Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Hotel "Belvedere" Cluj

Turism+ Font mai mare | - Font mai micHotel "Belvedere". Cluj

Executat de un colectiv impersionant, hotelul emana o eleganta desavarsita, incadrandu-se exemplar in canoanele promovate de arhitectura perioadei. Desi rigide, elementele de vocabular sunt rafinat interpretate dand nastere unui accent elaborat, atent si strategic situat in centrul istoric al orasului Cluj in apropierea unor importante insitutii publice, comerciale si a Parcului Municipal.Inca din faza de proiectare s-a tinut cont de efectul si adaptarea volumului la situl existent atat ca functiune cat si ca impact vizual, pornindu-se cu precadere de la destinatia de agrement a zonei verzi presarata cu ruinele fortificatiilor medievale. Ansamblul hotelier este compus din doua volume ample organizate in raport cu destinatia: unul adaptat reliefului si deschis catre panta, continand dotarile comune ale programului (restaurnat, piscina, sala de gimnastica) si o bara verticala de cazare cu 6 nivele, rezolvata prin retrageri succesive ce exploateaza la maximum privelistea extraordinara a orasului Cluj.

Este evidenta eficienta si reciprocitatea interventiei urbane. Ansamblul este astfel rezolvat incat devine un veritabil accent ce incununeaza "intinsa masa" dens construita a orasului.

Plastica volumului, cu dominante orizonatele este echlibrata de interventia brusca a gestului vertical (circulatia) ce parca leaga intreaga compozitie oferindu-i echlibru si stabilitate.

Domina

Solutia a fost "dorita" de sit si perfect materializata sub forma unui respiro vizual ce emana dinamism si eleganta asupra intregului "haos" urban.

La nivel planimetric se poate observa fortificatia medievala care a condus la randul sau la obtinerea solutiei optime.

S-a preluat din limbajul fostului program ce domina zona in scopuri strategice si militare prin exploatarea inaltimii de data aceasta din motive de agremet.

Este un gest indraznet dar bine studiat si de apreciat.

Accesul carosabil se efectueaza prin zona opusa pantei catre oras, fiind de asemenea un element luat in calcul in orientarea ansambului.

Printr-o sectionare a sitului se remarca prestanta de care da dovada constructia in urma unei astfel de amplasari mai mult decat optime. Acapareaza vizual, domina cota joasa a orasului beneficiand de o perspective splendida dar devine la randul sau un exponat ales de o acuratete deosebita, subtil proiectata pe fundalul albastru al cerului.

Bibliografie: "Arhitectura" nr.5/1977

Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu

Sectia Arhitectura

Eseu

Hotel "Belvedere" ClujPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1516
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved