Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Generalitǎti privind transportul turistic feroviar

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic



Generalitǎti privind transportul turistic feroviar

Transportul feroviar asigurǎ deplasare in spatiu si in timp a bunurilor si persoanelor cu ajutorul locomotivelor si vagoanelor, care circulǎ dupǎ un program prestabilit, pe trasee fixate(cǎile ferate).




Utilizarea cǎii ferate reprezintǎ una dintre cele mai vechi forme de cǎlǎtorie. Ea a jucat un rol important in dezvoltarea turismului in prima jumǎtate a secolului .

Transportul feroviar prezintǎ urmǎtoarele caracteristici mai importante:

Prezintǎ un grad ridicat de sigurantǎ, ca urmare a respectǎrii stricte a normelor de sigurantǎ a circulatiei pe cǎile ferate,

Transportul este asigurat, de regulǎ, la preturi mai scǎzute decat cele practicate in transportul auto si aerian, indeosebi pe distante medii si lungi.

Procesul de transport se desfǎsoarǎ neintrerupt, ziua si noaptea si in tot cursul sǎptǎmanii, in conditii de regularitate si potrivit unor grafice prestabilite.

Viteza de deplasare este relativ mare, mai ales ca urmare a introducerii trenurilor de mare vitezǎ.

Prestarea unor servicii suplimentare conduce la cresterea gradului de confort al cǎlǎtoriei.

Inbarcarea si debarcarea cǎlǎtorilor se face in interiorul localitǎtilor.

Servicii feroviare propriu-zise -- se referǎ numai la transportul persoanelor cu mijloacele cǎilor ferate.

Servicii feroviarea auxiliare -- serviciile pentru cǎlǎtoria pe timpul noptii (vagoane paturi, vagoane cusete sau vagoane restaurant, vagoane cu sǎli de cinematograf, vagoane de bagaj etc.) au in vedere crarea unor conditii favorabile de transport.

Principalele facilitǎti pentru transportul turistilor romani in excursiile interne sunt emiterea de bilete de cǎlǎtorie in circuit, si a celor pentru grupuri, cu reducerile corespunzǎtoare.

Una din cele mai utilizate modalitǎti de transport ocupand in present, in traficul international mondial, locul al doilea este transportul feroviar. In ultimul deceniu societǎtile feroviare au depus mari eforturi in dezvoltare si perfectionarea materialului rulant. Acestea eforturi si-au gǎsit ecoul in reducerea perioadei de transport si mai ales in reducerea tarifelor practicate la transport.

In acelasi timp transporturile feroviare si-au pǎstrat avantajele pe care le detineau fatǎ de alte modalitǎti de transport, cum ar fi:

Asigurarea unui flux continuu de transport, ceea ce permite o aprovizionare ritmicǎ si eliminarea in mare parte a stocurilor la producǎtori si utilizatori;

Obtinerea unei regularitǎti in ceea ce priveste timpul de transport, datoritǎ nivelului de organizare, cat si independentei fatǎ de conditiile atmosferice;

Realizarea unei integritǎti, mai mari a mǎrfurilor in timpul transporturilor, intrucat, riscurile de avariere a mijlocului de transport sunt mult mai mici la transportul feroviar comparative cu alte modalitǎti de transport;



Incasarea, mult mai rapidǎ a contravalorii mǎrfurilor exportate si expediate pe calea feratǎ, deoarece incǎrcarea mǎrfurilor se face imediat ce marfa a fost produsǎ, iar negocierea documentelor se poate face in principiu dupǎ expedierea fiecǎrui vagon;

Anumitǎ sigurantǎ in primirea, mǎrfurilor de cǎtre cumpǎrǎtor, comparative cu alte modalitǎti de transport, intrucat societǎtile de transport sunt in marea lor majoritatea intreprinderi de stat cu reglementǎri foarte precise (inclusive rǎspunderea);

Simplitatea expedierii mǎrfurilor si cunoasterea din timp a tarifelor permit realizarea transportului fǎrǎ o pregǎtire prealabilǎ deosebitǎ si cu cunoasterea volumului cheltuielilor incǎ inainte, de efectuarea transportului, neexistand cheltuieli mari neprevǎzute (contrastalii, antrepozitare, separare etc);

Cheltuielile si consumul de materiale cu ambalarea sunt mult mai mici, intrucat manipularea, si fixarea se fac direct de cǎtre producǎtor cu personal specializat si cu utilaje specifice operatiunilor de incǎrcare descǎrcare.

Pentru a intra in competitie cu celǎlalte modalitǎti de transport, cǎile ferate s-au adaptat treptat la cerintele impuse de comertul international:

a)      S-au construit o multitudine de tipuri de vagoane, in prezent, existand aproape pentru fiecare grupǎ de marfǎ, uneori pentru fiecare marfǎ un anumit tip de vagon, care a permis conservarea calitǎtii si cantitǎtii mǎrfurilor in timpul transportului si mecanizarea operatilor de incǎrcare-descǎrcare.

b)      Pentru ca mǎrfurile sǎ ajungǎ la destinatie mai repede au fost dublate si electrificate liniile, a crescut puterea locomotivelor, s-au organizat trasee cu rute rapide, iar in colaborare cu organelle vamale s-a micsorat timpul de vǎmuiri la frontiere, astfel incat durata de transport s-a apropiat de durata mijloacelor auto.

c)S-au construit vagoane de mare capacitate ca tonaj si volume, iar o datǎ cu sporirea capacitǎtii locomotivelor si deci a capacitǎtii de tractare, cǎile ferate pot transporta cantitǎti mari de mǎrfuri la preturi relative scǎzute.

d)      Pentru aplicarea pe scarǎ mai largǎ a transportului din poartǎ in poartǎ si pentru a concura transportul rutier (care este mult mai mobil) cǎile ferate au trecut la organizarea transportului containerizat, prin infiintarea de terminale dotate cu mijloace de manipulare si capacitǎti de antrepozitare a containerelor de mare capacitate folosite in transporturile maritime, iar prin infiintarea de unitǎti de transport auto proprii, administratiile de cǎi ferate au organizat transferul/ livrarea direct din/in curtea beneficiarilor de transport, inclusiv a acelora care nu au linii de cale feratǎ uzinale.

e)      In vederea eliminǎrii transbordǎrii mǎrfii propriu-zise, in afarǎ de containerizare, paletizare, cǎile ferate au organizat in colaborare cu unele societǎti maritime de transport “nave maritime tip feri” pe care se incarcǎ direct vagonul plin de marfǎ, caapoi in portul de destinatie sǎ se continue transportul normal pe calea feratǎ panǎ la statia de destinatie fǎrǎ ca marfa sǎ fie manipulatǎ in porturile de tranzit.

f) Pentru a elimina transportul rutier de noapte, cǎile ferate formeazǎ trenuri cu ore fixe de plecare sosire, cu vagoane platformǎ pe care se pot incǎrca camioane de mare capacitate la preturi relative mici.






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1205
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site