Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


GRECIA - OBIECTIVE TURISTICE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micGRECIA - OBIECTIVE TURISTICEAtena In mitologia greaca, se spune ca Atena zeita intelepciunii-fiica lui Zeus a dat orasului Atena un maslin - copacul sacru al Greciei - si a oferit atenienilor protectia sa. Incepand cu sec. VII - VIII i.Hr., Atena a devenit o mare forta navala si comerciala, perioada in care grecii si-au extins comertul pana in Sicilia, Egipt si cetatile dacice de la Pontul Euxin.

Monumentele Atenei Acropole este o marturie a epocii de aur a Atenei, construita pe cea mai inalta si stancoasa colina, domina Atena si este cel mai faimos simbol al Greciei. Constructia a fost inceputa in anul 490 i.Hr. in cinstea zeitei Atena., dar a fost distruse de persi. Pericle si Fidias au fost cei care au decis reconstructia sa, dar la o scara monumentala. Ansamblul arhitectural cuprinde un complex de monumente din marmura alba, care straluceste pe fondul azuriu al cerului atenian. Cele mai importante monumente sunt: Parthenonul, Erechteionul, Templul Ionic al zeitei Atena si Propyleele.

Parthenonul - Templul are o suprafata de 72.5 X 34 m si este construit din marmura. Auster si maiestuos, are 46 de coloane cu 20 de caneluri si o inaltime de 10,43 m. In exteriorul sanctuarului se aflau celebrele fresce care reprezentau diverse scene ale cortegiului Panthena, ce se celebra in fiecare an in onoarea zeitei Atena. Initial frescele aveau o lungime de 160 m si o inaltime de 1,05 m.

In 1687 Parthenonul a servit ca depozit de praf de pusca pentru armata otomana fiind bombardat de catre venetieni aflati in razboi cu Imperiul Otoman, si grav afectat in urma exploziei care s-a produs in interiorul sau.

In mijlocul Parthenonului se afla statuia zeitei Atena inalta de 12 m. era lucrata in fildes si acoperita cu aur. Statuia era acoperita cu o mantie lunga pana la picioare. Pe piept se gasea un cap de meduza din fildes. Mana dreapta indoita din cot sustinea o colana - semnul victoriei, iar in mana stanga tinea o lance. La picioare se afla un scut si aproape de el un sarpe. Marea statuie Athena se afla intr-o camera a carei pardoseala era acoperita cu ulei de masline, astfel incat aurul si fildesul se reflectau peste tot. Pe frontonul templului se gaseau fresce care infatisau nasterea zeitei Atena si conflictul pe care aceasta l-a avut cu zeul marii, Poseidon. La nord de Parthenon se afla Erechteionul un altar ridicat in onoarea misteriosului Erechtee cu celebra sa Poarta a Cariatidelor.

Pireu portul Atenei a fost cel mai mare port antic al Greciei iar in prezent este unul dintre cele mai importante din Marea Mediterana. Pireu este un oras cu viata pitoreasca, diversificata nocturn in cabarete populare, taverne pitoresti la tarmul marii, reprezentatii teatrale si manifestari culturale la nivel inalt. In portul Zea se pot vizita doua muzee mai deosebite: Muzeul Marinei si Muzeul Arheologic. La Muzeul Arheologic se pot admira patru mari statui din bronz descoperite la Pireu si care pana in 1983 au fost expuse la Muzeul National din Atena. Este vorba despre statuia lui Apollon, statuia zeitei Atena, inalta de 2,35 m si doua statui ale zeitei Artemis. La nord de Atena sunt locuri pitoresti precum Maroussi (12 km) cu o expozitie permanenta de ceramica, Kifissia (14 km), Varimbombi (24 km), Drossia (21 km).

Salonic-Este cel de-al doilea mare oras al Greciei si capitala regiunii Macedonia si a fost fondat de generalul Kassandros in anul 316 i.Hr. si numit astfel dupa numele sotiei sale Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare. A fost al doilea oras important din Imperiul Bizantin dupa Constantinopol. Este un oras modern, centru universitar, industrial, comercial si turistic. Pozitia sa in golful Salonic, bisericile Bizantine, magazinele multe si elegante, restaurante, taverne, cluburi de noapte, discoteci, fac ca vizitatorii sa fie atrasi de acest oras. In fiecare an in septembrie se deschide Targul International de la Salonic, urmat de festivalul filmului grec. Luna octombrie este luna Dimitra, cu evenimente artistice si culturale, tinute in onoarea patronului orasului - Sfantul Demetrios - eveniment cunoscut si ca Festivalul Cantecului Grecesc.Plecand din piata principala Aristotelus, bulevardul este o inlantuire de mari hoteluri si cafenele, care se termina in axa centrala a orasului cu o deschidere spre largul marii. Intorcandu-ne spre sud, de-a lungul tarmului trecem pe langa restaurante si magazine de lux cu vedere spre port si golf. Orasul are locuri de recreere, parcuri si poduri pe inaltimile Horatiatus, Panorama, Ore Okastro, cat si plaje ca Aret, Perea, Agia Triada, Asprovalta, si multe altele.

Monumentele Salonicului

Arcul Galerius, datand din anul 305 i.Hr., care comemoreaza victoria impotriva persilor

Rotonda - catedrala din secolul IV i.Hr. destinata a fi Panteon sau Mausoleum pentru imparatul Galerius

Piata Romana si Teatrul Roman

Nymphaion

Baile Romane

Biserica Sfantul Dumitru din secolul IV, biserica bizantina distrusa de doua ori prin incendiere. A fost reconstruita in 1948 dupa planurile originale.

Biserica Sfanta Sofia construita in secolul VII

Biserica Ekaterina construita in secolul XIII, foarte bine conservata.

Zidurile construite in timpul lui Theodossos cel Mare pentru a inconjura Piata Democratiei

Turnul Alb - simbolul orasului, construit in 1430 de arhitectul Sinan, gazduieste un muzeu cu obiecte apartinand artei bizantine

Biserica Giorgios a fost transformata in minaret in timpul dominatiei turce

Muzeul arheologic - Muzeul cu sculpturi din perioada clasica si romana

Muzeul Etnologic si de Arta Populara, care prezinta costume si obiecte de arta populara

Muzeul luptei macedonenilor

Muzeul Tehnic

Muzeul de Arta Moderna

Galeriile Municipale

Muntele Athos - Grecia este una din cele mai importante tari ortodoxe iar turismul cultural-religios are o pondere insemnata in activitatea turistica. O vizita in cea mai importanta citadela a ortodoxiei de pe pamant elen incepe la Daphni, capitala regiunii Athos. Aici se afla cea mai veche biserica a peninsulei Protatos, construita in sec. X, care este decorata cu fresce de Monouil Panselinos, ultimul mare pictor al scolii macedonene de arta bizantina.

Muntele Athos este o Comunitate Autonoma Monastica de peste 1000 ani, cu reguli de viata si religie ce nu au fost schimbate din vremea bizantina. Aici se afla 40 manastiri din care sunt locuite 20: din acestea 17 sunt grecesti, 1 rusa, 1 bulgara si 1 sarba. Aici locuiesc aproximativ 1700 calugari.

Pentru a vizita Sfantul Munte Athos, se impune turistilor respectarea unor cutume care dateaza din secolul al XI-lea:Obtinerea unui permis individual sau de grup, de la Ministerul de externe si Directoratul Bisericilor de la Atena

Femeile nu au acces in aceasta comunitate de calugari si nici un vizitator nu poate ramane peste noapte

Epir-Cel mai important oras al regiunii este Ioannina, care, conform surselor istorice, a fost fondat in 527 de Imparatul Iustinian. Este asezat pe o colina la peste 500 m deasupra lacului cu acelasi nume. Ioannina este renumita pentru unicitatea obiectelor de argint, bijuteriilor si artizanatului local. Obiectivele turistice sunt: Muzeul arheologic, Muzeul municipal, Muzeul de arta folclorica. Este de asemenea unul din putinele orase din Grecia care mai au moschei si minarete. Muzeul Municipal este gazduit in moscheea Ali Pashia si are o bogata colectie de bijuterii, broderii, textile si costume populare. Nici o vizita in Ioannina nu poate fi lipsita de o excursie cu vaporasul pe insulita Nissaki din mijlocul lacului. Insulita are doua obiective turistice majore, manastirea Philantropion - cu fresce bizantine - si muzeul cu marturii din perioada revolutiei grecesti. In sud-est la 22 km de Ioannina se afla lacul Dodoni, locul celui mai vestit sanctuar antic si oracol din Grecia. El este mentionat si de Homer in Iliada si Odiseea. Tot aici a fost construit in secolul III. i.Hr. un teatru gigantic, mai mare decat cel de la Epidauros, cu 1700 locuri. Astazi vechiul teatru este folosit pentru reprezentatii dramatice vara si este deschis publicului in fiecare zi.

Thessalia - regiune care are multiple legaturi cu trecutul mitic la Greciei, prin legendarul munte Olimp, Casa Nemuritorilor Zei si Pamant al Centaurilor.

Meteora, puternic centru monahal inca din sec. XI constituie un punct de atractie pentru miile de vizitatori.Prima manastire a fost ridicata de calugarul Atanasie pe o stanca ce se ridica la 415 metri peste Kalambaka. Stancii i s-a dat numele Meteora, deoarece arata a fi suspendata intre cer si pamant. In aceeasi perioada, Varlaam, un alt monah, a construit o alta manastire mare pe stanca de vizavi. Astazi functioneaza 6 manastiri pe care pelerinii pot sa le viziteze. Manastirile care functioneaza sunt: Schimbarea la Fata - Marea Meteora, Sfantul Varlaam, Sfanta Treime, Sfantul Stefan, Sfantul Nicolae, Manastirea Rousanou.

Bisericile au iconostase aurite, sculptate in lemn cu minunate icoane; ajungand in balcoanele manastirilor, privelistea ce ti se infatiseaza este mareata, creandu-ti un sentiment de teama, admiratie, bucurie si extaz. Cea mai mare si mai frumoasa manastire este Schimbarea la Fata - Marele Meteor, pe o stanca de 613 metri de la nivelul marii. Are 115 trepte abrupte si neregulate. Pana in 1923 ascensiunea se facea pe scari de sfoara. Manastirea Varlaam este construita pe o stanca de 373 metri; si aici urcarea se facea pe o scara de sfoara si dura o jumatate de ora. Se spune ca naosul a fost construit in 20 de zile, in timp ce materialele au fost urcate pe stanca timp de 22 de ani. Plecand de la Meteora spre Panagia, intr-o padure de pini Manastirea Megalis a carei constructie a inceput in 1522 si care este inconjurata de ziduri de 10 m inaltime. In centrul manastirii se afla biserica bizantina Schimbarea la Fata cu fresce ce dateaza din anul 1577.

Delphi - Constituie locul arheologic cel mai grandios al Greciei, situat pe pantele muntilor Parnassos, cu o vedere panoramica pana la Itea Port la Golful Corint. Printre edificiile cele mai frumoase de o mare perfectiune a finisajului este templul Atenei Pronea, edificiu circular avand o destinatie necunoscuta, 20 de coloane spre exterior sunt in stil Doric, iar capitelurile sunt in stil corintic.Una din cladirile sanctuarului care se pastreaza in bune conditii este Tezaurul atenienilor, construit dupa batalia de la Marathon. Sculpturile frontoanelor reprezinta scene de lupta a amazoanelor si scene cu muncile lui Hercule. Templul Apollon avea dimensiuni grandioase 60 x 24 m, cu o fatada cu 6 coloane si cu 15 coloane in lateral. Sanctuarul este decorat cu impresionante statui cum ar fi Dorian Taurul, statui de bronz ale atenienilor care au invins la Marathon, grupul statuar "Cei 7 impotriva Thebei", statuia lui Apollon Sitactas.

Insulele Dodecanese - Rhodos - Cea mai mare insula din Dodekanese este prin excelenta Insula Vacantelor, avand o reputatie internationala datorata frumusetii naturale si este considerata paradisul turistilor: Rhodos - ar putea fi asemanata cu un trandafir. Este in prezent un amalgam intre medieval si modern, care impresioneaza si fascineaza vizitatorii. Zidurile fortaretelor medievale se imbina armonios cu hotelurile moderne si luxoase, cazinoul, magazinele moderne, soselele strajuite de copaci infloriti.

Turistul iubitor de istorie poate face o plimbare prin orasul medieval plin de cladiri din secolul XV. Punctul de pornire este de-a lungul zidului de 5 km din sec. XIV, trecand prin porti faimoase, ca cea a Prieteniei, ajungand la Templul lui Venus, Hanul Cavalerilor, arsenalul, Muzeul Artei Decorative, Muzeul Bizantin - aflat intr-o biserica din secolul XIII - , precum si maiestuoasa poarta a portului. Drumul Cavalerilor, cum era numita strada oficiala a orasului medieval, urmareste vechiul drum intre Acropolis si Palatul Marilor Stapani. Pe acest drum se afla Hanul Cavalerilor celor 7 natiuni, Palatul Marilor Stapani. Este un palat - fortareata dominat de vechiul turn, podelele sunt acoperite cu mozaicuri si la intrare are o arcada maiestuoasa.

Cel mai frumos port al orasului - Mandraki - are la intrare doi cerbi din bronz, aflati probabil pe locul faimosului Colos din Rhodos. Acesti cerbi au devenit emblema orasului modern. La fel de pitoresti sunt si turnul alb al Sfantului Nicolae, trei mori de vant, piata noua - o cladire poligonala cu curti interioare, Posta Centrala, Teatrul si cladirea Guvernului, Moscheea Muradreis cu frumoasele-i minarete, Institutul de Biologie Marina cu Acvariumul sau. La 3 km departare de Rhodos se afla orasul Rodini, imbracat intr-o multime de gradini. Aici pot fi vazute ruinele apeductului roman si Mormantul lui Ptolemaios. Pe coasta de est se afla Lindos, al doilea centru important al insulei Dodekanese. Se pot vizita Biserica Fecioara Maria, Agios Pavlos, Ruinele Adapostului Cavalerilor, Biserica Bizantina Sfantul Ioan, Sanctuarul Atena Lindian.

Pe coasta de vest a insulei Dodekanese, la Iafissos, se poate vedea biserica Adormirea Maicii Domnului, Templul Polias Atena, stralucitoarea biserica Panagia Fierimos, ruinele castelului medieval. Aici se afla faimosul Petaloudes, valea unica in Grecia, unde se aduna milioane de fluturi vara, printre copacii infloriti: coloritul aripilor creeaza o imagine de neuitat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1367
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved