Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PRODUSUL TURISTIC - ELEMENTE TEORETICE

Turism+ Font mai mare | - Font mai micPRODUSUL TURISTIC - ELEMENTE TEORETICE

1.1. Definirea si tipologiaProdusul turistic se defineste ca fiind un ansamblu de bunuri materiale si servicii capabil sa satisfaca nevoile de turism ale unei persoane intre momentul plecarii si momentul sosirii in locul de plecare. Din punct de vedere al turismului, produsul turistic acopera experienta completa de la plecarea de acasa si pana la intoarcere.

Termenul de produs desemneaza calitatea sau starea unui lucru concret sau abstract: de exemplu serviciul oferit de un ghid vizitatorului unui muzeu. Dar produsul turistic este un ansamblu foarte complex de elemente eterogene, format din:

un patrimoniu de resurse naturale, culturale, artistice, istorice sau tehologice care vor atrage turistul si-l vor incita sa calatoreasca;

echipamentele care nu trebuie privite ca scopuri ale calatoriei dar care, daca lipsesc, fac imposibila calatoria: cazare, restauratie, echipamente culturale, de loisir si sportive;

caile de acces in zona.

Tipologia produsului turistic

Produsele si diferitele elemente care le compun au cunoscut diferite clasificari.

mijloace de transport de la locul de plecare la locul de destinatie;

sejur lung;

configuratia geografica a voiajului;

importanta mobilitatii.

modul de cazare

Noutatea pe care o prezinta acest tip de turism consta in faptul ca, pe langa componentele de baza ale programului turistic (transport, cazare, masa) se adauga animatia, elementul care permite imbogatirea experientei turistice prin integrarea turistilor in mediul locului vizitat si o participare concreta la viata sociala si culturala a mediului respectiv.

Preocuparile organizatorilor de turism si ale prestatorilor de servicii turistice de a imbogati oferta turistica cu aranjamente de tipul vaantelor active se inscriu in procesul continuu de diversificare a ofertei turistice, prin lansarea unor produse turistice cu un continut nou, mult mai complex si mai atractiv in comparatie cu unele produse turistice traditionale.

1.2. Caracteristici si componente ale produsului turistic

Produsul turistic prezinta 3 caracteristici principale: rigiditate, complementaritate, eterogenitate.

Produsul turistic este rigid pentru ca oferta nu este mobila, nici stocabila. Hotelul, aeroportul, baza de distractii nu pot fi transferate la sfarsi tul sezonului in alta regiune. Ele nu se pot adapta variatiilor cererii nici in spatiu, nici in timp.

Complementaritatea inseamna ca produsul turistic este alcatuit dintr-un ansamblu de subproduse complementare.

Eterogenitatea exprima varietatea produselor turistice, data de structura si calitate, loc, ambianta, prestator. Intreprinderile prestatoare de servicii turistice nu sunt mereu in masura sa indeplineasca toate functiile de distributie a produselor turistice. De aceea, ele se adreseaza unor intermediari specializati: agentii de turism, tour-operatori, societati de servicii de rezervare, cluburi si asociatii.

Caracteristicile serviciilor asa cum au fost formulate de Philip Kotler si insusi te, de majoritatea specialistilor in marketing sunt: intangibilitatea, inseparabilitatea, variabilitatea si perisabilitatea

Intangibilitatea reprezinta caracteristica esentiala a serviciilor. Ea exprima faptul ca acestea nu pot fi vazute, gustate, mirosite, auzite sau simtite inainte de a fi cumparate. In majoritatea produselor turistice se cumpara, de fapt, asteptarea unei experiente.

Inseparabilitatea exprima caracteristica serviciilor de a nu putea fi desprinse de prestator atat spatial cat si temporal. Din acest motiv, nevoia de servicii se satisface, de regula, prin consumul acestora in momentul prestarii.

Variabilitatea reprezinta caracteristica serviciilor de a diferi, din multe si variate motive, de la o prestatie la alta. Serviciul este unic, practic el nemaiputand fi repetat in mod absolut identic niciodata. Caracteristica prezinta avantajul posibilitatii adaptarii serviciului la fiecare client in parte, in masura in care, prestatorul are un asemenea grad de adaptabilitate.

Perisabilitatea este caracteristica serviciilor ce exprima faptul ca acestea nu pot fi stocate in scopul vanzarii sau utilizarii lor ulterioare. Perisabilitatea serviciilor determina operatorii sa introduca tehnici care sa maximizeze vanzarile curente.

Componentele de baza ale produsului turistic sunt: transportul, cazarea, alimentatia si agrementul.

Produsul turistic nu presupune intotdeauna prestarea tuturor celor patru tipuri de servicii, fiind frecvente situatiile in care turistul solicita numai o parte din acestea.

1.2.1 Transportul

Dezvoltarea turismului a fost asociata cu progesul in domeniul transporturilor care a facilitat accesul pe piete si la diferite destinatii. Datorita cresterii volumului traficului turistic, progresele din transporturi au modificat orientarea fluxurilor turistice si au indus modele noi de dezvoltare. In ultimele decenii caile de transport au devenit mult mai flexibile si mai extinse, autoturismul inlocuind constrangerile cailor ferate sau calatoriile navale liniare, extinderea retelelor de autostrazi a canalizat fluxurile turistice, datorita accesibilitatii lor iar calatoria moderna pe calea aerului - bazata pe noduri de retea - a dus la extinderea fluxurilor turistice internationale.

Evolutia ofertei turistice se inscrie in cadrul unei segmentari mai accentuate a pietei. Produsele turistice nu mai sunt realizate si comercializate numai de tour-operatori ci si de companiile aeriene, lanturi hoteliere si chiar de institutii reprezentand destinatii turistice.

Dintre diferitele mijloace de transport, transportul aerian ocupa un loc privilegiat in masura in care permite crearea de noi piete turistice catre tarile indepartate de centrele emitatoare, sau care nu sunt accesibile prin intermediul transporturilor de suprafata.

Costul transporturilor constituie o parte adesea determinanta din costul global al produselor turistice si influenteaza direct alegerea destinatiei turistice.

1.2.2. Cazare si masa

Dezvoltarea circulatiei turistice in asemenea proportii nu ar fi fost posibila fara existenta unei oferte corespunzatoare de capacitati de cazare, adaptata pe parcursul anilor la trebuintele de consum ale diverselor categorii de turisti

O mare varietate de forme de cazare se afla la dispozitia turistului modern. Acestea ar putea fi, in linii mari, grupate in:

sectorul comercial de cazare - hoteluri, moteluri, case de vacanta, campinguri;

sectorul privat de cazare - resedinte permanente private folosite pentru gazduirea prietenilor si a rudelor sau resedinte secundare.

1.2.3. Agrementul

Realizarea scopului fundamental al vacantei - odihna, recreere si distractie, evadarea din cotidian - presupune, intre altele, crearea unui cadru, unei ambiante de deconectare. Totodata, cresterea preocuparilor pentru materializarea dezideratului de vacanta activa - caracteristica esentiala a vacantelor in societatea moderna - stimuleaza aparitia si dezvoltarea unor servicii specifice, a celor de agrement.

Semnificand etimologic placere, distractie, agrementul turistic se poate defini prin ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor si formelor oferite de unitati, statiuni sau zone turistice, capabile sa asigure individului sau unei grupari sociale o stare de buna dispozitie, de placere, sa dea senzatia unei satisfactii, unei impliniri, sa lase o impresie si o amintire favorabile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved