Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PROGRAM DE VALORIFICARE SUPERIOARA A POTENTIALULUI TURISTIC A STATIUNII GEOAGIU-BAI

Turism+ Font mai mare | - Font mai micPROGRAM DE VALORIFICARE SUPERIOARA A POTENTIALULUI TURISTIC A STATIUNII GEOAGIU-BAIPornind de la punerea in evidenta a potentialului turistic al unei zone sub multiplele sale aspecte, de la analiza ofertei turistice si a cererii turistice concretizata in analiza conditiilor generale ce favorizeaza sau impieteaza asupra desfasurarii si dezvoltarii unei activitati turistice corespunzatoare; scopul final trebuie sa-1 constituie formarea unor directii privind valorificarea superioara a acestui potential.

Evaluarea cererii pentru turism in statiunea Geoagiu Bai

Volumul incasarilor, raporturile cantitative dintre servicii, tendinte inregistrate de volumul si structura incasarilor pot fi considerate ca trasaturi ale cererii de bunuri si servicii. Prin analiza lor vom descrie principalele directii in evolutia cererii:

Astfel prin calcularea ritmului mediu se evidentiaza evolutia normala a cererii, excluzand abaterile temporare ce pot aparea in unele perioade.

Se recurge la o evaluare indirecta pe baza incasarilor medii pe turist sau ziturist in activitatea de cazare.

Evolutia incasarilor medii pe turist in statiunea Geoaziu - Bai in perioada luni).

Perioada

Incasari medii pe turist/zi

Cerea pentru turism prezinta o elasticitate deosebita in functie de venit (un coeficient de 1,2 oamenii alocand o parte tot mai mare din resursele banesti pentru vacante si turism in general, pe masura sporirii acestor resurse, iar in conditiile liberalizarii economiei posibilitatile de sporire a veniturilor se vor diversifica avand in vedere libera initiativa si faptul ca fiecare va putea mai multe activitati pentru care va fi retribuit in consecinta.

Timpul liber, e cel ce permite oamenilor muncii sa poata pleca, sa aiba posibilitatea de a putea petrece o vacanta de vara si una de iarna, favorizand astfel dezvoltarea fenomenului turistic.

Cresterea gradului de urbanizare a aglomerarilor urbane, stresul vietii in oras, ii determina pe oameni sa-si petreaca timpul liber, in mijlocul naturii, al vestigiilor istorice, culturale si arhitecturale si practicand diferite sporturi, folosind mijloacele de agrement.

Oferta constituie o atractie atat pentru localnici cat si pentru turisti din tara si din strainatate. Diversificare bazei tehnico-materiale ca volum si structura, cresterea confortului ei vor veni in sprijinul cresterii numarului de turisti ce vor vizita zona, si a duratei sejurului lor, asociate cu o gama variata a serviciilor, o calitate inalta a prestatiei, cu personal calificat.

2. Dezvoltarea bazei tehnico-materiale.

Structura si conceptul de valorificare superioara rezulta din caracterul sistemului socio-profesional al turismului, unde elementele nodale sunt cerea si oferta;

Conceptul a fost construit intr-o viziune de marketing pentru ca numai astfel poate rezulta un ansamblu dinamic, variabil si durabil.

Determinarea parametrilor programului - modul de valorificare si dezvoltare a turismului poate sa aiba in vedere etape cum ar fi: determinarea cuantumului cererii turistice, stabilirea valorii turistice a peisajelor, vestigiilor istorice, culturale, arhitectonice si a celorlalte elemente ce constituie o sursa a atractiei turistice si pe aceasta baza determinarea capacitatii fizice a mediului si in final corelarea cererii cu capacitatea fizica si stabilirea nivelului optim al bazei materiale.

Cunoasterea dimensiunilor si structurii cererii pentru practicarea turismului in zona Geoagiu permite optimizarea ofertei corespunzator datelor rezultate din analiza celor doua laturi ale acestui proces, care vizeaza o eficienta specifica si o eficienta economica obligatorie oricarei activitati.

Dezvoltarea, perfectionarea si modernizarea bazei tehnico-materiale turistice, a activitatii specifice, va facilita o valorificare superioara a potentialului turistic al zonei si satisfacerea cererii intr-o masura mai mare decat pana acum. Elementele de factura materiala ce intra in alcatuirea bazei materiale sunt in special urmatoarele:

reteaua unitatilor de cazare (baza de cazare)

reteaua unitatilor de alimentatie publica

baza de tratament

dotarile pentru agrement

Trebuie mentionat ca in functie de elementele care le-au generat serviciile sunt de 2 categorii: servicii de baza si servicii complementare.

Este necesar sa amintesc ca-n ultimul timp au avut loc schimbari profunde in structura si ierarhia motivatiilor de consum turistic, serviciile complementare tinzand sa capete un rol tot mai important.

In situatiile cand se are in vedere diversificarea ofertei, in primul rand trebuie rezolvate aspectele ce privesc dimensionarea unitatilor de cazare si alimentatie publica.

Baza de cazare.

Avand in vedere valoarea elementelor ofertei turistice a zonei, aprecierile si propunerile turistilor referitoare la serviciile de cazare pentru valorificarea superioara a patrimoniului turistic sunt necesare urmatoarele masuri:

modernizarea in mai multe etape a intregii baze materiale de cazare care cuprinde statiunea Geoagiu - Bai.

modernizarea si repararea hotelului Germisara dar si a vilelor existente.

Alaturi de aceasta modernizare trebuie pus accentul si pe latura calitativa a serviciilor oferite care trebuie sa vina in complectarea satisfacerii nevoilor turistilor, facand ca acestia sa fie atrasi si din acest punct de vedere. In acest sens sunt necesare urmatoarele masuri:

asigurarea curateniei in camere, holuri si puncte sanitare

extinderea serviciilor suplimentare (inchirieri de diferite obiecte, spalat si uscat lenjerie)

pregatirea si perfectionarea periodica a personalului pentru asigurarea serviciilor de calitate;

asigurarea in permanenta a apei (calde si reci), a iluminatului electric si a incalzirii camerelor in sezonul rece;

Tratamentul balnear

Calitatile bioclimatului reprezinta un potential terapeutic la fel de valoros ca si calitatile acestor ape termominerale de care dispune statiunea.

Cu toate acestea, potentialul nu este exploatat la adevarata sa valoare, pentru aceasta impunandu-se:

darea in functiune a bazelor de tratament: Diana si Germisara baze care dupa nu mai functioneaza.

calificarea personalului odata cu cresterea calitatii seviciilor.

Alimentatia publica.

Importanta acestui element de baza materiala rezulta din locul si rolul serviciilor respective in cadrul ofertei, precum si din participarea destul de voluminoasa la realizarea incasarilor si a beneficiilor.

Serviciul de baza este serviciul de masa si este strans legat de cel de cazare.

De aceea se propune:

extinderea spatiului destine servirii mesei.

diversificarea retelei unitatilor de alimentatie publica prin noi unitati (cofetarii., braserii, chioscuri, placintarii, patiserii) si prin punerea in valoare a unor spatii existente folosite necorespunzator, prin modernizarea si repartizarea acestora.

sporirea atractivitatii statiunii Geoagiu - Bai printr-o unitate de alimentatie publica cu specific local(care sa reprezinte arhitectura locala dar si portul, preparatele culinare locale, folclorul si alte obiceiuri, intr-un spectacol unitar cu taxa de intrare).

De asemenea pentru continua perfectionare a activitatii de alimentatie plastica sunt necesare in acelasi timp urmatoarele:

aprovizionarea la timp si asigurarea cu sortimente variate a unitatilor.

ridicarea continua a calitatii produselor si serviciilor.

servirea mesei la timp, cu o mai mare operabilitate si in mai bune conditii, o preocupare permanenta pentru igienizarea unitatilor.

intimizarea spatiilor de alimentatie publica in restaurante, baruri.

Agrementul

Agrementul element de baza in edificarea ofertei turistice, trebuie sa se dezvolte si sa se diversifice pentru a satisface necesitatile turistilor privind petrecerea timpului liber, in mod cat mai placut, pentru retinerea turistului cat mai mult in zona, pentru cresterea aportului acestei activitati la realizarile economice de ansamblu.

Importanta crescanda a agrementului rezulta din participarea tot mai voluminoasa la realizarile economice dovedindu-se elementul de oferta cu cea mai mare rentabilitate.

Intre elementele de baza materiala, dotarile si echipamentele aferente agrementului, cunoaste practic dezvoltarea cea mai redusa, multe din acestea lipsind cu desavarsire.

Asadar, se impun urmatoarele:

amenajarea unor terenuri de sport polivalente

infiintarea unor cluburi care sa cuprinda biblioteca - sala de lectura si sectii de imprumut, o sala a publicatiilor periodice si cotidiene, sali d jocuri.

Diversificarea actiunilor si serviciilor turistice.

Diversificarea ofertei turistice inseamna permanenta preocupare de gasire a noi modalitati de dezvoltare a produselor si actiunilor turistice, a serviciilor, in cadrul acestora a tot mai mare importanta acordandu-se in ultima vreme, celor suplimentare.

Nemultumirile turistilor cuprinsi in ancheta se refera mai ales la serviciile de agrement slab diversificate.

Diversificarea actiunilor si serviciilor, de asemenea au in vedere imbunatatirea celor existente si promovarea unor actiuni noi care sa sporeasca numarul de turisti; Pentru imbunatatirea situatilor existente propun

cresterea numarului excursiilor de o zi, care au ca destinatie principala obiective turistice din zona;

mai multe excursii de doua zile, destinate vizitarii unor importante centre cultural-istoric, a unor locuri si monumente legate de trecutul istoric;

de asemenea, in vederea atragerii in zona a unui numar cit mai mare de turisti si pentru exploatarea bazei tehnico-materiale turistice existente, pentru valorificarea superioara a resurselor turistice se impune innoirea ofertei cu programe de mini vacante

diversificarea ofertei de trasee turistice, actiuni tematice: curiozitati de maturi, protectia mediului etc;

organizarea unui numar sporit de seri folclorice si mese festive pentru fiecare grup, pentru fiecare serie, pe unitati de alimentatie publica;

organizarea unor manifestari sportive cit mai diverse dupa un calendar care sa cuprinda toate anotimpurile si toate seriile:

concursuri de sah;

festivalul-concurs de filatelie;

caricatura;

concursuri periodice de creatie literara cu premii

organizarea unui campionat pe discipline sportive (inot, tenis, volei, fotbal);

Propuneri de amenajare a noi obiective turistice

Alaturi de resursele naturale (relief, clima, ape termale) si cele antropice (culturale, istorice) baza tehnico-materiala constituie un loc important in cadrul ofertei turistice permitand, de fapt, punerea in valoare a potentialului de care dispune statiunea.

Transformarea ofertei potentiale in oferta efectiva este conditionata de existenta unor resurse materiale capabile sa permita turistilor sa beneficieze de elementele de atractie aflate in acea zona, sa ofere conditii pentru petrecerea agreabila a vacantei.

Interdependenta dintre cererea turistica si baza materiala este pronuntata si nu este usor de distins care este variabila dependenta si care este cea independenta, deoarece intre acestea exista o relatie stransa.

Cazarea, este de pilda conditia prealabila a unei miscari turistice care determina necesitatile in aceasta directie. Un loc turistic potential pentru frumusetile sale materiale, artistice nu se poate constitui in oferta turistica inainte de a fi dotat cu mijloacele de primire necesare.

Dimensiunile fluxurilor turistice sunt determinate pe de o parte de cererea pentru calatorie, iar pe de alta parte, de gradul de dotare si echipare al teritoriului respectiv. Pe masura ce cerintele turistilor fata de calitatea echipamentului de primire si a serviciilor ce rezulta din utilizarea acestuia cresc devenind tot mai exigente, asistam la mutatii in criteriile de selectie a destinatiilor. Atractia prin intermediul resurselor, a patrimoniului turistic, pierd adeseori din importanta in favoarea atractiei excitate de nivelul servirii, direct dependent de structura si calitatea bazei materiale chiar in conditiile cand atractia principala este rezultatul echipamentului, nu disociaza aceste componente principale ale ofertei si alege destinatia pe baza unor componente principale ale ofertei si alege destinatia pe baza unor comparatii exhaustive a tuturor elementelor ce-i sunt puse la dispozitie. Aceasta explica in mare masura, atractia diferita a unor zone beneficiind de resurse sensibil asemanatoare dar diferentiat dotate si echipate.

Valorificarea superioara a potentialului turistic, sporirea posibilitatilor de antrenare a acestuia in circuitul turistic, reprezinta un proces complet, de durata in cadrul careia dezvoltarea si perfectionarea resurselor materiale ocupa un loc important. Orientarea acestora, potrivit unei politici unitare de ansamblu, spre acele obiective a caror realizare asigura conditii de servire la nivelul exigentelor contemporane si o eficienta economica ridicata, constituie un deziderat major si permanent.

Corelatia foarte stransa intre nivelul de dezvoltare al bazei tehnico-materiale, patrimoniul turistic si evolutia cereri presupune si impune existenta unui echilibru optim intre acestea, deoarece orice ruptura a lui poate genera dificultati in valorificarea resurselor si atragerea fluxurilor de turisti.

Adoptarea operativa a bazei tehnico-materiale la conditiile cererii impune chiar devansarea dezvoltarii ei in raport cu cresterea circulatiei turistice.

Necesitatea unui acord optim intre ce se cere si ce se ofera este accentuata de caracteristicile produsului turistic, rigid in timp si spatiu, de incertitudinea potentiala a realizarii produselor suficient corelate cu optiunile consumatorilor.

Modalitati de relansare a turismului in statiunea Geoaigiu bai

Avand in vedere faptul ca statiunea Geoagiu - Bai dispune de un potential natural minunat si de infrastructura, consider ca o relansare a statiunii ar fi mult mai avantajoasa decat amenajarea sau chiar construirea de noi infrastructuri.

- Astfel, este necesara in primul rand punerea in valoare a obiectivelor care trebuie sa urmareasca o valorificare de interes local, stiut fiind faptul ca interesul pentru statiune este de acest tip (local).

Eforturile de a inscrie intr-un circuit national intr-o prima faza s-ar solda cu un esec avand in vedere ca aceste eforturi ar fi mult mai mari decat efectele.

Pentru ca statiunea este vizitata mai ales de turisti din zonele limitrofe: Deva, Hunedoara, Orastie, Alba, Sebes, face ca turismul practicat sa fie predominant de sfarsit de saptamana;

Important ar fi ca toate imbunatatirile si investitiile facute in aceasta statiune sa vizeze produsul de baza: 'apele termale' care din nefericire nu sunt puse in valoare, scazand gradul de atractivitate al statiunii si incadrand statiunea intr-un turism ocazional in care majoritatea serviciilor constau in servicii de cazare si alimentatie.

Relansarea se face printr-un suport financiar, stiind ca fara investitii masive in aceasta statiune factori ce produc degradarea actioneaza sinergetic, amplificand distrugerea statiunii si implicit scade calitatea serviciilor si a bazei tehnico materiale, conducand la scaderea numarului de turisti si totodata la limitarea incasarilor din turism.

Preturile si tarifele trebuiesc stabilite la latitudinea agentilor economici, trebuie ca ele sa reflecte realitatea avand la baza costurile si nu 'liberalizarea preturilor' pentru ca aceasta liberalizare este gresit inteleasa de agentii economici.

Publicitatea va avea un rol important, fiind necesara tiparirea de brosuri, pliante, cataloage, care vor fi distribuite prin diverse agentii de turism la nivel local.

Rolul publicitatii in acest caz desi ataca acelasi segment de piata este de a prelungi durata medie de sejur de la 2-3 zile la 5-7 zile.

Prin repetarea acestui act trebuie urmarit crearea 'obiceiului de consum' a produsului turistic Geoagiu - Bai, pentru a crea premisele economico-sociale de transformare a statiunii din statiune cu caracter sezonier in statiune cu caracter permanent.

Odata atinse obiectivele de mai sus, urmatorul pas il poate reprezenta includerea statiunii Geoagiu-Bai in circuitul turistic national (alaturi de alte produse facand obiectul unui voiaj forfetar) si-n viitor atragerea turistilor straini.

Una din premisele atingerii acestui deziderat il constituie imbunatatirea calitatii serviciilor prin recrutarea de personal tanar cu o calificare inalta, prin modernizarea bazei tehnico-materiale, conform cu cerintele unui turism civilizat.

Noile descoperiri arheologice din statiune ar putea constitui un punct de atractie pentru turisti, combinand astfel turismul balneoclimateric cu cel cultural, sporind astfel gradul de atractivitate al statiunii.

Diversificarea ofertei turistice

Desi dependenta de actiunea si evolutia a numerosi factori externi, intensificarea activitatii turistice este puternic influentata si de continutul prestatiei turistice de calitate si varietatea serviciilor oferite.

Prin natura lui serviciul turistic trebuie sa asigure conditii pentru refacerea capacitatii de munca simultan cu petrecerea placuta si instructiva a concediului sau vacantei. De asemenea, serviciul turistic va fi astfel conceput incat, in urma efectuarii consumului turistic, individul sa dobandeasca un plus de informatii si cunostinte. Numai astfel se poate vorbi de un continut al prestatiei turistice in concordanta cu cerintele epocii moderne, cu exigentele turismului contemporan.

O alta cerinta a consumului este asigurarea unei odihne active a turismului. Timpul liber saptamanal si anual a crescut foarte mult, avand drept consecinta cresterea solicitarilor fata de formele odihnei active. Aceasta crestere este stimulata si de efectele negative ale concentrarii urbane. Odihna activa tinde sa devina astfel o componenta tot mai importanta a serviciului turistic, ea reprezentand totodata un mijloc modern de deconectare, de tratament pentru ameliorarea suprasolicitarilor nervoase.

Pornind de la premisa ca specialistii recomanda pentru decompresiune nervoasa practicarea unor activitati diametral opuse celor profesionale, cotidiene, organizatorilor de turism le revine sarcina conceperii unor vacante cu posibilitati multiple de desfasurare a unor activitati recreative (culturale, artistice, sportive, deprinderea si practicarea unor meserii artizanale, stimularea unor pasiuni, hobby) menite sa diversifice agrementul traditional si sa sporeasca activitatea manifestarilor turistice.

In acest sens propun dezvoltarea turismului itinerant si a circuitelor turistice deoarece din statiunea Geoagiu - Bai se pot organiza excursii la Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, la castelul Corvinestilor, Muzeul Aurel Vlaicu; etc;

Nu in ultimul rand propun modernizarea si retehnologizarea bazelor de tratament care ar atrage multi turisti, datorita valoroaselor ape termale de care dispune statiunea si care in prezent sunt prea putin valorificate.

Serviciile complementare se caracterizeaza prin varietate, ele asociindu-se unor servicii de baza sau avand o existenta independenta.

Actiuni de promovarea ofertei turistice

In scopul asigurarii unui flux continuu de turisti catre unitatile turistice ale statiunii sunt necesare ample masuri promotionale. Sunt necesare masurile de informare a publicului privind atat posibilitatile naturale cat si materiale de practicare a turismului in statiunea Geoagiu - Bai.

Un principal punct de atractie il va constitui tocmai montarea acestei destinatii, salbaticia si frumusetea acestor locuri, dar si minunata apa termominerala care face minuni.

Propun instalarea de panouri publicitare care sa atraga atentia calatorilor asupra frumusetilor zonei si statiunii si care sa-i indemne sa se opreasca pentru cateva zile din calatoria lor.

Este necesara conceperea de afise atragatoare si edificatoare despre minunatiile statiunii si calitatea serviciilor oferite care sa fie raspandite la toate agentiile de turism din tara si strainatate.

Se vor elibera pliante cat mai complete care sa prezinte atat unitatile de cazare si alimentatie publica cat si programele oferite de agentiile de turism, traseele si excursiile.

Aceste masuri promotionale vor contribui la o mai buna cunoastere a statiunii, la cucerirea de noi segmente de piata, urmand ca serviciile oferite, calitatea lor, alaturi de potentialul natural sa asigure revenirea turistilor in aceste locuri.

Promovarea statiunii Geoagiu - Bai este sustinuta si de:

utilizarea unui numar variat de mijloace ca de pilda: pliante, reclama prin radio si televiziune, reclame in ziare si reviste.

intensificarea informarii publicului larg prin filiale de turism, cercuri de turism din intreprinderi si cabinetele medicale care vor informa publicul despre factorii terapeutici ai statiunii Geoagiu - Bai.

informarea in legatura cu organizarea excursiilor de durate diferite, cu diversificarea traseelor practicate si organizarea unor concursuri atractive.

la receptie, inainte de repartizarea turistului, este necesar sa i se inmaneze un pliant in care sa-i fie prezentate posibilitatile de distractie si sport din imprejurimi, precum si serviciile suplimentare care pot fi 'cumparate'.

In conditiile actuale este necesar un program de masuri care sa imbine armonios publicitatea, promovarea vanzarilor si relatiile cu publicul.

Trebuie sa se actioneze in primul rand pentru extinderea pietei, produsului turistic oferit de statiunea Geoagiu - Bai.

Luand in considerare pozitia intreprinderii de turism din aceasta zona, fata de o serie de factori sau dinamica pietei turistice, structura ei, schimbarile si exigentele ei, nivelul de concurenta de pe piata, se adopta o anumita strategie de piata ce face parte dintr-o politica de marketing mai ampla, numita marketing - mix. Din acest mix deosebit de important e politica promotionala

Propuneri:

-Organizarea unei campanii publicitare prin presa si televiziune - prin presa

-anunt publicitar cu o dimensiune de 42 cm 2

-numar aparitii numere pe luna

-numar publicatii cotidiene din Bucuresti, Brasov, Timisoara, ClujNapoca, Deva.

- televiziune

-spot publicitar 2 min.

-numar de aparitii

Publicarea unui numar mare de cataloage ale ofertei turistice, iar datele sa fie reactualizate intr-o prezentare grafica.

Sa se aloce o anumita suma de bani pentru suveniruri care sa fie oferite clientilor fideli.

Contactarea unor firme de publicitate din strainatate. Prin aceasta se stabileste o eventuala colaborare in vederea unei companii publicitare pentru relansarea statiunii Geoagiu Bai pe plan international in acest sens este necesara contactarea mai multor firme recunoscute, studierea ofertei lor si alegerea variantei optime in functie de posibilitatile financiare de care dispune societatea de turism.

Colaborarea cu firme internationale organizatoare de voiaje. Cu publicitatea facute de o firma specializata si prin colaborarea cu firme organizatoare de voiaje se poate obtine cresterea numarului de turisti straini. Pentru aceasta e necesara contactarea unor firme apreciate pe plan international, incheierea unor contracte pentru ca turisti ce profita de voiajele organizate de aceste firme sa fie trimisi in Romania, in statiunea Geoagiu Bai, iar aceste firme sa castige un comision care sa le cointereseze in vanzarea produselor turistice romanesti.

Promovarea trebuie sustinuta si de mentinerea calitatii mediului ceea ce duce la cresterea rentabilitatii si la o mai mare atractivitate a ofertei turistice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved