Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DESTINATII TURISTICE - INSULA MALTA

Turism+ Font mai mare | - Font mai micDESTINATII TURISTICEINSULA MALTA

CUPRINS

CAP 1. Asezare

CAP 2. Accesibilitate si cai de comunicatie

CAP 3. Caracterizare geografica generala

CAP 4. Potentialul turistic si valorificarea sa :

4.1.valorificarea potentialului turistic natural

4.2.Valorificarea potentialului turistic antropic

CAP 5. Forme de turism existente

CAP 6. Baza tehnico-materiala

CAP 7. Statiuni turistice

CAP 8.Statiuni turistice promovate in Romanaia

CAP 9. Orase - centre turistice

CAP 10. Programe de promovare si publicitate turistica

MALTA

Suprafata: 316 km 2

Populatie: 392.000 locuitori

Limbi oficiale: engleza si malteza

Alte limbi vorbite: italiana, franceza, spaniola

Religie: romano-catolica (93%)

Capitala: La Valletta sau Valletta (9.400 loc)

Moneda: lira malteza

CAP 1. - ASEZARE

Situat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina frumusetea naturala cu 7000 de ani de istorie. Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei sau porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscuta in intreaga lume.

Cu greu putem gasi in lume o tara ca Malta unde pe o suprafata atat de mica se se adune atatea bogatii arheologice, artistice si naturale, fapt datorita caruia, tara atrage anual peste 1.500.000 vizitatori .

Aripelagul este alcatuit din sase insule ,situate la circa 90 km sud de insula Sicilia si 290 km de tarmul Africii.Astefel se dinsting :Malta care este cea mai mare ca suprafata (246 kmp), Gozo(67 kmp), Comino (3,5 kmp), Cominotto, Filfla si St. Pavel, ultimele trei fiind nelocuite.

CAP 2. - ACCESIBILITATE SI CAI DE COMUNICATIE

Compania nationala malteza Air Malta include in program curse regulate spre Malta , cu pornire din majoritatea tarilor europene. Unele agentii de turism ofera chiar sejururi cu transportul inclus catre aceasta destinatie, beneficiind de cursele charter organizate ocazional.. Pentru cei mai cu dare de mana, Malta Air Charter, o companie locala de zbor, asigura zilnic mai multe curse cu elicopterul intre insulele Malta si Gozo (circa 10 minute). Aceluiasi public i se adreseaza si taximetristii, ale caror tarife (3-13 Lm ) pentru un simplu transfer de la aeroport la Valleta (6 km) sunt de-a dreptul exorbitante pentru turistul de rand. O alternativa de transport catre Gozo o reprezinta feribotul, care efectueaza mai multe curse zilnic intre Cirkewwa (nord-vestul Maltei) si portul gozitan Mgarr. Pe plan local cea mai economica solutie o constituie autobuzele, ale caror tarife variaza intre 15 si 30 de centime. Absolut toate cursele interne au capatul de linie la intrarea in Valletta . Pentru a conduce pe soselele Maltei este nevoie de un carnet de conducere britanic sau international. Limitele de viteza sunt de 40 km/h in interiorul localitatilor, respectiv 65 km/h in afara acestora. Inchirierea de autovehicule este o alta optiune ;toate automobilele au volanul pe partea dreapta si circulatia se efectueaza pe banda stanga..

CAP 3.- CARACTERIZARE GEOGRAFICA GENERALA

Geografia Maltei este dominata de apa, aceasta fiind un arhipelag de insule formate din roci coralifere sedimentate din Marea Mediterana .

Numeroasele neregularitati ale coastelor insulelor formeaza golfuri, capuri si peninsule determinand conditii naturale propice pentru a crea porturi de calitate. Intregul peisaj al insulelor este caracterizat de coline joase avand campii terasate. Punctul de altitudine maxima al insulelor, cu 253 m, este Ta' Dmejrek pe Insula Malta.

Climatul mediteraneean are veri uscate si calde si ierni blande si ploioase;temperatura medie anula in ianuarie este de 14 C iar in iulie de 27C . Precipitatiile medii anuale ating valoarea de 510 mm .

Retea hidrografica interna este slab dezvoltata; insula fiind scaldata pe toate laturile sale de Marea Mediterana .

Deoarece insula are un spatiu restrans fata de necesitatile dezvoltarii populatiei , vegetatia naturala a disparut in favoarea plantelor de cultura specifice climatului mediteraneean .Fauna cuprinde specii de pasari , mai ales ca migratoarele fac aici escala in drumul lor spre Africa .

96% din populatie este constituita din maltezi la care se adauga in proportii variabile si britanici .Peste 90% din populatia arhipelagului este concentrata in insula principala , acolo unde se inregistreaza o densitate ridicata . rata populatiei urbane este de 89%.Populatia activa ocupata in industrie are un procent de 25% , iar cea ocupata in agricultura de 2,3% .

Neavand resurse minerale semificative , Malta s-a dezvoltata in directia serviciilor turistice , devenind una dintre cele mai cunoscute si apreciate destinatii pentru vara , dar nu numai .

CAP 4. - POTENTIALUL TURISTIC SI VALORIFICAREA SA

Oferta malteza este una dintre cele mai variate: spectaculoase aglomerari de stanci calcaroase, capriciile unei mari incremenite in tonuri limpezi de albastru sau sparte in mii de valuri inspumate, golfuri izolate si salbatice sau peisaje nisipoase ;la acestea se adauga fermecatoare peisaje rurale si cetati ridicate impotriva furiei vanturilor, asociate cu nenumarate baze destinate sporturilor acvatice si delicii culinare mereu surprinzatoare.

4.1.Valorificarea potentialului turistic natural

Grota Albastra - se afla in sudul insulei Malta, langa orasul Zurrieq, si este o stanca naturala sub forma de arcada care a ajuns la forma actuala datorita eroziunii indelungate exercitate de catre apa asupra calcarului. In zona sunt si alte pesteri la care se poate ajunge cu barcile pescarilor. Atractia nu o reprezinta numai forma in sine, ci si asa-numitul fenomen al "mainii albastre". Culoarea apei este de un albastru tourqoise si foarte clara .

Majoritatea plajelor sunt stancoase si se adancesc brusc: Sliema, Bugibba,Qawra, Marsascala, St George's Bay. Se recomanda folosirea sandalelor de plaja pentru a evita intepatura animalelor de mare. Plajele nisipoase se gasesc in statiunile Golden Bay, Mellieha Bay(cu cea mai larga si cunoscuta plaja nisipoasa), Paradise Bay, Armier Bay, Ramla Bay, Pretty Bay.

Coasta cu apele sale cristaline ofera o priveliste impresionanta alaturi de golfuri stancoase, mici plaje cu nisip rosu, piscine naturale sau pesteri subacvatice .si renumita "Fereastra Albastra".

Azure Window

Cea mai mare comoara a insulei este piatra sa - un tip deosebit de calcar. Aceasta piatra aurie i-a castigat Maltei denumirea de Melita, "insula de miere".

4.2.Valorificarea potentialului turistic antropic

Insula a fost descrisa ca un imens muzeu in aer liber. Fiecare oras, fiecare sat, fiecare zona inspira istorie, arta si placere de viata.

Datorita pozitiei ei centrale , intre Peninsula Italica si Africa, Malta, considerata a doua poarta de intrare in Mediterana, a fost tinta multor interese in decursul istoriei. A fost colonie feniciana, cartagineza, ocupata apoi de romani. In perioada romana, Apostolul Sf Pavel in urma naufragierii sale pe insula, in anul 60 e.n, a raspandit crestinismul in randul populatiei. Cuceritorii arabi, normanzi si aragonezi au lasat mostenire capitala Mdina, 'Orasul tacerii'. Perioada cea mai incarcata cu evenimente si vestigii o constituie insa cea in care ordinul cavalerilor ioaniti (Cavalerii de Malta) s-au instalat pe insula in sec XVI, fiind alungati de turci de pe insula Rhodos. De aceasta perioada se leaga constructia a nenumarate catedrale, fortarete printre care impunatorul edificiu Catedrala Sf Ioan si constructia celor 3 orase aflate vizavi de Valletta. Cavalerii, ajutati de bravii lor soldati maltezi, au reusit in anul de gratie 1565 sa respinga in mod inegalabil flota turceasca compusa din 400 de vase de razboi, aflate sub conducerea lui Soleiman magnificul, o batalie care a ramas pana in ziua de astazi in mintea si sufletul maltezilor. Insula a fost vizitata si de Napoleon. Dupa 2 ani sub dominatia franceza, maltezii au chemat englezii in ajutor si asa au mai trecut 150 de ani pana tara a reusit sa-si castige independenta. Prezenta englezilor a adus prosperitate tarii si tot lor li se datoreaza a doua limba oficiala, circulatia pe partea stanga si cabinele telefonice rosii.

Ca obiective turistice se remarca:

Ghar Dalam este unul din cele mai importante situri, aici regasindu-se cele mai vechi urme de asezari umane din Malta, datand de peste 7400 de ani. Ceea ce face acest loc si mai fascinant este faptul ca pestera a fost folosita in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand a fost utilizata mai intai ca si adapost antiaerian si apoi, mai tarziu, ca si depozit pentru combustibili. Situl este format din doua parti: pestera, adanca de 144 m, din care numai 50 m se pot vizita si muzeul, unde se regaseste o bogata colectie de exponate de la obiecte din oase de animale pana la artefacte lucrate manual.

   

Ghar Dalam

Templele megalitice de la Hagar Qim - vechi de 5000 de ani, sunt mai vechi decat Piramidele si Stonehenge-ul. Aici se gaseste cel mai inalt altar (5.2 m), la baza caruia se faceau sacrificii de animale si simboliza toti zeii, pentru ca maltezii se temeau ca nu cumva sa uite sa aduca ofranda vreunui zeu si acesta sa ii pedepseasca.

   

Hagar Qim

Templele megalitice de la Tarxien

Aflat in zona estica a insulei, situl arheologic de la Tarxien ofera exemplificarea perfecta a evolutiei templelor preistorice. Astfel, cel mai vechi dintre aceste locuri de rugaciune (din care nu a mai ramas decat fundatia) a fost construit cu aproximativ 2.800 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, pe cand cel mai recent dintre cele patru temple ridicate in aceasta locatie se presupune ca a fost finalizat cu circa sapte sute de ani mai tarziu. Aici a fost descoperita cea mai mare sculptura in piatra existenta la vremea respectiva, reprezentarea unei zeite despre care se estimeaza ca ar fi avut o inaltime de 2,5 metri. Din pacate, din aceasta nu s-a pastrat decat partea inferioara, expusa in prezent in cadrul sitului.

   

Templele megalitice de la Tarxien

Forturile Rinella si Ricasoli sunt folosite azi ca studiouri de filmare. Aici s-au filmat scene din "Gladiatorul", "Popeye Marinarul", "Contele de Monte Cristo" sau "Troia".

Rinella Ricasoli

Fortul St. Elmo

Ridicat in 1552 de catre cavaleri pentru a apara portul, acesta a fost distrus in intregime in timpul asediului din 1565. A fost reconstruit ulterior de catre liderii militari ai orasului. In prezent, o aripa a fortului adaposteste Muzeul de Razboi, in care sunt expuse diverse articole cazone datand din perioada celei de-a doua conflagratii mondiale. Printre acestea se numara si medalia oferita in 1942 poporului maltez de catre regele britanic George al VI-lea, pentru bravura in lupta.

   

Fortul St. Elmo

Moara de vand Xarolla a fost construita in 1724, iar in 1992 a fost restaurata. In acest moment este singura moara de vant functionala din insulele Malta si Gozo. Este un martor valoros al culturii locale si, mai mult,    cu mecanismul original inca se mai poate macina grau.

Moara de vand Xarolla

Domul din Mosta are 55 de metri inaltime si 37 m in diametru, fiind al treilea dom ca marime din Europa, nesustinut de coloane.

Mdina este considerata una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Un labirint de strazi inguste si serpuite presarate cu palate te conduc catre Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel, cu o frumoasa fatada in stil baroc.

Mdina

Catedrala St. Ioan care este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez, construit in stil baroc. Adaposteste una din cele mai impresionante opere de arta ale Europei - tabloul ce reprezinta Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pictat de Caravaggio.

Catedrala St. Ioan

Biserica Cavalerilor Ioaniti. Fatada sobra a catedralei ascunde un numar mare de comori nepretuite. Impresioneaza abundenta de culoare, aur si design-uri elaborate care impodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniti. Podeaua este formata din placi funerare din marmura, iar peretii sunt decorati cu statui in stil baroc. Impresioneaza somptuosul tavan pictat de Mattia Preti.

The Manoel Theatre, construit in 1731, este unul dintre cele mai vechi teatre din Europa in care mai au inca loc reprezentatii. Merita vizitat nu doar pentru stilul architectural, cat si pentru istoria sa culturala.

   

The Manoel Theatre

Situat in partea de sud-est a Maltei, portul Marsaxlokk se remarca prin bogatia de culori a barcilor sale de pescuit, cunoscute pe plan local sub numele de luzzu . Dincolo de utilitatea imediata a acestora, marinarii se preocupa foarte mult de aspectul ambarcatiunilor lor, a caror prova verticala este inspirata dupa modelul stravechilor vase feniciene. Astfel, pe timp de iarna, pescarii din Masaxlokk isi cosmetizeaza cu migala barcile, in timp ce sotiile lor tricoteaza sacose din nylon pentru turisti. In mod evident, aici se pot savura cele mai bune preparate din peste de pe toata insula.

Grand Harbour port natural al insulei Malta, a ideplinit aceasta functie inca din timpuri romane. Portul natural a fost imbunatatit cu docuri si debercadere, si a fost fortificata in masa.

   

Marsamxetto Grand Harbor

Excursia intre cele doua porturi naturale ale Maltei - Marsamxetto si Marele Port (Grand Harbor) este o ocazie excelenta pentru a deveni martorii trecutului viu al Maltei. De pe apa poate fi admirata capitala Maltei - Valletta - precum si alte orase ca Sliema, Floriana (suburbie a Vallettei), Marsa (zona industriala cu santier naval), Birgu, Cospicua si Senglea - ultimele trei fiind cunoscute sub denumirea de Cele trei orase.

Insulele-surori ale Maltei, Gozo si Comino, va ofera o diferenta de ritm si peisaj fata de Malta . Gozo, situata la numai o jumatate de ora cu feriboatul fata de Malta, este impregnata cu mituri si secrete proprii. Legendara patrie a nimfei Calypso este un refugiu pitoresc, cu sate vechi, drumuri romantice si vederi panoramice incomparabile ale peisajului si marii. Gozo este insula perfecta pentru a te refugia pur si simplu pentru o clipa. Insula va ofera si varietate, cu propria sa viata culturala, cu diferitele facilitati sportive.

Insula Comino, situata la jumatatea distantei dintre Gozo si Malta, este un paradis pentru scufundatori, pentru iubitorii sportului cu vela, scafandri, surferi si drumeti. Laguna albastra a insulei Comino, cu apa sa de culoare turcoaz si plaja aurie, poate constitui ingredientul perfect pentru o excursie unica.

Insula Gozo Insula Comino

CAP 5. - FORME DE TURISM EXISTENTE

Avand o mare diversitate de resurse turistice , insula Malta se inscrie cu o multitudine de forme de turism practicate , si anume : turism de odihna si recreere , turism cultural , turism de liroral , turism urban , turism sportiv , turism de shopping .

CAP 6. - BAZA TEHNICO-MATERIALA

Structurile de primire turistica , dintre cele mai diversificate si moderne , ofera servicii la standarde inalte , tuturor celor care le solicita . Majoritatea hotelurilor se afla in zonele turistice precum Buggiba sau St. Julian. Tarifele variaza in functie de conditiile dorite, de la 10-12 lire pana la peste 50 de lire malteze (Lm) pe noapte pentru o camera dubla . In Victoria, capitala insulei Gozo, compania Paradise Travel and Property Services Ltd. inchiriaza diverse case contra unei sume de 12-50 Lm de persoana pentru o noapte .

Dintre hoteleurile cele mai solicitate si care se ridica ,pe deplin , la asteptarile turistilor , putem aminti :

HOTELUL INTERCONTINENTAL*****

Localizat in golful St. George, in statiunea de lux St. Julian's, la 5 minute de o mica plaja cu nisip, hotelul InterContinental de 5 stele redefineste sensul elegantei, al ospitalitatii. Acesta ofera turistilor 451 camere cu vedere spre oras sau spre gradina, dotate cu aer conditionat, televizor, telefon, baie proprie. Locurile ideale pentru servirea mesei sau petrecerea timpului liber la acest hotel sunt: Soprano si Carissa Bar, Restaurantele Harruba, Eastern Breeze (cu specialitati asiatice) si Lobby Lounge.

Turistilor le sunt puse la dispozitie piscine interioara, piscina exterioara, un club de fitness si un beauty salon. In apropierea InterContinentalului se afla un bowling si un cinematograf. Hotelul dispune de facilitati deosebite care permit organizarea conferintelor si a intalnirilor de afaceri (sali echipate cu aparatura performanta).

LE MERIDIEN*****

Situat la doar 15 minute de centrul statiunii St. Julian's si avand la baza constructiei o vila malteza din sec. XIX, hotelul de 5 stele Le Meridien este o combinatie reusita a design-ului contemporan cu cel innovator.

Hotelul dispune de peste 200 de camere cu baie proprie, aer conditionat, balcon sau terasa, TV prin satelit, telefon, posibilitatea conectarii la internet, seif, mini-bar etc. De asemenea, hotelul este complet echipat cu un centru de sanatate si relaxare ce se intinde pe 1600 mp si care le ofera clientilor sai posibilitatea de relaxare si experienta unei cure de refacere.

HILTON*****

Localizat in statiunea de lux a Maltei, St. Julian's, hotelul pune la dispozitia turistilor servicii de 5 stele. Hotelul Hilton beneficiaza de 294 camere toate cu dotari complete si cu terase sau balcoane care privesc spre Marea Mediterana sau spre portul de yachturi.

Toate camerele (cu vedere spre mare sau port) au gresie pe jos si terasa sau balcon.

Sunt dotate cu aer conditionat, baie proprie, telefon international, televizor, uscator de par, mini-bar, seif (contra cost). Locuri deosebite pentru servirea mesei la acest hotel sunt: Vista Lobby Bar, Bottega del vino, Oceana Restaurant. Turistii beneficiaza si de piscine interioare si exterioare, club de fitness si beauty salon.

BELLA VISTA****

Hotelul Bella Vista, potrivit celor ce doresc un confort de 3 stele, este situat in statiunea turistica Qawra. Hotelul se afla la aproximativ 20 de minute de tarm.

Acesta pune la dispozitia turistilor 150 de camere duble, cu aer conditionat, baie proprie, televizor color prin satelit (telecomanda contra cost), uscator de par. Camerele au balcoane sau terase.

Hotelul dispune de un restaurant principal, lobby bar, cafenea, snack bar. Printre facilitati se numara piscina in aer liber cu apa de mare - cu sectiune pentru copii, piscina acoperita incalzita, sauna si jacuzzi, terasa pentru plaja cu jacuzzi - care se afla la etajul 6, doua sali de conferinta si sala de jocuri, jacuzzi. Bella Vista este aproape de centrul orasului Bugibba, de Qawra si de St. Paul's Bay.

SOLANA****

Hotelul Solana este situat pe strada principala a statiunii turistice Mellieha, fiind inconjurat de baruri, restaurante, banci, magazine.

Toate camerele hotelului sunt dotate cu aer conditionat, bai luxoase, televiziune prin satelit, telefon direct, radio-ceas, frigo-bar si seif (contra cost), uscator de par. Serviciul de receptie este de 24 de ore.

Hotelul ofera un restaurant, un bar, piscina interioara, piscina pe acoperis, terase, internet caf, TV. Lounge. Plaja cu nisip se afla la 15 minute de mers pe jos.

CLOVER HOLIDAY COMPLEX**

Este un complex de apartamente clasificat la 2*, situat in Qawra, la 5 min. de centrul statiunii. Complexul dispune de studiouri, apartamente cu un dormitor si apartamente cu doua dormitoare si au ca dotari: baie proprie, bucatarie utilata (vesela, plita electrica, frigider). Complexul ofera turistilor acces la piscina exterioara si piscina interioara incalzita si jacuzzi.

In cadrul acestui complex exista si o serie de apartamente superioare, clasificate la 3*, recent renovate si utilate modern si care dispun si de instalatie de aer conditionat si televizor prin satelit.

CAP 7. - STATIUNI TURISTICE

SLIEMA cu cei 20.000 locuitori ai sai, este cel mai modern si elegant centru turistic, aflat pe o peninsula, vizavi de portul Marsamxett. Este alegerea ideala pentru cei ce iubesc forfota centrelor tumultuoase. Promenada de 3 km lungime este impanzita de parcuri, golfuri, cladiri istorice, restaurante, cafenele si alte posibilitati de distractie. Strazile principale, The Strand si Tower Road sunt alegerea ideala pentru efectuarea cumparaturilor. In Sliema, plaja este stancoasa, in apa se intra pe scari. Apa adancindu-se brusc, se recomanda in primul rand celor care inoata bine in schimb este ideal pentru scufundari.

ST JULIAN'S, fost sat pescaresc, astazi este una dintre cele mai cunoscute statiuni, situata la 6 km de Valletta. Aproape in intregime s-a unit cu Sliema. E o statiune cu atmosfera mediterana, cu strazi si cladiri frumoase.

PACEVILLE este un loc pentru cei cu inima tanara. Este o feerie a vietii de noapte vibrante, cu posibilitati nesfarsite de distractie: discoteci, baruri, restaurante, cluburi, casino. Merita vizitat Spinola Bay, unde privelistea barcilor pescaresti malteze, denumite'luzzu' vor capta pe deplin atentia D-voastra. La nord de Paceville se afla plaja nisipoasa a golfului St George cu hoteluri excelente si cel mai mare casino al Maltei, Dragonara.

ST. PAUL'S BAY / BUGIBBA / QAWRA au devenit centre turistice extrem de populare in ultimii ani.Situate in estul golfului St Paul, cele 3 statiuni privesc spre insula St Paul.

ST PAUL'S BAY isi are denumirea dupa Sf Pavel, care in anul 60 e.n a naufragiat pe tarmurile Maltei si a raspandit in scurt timp crestinismul pe insula. In ciuda modernizarii statiunii din ultimii ani, a reusit sa-si pastreze sarmul si naturaletea.

QAWRA este o statiune noua, ideala pentru cei ce doresc o vacanta relaxanta. Dispune de o selectie de restaurante, baruri si magazine. In schimb BUGIBBA pulseaza de viata prin restaurante, cluburi, baruri, magazine, casino, multiplex cinema. Apa se adanceste brusc, fiind ideala pentru scufundari.

MELLIEHA BAY din partea nord-vestica a insulei se mandreste cu cea mai larga si cunoscuta plaja nisipoasa. Apa cristalina, linistita, se adanceste treptat, fiind ideala pentru familii cu copii. Orasul istoric Mellieha dispune de numeroase restaurante, cafenele, cladiri vechi, biserici din sec. XVIII. Locul este ideal pentru iubitorii sporturilor nautice.

MARFA Peninsula Marfa se afla in coltul nord-vestic al insulei. Este o oaza de relaxare, departe de zgomotul oraselor. Plaja stancoasa, nisipoasa ofera o priveliste superba spre insulele surori Comino si Gozo. Pentru cei ce iubesc viata de noapte, recomandam Mellieha care e doar la cateva minute distanta. Spre vest, in Anchor Bay, se gaseste marea atractie a copiilor, satul Popeye, cu decoratii originale din filmul Popeye Marinarul.

Pentru iubitorii sporturilor insulele ofera nenumarate posibilitati: golf, tenis, calarie, sporturi extreme, si o gama variata de sporturi nautice de la yachting pana la surfing si diving.

Pentru gurmanzi, arta culinara malteza combina cele mai bune ingrediente locale-pestele, fructele de mare, fructele si legumele coapte la soarele mediteranean cu mancaruri internationale cunoscute.

Restaurante : Pizza La Fontana, No. 9 Ball Caf (cafenea, biliard si internet), All Saint's, Big Bum, Churchill, Delfina Restaurant & Pizzeria.

Viata de noapte: Qawra are o viata de noapte activa, intretinuta de multitudinea barurilor si teraselor raspandite mai ales pe plaja.

Cluburi : Fuego Salsa Bar, Oceanic, Reflections Nightclub, Oracle Casino.

Shopping: Magazinele ofer a turistilor articole de artizanat, faimoasele produse de ceramica de de Mdina sau bijuterii din aur si argint cu filigram, antichitati, precum si o multime de suveniruri.

Principalele centre de artizant sunt la Ta' Qali (in Malta) si la Ta'Dbiegi (in Gozo).

De-a lungul intregii veri in Malta se tin anumite sarbatori numite "feste". Este o sansa unica de a surprinde de aproape o parte din viata insulei si de a lua parte la traditiile care se pastreaza din sec. al-XVI-lea.

Festele malteze se pot defini prin doua cuvinte: sfinti si artificii. Aceste festivitati celebreaza sfantul patron al unui sat sau oras si culmineaza cu un foc de artificii (in aer si la sol) deosebit.

CAP 8. - STATIUNI TURISTICE PROMOVATE IN ROMANIA

Staiunile malteze se regasesc in destinatiile majoritatii agentiilor de turism din Romania . Astfel , agentii ca Sfara Tours , Star Travel , Perfect Tours , Elysse Turism ,

CAP 9. - ORASE - CENTRE TURISTICE

Marile orase ale arhipelagului indeplinesc si functia de centre turistice , ele dezvoltandu-se de-a lungul timpului , in acest sens .

Valletta : capitala Maltei, numita si Orasul Cavalerilor, are o populatie de peste 100.000 locuitori. Datand din secolul XVI, a fost unul dintre primele orase europeene construit potrivit unui plan de urbanism, cu strazile, locuintele, pietele, sistemele de canalizare atent proiectate. Aflata pe o peninsula, Valletta are doua porturi impresionante : Portul Marsamxett si Portul Mare. In Valletta se gaseste cate un muzeu pe fiecare strada. Cele mai cautate sunt Muzeul National de Arta si Arheologie, gazduit de un palat de secol XVIII si Muzeul Catedralei Sf Ioan, ale carei podele din marmura nu pot fi trecute cu vederea. Cei care vor sa cunoasca mai multe despre trecutul militar al orasului pot vizita Palatul Marilor Maestri (datand din secolul XVI) si Muzeul Militar National. Cei care se plictisesc de muzee pot vizita magazinele raspandite prin oras, unde cu siguranta vor gasi ceva de cumparat, sau pot vizita Centrul Guvernamental al Mestesugurilor, unde artistii locali ofera spre vanzare diferite piese de artizanat. Chiar langa oras se gaseste Gradina Botanica Argotti, celebra printre pasionati pentru impresionanta colectie de cactusi. Dincolo de Portul Mare se gaseste Cottonera, numele generic pentru cele trei suburbii ale orasului. Cele trei orase - Vittoriosa, Insula Birgu Senglea si Cospicua - se remarca prin palatele, fortificatiile si locuintele medievale, bine restaurate. Nu trebuie uitate nici Biserica Sf Laurentiu, Muzeul Maritim, Fortareata Sf Angelo (punct cheie in apararea insulei, in timpul Marelui Asediu al Maltei) si Palatul Inchizitiei.

Vechii conducatori ai insulei, Cavalerii de Malta, locuiau in cartiere numite in trecut 'langues'. Mai exista astazi o parte din locuintele acestora, mai ales in zona Collachio.

St. Julian's este cunoscut pentru afaceri orientate in domeniul turismului, ca hoteluri, baruri, cluburi de noapte, centrate mai ales in zona cunoscuta sub numele de Paceville. In timpul zilei se poate lua masa sau unul dintre restaurantele din oras, dar cluburile de noapte sunt atractia principala a orasului.

Desi nu mai indeplineste rolul de capitala a insulei, Mdina ramane cea mai mandra dintre cetati. Aristocratica si solitara, asezarea a constituit multi ani la rand principala zona rezidentiala a nobililor maltezi, fapt ce ii explica arhitectura eleganta si izolarea fata de restul insulei. Intrucat traficul este redus la accesul masinilor localnicilor, toate zgomotele lumii moderne raman dincolo de zidurile groase si aurii ale cetatii. Intre acestea se gasesc nenumarate palate, dintre care unele sunt inca locuite, precum si o superba catedrala dedicata Sfintilor Petru si Pavel. In aceasta este expusa o pictura din secolul al XVII-lea, semnata de Mattia Preti, reprezentand Naufragiul Sfantului Pavel. In suburbia Mdinei, Rabat, se poate vizita, de altfel, o grota in care se presupune ca s-ar fi adapostit acesta dupa ce vasul sau a esuat pe coastele Maltei.

Quawra se intinde spre sud de Bugibba si se inlantuieste cu Golful Salina - numit astfel deoarece a fost folosit sute de ani la productia de sare. Ambele regiuni sunt dotate cu facilitati de cazare si plaja. In Qawra exista o diversitate de modalitati de petrecere a timpului liber, restaurante, magazine, baruri si cluburi de noapte.

In regiune s-au facut imbunatatiri recente, pentru ca faleza sa fie mai stralucitoare si mai atractiva, iar locul, ideal pentru turistul venit sa viziteze insulele malteze.

In Quawra se gaseste de asemenea unul dintre multele turnuri construite de Calaverii Sfantului Ioan, acum tranformat in restaurant.

Bugibba este o populara statiune turistica, alaturi de Qawra fiind cea mai mare din Malta, avand numeroase hoteluri si restaurante. Impreuna, Qawra si Bugibba ocupa aproape toata peninsula din partea sudica a golfului St. Paul. Bugibba este o statiune mult mai zgomotoasa decat vecina sa, cu multe baruri, cafenele si restaurante, si conditii de cazare mult superioare. Plaja stancoase este dotata cu un restaurant si multe facilitati pentru amatorii de sporturi acvatice.

Mellieħa este o localitate in nord-vestul Maltei. Este o destinatie turistica foarte populara in lunile de vara. Mellieha s-a dezvoltat sub colonizare britanica. Marea Britanie a incurajat popularizarea regiunii, astazi devenind o localitate infloritoare, chiar si strainii alegand sa se stabileasca aici.

CAP 10. - PROGRAME DE PROMOVARE SI PUBLICITATE TURISTICA

Principalele posibilitati de promovare a programelor turistice cu destinatia Malta sunt agentiile de turism si prezentarile din cadrul targurilor de turism .

Dintre agentiile de turism se pot aminti : Malta Travel , Sfara Tours , Big Travel , Clasic Turism , C&D PARTNER TOUR , PASTEL TUR , UNIVERSAL TURISM SRL , MAXI TOURISM ,

Bibliografie

www.Wikipedia.org

www.malta.ro

www.visitmalta.ro

www.touringmalta.com

www.jurnalul.ro/articole/

www.cmbtravel.ro

www.aatravel.ro

www.infotravelromania.ro

Mihaela Victoria Munteanu , ( 2004 ) , Malta - Ghid turistic , Ed. Vremea , BucurestiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3276
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved