" ( ) se transmite la sfarsitul semnalului in clar (semnalului) in locul semnului "terminat" daca se cere raspuns sau repetare.

(47) Semnul "Executiv" (- - -) sau lumina "Executiv" (lumina rosie in rada inchisa) se transmite dupa un semnal care cere executarea imediata a ordinului.

(48) Semnul "Anulare" (- ) se transmite cand este necesar sa se anuleze semnalul transmis. El se foloseste in modu1 urmator:

a)    chemarea sau numirea;

b)   numarul semnalului;

c)   despartire (-

d)   semnul "Anulare" (

(49) Semnul "intrerupeti orice semnalizare" (- - - - - - - - - - - -) (cel putin zece linii) se face in cazul cand este necesar ca toate semnalizarile cu mijloace luminoase sa fie intrerupte imediat. Semnalizarile pot fi reincepute dupa semnul "Anulare" (

(50) Semnul "Asteptare" ( ) se transmite in cazurile in care se impune intreruperea pentru un timp a transmiterii sau primirii.

(51) Semnul "nu pot citi semnalul dv." (- - - -) se face in acele cazuri cand receptionarea nu este posibila (nu se vede lampa, lumina ei este slaba sau este mascata de o lumina mai puternica dispusa in apropiere etc.).

(52) Semnul "semnalul a fost receptionat clar dar nu poate fi decodificat; verificati codificarea"(- - - -) se transmite in acele cazuri cand semnalul receptionat nu poate fi decodificat dupa codurile si tabelele de semnale.

(53) Transmiterea "pe linie" cu mijloace luminoase se face astfel:

a)       in mars cand se naviga in formatie semnalele generale ale comandantului de mare unitate se transmit "pe linie" tuturor navelor;

b)      semnalele navei-comandant sau ale oricarei alte nave a marii unitati, adresate unuia sau mai multor nave, se transmit "pe linie" navelor ce se gasesc pe distanta cea mai scurta dintre expeditor si destinatar, folosind numirile destinatarilor:

c)       semnalele despre descoperirea inamicului sau a mijloacelor sale de lupta ( mine, torpile etc.) se transmit "pe linie" tuturor navelor impreuna cu numirea navei care a descoperit inamicul;

Important: semnalele cu un pavilion transmise fara numire, care indica actiunea unei anumite nave, nu se transmit pe linie de catre alte nave.

(54) Transmitere semnalelor generale, cu ajutorul aparaturii cu actiune circulara, se face in felul urmator:

a)  la chemare navele transmit semnul "Raspuns" (T T T - - -);

b) in timpul receptiei, la fiecare semnal (cuvant) transmis se transmite semnul "Raspuns".

(55) Navele ce nu inteleg cuvantul sau semnalul cer repetarea semnalului dupa terminarea transmiterii.

(56) Indicatii suplimentare asupra semnalizarii cu mijloace luminoase

a)  aparatele cu actiune circulara se pot folosi numai atunci cand se stationeaza in baza sau intr-o rada protejata si daca pentru aceasta exista aprobare speciala;

Important folosirea in mare a aparatelor cu actiune circulara pentru legatura, de regula, este interzisa.

b) semnalizarea cu eclipsa se face cu lumina alba (luminile colorate se folosesc pentru a indica anumite semnale speciale);

c)  transmiterea si receptia textului (semnalului) cu eclipsa se executa de doi semnalizatori: unul transmite si raspunde cu manipulatorul, celalalt dicteaza textul si urmareste raspunsul (sau scrie textul);

d) lampile de semnalizare cu sector dirijat se folosesc pentru legatura in timp de noapte la mica distanta atat la ancora, cat si in mars in cazurile cand este necesar sa se pastreze secretul transmiterii;

e)  semnalizare cu lampile de semnalizare cu sector dirijat se executa cu lumina alba (luminile rosie si verde se folosesc numai pentru transmiterea semnalelor speciale;

f)   transmiterea si receptionarea textului (semnalului) cu ajutorul lampii de semnalizare cu sector dirijat se executa de catre doi semnalizatori:

la transmitere - un semnalizator dicteaza textul (semnalul),

cel de-al doilea transmite cu lampa de semnalizare;

la receptie - un semnalizator receptioneaza textul (semnalul), il dicteaza si raspunde cu lampa de semnalizare, iar al doilea scrie textul (semnalul) receptionat.

Observatie: inainte de a incepe transmiterea, semnalizatorul este obligat sa verifice functionarea aparatelor de semnalizare.

(57) In timpul lucrului cu aparatele de semnalizare trebuie urmarita:

a)  pozitia navei destinatare, indreptand precis spre ea razele aparatului de semnalizare si verificand aceasta cu ajutorul vizorului;

b) lumina aparatului de semnalizare;

c)  pozitia aparatului de semnalizare fata de fum, suprastructuri, pontili, etc., care pot masca lumina aparatului de semnalizare.

Observatie: in cazul cand este necesar, razele aparatului de semnalizare pot fi intunecate cu ajutorul capacelor cu sticla intunecate sau folosind diafragme cu deschideri mici.

(58) Pentru a grabi procesul de transmitere "pe linie" se stabileste urmatoarea impartire a indatoririlor intre semnalizatori:

a)    la navele care au punti de semnalizare la prova si la pupa se va lucra astfel:

la puntea de semnalizare prova: un semnalizator receptioneaza, dicteaza si raspunde cu lampa; al doilea semnalizator scrie cele receptionate si transmite prin telefon la postul de semnalizare pupa cuvantul (seria) receptionat;

la puntea de semnalizare pupa: un semnalizator primeste prin telefon de la postul prova cuvantul (seria) si il repeta celui de-al doilea semnalizator care il transmite (cu lampa de semnalizare) navei din pupa;

b) la navele care au numai o punte de semnalizare: un semnalizator receptioneaza, dicteaza si raspunde cu lampa de semnalizare iar al doilea semnalizator scrie cuvantul (seria) dictat de primul semnalizator.

Observatie retransmiterea semnalului catre nava din pupa se executa imediat ce s-a terminat receptionarea de la nava din prova.

Important: receptionarea si transmiterea "pe linie" la navele mici se executa de un singur semnalizator. In acest caz se recomanda ca dupa receptia a unu-doua cuvinte (serii) sa se dea semnul "Asteptare". Dupa scrierea celor receptionate se da semnul "Raspuns". Transmiterea catre nava din pupa se executa dupa receptionarea intregului text (semnal).

(59) Daca este necesar sa se inceteze imediat convorbirile cu aparate luminoase, atunci se transmite semnul "intrerupeti imediat orice semnalizare" repetat pe linie (fara semnul "Raspuns") pana in momentul cand convorbirile au incetat.

(60) Interzicerea convorbirilor cu aparate luminoase de semnalizare poate avea loc:

a)       din ordinul comandantului navei ;

b)      cand o nava oarecare trebuie sa transmita o instiintare importanta care se refera direct la operatia (actiunea) ce se executa de nave;

c)       ori de cate ori se impune acest lucru.

(61) Cand se naviga cu luminile stinse, intrebuintarea mijloacelor de semnalizare luminoasa si repetarea semnalelor (chiar si atunci cand se intrebuinteaza lampi cu sector dirijat) trebuie facute cu foarte multa atentie pentru a nu demasca inamicului pozitia proprie.

(62) Daca comandantul marii unitati navale gaseste necesar sa interzica transmiterea semnului "Raspuns", de catre destinatari el trebuie sa ordone aceasta inainte de a se intuneca (sau inainte de a pleca in mars). In cazul acesta, intregul text se transmite de doua ori, pentru o mai mare siguranta in receptionarea lui.

(63) Semnalizarea cu proiectorul (cu fasciculul de lumina dirijat precis spre destinatar) se executa de doi semnalizatori, atat pe navele care primesc, cat si pe cele care transmit. Indatoririle lor sant:

a)   pe nava care transmite:

primul semnalizator indreapta si tine proiectorul cu ajutorul vizorului pe nava care primeste si actionand cu obturatorul transmite textul semnalului;

al doilea dicteaza textul primului semnalizator si urmareste confirmarea de la nava care primeste;

b)  pe nava care primeste:

primul semnalizator cu ajutorul vizorului tine proiectorul indreptat spre cel care transmite, primeste textul semnalului, il dicteaza semnalizatorului al doilea si manipuland obturatorul confirma primirea;

al doilea semnalizator inscrie textul semnalului.

(64) Semnalizarea cu mijloace luminoase de transmisiuni intre navele de suprafata si submarinele aflate la cota periscopica sau cruciera se executa bilateral folosindu-se semnalele in cos morse, in clar sau codificate, la fel ca intre navele de suprafata.

(65) Utilizarea mijloacelor luminoase in transmiterea de mesaje intre nave si aeronave se executa conform normelor in vigoare.

Art. 8. Semnalizarea cu ajutorul figurilor

(1) Figurile de semnalizare se folosesc pentru:

a)       indicarea vitezei navelor,

b)      semnalele de prevenire a avariilor si abordajelor;

c) indicarea timpului.

(2) Figurile de semnalizare folosite in fortele navale sunt:

a)       conul de culoare neagra;

b)      bula de culoare neagra;

c)       crucea de culoare neagra;

d)      cilindrii de culoare neagra si alba;

e)       figuri in forma de T.

(3) In cadrul navigatiei in comun, cat si la venirea sau plecarea de la ancora, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, se folosesc pentru indicarea vitezei bulele negre, cu scopul de a preveni abordajele.

(4) Indicarea vitezei cu ajutorul bulelor se arata in tabelul urmator.

Masinile stopate

Bulele ridicate sus

Am (am pus) viteza foarte incet

Bulele coborate cu 1 - 2 diametru de bula

Am (am pus) viteza incet

Bulele coborate la un sfert din distanta dintre verga si puntea de semnalizare

Am (am pus) viteza jumatate

Bulele coborate la jumatatea distantei dintre verga si puntea de semnalizare

Am (am pus) toata viteza

Bulele coborate

Observatie in timpul noptii viteza navei se indica cu ajutorul semnalelor luminoase colorate.

(5) Atunci cand o nava din formatie este fortata de situatie sa ceara tuturor navelor sa puna masinile inapoi sa opreasca si sa ramana pe loc, ea ridica la o verga un con cu varful in sus (vezi figura), emitand in acelasi timp o serie de sunete scurte cu sirena .

(6) Semnalizarea cu ajutorul figurilor intre nave de suprafata si submarine aflate la cota periscopica este unidirectionala, confirmarea facandu-se de catre submarin prin alte mijloace de semnalizare (mijloace luminoase, mijloace radio, acustice, pirotehnice) stabilite pentru actiunile duse in comun.

Art. 9. Semnalizarea cu mijloace pirotehnice

(1) Mijloacele pirotehnice de semnalizare se fo1osesc pentru transmiterea semnalelor ce reprezinta ordine, rapoarte si dispozitii scurte, cat si pentru instiintare si recunoastere:

a)       intre nave;

b)      intre nave si avioane;

c)       intre nave si posturile observare;

d)      intre unitatile de uscat ale marinei militare.

(2) Transmiterea semnalelor cu mijloace pirotehnice se executa atat dupa documentele in vigoare, cat si dupa tabele special intocmite in acest scop.

(3) Semnalele pirotehnice stabilite prin documentele in vigoare pot fi completate de mari unitati cu semnale proprii.

Observatie: schimbarea sau completarea unui semnal stabilit de fortele navale (adaugandu-se alte semnificatii) este interzisa.

(4) Ca mijloace pirotehnice de semnalizare se folosesc:

a)     racheta de semnalizare de zi si de noapte cu o stea, cu doua si cu trei stele;

b)    parasute luminoase de semnalizare;

c)     semnalizarea cu fum: rosu, verde si galben.

Important

a)       in timpul zilei se folosesc parasute si rachete care produc nori de fum rosu, verde si galben;

b)      in timpul noptii se folosesc rachete care produc stele luminoase de culoare rosie, verde sau galbena.

(5) Rachetele cu una, doua sau trei stele de culoare rosie, verde sau galbena, parasutele de culoare rosie, verde sau galbena sau fumurile de culoare rosie, galbena sau albastra, cat si rachetele albe se folosesc pentru:

a)         conducerea marilor unitati de nave;

b)        recunoastere;

c)        instiintare;

d)        semnalizare de avarie.

(6) Cu ajutorul rachetelor, semnalele se transmit fie prin rachete unicolore, fie prin serii din diferite combinatii de culori.

(7) Rachetele se trag cu pistolul de rachete indreptat sub un unghi de 80-900 fata de planul orizontal, in bordul de sub vant si sub un unghi de 450 fata de axul longitudinal al navei spre prova .

(8) Semnificatia semnalului nu depinde de directia in care a fost trasa racheta. Racheta trebuie trasa in asa fel, incat sa fie vizibila tuturor destinatarilor (executantilor).

Observatie

semnalele referitoare la schimbarea formatiei, schimbarea locului in formatie sau a ordinii de mars, transmise cu ajutorul rachetelor se repeta numai ziua (de la rasaritul la apusul soarelui) - in timp de noapte nu se repeta.;

toate celelalte semnale pirotehnice nu se repeta.

(9) Transmiterea semnalelor cu ajutorul fumurilor de semnalizare se executa prin aprinderea lor in bordul de sub vant. Pentru aceasta incarcaturile respective se leaga in locuri inalte pe nava (arbore, verga) si se aprind cu ajutorul saulei care este legata de mecanismul de darea focului.

(10) Transmiterea si repetarea semnalelor pirotehnice se executa de semnalizatori numai la ordinul ofiterului de cart.

(11) Daca semnalul pirotehnic se compune din mai multe rachete de semnalizare, atunci fiecare racheta se trage in momentul cand cea anterioara a atins sageata maxima.

Important toate semnalele transmise si receptionate se trec obligatoriu in jurnalul de observare - semnalizare.

(12) Semnalizarea cu mijloace pirotehnice intre navele de suprafata si submarinele aflate la cota periscopica sau la cruciera respecta regulile generale de efectuare a semnalizarii, confirmarea intelegerii semnalelor facandu-se in functie de situatie cu mijloace pirotehnice (la cruciera) sau cu alte mijloace cand submarinul se afla la cota periscopica.

(13) Semnalizarea cu mijloace pirotehnice cu aeronavele amerizate respecta regulile ce se aplica intre navele de suprafata.

(14) Cand aeronavele se afla in zbor acestea vor semnaliza receptionarea semnalelor cu alte mijloace de semnalizare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved