Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Banca de date turistice Jud. Timis

Turism+ Font mai mare | - Font mai micBanca de date turistice Jud. Timis

Potential turistic:a)      Natural:

Judetul Timis este situat in regiunea istorica Banat, Romania. Timisul detine 3,6% din

teritoriul Romaniei, ocupand ca intindere locul I pe tara.Numele judetului provine de la raul Timis.

Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii avand granita cu Iugoslavia si

Ungaria spre vest si Arad, Hunedoara si Caras-Severin in nord, est, si sud. Asezarea geografica a judetului este foarte avantajoasa, la intretaierea celor mai importante drumuri europene unde culturile si civilizatia din vest interfera cu cele din est. Doua capitale europene sunt in apropriere: cea a Iugoslaviei, Belgrad, 170 km de Timisoara si cea a Ungariei, Budapesta, la 300 km distanta. Viena este la o distanta egala cu cea dintre Timisoara si Bucuresti: 550 km. Judetul Timis, cel mai mare judet al Romaniei, cu o suprafata de 8.697 km patrati, beneficiaza de o clima temperata, are doua treimi din teritoriu acoperite cu campii traversate de raurile Timis, Bega si Barzava. La est campia se ridica bland printre dealuri acoperite de vii si livezi spre inaltimile medii ale Muntilor Poiana Ruscai (1300-1400m). Judetul este populat de peste 690.000 locuitori, peste 60% dintre acestia traiesc in zona urbana reprezentata de doua municipii - Timisoara si Lugoj si cinci orase - Buzias, Deta, Jimbolia, Sannicolau Mare si Faget, respectiv 75 comune, cuprinzand un numar de 317 sate. Dupa nationalitate 80,1% sunt romani, 9% - unguri, 3,8 % - germani, 2,4 % - sarbi, etc. Capitala judetului - Timisoara, al patrulea oras ca marime al tarii - este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific, adevarata poarta a Romaniei spre Europa Occidentala.

Relieful: In judetul Timis relieful este variat,dar predomina zona de campie (joasa in

partea de vest si inalta in partea centrala). Dealurile premontane al Poganisului si o parte din Podisul Lipovei se desfasoare in estul judetului,iar cela mai mari altitudini apartin culmilor nord - vestice ale masivului Poiana Rusca,respectiv Vf. Padesul (1380m).
Reteaua hidrografica: Apele care strabat teritoriul acestui judet de la est la sud-vest sunt Bega si Timis cu afluentii acestuia: Barzava, Poganis si Timisoara, ale caror debite sunt ridicate. In nord isi urmeaza cursul Aranca, vechi afluent al Muresului.Raul Bega este cel mai sudic afluent al Tisei, care izvoraste din Muntii Poiana Rusca. Pe o distanta de 115 kilometri, de la Timisoara pana la varsare, Bega este un canal navigabil, de o mare importanta economica pentru Orasul Florilor deorece face lagatura - prin sistemele de canale europene - cu Marea Neagra, Marea Adriatica si Marea Nordului.
Clima: Ca urmare a pozitiei sale geografice, judetul Timis se incadreaza in climatul continental de tranzitie cu influente submediteraneene. Precipitatile sunt variabile si cad neregulat, cele mai mari cantitati inregistrandu-se vara.Vanturile bat dispre nord-est, iar in campie dominant spre nord.
Vegetatia si flora: Vegetatia este caracteristica silvostepei, cu paduri putine. In partea estica predomina padurile de brad, molid si fag. In celelalte parti ale judetului se intalnesc mici paduri de stejar, garnita, plopi si salcii in lunci. Vegetatia caracteristica zonei mlastinoase este reprezentata de stuf, nufar si papura.
Fauna: Fauna specifica teritoriului judetului Timis este cea caracteristica zonei de stepa si silvostepa, precum si padurilor.Padurile seculare de la Binis, Pischia, Hodos-Remetea Mica si Cheveresu-Mare adapostesc o varietate larga de pasari: privigetoare, fazan, erete, cucuvea, mierla neagra si pasari de apa: lisita, egreta, rate si gaste salbatice. Mamiferele care populeaza padurile sunt vulpea, caprioara, mistretul, veverita, dihorul, nevastuica si cerbul lopatar. In zona de stepa intalnim rozatoare (harciog, popandau, iepure de camp) si pasari (prepelita, starul, dropia). Apele care strabat acest judet sunt bogate in mreana si crap.

Rezervatii naturale si arii protejate in Judetul Timis:

 • Arboretumul Bazos
 • Lacul Surduc
 • Locul Fosifer Radmanesti
 • Lunca Poganisului, Tormac si Sacosul Turcesc
 • Mlastinile Murani
 • Mlastinile Satchinez
 • Movila Sisitak, Sanpetru Mare
 • Parcul Banloc
 • Parcul Botanic Timisoara
 • Parcul Botanic Beba Veche
 • Parcul Natural Lunca Muresului - cuprinde 4 rezervatii naturale: Padurea Cenad, Insula Mare Cenad, Insulele Igris precum si Prundul Mare. Situat in aval de municipiul Arad parcul se intinde pe doua judete.
 • Pajistea cu Narcise Batesti, Faget
 • Padurea Bistra, Ghiroda
 • Padurea Dumbrava, Buzias
 • Padurea Parc Buzias, Buzias
 • Saraturile Dinias, Peciu Nou

b)      Cultural - istoric:

Timisoara a beneficiat de introducerea ultimelor descoperiri ale stiintei ale epocii.

Telegraful a fost introdus in 1854, calea ferata in 1856, ilumitatul cu gaz in 1857, tramvaiul cu cai in 1859 si telefonul in 1881. Construirea centralei electrice in 1884 a facut din Timisoara primul oras din Europa cu iluminat stradal si in 1899 au fost introduse tramvaiele electrice.

Tumultoasa istorie multimilenara a acestei zone a lasat posteritatii numeroase si

importante monumente si vestigii de mare valoare natioanala si europeana: Castelul Huniazilor, Casa lui Eugeniu de Savoya, Palatul Dicasterial, bastionul vechii Cetati Timisoara, biserica Manastirii Minorite, Hanul Postei, Turnul 'Sf. Nicolae', Sinagoga Sephardic (in Lugoj), Cetatea Ciacova, Castelul Regal din Banloc, Monumentul de la Tapae ( o mica Columna a Imparatului Traian), etc. Parcul dendrologic din Bazos, Rezervatia Ornitologica Satchinez, padurile seculare Pischia, Binis, Hodos-Remetea Mica, Cheveresu Mare cu o bogata fauna, izvoarele de apa minerala de la Buzias, Calacea sau Ivanda (comparate de specialisti cu cele da la Baile Evian si Karlovy), lacul artificial situat in zona Surduc, Pestera Romanesti Cave etc. sunt puncte de atractii turistice in judetul Timis. De asemenea aici se gasesc numeroase vestigii importante ale coliziunii civilizatiei, istoriei si culturii romanesti cu cea europeana: casa-muzeu Nikolaus Lenau, casele memoriale ale lui Brediceanu, Vidu, Grozavescu, Traian Vuia in Lugoj, casele memoriale ale muzicianului Bela Bartok si pictorului Stefan Jager, Domul Catolic din Timisoara unde se gasesc valori apartinand patrimoniului culturii universale. Traditionala ospitalitate a oamenilor si mandria lor ('Doar Banatul este fruntea' spune o veche vorba) se intalneste in bucataria Banatului similara cu cea de la Viena. Pentru iubitorii de agro-turism, minunatele sate situate la campie cu oameni ospitalieri si vinuri dulci de Recas, Buzias, Teremia cat si tuica de pruna si caisa sunt suficiente motive pentru a petrece sfarsitul de saptamana sau vacanta aici. Cei care au vizitat o data acest judet vor reveni.

In fiecare localitate a judetului Timis se sarbatoreste anual hramul bisericilor, care este legat de calendarul sarbatorilor crestine, aceste sarbatori fiind denumite rugi banatene. Acestea sunt evenimentele emblematice si specifice pentru comunitatile rurale din Banat. Primirea de oaspeti din afara localitatii, atat in comunitatea locala reunita la biserica cat si in familie, cu ocazia rugilor, este obiceiul care face cinste deosebita gazdelor care se bucura in aceste zile de vizitatori.

Cultura in judetul Timis este reprezentata de o intensa viata spirituala, deosebit de importante fiind traditiile si evenimentele culturale. Opera Romana din Timisoara, Filarmonica 'Banatul', Teatrul National Timisoara, Teatrul Maghiar si Teatrul German, precum si alte institutii de profil, au adanci traditii si influente in formarea culturala a timisorenilor.
Continuitatea activitatilor culturale si a vietii spirituale este reliefata de functionarea Teatrului National Timisoara inca din anul 1875. In prezent, Timisoara este singurul oras european in care fiinteaza institutii teatrale care prezinta spectacole in diferite limbi (romana, germana si maghiara). Peisajul artistic este completat de Filarmonica Banatul, 16 cinematografe dintre care se remarca Cinematograful Capitol, dateaza din anii 1929-1930.

Numeroasele actiuni culturale, dintre care multe de nivel international si prezenta artistilor timisoreni peste granite, sunt tot atatea marturii ale valorii actului cultural savarsit aici. De mentionat este existenta a 8 galerii de arta, a 13 muzee din care numim Muzeul Banatului si Muzeul Satului Banatean, a 451 biblioteci, toate conservand valori inestimabile ale culturii si civilizatiei acestor locuri.
Activitatea literara intensa a condus la crearea a 9 cenacluri si a 5 uniuni de creatie pentru cei peste 200 de autori contemporani. Coexistenta mai multor nationalitati a creat o populatie poliglota, literatii creand, in paralel, in mai multe limbi. Literati de valoare ai Europei s-au nascut pe meleaguri banatene, frumusetea locurilor si nostalgia tinutului natal regasindu-se mai tarziu in operele lor (eruditul Preyer, fost primar al Timisoarei; cunoscutul poet austriac Nicolaus Lenau, nascut in satul timisean ce-i poarta numele s.a.).
Numeroase festivaluri se organizeaza traditional in municipiul Timisoara ca si in celelalte orase ale judetului : Festivalul Inimilor, Festivalul Saltimbancilor, Festivalul Berii sau in municipiul Lugoj -Festivalul Ana Lugojana.

c)      Orase si comune:

Municipii (2):

Lugoj

Timisoara

Orase (8):

Buzias

Ciacova

Deta

Faget

Gataia

Jimbolia

Recas

Sannicolau Mare

Comune (89):

Balint

Banloc

Bara

Barna

Beba veche

Becicherecu Mic

Belint

Bethausen

Biled

Birda

Bogda

Boldur

Brestovat

Bucovat

Carpinis

Cenad

Cenei

Checea

Cheveresu Mare

Comlosu Mare

Costeiu

Criciova

Curtea

Darova

Denta

Dudestii Noi

Dudestii Vechi

Dumbrava

Dumbravita

Fardea

Fibis

Foeni

Gavojdia

Ghilad

Ghiroda

Ghizela

Giarmata

Giera

Giroc

Giulvaz

Gottlob

Iecea Mare

Jamu Mare

Jebel

Lenauheim

Liebling

Livezile

Lovrin

Manastiur

Margina

Masloc

Moravita

Mosnita Noua

Nadrag

Nitchidorf

Ohaba Lunga

Ortisoara

Otelec

Padureni

Parta

Peciu Nou

Periam

Pesac

Pietroasa

Pischia

Racovita

Remetea Mare

Sacalaz

Sacosu Turcesc

Sag

Sanandrei

Sandra

Sanmihaiu Roman

Sanpetru Mare

Saravale

Satchinez

Secas

Stiuca

Teremia Mare

Tomesti

Tomnatic

Topolavatu Mare

Tormac

Traian Vuia

Uivar

Valcani

Varias

Victor Vlad Delamarina

Voiteg

d)      Turism:

Turismul in judetul Timis este reprezentat de un potential natural diversificat, etajat,

de la culmile plesuve ale Muntilor Poiana Ruscai pana la Campia Timisului, de varietatea faunei si florei. Pitorescul zonei montane, izvoarele de ape minerale si termale, recunoscute pretutindeni pentru calitatile lor curative, fondul cinegetic si piscicol bogat, precum si varietatea elementelor     de arhitectura arta populara, folclor asigura oferte de turism pe gustul fiecaruia.
Servicii de turism de afaceri sunt oferite in principalele centre urbane ale judetului si in special in municipiul Timisoara.
Turismul balnear si de agrement se poate practica in orasul statiune Buzias, in municipiul Timisoara, orasul Deta, precum si in localitatile Calacea, Teremia Mare si Lovrin.
Muntii Poiana Ruscai, cu o altitudine de peste 600 m, reprezinta o zona cu un potential turistic deosebit, dat de valoarea cadrului natural si peisagistic deosebit, zona fiind adecvata pentru recreere si drumetii.
Zonele cu un bogat fond cinegetic (Banloc, Bogda, Brestea, Cheveresu Mare, Dumbrava, Giroc, Hitias, Padureni, Peciu Nou, Pischia, Remetea Mica, Silagiu), precum si cele cu un fond piscicol diversificat (Bega - Luncani, Bega - Tomesti - Romanesti, Bega - Poieni, Bega - Margina, Timis - Cebza, Timis - Costeiu) reprezinta un potential remarcabil, foarte apreciat de iubitorii vanatorii si pescuitului sportiv.
In prezent, pescarii sportivi de pretutindeni se pot bucura de oferta specifica creata prin amenajarea unor lacuri cum sunt Surduc, Ianova, Dumbravita, Pischia. Zona de agrement a lacului Surduc, amenajat in perioada 1972-1978, intr-un cadru cu o valoare peisagistica ridicata, a determinat crearea unui microclimat cu functiune recreativa: agrement, sport nautic, pescuit, strand.
Potentialul agroturistic ridicat din zona rurala determina organizarea si crearea ofertelor de pensiune si produse turistice adecvate. In special in raza comunelor Margina, Curtea, Pietroasa si Tomesti unde pastrarea traditiilor specifice si asezarea in zona premontana si montana sunt factori ce favorizeaza dezvoltarea turismului rural si traditional.

Oferta turistica este completata cu traditii, evenimente culturale, monumente si

ansambluri arhitecturale care se gasesc atat in Timisoara (ansamblul Secession, nucleul istoric al cartierului Fabric, Casa Contelui Mercy, Casa Printului Eugeniu de Savoya, Claustrul Manastirii Franciscanilor, podul metalic proiectat de inginerul Eiffel, Cazinoul Militar, Palatul Baroc) cat si in alte localitati: la Ciacova se poate admira 'Cula Ciacovei', avand cinci secole de existenta, Castelul Reginei Elisabeta de la Banloc; Castelul Contelui Mercy de la Carani.
Printre ansamblurile manastiresti se remarca bisericile de lemn din localitatile Pietroasa, Dragomiresti, Poieni, Margina, Curtea, Lucaret, Hezeris, Romanesti, Zolt. In satul Partos se afla Manastirea Partos, care dateaza din secolul al XIV-lea, la Cebza este o biserica de lemn ridicata in 1759, iar in apropiere de Semlacu Mic se afla Manastirea Saraca, declarata monument istoric.
Principalele evenimente traditionale care au loc in comunele si centrele urbane din judetul Timis sunt rugile, festivalurile folclorice, Festivalul Inimii, Ana Lugojana, Vatra de Olari, Efta Botoca - concurs national pentru instrumente cu coarde, Festivalul Berii si Festivalul Saltimbancilor la Timisoara, Festivalul international de teatru studentesc - Studentfest.
Municipiul Timisoara dispune de un numar insemnat de muzee si case memoriale, de institutii muzical-culturale si de galerii de arta. In judetul Timis sunt case si centre memoriale in municipiul Lugoj, orasul Jimbolia, comunele Ciacova, Lovrin, Traian Vuia.
Judetul Timis este bine reprezentat in ceea ce priveste etnografia si arta mestesugareasca, la Timisoara existand un Muzeu al Satului Banatean. De asemenea, se remarca localitatile Jupanesti, Faget, Dumbrava cu realizari deosebite de ceramica, tesaturi, port popular.
Judetul Timis adaposteste cateva rezervatii naturale cu un mare numar de specii de plante si animale rare. In perimetrul localitatii Satchinez se gaseste o importanta rezervatie ornitologica, iar la Radmanesti se afla o rezervatie paleontologica. La Bazos se afla un frumos parc dendrologic, care contine o mare varietate de specii arboricole, asemeni Parcului Botanic din Timisoara.
Deosebit de valoroase sunt Pestera Romanesti in care vestite orchestre simfonice sustin anual concerte, Pestera Pietroasa, Vulcanul noroios de tip 'grifon' de la Forocici, Vulcanul stins Dealul Rosu, Conul Vulcanic Sumig.

Structuri de primire turistica cu functie:

De cazare:

Locuri de cazare

Nr.

Camere existente

Locuri

Hoteluri

46

2125

4237

Hoteluri ptr tineret

3

37

74

Hosteluri

-

-

-

Moteluri

2

29

60

Vile turistice

55

142

563

Cabane turistice

-

-

-

Pensiuni urbane

32

388

781

Pensiuni rurale

4

34

67

Camping-uri

1

-

260

Popasuri

-

-

-

Bungalouri

-

-

-

Tabere de elevi/prescolari

4

62

253

Unitati tip casuta

-

-

-

Sate de vacanta

-

-

-

Cabane vanatoare/pescuit

-

-

-

Hanuri

1

9

40

Statiuni balneare

2

284

568

De alimentatie:

Restaurant si similar: 88

Magazine alimentar/nealimentar: 3

De tratament balnear:

Statiuni balneare: 2

Salon tratare medicala: 10

Coafor, cosmetica: 10

De agrement:

Piscine; sauna: 22

Sali sau teren de sport: 17

Sali de conferinta: 34

De transport:

Parcari auto: 133

Agentii de tursim:

Denumire agentie

Tipuri de activitate

Localizare

2MM Tour

Turism extern

Timisoara

ABC Travel

agroturism/turism extern

Timisoara

Adonia Turism

Turism intern/extern

Timisoara

Aerotravel Lufthansa City Center

Turism extern

Timisoara

Amad Touristik

Turism extern

Timisoara

Bega Turism

Turism intern

Timisoara

Business Tour

Turism extern

Timisoara

Business Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Cap Tours

Turism intern/extern

Timisoara

Caravelle

Turism intern/extern

Timisoara

Cardinal

Turism intern/extern

Timisoara

Carpatair

Turism intern/extern

Timisoara

Caveman Travel

Turism intern/extern

Timisoara

CFR Travel

Turism intern

Timisoara

Christian Tour

Turism intern/extern

Timisoara

Classicom

Turism intern/extern

Timisoara

Colibri Travel Agency

Turism intern/extern

Timisoara

Comati PSG

Turism extern

Timisoara

Dansil Tours

Turism intern/extern

Timisoara

Eco Tours

Turism intern

Timisoara

Egeea Tours

Turism intern

Timisoara

Escape Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Eureka Reisen

Turism extern

Timisoara

Eurolines

Turism intern/extern

Timisoara

Eximtur

Turism intern/extern

Timisoara

Fantasy Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Gerroma Tour

Turism intern/extern

Timisoara

Group- Tex International

Turism intern/extern

Timisoara

GTS International

Turism intern/extern

Timisoara

Jade

Turism intern/extern

Timisoara

Kartago Tours

Turism extern

Timisoara

Kusadasi

Turism intern/extern

Timisoara

Mareea

Turism intern/extern

Timisoara

Merci

Turism intern/extern

Timisoara

Miri Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Neotravel

Turism intern/extern

Timisoara

New Concept Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Nitti Tour

Turism intern/extern

Timisoara

Paralela 45 Turism

Turism intern/extern

Timisoara

Passage F&T

Turism intern/extern

Timisoara

Peter Turism

Turism intern/extern

Timisoara

Pizmas

Turism intern/extern

Lugoj

Qual Tours

Turism intern/extern

Timisoara

Raytur

Turism intern/extern

Timisoara

Recreation

Turism intern/extern

Timisoara

Redona Travel

Turism intern/extern

Timisoara

Samex

Turism intern/extern

Timisoara

Secret Tourism

Turism intern/extern

Timisoara

Infrastructura generala:

Reteaua de cai rutiere este bine dezvoltata, avand o lungime de 2858 de km, ceea ce

situeaza judetul pe locul I in tara in ierarhia lungimii drumurilor publice.
Judetul Timis este traversat de doua importante drumuri europene, E 70, care intra in tara din Serbia pe la punctul de trecere frontiera Stamora Moravita si face legatura, prin Timisoara, cu sudul tarii si cu capitala, Bucuresti si, E 671, care traverseaza judetul de la nord la sud, asigurand o buna legatura cu Ungaria, respectiv Europa Centrala.
Actiuni ample de imbunatatire a calitatii infrastructurii de circulatie, precum si de dezvoltare a retelei existente au fost demarate, in ultimii ani, de catre autoritatile administratiei publice. Astfel, este in curs pregatire proiectul de realizare a autostrazii Nadlag - Arad - Timisoara - Bucuresti care va conecta partea de vest a tarii la culoarul de circulatie rutiera 4 pan-european.

Transportul aerian este asigurat de Aeroportul International Timisoara, amplasat in

partea de nord-est a municipiului. Acesta este considerat aeroport de rezerva pentru Aeroportul International Otopeni (Bucuresti), Budapesta si Belgrad fiind al doilea aeroport ca importanta si marime din tara si cel mai important aeroport din Euroregiunea DKMT.
Aeroportul ofera curse regulate prin mai multe companii aeriene nationale si internationale facilitand legaturi rapide, pentru pasageri si transport marfa, cu diverse orase din tara si din intreaga lume.
Dotarea tehnica a aeroportului permite accesul aeronavelor utilizate de marile companii ale lumii, inclusiv cele de tip Airbus-310 sau Concorde, fiind cea mai importanta poarta aeriana a judetului si a regiunii.

Reteaua feroviara (787 km) in formare inca din secolul trecut ca urmare a impulsionarii date de dezvoltarea industriei judetului Timis se bucura astazi de cea mai densa retea de cale ferata din tara. Teritoriul judetului este traversat de doua trasee de cale ferata internationala, magistrala de sud, cu ruta Bucuresti - Craiova - Timisoara - Jimbolia si legaturi spre Belgrad si Kikinda (Serbia) si magistrala de vest, care pleaca din Timisoara spre Baia-Mare, traverseaza Campia Tisei si face, in localitatea Ilia, jonctiunea cu magistrala Bucuresti - Brasov - Arad.
Reteaua de telecomunicatii a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare de exceptie, determinand cresterea gradului de accesibilitate la mijloacele moderne de comunicare interna si internationala. O contributie esentiala, in acest sens, avand-o patrunderea in zona a marilor firme de profil (functionarea la Timisoara a firmei mixte romano-franceze Alcatel, producatoare de centrale telefonice moderne).
Judetul Timis se situeaza printre primele judete din tara in privinta posturilor telefonice publice si a ponderii abonatilor conectati in centrale digitale. De asemenea, se constata o dezvoltare puternica a telefoniei mobile, toti operatorii de telefonie mobila din tara fiind prezenti si in judetul Timis.

Programe de dezvoltare socio-economica:

Directiile strategice de dezvoltare ale judetului Timis si programele strategice de dezvoltare sectoriala au fost convenite si definite cu consultarea larga a actorilor locali cu responsabilitati in dezvoltarea judetului, in cadrul a mai multor conferinte judetene organizate in perioada 1997-1998 care au avut ca obiectiv realizarea Strategiei de dezvoltare economico-sociala a judetului Timis.
Obiectivul strategic pe termen mediu si lung al judetului Timis este generarea unui mediu socio-economic stabil si diversificat capabil sa asigure prosperitatea generala a populatiei si dezvoltarea durabila a judetului.

Turism:

 • intarirea bazei economice a turismului prin imbunatatirea calitatii infrastructurii de servicii turistice
 • crearea de noi locuri de munca si pregatirea fortei de munca pentru ridicarea calitatii serviciilor in turism
 • stimularea initiativei private in turism si crearea unui cadru de sustinere a turismului local
 • stimularea cooperarii in retea de servicii turistice complementare
 • stimularea turismului in conditii de protejare a mediului inconjurator
 • protectia, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural-istoric al judetului
 • revigorarea statiunilor balneare si de tratament in vederea imbunatatirii ofertei serviciilor de agrement si mentinere a sanatatii


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1706
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved