Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


TURISMUL - UN FENOMEN COMPLEX CONTEMPORAN

Turism+ Font mai mare | - Font mai micTURISMUL - UN FENOMEN COMPLEX CONTEMPORAN

Activitatea turistica se numara printre cele cateva fenomene ce s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica a secolului nostru si in special a celei de-a doua jumatati a acestuia.In noianul de transformari produse in viata social economica dupa cel de-al doilea razboi mondial - introducerea automatizarii, folosirea ciberneticii si tehnicii de calcul cu diverse sectoare economice, industrializarea agriculturii conturarea stiinta ca ramura de productie, modernizarea mijloacelor de transport, etc. - societatea omeneasca, indiferent de formarea relatiilor de productie, de sistemul social politic existent s-a industrializat la scara planetara. Societatile industrializate, mai mult sau mai putin dezvoltate, au ca trasatura definitorie o importanta concentrare a populatiei in centre urbane, in cadrul carora, pe suprafete restranse, se inregistreaza aglomerari ale locurilor de scolarizare si de munca ale cailor si mijloacelor de transport, ale familiilor in blocurile de locuinte, ale punctelor de distractie; de asemenea societatea industrializata ofera prin organizarea stiintifica a productiei si a muncii, prin tehnologia moderna si concentrarea intreprinderilor producatoare - posibilitati nelimitate de crestere a productivitatii muncii cu multiple efecte pozitive asupra membrilor societatii, intre care cresterea veniturilor si a puterii de cumparare, sporirea duratei timpului liber prin reducerea zilei si saptamanii de lucru, prin marirea concediilor, cresterea sperantei medii de viata, dezvoltarea si modernizarea mijloacelor de informare.

Insa, in acelasi timp, societatea industrializata are si efecte negative asupra membrilor ei, acestea manifestandu-se sub forma agresivitatii biologice (poluare, lipsa de miscare, maladii frecvente, etc.) precum si a celor de ordin nervos (stresul psihic, constrangerile din viata sociala si profesionala)

De aici, si nu numai, dorinta si tendinta oamenilor societatii contemporane de a-si petrece timpul liber calatorind, cautand sau visand la colturi linistite din natura, vizitand orase si sate din tara de bastina sau din alte tari pentru a cunoaste oameni si locuri, sau pentru a-si ingriji sanatatea.

Si cum numarul populatiei din majoritatea tarilor a crescut considerabil, iar influenta factorilor distanta - timp a fost dominata simtitor prin modernizarea mijloacelor de transport, turismul - ca modalitate de petrecere placuta si utila a timpului liber - a cunoscut o "explozie" fara precedent constituind una dintre cele mai remarcabile trasaturi ale epocii contemporane, dar mai ales a deceniilor sapte, opt si noua ale secolului XX.

Romania beneficiaza de multiple si variate frumuseti naturale si valori cultural istorice, care-i permit sa ofere produse turistice de calitate si atractivitate deosebita, competitive, in masura sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de vizitatori romani si straini. De aceea, se poate spune ca Romania este o tara turistica, o tara care poate oferi in acelasi spatiu, diversitatea montana a Elvetiei si frumusetea Rivierei franceze. In centrul tarii, Podisul Transilvaniei, cu livezi si vii incarcate de rod, este inconjurat de cununa Carpatilor. In centura Subcarpatilor, a dealurilor si campiilor, numeroase izvoare de ape minerale avand calitati terapeutice au stat la baza dezvoltarii a peste 160 de statiuni balneare. Din loc in loc, monumente - marturii ale unor fapte din istoria zbuciumata a poporului roman. La atractiile naturale si istorice se adauga multimea realizarilor social - economice actuale de mare interes pentru orice vizitator, bogatia creatiilor etnografice si folclorice precum si ospitalitatea poporului roman.

Varietatea acestor elemente, la care se adauga baza materiala moderna (hoteluri, hanuri, popasuri, restaurante, vile, pavilioane de tratament, etc) si infrastructura turistica au permis conturarea chiar a unor zone turistice.

Dintre acestea s-au impus in circuitul turistic intern si international urmatoarele: litoralul romanesc al Marii Negre, Moldova de Nord, Valea Prahovei, Delta Dunarii, Carpatii, Transilvania, Bucurestiul si imprejurimile sale, Portile de Fier, Arges. Fagaras, etc.

Insa eu m-am oprit asupra Carpatilor si Litoralului romanesc, doua dintre zonele cele mai frecventate de turistii autohtoni si straini, ele reprezentand doua mari forme de turism, si anume: turismul montan si de litoral.

De-a lungul lucrarii am incercat sa evidentiez cele mai importante aspecte care contribuie la dezvoltarea turismului montan si de litoral, atat pe plan intern cat si pe plan international.

    In primul capitol, in afara de aceasta "introducere" am decis sa fac o prezentare sumara a principalelor zone turistice ale Romaniei, care au facut-o atat de cunoscuta pe plan international: zona litoralului romanesc al Marii Negre, zona montana.

    In cel de-al doilea si al treilea capitol al lucrarii am realizat o prezentare, nu tot asa de sumara a Muntilor Carpati si a litoralului romanesc al Marii Negre cu tot ceea ce caracterizeaza aceste locuri.

    In cel de-al patrulea capitol m-am ocupat de baza tehnico - materiala a a turismului montan si de litoral, adica de totalitatea mijloacelor materiale de care se foloseste turismul pentru realizarea functiilor sale de cazare, alimentatie publica, tratament, agrement, care contribuie semnificativ la realizarea unui sejur cat mai placut, care sa lase turistilor o amintire de neuitat.

    In cel de-al cincilea capitol am prezentat serviciile turistice, respectiv cele de cazare, alimentatie publica, agrement, transport, o serie de servicii complementare, pentru ca mi s-a parut important sa reliefez contributia acestora la dezvoltarea celor doua forme de turism.

Serviciul de cazare este un element semnificativ , deoarece de calitatea acestuia depinde aproape intreaga activitate turistica, el reprezentand 40% din prestatia turistica, influentand celelalte servicii.

Serviciul de alimentatie publica, contribuie si el, in conditiile in care gastronomia a deveint un element important al ofertei, un element de selectie a destinatiilor turistice, cand celelalte componente ale ofertei turistice sunt sensibil apropiate si comparabile.

Serviciul de agrement, cuprinde ansamblul mijloacelor si formelor, capabile sa asigure individului sau unui grup, o stare de bunadispozitie, de placere, sa dea senzatia unei satisfactii, a unei impliniri.

Serviciul de transport, prezinta un rol important in turism in general, in sensul ca asigura patrunderea in zone de interes turistic,permite valorificarea potentialului turistic al zonei, tarii, asigura pe langa transportul propriu-zis, ansamblul operatiunilor, conditiilor si facilitatilor legate de organizarea deplasarii fzice a turistilor si a unor bunuri destinate consumului acestora.

Serviciile complementare, au ca obiect stimularea odihnei active a turistului, a distractiei , a petrecerii placute a timpului liber,fara a se substitui serviciilor de agrement.

Dupa prezentarea fiecarui serviciu turistic am scos in evidenta si indicatorii de eficienta ai acestora.

Acestea sunt motivele pentru care am insistat in mod deosebit asupra serviciilor turistice.

Al saselea capitol intitulat "Circulatia turistica. Cererea si oferta turistica" cuprinde o serie de date oferite de comisia Nationala de statistica, Institutul de Cercetare pentru turism, Institutul de Marketing si anchete Sociologice; de asemenea mai cuprinde si cererea pentru turismul montan si de litoral, precum si oferta acestora si a agentiilor de turism international.

Cel de-al saptelea capitol cuprinde o serie de indicatori si norme de gestionare, dezvoltare turistica, in general, si cele care se refera la turismul montan si de litoral.

In finalul lucrarii am selectat o serie de propuneri, pentru ca turismul de iarna nu este intens valorificat, si concluziile referitoare la ceea ce se petrece la mare, pe litoralul romanesc.

In speranta ca am reusit, cat de cat, sa atrag atentia asupra acestor doua mari "teme" ale turismului, las la latitudinea dumneavoastra sa decideti unde va veti petrece, cat mai placut si util, vacantele.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3774
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved