Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analiza S.W.O.T. - VALEA PRAHOVEI

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza S.W.O.T. - VALEA PRAHOVEI

Strengths (puncte forte):Punctele forte ale potentialului turistic din Valea Prahovei sunt reprezentate de resursele turistice naturale, precum si de cele antropice.

Resursele turistice naturale constau in:

Relieful variat care determina prezenta numeroaselor obiective turistice naturale: domenii schiabile, trasee pentru drumetii si alpinism, chei si vai, cascade;

Climatul temperat-continental este favorabil dezvoltarii turismului montan, balnear, datorita conditiilor optime practicarii sporturilor de iarna, drumetiilor, curelor balneo-climaterice;

Existenta a numeroase rezervatii naturale, precum si a unui parc natural (Bucegi), stimuleaza turismul;

Hidrografia: numeroasele si variatele ape curgatoare sunt folosite pentru agrement si balneo-turism;

Existenta unei vegetatii variate si a unei faune bogate si diverse are ca efect dezvoltarea turismului profesional si stiintific datorita valorii lor. Pe langa speciile obisnuite exista si specii declarate monumente ale naturii. Fauna are valoare estetica, recreativ-cinegetica si stiintifica.

Alte puncte forte ale turismului din Valea Prahovei sunt reprezentate de reamenajarea Hotelului Pestera, Hotelului Cota 1400 si a cabanei turistice Cuibul Dorului care dau turistilor posibilitatea de a se afla in mijlocul naturii beneficiind in acelasi timp si de un confort sporit (apa calda, caldura, televizor in camera, piscina, sala de fitness, sauna etc.).

Resursele turistice antropice sunt reprezentate de:

Echipamentele turistice;

Unitati de cazare existente in toate zonele turistice. Reamenajarea unitatilor de cazare din ultimii ani a generat o crestere a numarului de turisti.

Mijloacele de transport turistic. Dezvoltarea mijloacelor de transport turistic a stimulat dezvoltarea turismului si, totodata, a permis accesul in anumite zone.

Structurile de agrement. Serviciile de agrement dau posibilitatea turistilor sa-si petreaca timpul liber intr-un mod cat mai placut. Agrementul constituie astazi motivatia oamenilor de a calatori pentru a practica diverse sporturi, pentru a se relaxa si distra.

Existenta turistilor romani, cat si a celor straini. Consumul turistic are efecte economice pozitive atat pentru organizatorii de calatorii, pentru dezvoltarea turismului, cat si pentru dezvoltarea celorlalte ramuri ale economiei cu care turismul intra in contact.

Weakness (puncte slabe):

Punctele slabe ale turismului din Valea Prahovei sunt:

Lipsa promovarii turismului si a informatiilor legate de anumite zone turistice poate genera pierderea potentialilor clienti care aleg alte destinatii pentru a-si petrece vacanta;

Lipsa investitiilor si a preocuparii in ceea ce priveste anumite zone turistice;

Nivelul de degradare in care se afla echipamentele turistice;

Existenta unui numar mare de structuri de primire in principalele zone turistice si a unui numar foarte mic in zonele mai putin promovate;

Caile de acces si mijloacele de transport turistic slab dezvoltate. Inexistenta unor drumuri care sa dea turistilor siguranta in ceea ce priveste calatoria;

Numarul redus al mijloacelor de transport pe cablu si lipsa modernizarii lor;

Existenta unui numar mic de structuri de agrement;

Numarul mic de turisti in structurile de primire in raport cu capacitatea de cazare existenta;

Valorificarea redusa a potentialului turistic;

Calitatea slaba a serviciilor;

Poluarea.

Opportunities (oportunitati):

Oportunitatile sunt reprezentate de posibilitatile de valorificare a potentialului turistic intr-o anumita zona. In Valea Prahovei intalnim nenumarate oportunitati, printre care:

Reabilitarea drumurilor incepand cu cele principale si terminand cu cele auxiliare (drumuri forestiere). Spre exemplu, cele doua drumuri de acces catre Hotelul Pestera (Moroieni-Cabana Zanoaga-Cabana Bolboci-Cabana Padina-Hotel Pestera si Cabana Cuibul Dorului-Dichiu-Hotel Pestera) sunt impracticabile datorita conditiei in care se afla.

Deoarece Valea Prahovei reprezinta un important punct de acces spre traseele montane, consider ca este importanta reconditionarea traseelor si a marcajelor (care se gasesc intr-o stare foarte proasta, in unele locuri fiind chiar inexistente).

De asemenea, ar putea fi imbunatatite conditiile de cazare din majoritatea cabanelor turistice.

Reconditionarea instalatiilor de transport pe cablu.

Extinderea lantului de statiuni montane din Valea Prahovei, astfel incat sa cuprinda zonele mai putin promovate (de exemplu, localitatea Poiana Tapului).

Reamenajarea partiilor din Sinaia si Predeal asa incat sa se ridice la standarde internationale.

Largirea gamei de servici oferite si atragerea turistilor in statiuni pe tot parcursul anului, prin organizarea de seminarii, cursuri de scurta durata, activitati de tratament, de cosmetica, de dieta.

Dezvoltarea turismului de afaceri si reuniuni in statiunile turistice.

Organizarea unor festivaluri periodice sau ocazionale, unor manifestari specifice zonei sau anotimpurilor.

Revigorarea turismului cultural itinerant pentru cunoasterea unor zone cu valoare turistica.

Cresterea capacitatii de cazare la nivelul oraselor pentru a se dezvolta turismul de afaceri, turismul de reuniuni si congrese.

Modernizarea mijloacelor de transport turistic si diversificarea serviciilor oferite in timpul calatoriei.

Aparitia si dezvoltarea unor produse turistice specifice zonei: turismul religios, ecologic, automobilistic, de echitatie, agroturismul.

Conceperea unei strategii de diversificare a serviciilor turistice oferite de agentiile de turism, astfel incat sa fie atractive pentru fiecare turist, sa ofere alternative si posibilitati de petrecere a timpului liber in orice imprejurare si la orice ora din zi.

Ridicarea calitatii serviciilor prestate de resursa umana din turism.

Cresterea sectorului privat din turism.

Dezvoltarea unor produse turistice noi la nivel international, bazate pe valori turistice culturale si naturale, incluzand activitati speciale si calatorii individuale.

Dezvoltarea unor centre turistice in locuri istorice si zone montane, ca puncte de popas in circuite sau ca baza pentru circuite.

Cazarea turistilor in structuri de primire pitoresti, de buna calitate, care sa reflecte arhitectura si cultura locala.

Threats (riscuri):

Amenintarile sunt reprezentate de riscurile care apar si care pot deveni puncte slabe ale turismului intr-o anumita zona. Pe Valea Prahovei, acestea sunt reprezentate de urmatoarele:

Poluarea solului, a apelor si a aerului;

Lipsa unor organisme special infiintate pentru reamenajarea si permanenta verificare a itinerariilor turistice;

Vechimea si starea de uzura a unora dintre mijloacele de transport pe cablu;

Infiintarea unor structuri de primire turistica ultramoderne in zone putin populate ameninta buna functionare a cabanelor, campingurilor si casutelor turistice din zonele respective;

Preturile ridicate in raport cu serviciile oferite;

Serviciile slabe de catering, cu precadere lipsa unui personal calificat in unitatile de alimentatie;

Lipsa unor programe de promovare a turismului pe Valea Prahovei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6390
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved