Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MASIVUL MONT BLANC - Chamonix - vedere generala

Turism+ Font mai mare | - Font mai micMASIVUL MONT BLANCImagine de pe Mont Blanc

Mont Blanc este un masiv de granita al Alpilor, care, atinge in teritoriul francez inaltimea maxima, respectiv 4180 m. inaltime, Muntele Blanc.

Masiv cristalin constituit din roci vechi de granit, el este impartit intre Franta, Italia si Elvetia.

Versant italian al Mont Blanc

Masiv impozant, el se intinde pe o lungime de 45 Km, avad o latime de aproximativ 12 Km.

Masivul Mont Blanc este orientat de la SE la NE si formeaza o bariera aproape de netrecut intre valea franceza a raului Arve, unde este situat orasul Chamonix si valea inalta a raului Aoste.El apare ca un foisor peste intrega regiune Savoia si domina, impozant, toate culmile inconjuratoare.

Chamonixeste un oras situat in sud - estul Frantei, fiind capitala departamentului Haute Savoie.Orasul este o statiune montana de renume international in care se practica, pe scara larga, alpinismul

si sporturile de iarna. Localitatea este situata in valea inalta a fluviului Arve la o altitudine de 1307 m., ea fiind situata putin in amonte de intrarea in Tunelul rutier Mont Blanc, la poalele muntelui Midi, 3842 m, de care este legat printr - un teleferic. Acesta este singurul din lume situat la o asa de mare inaltime.

Chamonix - vedere generala

Exista si alte teleferice si o cale ferata electrica,ea mergand pana la Marea de gheata.

Situat la rascrucea drumurilor spre Italia si Elvetia , Chamonix traieste din turismul estival si cel de iarna si din alpinismul pentru care statiunea este echipata in mod special.

Tot aici se afla si sediul Scolii Nationale de schi.

Orasul Chamonix - Mont - Blanc era locuit, in 1990, de 10100 locuitori.

Un alt reper important al masivului Mont Blanc este valea raului Aoste.

Valea raului Aoste

Regiune autonoma, situata in NV Italiei, ea se intinde de - a lungul frontierelor franceza si italiana.

Val d - Aoste ocupa 3262 KM patrati si cuprinde 118239 de locuitori. Este situata intre masivul Mont Blanc, la V, Muntii Cerveni si Rose, la N si masivul Marele Paradis, la S.

Val d - Aoste, este un drum de trecere foarte frecventat. Turismul, si in special cel de iarna, constituie una din principalele resurse ale acestei regiuni muntoase. Populatiile autohtone care vorbesc un dialect franco - provensal au obtinut in 1948 statut de regiune autonoma si recunoasterea limbii franceze ca limba oficiala, alaturi de limba italiana.

Activitatile industriale ca siderurgia si electrochimia, alaturi de cele turistice au atras mana de lucru ieftina provenita din Peninsula.

Principalele varfuri muntoase ale Masivului Mont Blanc sunt : Croixde Bonhomme - 2412 m la SV; Seigne, 2516 m, intre

Franta si Valea Venz din Italia; varful Ferret, 2537 m, intre Italia si Elvetia si varful Balme, 2295 m, intre Elvetia si Franta.

Varful Balme

De - a lungul acestui circuit sinuos, care poate fii strabatut in 9 zile, exista numeroase refugii.

Masivul reprezinta o asimetrie evidenta intre versantul italian care este foarte abrupt si versantul elvetian si, mai ales cel francez, care sunt acoperite de numeroase circuri glaciare , cum ar fi Marea de

Gheata.

Ghetar in masivul Mont Blanc

Mont Blanc a fost cucerit prima oara in 1786 de 2 alpinisti amatori, doctorul Michel Paccard si ghidul Jacques Balmat.

Un an mai tarziu, cu mijloace si echipamente la fel de precare , Mont Blanc a fost escaladat si cucerit de fizicianul si naturalistul genovez Horace Benedict de Saussure.

Furtuna pe Mont Blanc

Escaladarea varfului pe cai normale necesita multa rabdare dar nu prezinta mari dificultati deoarece masivul este dotat astazi cu numeroase refugii si locuri de popas. Totusi, altitudinea ridicata si brutalitatea imprevizibila a intemperiilorau impus, amatorilor, obligativitatea prezentei unui ghid.

Compania ghizilor din Chamonix si Scoala militara existente aici si - au cucerit deja un renume care nu se limiteaza la cercul restrans al alpinistilor de elita, ci s - a impus in intrega lume.    Pentru simpli turisti crestele muntilor sunt posibil de vizitat datorita unui teleferic rapid care leaga orasul Chamonix de satul italian Entreves.

Un alt punct important de referinta al masivului Mont Blanc este tunelul rutier Mont Blanc situat la 1300 m altitudine si avand o

lungime de 11600 m. El a fost construit intre 1959 si 1965 si leaga orasele Geneva si Turin.

Telefericul situat la cea mai mare altitudine din lume

Tour de Mont BlancPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2213
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved