Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


COORDONATE ACTUALE ALE TURISMULUI ROMANESC

Turism+ Font mai mare | - Font mai micCOORDONATE ACTUALE ALE TURISMULUI ROMANESC

Astazi, in Romania, turismul constituie unul din domeniile de activitate social economica in plina ascensiune, care tinde sa se constituie intr-o ramura distincta a economiei nationale. Sub influenta puternicului avant social, economic si tehnico -stiintific din tara noastra, in special in ultimii 20 de ani, turismul capata o amploare tot mai mare, devenind un mijloc modern si eficient de diversificare a cailor de refacere a capacitatii de munca si de utilizare placuta si rationala a timpului liber.Romania este inzestrata cu o mare varietate de atractii turistice. Litoralul romanesc al Marii Negre masoara 245 km. si are numeroase si largi plaje acoperite u nisip foarte fin, in timp ce Delta Dunarii contine o flora si fauna variate. In centrul tarii Podisul Transilvaniei este inconjurat de frumusetea Muntilor Carpati. Numeroase izvoare de apa minerala si lacuri cu calitati terapeutice constituie baza dezvoltarii unor statiuni balneare. Mai mult Romania este bogata in locuri istorice, ca de exemplu cetatile dacice, monumentele de arta veche si moderna de pe intreg cuprinsul tarii, in orase si sate vechi si noi.

Alaturi de atractiile naturale si cultural-istorice se adauga si realizarile poporului roman: Hidrocentralele de pe raurile interioare- Bistrita, Arges, Olt, Mures, Somes. Siret sau cele de la Portile de Fier, Canalul Dunare - Marea Neagra, Transfagarasanul.

Din punct de vedere turistic, prima atractie naturala din Romania este litoralul Marii Negre. Cei aproape 100 km. de litoral, intre Navodari si frontiera cu Bulgaria, dispun de excelente plaje cu nisip, o mare fara maree, favorabila inotatorilor, foarte multe zile insorite (circa 250 anual) si temperatura moderat de calda, o excelenta infrastructura, cu spatioase hoteluri si vile, facilitati pentru turisti, acces usor pe soselele de coasta spre Constanta sau Bucuresti pe podurile peste Dunare de la Giurgeni -Vadu Oii si de la Cernavoda. In imprejurimi se gasesc numeroase locuri de interes arheologic, ca monumentul de la Adamclisi, ruinele vechilor orase grecesti- Histria este cel mai bun exemplu.

Alaturi de litoral, Delta Dunarii este o atractie majora pentru iubitorii naturii. Hotelurile de la Maliuc, Sulina, Crisan, Tulcea pot caza turistii in conditii foarte bune, de unde acestia pot vizita padurile si lacurile din apropiere - sanctuarele pasarilor si a altor vietati.

Tara noastra dispune de numeroase si variate izvoare de ape minerale, raspandite pe tot teritoriul in jurul carora s-au dezvoltat zeci de statiuni balneare. Alaturi de Eforie Nord, Mangalia, Neptun situate pe litoral, cele mai importante, unele de nivel international sunt: Baile Herculane (renumita inca de pe vremea romanilor), Baile Felix, Calimanesti - Caciulata, Olanesti, Govora, Tusnad, Sovata, Covasna, Slanic Moldova, Vatra Dornei, putand constitui excelente puncte de plecare pentru excursii in Carpati.

Cu un peisaj atragator, Valea Prahovei si Bucegii sunt locuri unde s-au dezvoltat cele mai vechi statiuni montane din Romania: Sinaia, Predeal. Busteni, Poiana Brasov. Alte areale cu un potential turistic dezvoltat sunt zona Balea Lac si Curtea de Arges - Capra, Lotru Voineasa, Valea Ialomitei, Semenic - Muntele Mic, arealul Rarau - Giumalau - Vatra Dornei.

Orasele, satele, precum si monumentele de interes istoric, artistic sau etnografic completeaza potentialul turistic natural al Romaniei. Monumentele de arta medievala din Moldova de Nord, ale caror constructii au fost acoperite la exterior si in interior cu fresce ce dateaza de peste 500 de ani, aflate in evidenta U.N.E.S.C.O., constituie un exemplu al mostenirii culturale a Romaniei. In afara de Bucuresti, cu monumente de arhitectura vechi si moderne, parcuri minunate, muzee interesante si un bogat program de manifestari culturale orase ca Brasov , Sibiu, Cluj Napoca, Oradea, Arad, Hunedoara, Sighisoara, Alba Iulia (in Transilvania), Piatra Neamt, Iasi, Radauti (in Moldova), Curtea de Arges, Targoviste, Craiova si Targu Jiu( in Muntenia si Oltenia), Timisoara (in Banat), Baia Mare (in Maramures) ofera multe motive de vizitare: castele, cetati, palate, constructii de lemn, biserici, manastiri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1325
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved