Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Cele mai frumoase statii de metrou din lume

Turism+ Font mai mare | - Font mai micCele mai frumoase statii de metrou din lume

Cati dintre voi nu transpira instantaneu gandindu-se ca trebuie sa calatoreasca cu metroul?Metroul in Romania este o modalitate de a te deplasa repede dintr-un punct in altul, dar in conditii mari de stres. Statiile de metoru din Bucuresti sunt printre cele mai populate locuri din tara. Lunar Metrorex, compania care gestioneaza transportul public de calatori cu metroul, estimeaza ca in jur de 700.000 de oameni foloesesc serviciile companiei. Un numar destul de mare, am spune, dar mergem mai departe si facem un calcul simplu pentru a afla ce castiguri se inregistreaza dupa o luna.

Cu toate ca banii nu sunt neaparat o problema, statiile de metrou din Capitala arata chiar mai rau decat atunci cand au fost construite, adica in urma cu 30 de ani.

In anul 1979, pe data de 16 noiembrie, metroul Bucuresti a fost inaugurat cu surle si trambite. In total, reteaua de cale ferata pentru metrou in Capitala are aproximativ 63 de kilomteri lungime si 45 de statii. Acelasi sistem de transport in comun, dar din alta parte a Europei, in Rusia, Moscova, cuprinde o retea lunga de aproape 300 km de sina si 176 de statii, insiruite pe 12 magistrale, fata de doar 4 care se gasesc in Bucuresti.

Daca ar fi sa comparam metodele de transport cu metroul din mai multe zone ale lumii, vom gasi multe deosebiri si totodata multe dovezi ale faptului ca in alte tari transportul subteran este tratat cu mult respect.

In continuare vom prezenta cateva dintre cele mai frumoase statii de metoru din lume, unele dintre ele adevarate opere de arta:

Kievskaya Station este una dintre cele mai cunoscute statii de metrou din Moscova. Un adevarat palat ar spune unii dintre noi, nefiind departe de adevar. Peretii sunt decorati cu mozaicuri care intruchipeaza prietenia dintre poporul rus si cel ucrainean. Statia a fost deschisa in anul 1937 si a fost puternic supervizata de Stalin.

Canary Wharf este prima statie de metrou din lume. Localizata in inima Londrei, Canary Wharf a fost rearanjata pana la sfarsitul anului 1999, cand a primit un look futurist, cu ornamente din sticla si fier.

Si metroul din Lisabona are motive de lauda, Olaias Station avand un aer cat se poate de modern si fascinant. Asemenea metroului din Moscova, fiecare statie este decorata cu propria tema murala.

Brin Station din Genoa, construita de celebrul architect Renzo Piano a fost decorata in spiritul sfarsitului de secol al XVIII-lea, cand epoca industrializarii prindea contur.

Arts et Mtiers din Paris este dedicata celebrului scriitor Jules Verne si reprezinta un submarin, cu trimitere la celebra carte a scriitorului, "20.000 de leghe sub mari".

T-Centralen Station din Stockholm este unica prin faptul ca peretii sai ciopliti in piatra nu au fost supusi unor modificari pentru finisare, ci au fost direct pictati. Statia s-a deschis in anul 1975.

Porte de Valenciennes din Lille este de asemenea o statie renumita pentru stilul sau arhitectural deosebit.

Dlferstrae - Mnchen, o statie construita in cel mai clasic spirit nemtesc.

In anul 1966 autoritatile locale din Montreal au dorit sa integreze arta in sitemul de transport cu metroul al orasului. Iata rezultatul:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2097
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved