Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PREZENTAREA POTENTIALULUI RURAL AL ROMANIEI

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA POTENTIALULUI RURAL AL ROMANIEITurismul rural a capatat o deosebita amploare in ultimii ani in tara noastra. Romania intruneste conditii deosebite pentru desfasurarea acestei forme de turism.

Asezarile rurale romanesti au aparut si dezvoltat pe cele mai variate forme de relief inca din vremea traco-dacilor. Acestea inca mai pastreaza in buna masura datinile si obiceiurile stravechi, un bogat si variat folclor, elemente originale de etnografie si artizanat.

Dupa 1989 primele gospodarii inscrise in turismul rural au fost in zona Moeciu - Bran - Rucar. Apoi s-au extins gospodariile inscrise din zonele Barsei, Dornelor, Maramures, Muntilor Apuseni, Clujului si Marginilor Sibiului. Incepand cu anul 1990 interesul pentru turismul rural renaste, iau nastere diverse asociatii si organisme care prin obiectivele propuse doresc afirmare si dezvoltarea turismului in zonele rurale. Dintre acestea merita mentionate: Asociatia Operatiunea Satelor Romanesti - cunoscuta ca "Operation Vilagge Roumains" a fost constituita in anii 1988-1989 pentru a proteja satele romanesti,Federatia Romana pentru Dezvoltarea Montana ( 1990), Agentia Romana pentru Agroturism (1995) si Asociatia Nationala pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC -1994)- membra a federatiei Europene de Turism Rural ( EUROGITES ).

Un numar in crestere de turisti straini vin sa se cazeze in casele oamenilor, atrasi de posibilitatea trairii unei experiente cu totul noua pentru cei mai multi dintre ei, viata la tara intr-o ferma adevarata.

In Romania exista in momentul de fata aproximativ 13000 de localitati rurale. In cadrul acestor asezari echipamentele de primire sunt clasificate in echipamente traditionale si echipamente moderne. Ele pot asigura gazduirea, servirea mesei functionand in locuintele cetatenilor sau in cladiri independente.
Structurile de primire turistica din mediul rural pot fi :

- pensiuni turistice , cu pana la 10 camere, totalizand 30 de locuri, clasificate de la 1-4 margarete

- pensiuni agroturistice, clasificate de la 1-3 margarete, functionand in cadrul gospodariilor taranesti si asigura o parte a alimentatiei turistilor cu produse alimentare din surse proprii.

Oferta de agrement in turismul rural este reprezentata de echitatie (tot mai multe pensiuni turistice rurale ofera solicitantilor posibilitatea de a calari in spatii special amenajate si sub indrumarea unui bun cunoscator), drumetii pedestre, cicloturism, pescuit si vanatoare, vizite la stane, degustarea unor produse specifice bucatariei taranesti

Capacitatea de cazare

Numarul de locuri in pensiunile turistice rurale si agroturistice in martie 2005 atingeau cifra de 16.848. Acestea erau repartizate in 1.926 de pensiuni turistice si agroturistice.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 943
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved