Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


LONDRA - Clima Londrei, Populatia

Turism+ Font mai mare | - Font mai mic__LONDRA__Londra este capitala Regatului Unit. Este situata in partea de S-E a Angliei, de-a lungul Tamisei. Cu o populatie de aproape 7 milioane de locuitori, aceasta vasta metropola este cel mai mare oras al Europei, aceasta distinctie mentinandu-se inca din secolul al XVII-lea. In secolul al XIX-lea a fost cel mai mare si mai influentabil oras din lume, centrul unui puternic imperiu maritim. Desi nu mai este plasat intre cele mai populate orase ale lumii, Londra ramane inca unul dintre marile centre culturale si financiare.

In traditia populara termenul de Orasul LONDRA se aplica unei zone restrinse care a reprezentat asezarea de baza (numita Londinium) si acum este parte din districtul de financiar si de afaceri al metropolei. Orasul Londra si 32 de suburbii inconjuratoare din vechia Londra reprezinta o suprafata de 1579 de km2 ( 610 mile2).

Clima Londrei este in general blanda si umeda, desi nu este stabila aceasta regiune este una dintre cele mai uscate ale Marii Britanii, iar precipitatiile anuale sunt de numai 750 mm. vremea este in general noroasa si ploioasa in jumatate din an. Cu o temperatura medie in luna iulie de 18C, in Londra vara este mai calda decat in restul insulei britanice, desi valurile de caldura nu sunt frecvente si nu dureaza mult. Temperatura depaseste rar 26C. iernile sunt relativ geroase, iar temperatura medie in luna Ianuarie este de 4C.

Populatia Londrei la jumatatea anului 1996 era de 7 milioane de locuitori, ceea ce reprezinta 12% din intreaga populatie ( de 58.b milioane) a Marii Britanii. Numarul populatiei a inceput sa scada dupa anul 1951, cand Londra avea aproape 8 milioane de locuitori. Londra a atras intotdeauna un numar mare de imigranti. Din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, un numar mare de imigranti a transformat Londra intr-o capitala multinationala, cei mai multi dintre ei fiind de origine asiatica. Al doilea grup de imigranti il constituie rasa neagra, provenita din continental African in cea mai mare parte, dar si din Jamaica.

Desi cele mai importante universitati ale Marii Britanii sunt asezate in afara Londrei, acest oras atrage un mare numar de studenti, oferind un mare numar de colegii, universitati, academii si institutii. Principalul element al acestei retele educationale este Universitatea din Londra din Bloomsbury, infiintata in 1836. este alcatuita din facultati, scoli si institutii adiacente, care variaza de la Scoala de Studii Economice si Politice pana la facultati de medicina. Alte universitati importante sunt Facultatea Kingston si Westminster, ultima oferind si cursuri de arta, precum Facultatea de Arte Frumoase, Facultatea Regala de Arte Dramatice, Universitatea Regala de Muzica, Universitatea Regala de Balet, si Universitatea de Dans Contemporan.

Londra este unul dintre cele mai mari centre ale culturii clasice si populare. Se bucura de reputatia unui superb teatru incepand cu secolul al XVI-lea, din timpul celui mai mare dramaturg al literaturii engleze, William Shakespeare.

Cat despre muzee si galerii, Londra insasi este un muzeu cu mai mult de 2000 de ani de cultura si istorie. Dar contine si unul dintre cele mai multe muzee (mai mult de 100), dintre orasele lumii. Perla coroanei culturale a Londrei este Muzeul Britanic, ale carui galerii se intind pe o distanta de 4 kilometri, cuprinzand mai mult de 4 milioane de exponate. Colectiile muzeului variaza de la antichitatea egipteana si clasica, la piese de origine romana si anglo-saxona si chiar China, India, Mesopotamia, Japonia.

In Muzeul Victoria & Albert poti gasi o importanta si variata colectie de arte aplicate. Artele decorative cuprind piese de mobile, sculptura si pictura, haine si bijuterii. De partea cealalta a strazii putem gasi Muzeul de Stiinte Naturale, cuprinzand numeroase specii de dinozauri si Muzeul de Stiinte care cuprinde o sectie istorie si medicina. Muzeul Londrei, introduce pur si simplu vizitatorii in istoria Londrei, conducandu-i prin epoci asezate cronologic. Acesta, fondat in 1753, poseda o impresionanta colectie de opere de arta, antichitati si obiecte istorice naturale. Muzeul Londrei cuprinde exponate care atesta evolutia societatii din vremea romanilor pana in prezent

Londra reprezinta un mare loc de depozitare a artelor vestice si un centru al creatiei pentru artistii contemporani. Galeria Nationala din Piata Trafalgar contine prima colectie de arta a Marii Britanii, continand piese din cele mai mari scoli de arta europene. Alaturi se afla Galeria nationala de Portrete, care contine portretele britanicilor, atat cei renumiti, cat si cei mai putin cunoscuti. Galeria Tate contine principalele colectii ale artei britanice si ale artei moderne internationale. Galeriile Institutului Courtalud sunt specializate in lucrarile artistilor impresionisti . Galeriile comerciale prezinta cele mai bune lucrari dintre acelea care sunt produse in prezent in Londra si pe plan international.

Alte muzee de specialitate sunt Muzeul National al Armatei, Muzeul de Teatru, care urmareste de-a lungul istoriei artele interpretarii dramatice, si Muzeul Imaginii Dinamice, ce se bazeaza pe istoria filmului.

Evenimentele culturale care au loc anual demonstreaza un mare interes pentru arta care il prezinta locuitorii Londrei. Cel mai cunoscut dintre festivalele de muzica clasica este Henry Wood Promenade Concerts, ce are loc in Royal Albert Hall, din luna Iulie pana in Septembrie, si reprezinta o traditie a Londrei de sute de ani. Festivalul Filmului din Londra, ce are loc in cinematografele din oras, in luna Noiembrie, prezinta cele mai bune filme contemporane din toata lumea. Unul dintre cele mai mari evenimente publice este Carnavalul Notting Hill, ce are loc in fiecare an in ultima saptamana a lunii August. Acest festival de strada originar din Caraibe este inspirat din petrecerile dansante din acele locuri in anii 1950. cel mai atragator element al acestor parade il constituie costumele.

Printre multele cladiri ale Londrei putem gasi cu usurinta multe spatii verzi, amenajate special pentru parcuri, terenuri de sport sau de joaca. Cel mai mare spatiu verde din centrul Londrei este Hyde Park, impreuna cu extensia sa in Gradinile Kensington. Lacul Serpentine, care separa aceste doua unitati este creat pentru inot si cursele cu barca. In partea de est, alte doua parcuri, Parcul Regal, Parcul Verde si Parcul Sf. James asigura o intindere de verdeata ce se termina in fata catedralei Westminster. Alte parcuri importante includ Parcul Battersea, ce asigura activitati pentru copii, Hampstead Heath cu suprafetele sale de iarba si padure, si Regent's Park unde este asezata Gradina Zoologica a Londrei.

Sportul ocupa un loc important in activitatiile de recreere ale cetatenilor Londrei. De aceea foarte renumit este Stadionul Wembley, unde au loc meciuri intre cele doua echipe importante ale Londrei: Arsenal si Tottenham Hotspur.

Picadilly Circus este centrul Londrei. Aici se intersecteaza cinci bulevarde. Noaptea, toate panourile comerciale sunt luminate, continand reclamele marcilor specifice Angliei: McDonalds, Samsung, Coca-Cola, Fosters.

Piata Trafalgar, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale Londrei, a fost amenajata intre anii 1829 si 1841, pentru a comemora Victoria lui Nelson, in batalia cu acelasi nume din 1805. in centrul pietei se afla o coloana gigantica, inconjurata de patru lei uriasi din bronz.

Catedrala Sf. Paul, a fost proiectata de Sir Christopher Wren, iar lucrarile au inceput la noua ani dupa ce catedrala medievala a ars in timpul Marelui Incendiu. Catedrala a fost restaurata intens in ultimii ani. Exteriorul a fost curatat, iar vitraliile puternic afectate de bombele din timpul razboiului au fost inlocuite cu geamurile simple (asa cum era specificat in proiectul lui Wren).

In aceasta catedrala poti urca pana la Galeria Soaptelor din dom, unde o soapta este auzita din orice parte a domului; apoi in Galeria Pietrei de unde se poate admira o superba panorama a orasului, iar Galeria aurie se afla in varful domului.

Palatul Buckingham a fost casa familiei regale inca din timpul domniei Reginei Victoria. A fost construit initial in 1703 pentru Ducele de Buckingham ( de unde ii provine si numele). A fost apoi reamenajat de catre Nash pentru George al IV-lea, dar nu a primit fatada actuala decat in 1913.

In fiecare zi din vara, oamenii se aduna in fata palatului pentru a privi schimbarea garzii de la 11:30 AM.

Westminster Abbey este cea mai frumoasa catedrala gotica a Londrei si a fost construita de preotul Eduard in secolul al XI-lea. Toate incoronarile au avut loc aici, incep1nd cu Wilhelm Cuceritorul. Si cei mai multi monarhi ai Angliei, de la Henry al II-lea, pana la George al II-lea au fost inmormantati aici.

Tot in aceasta catedrala se poate gasi si Coltul poetilor, unde multi dintre poetii nationali au fost inmormantati, tot aici aflandu-se si mormantul Eroului necunoscut.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1899
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved