Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

EXEMPLU DE TRANSPORT AL MARFURILOR PERICULOASE CONFORM REGLEMENTARILOR CODULUI I.M.D.G.

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai micEXEMPLU DE TRANSPORT AL MARFURILOR

PERICULOASE CONFORM REGLEMENTARILORCODULUI I.M.D.G.

- TRANSPORTUL MARFURILOR SOLIDE INFLAMABILE -

Clasa 4.1. Solide inflamabile

Substantele din aceasta clasa sunt substante ce prezinta proprietatea comuna de a se aprinde usor de la surse externe, ca scantei sau flame si de a fi usor combustibile.

Unele din aceste substante cand sunt in stare uscata sunt clasificate ca explozive. Unde se face referire in text la o substanta care se umezeste din cauza apei sau a oricarui alt lichid, se va permite transportul lor ca substante din clasa 4.1. numai daca se pot asigura conditii de umiditate corespunzatoare.

Agentul de umezire se va distribui uniform prin substanta in starea in care se va transporta. Cand transportul este anticipat in conditii de temeperatura scazuta pentru substantele umezite sau continand apa, se poate adauga un solvent compatibil potrivit, cum ar fi alcoolul, pentru a micsora punctul de congelare al lichidului.

Altele, ca de exemplu celuloidul, poate dezvolta gaze inflamabile si toxice cand sunt incalzite sau cind ard.

Proprietatile caracteristice fiecarei substante sunt prezentate in fisele individuale.

Ambalare. Diversele proprietati ale substantelor din aceasta clasa nu permit o forma de ambalare uniform aplicabila, date fiind cerintele individuale pentru fiecare substanta in parte.

Exista totusi cateva cerinte de baza care sunt aplicabile la toate formele de ambalare utilizate la substantele din aceasta clasa.

Datorita usurintei cu care aceste substante pot lua foc, ambalajul trebuie sa serveasca la protejarea continutului impotriva surselor exterioare de aprindere.

Substantele acestei clase, care sunt admise numai la trasnport in virtutea faptului ca se umezesc cu apa sau oricare alt lichid se ambaleaza in recipienti perfect impermeabili la apa. Capacul de inchidere va fi in toate cazurile efectiv etans impotriva pierderilor de lichid, fiind solicitat ca un sigiliu ermetic.

Inainte de stivuirea coletelor continand aceste substante particulare se va proceda la un control al recipientilor pentru observarea scurgerilor sau semnalizarii de scurgeri anterioare care ar putea sa reduca cantitatea de lichid sub cota normala.

Separare. Stivuirea se va executa astfel incat in permamenta substantele din aceasta clasa sa fie tinute :

'Departe de' ('away from'

- gaze inflamabile (2.1.) clasa 2

- lichide inflamabile clasa 3.3.

- substante cu aprindere spontana clasa 4.2.

- substante ce devin periculoase cand sunt umede clasa 4.3.

- substante oxidante clasa 5.1.

- corozive clasa 8.

adica astfel de marfuri trebuie efectiv separate incat sa nu reactioneze periculos cu solide inflamabile ale acestei clase in caz de accident, dar pot fi transportate in aceeasi magazie sau compartiment, daca recomandarile din fisele individuale permit, sau pe punte cu conditi asigurarii unei separatii orizontale de minim 3 metri proiectata pe verticala.

'Separat de' ('separated from'

- explozive clasa 1 Diviziunea 1.4 si 1.5.

- lichide inflamabile clasa 3.1. si 3.2.

- peroxizi organici clasa 5.2.

- substante radioactive clasa 7,

adica colete din astfel de transporturi nu vor fi incarcate in aceeasi magazie sau compartiment, cu cele continand solide inflamabile din aceasta clasa.

Pentru stivuirea 'on deck' (pe punte), aceasta separare inseamna 'departe de' ('away from').

'separat printr-o magazie sau compartiment complet' ('separated by a complete compartment or hold' ).

- explozivi clasa 1 diviziunea 1.3,

adica coletele din astfel de transportui nu vor fi incarcate in aceleasi magazii sau compartimente si nici in vecinatate cu cele ce contin solide inflamabile.

Pentru stivuirea 'on deck' (pe punte) inseamna o separare printr-o distanta corespunzatoare.

'separat longitudinal prin intermediul unei magazii sau compartiment complet' ('separated longitudinally by an intervening complete compartment or hold from')

- explozivi clasa 1, diviziunea 1.1. si 1.2.

adica coletele din astfel de transportui nu vor fi incarcate in aceleasi magazii, sau in magazii invecinate cu cele ce contin solide inflamabile. O separare prin intermediul a cel putin o magazie sau compartiment va fi mentinuta in fata sau in spatele fiecarei substante incompatibile.

Pentru stivuirea 'on deck' aceasta insemna o separare printr-o distanta corespunzatoare.

Masurile generale de precautie pentru incarcarea si stivuirea substantelor din aceasta clasa sunt prezentate detailat in paragraful 3 al introducerii la clasa 4.

Cantitati limitate. Scutire totala de la prevederile acestui cod.

Solidele inflamabile in recipienti foarte mici, potrivit limitarilor specificate in tabelul de mai jos, pot prezenta in aceasta privinta un risc neglijabil, si nu vor fi transportate sub prevederile acestui cod.

Scutirile sunt permise dupa cum urmeaza :

GRUPUL DE SUBSTANTE

Cantitatea neta maxima pentru recipientul interior

Cantitatea neta maxima pentru colet

Cantitatea neta maxima care poate fi incarcata de un expeditor pentru un destinatar

Grupul II de ambalare

gr.

2 kg.

20 kg.

Grupul III de ambalare1 kg.

10 kg.

50 kg.

Autoritatea competenta poate permite scutiri de la prevederile acestui cod pentru cantitati mai mari decat cele specificate mai inainte, pentru solide inflamabile in varianta grupului II sau III de ambalare a acestei clase cand astfel de substante sunt dizolvate sau in amestec cu substante, care reduc considerabil riscul, aceasta cu conditia ca elementul periculos dizolvat sau amestecat sa nu depaseasca cantitatile specificate in tabelul de mai sus.

Astfel de solide inflamabile vor fi descrise in 'Dangerous Goods Declaration' (Declaratia marfurilor periculoase) ca 'Dangerous goods in exempted guaranties' (Marfuri periculoase in cantitati exceptate).

Faptul ca aceste conditii de mai sus sunt in concordanta, iar transportul nu este supus prevederilor acestui Cod, totusi trebuie incluse in 'Declaratia marfurilor periculoase' care va fi semnata.

Scutiri de ambalare. Solidele inflamabile in recipienti mici sunt in aceasta privinta mai putin periculoase decat in recipienti mari. Astfel, autoritatea competenta poate permite un standard mai mic de recipient si ambalaj exterior fata de cel normal solicitat pentru aceleasi substante din cod, cu conditia ca acesti recipienti si ambalaje sa satisfaca conditia de siguranta si sa fie corespunzatoare pentru transportul pe mare. Celelalte prevederi ale acestui cod raman in continuare valabile.

Recipienti de dimensiuni maxime limitate supuse scutirilor :

Grupul II de ambalare - solide inflamabile in recipienti continand mai mult de 500 gr.

Grupul III de ambalare - solide in recipienti continand nu mai mult de 3 kg.

Autoritatea competenta poate permite scutiri de la prevederile acestui cod pentru cantitati mai mari decat cele prezentate in tabelul 1, pentru solide inflamabile in varianta grupului II sau III de ambalare a acestei clase, cand astfel de substante sunt dizolvate sau in amestec cu substante, care reduc in mod considerabil riscul, aceasta cu conditia ca elementul periculos dizolvat sau amestecat sa nu depaseasca cantitatile specificate in tabelul 1.

Coletele trebuie sa fie in concordanta cu testele de performanta ale grupului III de ambalare, afara de cazul in care autoritatea competenta a aprobat altfel.

Greutatea bruta a ambalajului nu trebuie sa depaseasca greutatea maxima admisa pentru astfel de ambalaj, cand nu este supus scutirilor de ambalare si nu trebuie sa depaseasca 100 kg, exceptand cele specificate mai jos.

Limita greutatii brute nu se aplica incarcaturilor transportate in concordanta cu prevederile prevazute in introducerea generala a acestui cod sau in conditiile aprobate de autoritatea competenta.

Diferite substante ale acestei clase pot fi ambalate impreuna cu acelasi ambalaj exterior cu condita ca ele sa fie compatibile una cu alta.

Substantele incarcate la bord propuse scutirilor de mai sus, vor fi declarate ca marfuri periculoase. Ele trebuie inscrise in 'Declaratia marfurilor periculoase' sub denumirile lor tehnice sau ca marfuri ale acestei clase, in ambele cazuri urmate de cuvintele 'IN SMALL RECEPTACLES' (in recipienti mici).

Schema generala. Solidele inflamabile in cantitati limitate care nu sunt scutite de prevederile prevazute in tabelul 1 sau nu sunt transportate sub prevederile scutirii de ambalare, nu trebuie declarate ca marfuri ale acestei clase, daca sunt in concordanta cu prevederile schemei generale din introducerea generala la acest cod, si sunt identificate in 'Declaratia marfurilor periculoase' ca 'DANGEROUS GOODS IN LIMITED QUANTITIES' (marfuri periculoase in cantitati limitate), fiind insotite de un 'CERTIFICATE OF COMPLIANCE' (certificat de conformitate) cu prevederile schemei generale pentru transportul marfurilor periculoase in cantitati limitate.

Transportul unei singure substante sau a diferitelor substante in cantitati limitate impreuna in acelasi ambalaj exterior este permis de prevederile acestei scheme. Transporturile in conditii corespunzatoare a cantitatilor mici de substante ce nu sunt inregistrate in aceasta clasa, sunt de asemeni permise de prevederile schemei generale.

Desigur substantele foarte periculoase nu pot fi transportate sub prevederile acestei scheme. Ele pot fi transportate numai ca marfuri periculoase ale acestei clase, nefiind permise scutiri pentru cantitati limitate.

Prevederile detaliate ale schemei generale sunt cuprinse in introducerea generala a acestui cod.

ANEXA la Clasa 4.1.

Fibre vegetale uscate : Bumbac ;    In ; Canepa ; Iuta ; Capoc ; Sizal

Proprietati Se aprind usor

Observatii : Magaziile sau compartimentele trebuie sa fie curate si fara pete de ulei sau grasimi. Aparatorile gurilor de ventilatie de la magazii sau compartimente trebuie sa fie dotate cu ecrane de prevenire a scanteilor. Toate deschiderile, intrarile si gurile de vizita din magaziile compartimente vor fi bine inchise. Pe durata intreruperii temporare a incarcarii, cind magaziile raman deschise vor fi pregatite manicile de incendiu. In timpul incarcarii sau descarcarii, fumatul in apropiere va fi interzis si mijloacele de stins incendiu vor fi gata de interventie. Bumbacul umed sau contaminat face parte din clasa 4.2. Fibrele vegetale arse, umede sau umezite si fibrele vegetale uleioase intra in clasa 4.2.

Etichetare : Nu este cazul

Ambalare : Bale asigurate cu benzi metalice su bale ambalate in panza de sac si asigurate cu benzi metalice.

Stivuire : Departe de uleiuri vegetale sau animale, pe punte sau sub punte.

Filme pe baza de nitroceluloza

Nr. U.N. 1324

Proprietati : Filmele vechi sau uzate pot fi susceptibile de a se aprinde spontan si ard usor. Cand sunt implicate intr-un incendiu, emana fum toxic. In compartimente inchide, acest fum poate forma cu aerul amestecuri explozive.

Observatii : Stingerea incendiului se realizeaza prin inundarea cu apa.

Ambalare : Grupul III de ambalare :

Recipient net

- litri -

Colet brut

- kg -

Cutii metalice in lazi de lemn sau lazi de sipci

Cutii metalice in lazi de placajLazi de lemn captusite

Butoaie de placaj

Butoaie metalice

Etichetare : Clasa 4 solid inflamabil

Stivuire : Departe de alte substante inflamabile, numai pe punte la cargouri si nave de pasageri cu mai putin de 25 de pasageri. Pe alte pasagere interzise.

Fan, paie

Nr. U.N. 1327

Proprietati : Se aprind usor. Susceptibile de aprindere spontana cand sunt umede si umezite sau contaminate cu ulei.

Observatii : Se refuza la incarcare cand sunt neambalate, umede, umezite sau contaminate cu ulei. Magaziile sau compartimentele trebuie sa fie curate, uscate, fara pete de ulei sau grasimi. Aparatorile gurilor de ventilatie de la magazii sau compartimente trebuie sa fie dotate cu ecrane pentru prevenirea scanteilor. Toate deschiderile, intrarile si gurile de vizita din magazii sau compartimente vor fi bine inchise. Pe durata intreruperii temporare a incarcarii, cand magaziile raman deschise vor fi pregatite manicile de incendiu. In timpul incarcarii sau descarcarii fumatul in apropiere este strict interzis si mijloacele de stins incendiu vor fi gata de interventie.

Ambalare : Grupul III de ambalare : in bale asigurate cu benzi metalice.

Etichetare : Nu este cazul.

Stivuire : Departe de uleiuri animale sau vegetale, pe punte si sub punte.

Deseuri de cauciuc, pudra sau granulat

Nr. U.N. 1345

Proprietati :

Observatii :

Ambalare : Grupul II de ambalare

Colete brut - kg

Captuseala etansa la :

- lazi de lemn

- lazi de placaj

Pungi din plastic mai multe straturi, saci de hirtie sau panza

Butoaie din placaj sau fibre

Butoaie metalice

Etichetare : Solide inflamabile 4

Stivuire : Pe punte si sub punte.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved