Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


TURISM - HOTELUL NOROC DIN RUSIA

Turism+ Font mai mare | - Font mai mic 

 

- TURISM

HOTELUL NOROC DIN RUSIA

 

ARGUMENT

Rusia, este o tara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km², Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori. Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini (in sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord. De asemenea, se afla foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia si Japonia. SUA se afla la o departare de numai 3 km in Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealalta sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se afla la o departare de 20 km de Insulele Kurile.

In timpul URSS-ului, Rusia era republica dominanta a uniunii. In zilele noastre, Rusia este o tara independenta si un membru cu o mare influenta in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, tara s-a numit in mod oficial Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabusirea URSS-ului este considerata succesoarea de drept in problemele internationale al defunctei URSS.Cea mai mare parte a teritoriului, populatiei si productiei industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele doua superputeri ale lumii, au ramas in Rusia. Dupa prabusirea URSS-ului, rolul pe scena lumii a Rusiei a fost diminuata mult in comparatie cu cel al URSS-ului. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populatia a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetateni, ajungand la cifra de 143 de milioane de oameni.

Rusia are mai multe granite decat orice alta tara din lume: in sud are granite cu Coreea de Nord, apoi spre sud cu China, Mongolia, Kazakhstan, Azerbaijan, Georgia, si Marea Neagra. Apoi, in sudvest, cu Ukraina, si spre vest cu Belarus, Latvia, Estonia, Golful Finlandei, Finlanda si Norvegia.

Spre nord, Rusia se invecineaza cu marile Barents, Kara, Laptev, Siberiei de Est si Chukchi , care sunt desprind toate din Oceanul Arctic. In est, sunt granite cu Oceanul Pacific: Marea Bering si marile Okhotsk si Japoniei.

Rusia este o tara a contrastelor - un teritoriu vast, cu multe bogatii naturale (in special petrol si gaz), in care multi sunt extrem de bogati si multi mor de foame.

Desi economia a inceput sa se reface dupa 1998, tara inca este dominata de un peisaj incert si corupt, colorat cu cazinouri luxoase, propaganda politica, grupari de gangsteri si crima organizata.

Turismul nu este afectat direct de haosul si coruptia tarii insa e bine sa existe multa prudenta in cursul unei calatorii in Rusia.

Rusia este o tara frumoasa, cu un aspect imperial in Moscova si St Petersburg si un peisaj spectaculos in Siberia.

NOTIUNI GENERALE DESPRE HOTELARIE

Hotelul este unitatea comerciala de cazare omologata care ofera camere sau apartamente mobilate pentru a fi inchiriate, fie unei clientele de sejur (saptamanal sau lunar) - oricum o inchiriere care excepteaza propriul domiciliu. El poate fi explorat pe tot parcursul anului, sau numai de-a lungul unuia sau mai multor sezoane anuale

Nu pretindem ca aceatea este cea mai buna definitie a hotelului. Ea cuprinde insa elemente indispensabile perceperii corecte a notiunii de hotel si anume:

faptul ca este vorba despre o unitate comerciala, al carei principal produs este cazarea;

faptul ca avem de a face cu o unitate ospitaliera specializata, excluzand formele de inchiriere rezidentiala sau intamplatoare;

faptul ca nu orice adapost poate oferi serviciul de cazare.

Am ales pentru ilustrare, din varietatea unitatilor ospitaliere specializate, structura organizatorica a unui hotel. Pentru a intelege mai bine ratiunea organizarii unui hotel, va trebui sa ne oprim asupra notiunii de "cazare" ca principal serviciu hotelier, cel fara de care unitatea de cazare nu si-ar justifica existenta.

Ce este, asadar, cazarea?

Ca serviciu, cazarea satisface una din nevoile esentiale ale calatorului si anume nevoia de adapost. Adapostul poate fi obtinut intr-o multitudine de variante: calatorul poate utiliza o resedinta secundara, sau poate face apel la rude, cunostinte ori prieteni (uneori chiar platind); nu rareori sunt folosite spatii improvizate: birouri, oficii, sali de clasa, etc. Se intampla ca adapostul sa fie obtinut in sala de asteptare a unei gari sau a unui aeroport, iar in cazuri nefericite, la o sectie de politie sau intr-un spital. Toate aceste adaposturi sunt impropriu denumite "cazare".

Prin "cazare" ar trebui sa intelegem numai adapostul platit intr-o unitate ospitaliera specializata, oricat de modesta ar fi aceasta din punctul de vedere al capacitatii sau al categoriei de clasificare. In acelasi timp, este necesara prezenta urmatoarelor functii obligatorii:

functia de receptie - necesara oficializarii calitatii de client prin identificarea acestuia si vanzarea serviciului;

functia de etaj - referitoare la asigurarea igienei spatiilor hoteliere;

functia de intretinere (mentenanta) - garanta a bunei functionari a intregului ansamblu hotelier.

Este evident ca efectuarea serviciului de cazare implica toti lucratorii compartimentului de cazare din unitatea ospitaliera.

In jurul serviciului de cazare se structureaza organizarea - respectiv subdivizarea - compartimentelor si sectoarelor unui hotel. Pentru o descriere cat mai completa a structurii organizatorice, este necesara examinarea modelului unui hotel de capacitate mare si de categorie medie sau superioara, deoarece pe masura ce dimensiunile si categoria scad, are loc o comprimare - si deci o integrare - a mai multor sectoare si functii ori posturi (ocupatii) specific hoteliere.

Structurarea organica moderna a hotelului mai sus propus spre examinare impune astazi o conceptie noua a pozitionarii diferitelor compartimente operative, a sectoarelor, si functiilor. Ea presupune abandonarea modelului piramidal de subordonare si a vechii politici de centralizare a controlului (ilustrate intru totul de personalitatea managerului autoritar "de moda veche"). Organizarea piramidala, utilizata pana la mijlocul anilor '80 ai secolului trecut in hotelaria internationala punea pe un piedestal greu accesibil figura directorului de hotel; din turnul sau, considerat unica baza de plecare a dispozitiilor, hotararilor, precederilor si inovatiilor, directorul isi exercita puterea, intr-un mod mai mult sau mai putin carismatic, asupra subalternilor si uneori si asupra clientilor. Astazi, studiul noilor strategii confirma o structura noua, care "nu rupe" lantul deciziilor si varful piramidei dictatoriale, ci "dilueaza" si redistribuie reponsabilitatile. Acest stil managerial modern este cunoscut sub numele de "operare circulara"; prin intermediul acestei structuri organizatorice, directorul de hotel nu se mai afla in varf, ci in mijlocul lantului de co-manda, putand radia pe diverse niveluri echidistante rezultatele propriului sistem de lucru. In acest caz, stabilitatea directivelor si luarea deciziilor implica toate sectoarele si liniile operative ale intreprinderii. Hotelul modern este alcatuit dintr-o serie de compartimente independente, conduse de persoane res-ponsabile care coordoneaza activitatea; aceste persoane colaboreazaavand idei pe baza carora pot lua decizii comune si pot interveni la unison; ele formeaza asa numitaechipa manageriala ("management team"). Fiecare manager, in urma consultarilor avute cu colaboratorii - prioritate avand cei aflati in contact direct cu oaspetii - contribuie in echipa, impreuna cu directorul general, la procesele decizionale menite sa duca la atingerea obiectivelor propuse; intregul proces aspira la satisfacerea permanenta a clientelei, patronatului, personalului, furinizorilor, adminstratiei locale, asociatiilor profesionale, etc.

O prima subdiviziune a compartimetelor hotelului evidentieaza trei arii operative:

compertimentele de conducere si administrare;

compartimentele interne;

compartimentele furnizoare de servicii pentru clienti.

Schematic, o astfel de structura are urmatoarea configuratie:

GENERAL

MANAGER

 

Capitolul 1

1.1 Prezentarea Hotelului Noroc

Hotelul Noroc e situat in cartierul Troparevo- una dintre cele mai curate si ecologice cartiere ale Moscovei.Numele geografic al Troparevo-ului provine de la satul initial care a devenit parte din orasul Moscova in 1960.La sfarsitul anilor `60 si `70 o mare parte din cartierul Troparevo a fost largit pana la intersectia dintre bulevardele Vernadsky si Leninsky.Hotelul Noroc a fost ridicat la sfarsitul anilor `70.A fost construit pe locul pe care cu 100 de ani in urma fusese un han.Hotelul este situat la aprox. 200 de metri de drumul principal si iti permite sa ajungi la aeroporturile Sheremetievo si Domodedovo in mai putzin de 30-40 de min. cu masina.Doua mari bulevarde ale Moscovei sunt situate in apropiere (Leninsky si Vernadskogo).Cea mai apropiata statie de metrou - Yugo-Zapadnaya - se afla la 15 min. de mers pe jos.

Exista 1,200 de camere si apartamente.Toate camerele au baie ,telefoane televizoare si frigidere.Pasnic si linistit,mobila comoda ,holurile comfortabile confera o ambianta de relaxare.In incinta hotelului se gasesc baruri,restaurante si chiar un casino.Alte facilitate constau in :ziare si reviste de orice fel,punct de vanzare a biletelor de avion si tren,schimb valutar, farmacie, frizerie, salon de cosmetica, punct de prim ajutor, automate, SPA, magazine de suverinuri, locuri de parcare etc.

1.2 Obiectul de activitate

In Moscova, in cartierul Troparevo, se afla Hotelul Noroc. Acesta este o unitate de cazare, care pe langa serviciile de baza ofera o gama variata de alte servicii hoteliere pentru a satisface nevoile, cernitele, necesitatile si preferirtele turistilor si pentru a obtine eficienta economica.

Principalele obiecte de activitate ale hotelului Noroc sunt satisfacerea consumului clientilor si obtinerea unui profit considerabil. Cu cat calitatea serviciilor este mai ridicata, cu atat profitul este mai sporit.

Pe langa principalele obiecte de activitate, Hotel Noroc are in vedere si atingerea altor obiecte cu mar fi:

- Stimularea fluxului de activitati;

- Obtinerea unei productivitati sporite;

- Cresterea calitatii serviciilor hoteliere.

1.3 Compartimentele hotelului

1.3.1 Compartimentele de conducere

Resurse umane

Nu este numai compartimentul care controleaza si pune la punct actele angajatilor hotelului, inca-sarile salariale sau procedurile de angajare si licentiere; acest compartiment a devenit astazi extrem de productiv in viata unui hotel. Condus de catre un director de resurse umane, compartimentul incearca sa valorifice la maximum potentialul fiecarui lucrator, angajat pe baza unei selectii riguroase. Scopul final este obtinerea unui personal antrenat, puternic motivat, constient de rolul sau in construirea imaginei Casei.

Economic

Acesta este compartimentul care inregistreaza toate datele activitatii financiare, sub toate aspecte-le ei gestionare si patrimoniale, de la intocmirea bugetului previzionat si pana la controlul intregii activi-tati economice. Directorul economic, cu ajutorul unei retele de analize, previziuni, documente contabile si bilanturi, care nu lasa loc improvizatiilor sau aproximarilor, intocmeste rapoarte zilnice, lunare, se-mestriale si anuale. Aceste rapoarte sunt adevarate "barometre" pentru conducatorii diferitelor comparti-mente si pentru directorulgeneral, oferindu-le suportul exact pentru luarea viitoarelor decizii.

Marketing si Vanzari

Este cosiderat vital pentru existenta programatica a hotelului; rezultatele muncii lui - mereu proiec-tata catre exterior prin cunoasterea si exploatarea tuturor pietelor existente si potentiale - asigura exce-lente rezultate financiare si atingerea obiectivelor propuse.

Statistica, Programare, Dezvoltare

Condus de un specialist in analiza gestionara si prognoza, compartimentul - numit uneori "Centrul de elaborare date" - adaposteste inima sistemului informational al hotelului; aici se elaboreaza perma-nent statistici si rapoarte, dar si propuneri legate de efectele unor eventuale investitii, a achizitionarii si exploatarii unui utilaj, sau a utilizarii rationale a personalului unui anumit sector. Centralizarea datelor si transmiterea informatiilor necesare gestionarii si controlului, permit elaborarea politicilor de dezvoltare si modernizare. De aceea, acest compartiment constituie, pentru celelalte compartimente si sectoare, ba-za eventualelor erori sau a schimbariii radicale a planului de actiune.

1.3.2 Compartimentele interne

Aprovizionare

Coordonatorul acestui compartiment, specialist si bun cunoscator al conceptelor moderne legate de depozitarea, pastrarea si conservarea marfurilor, dar si a tehnicilor de evaluare a pietelor si furnizo-rilor, determina necesarul de materii prime, materiale si ustensile necesare desfasurarii activitatii hote-liere in conditii optime. In acest scop, se incheie contracte de aprovizionare cu furnizorii alesi, se recep-tioneaza marfurile, care ulterior se depoziteaza, iar apoi se gestioneazaprin distribuire catre colaborato-rii aflati in diferitele sectoare ale hotelului.

Intretinere

Condus de obicei de catre un inginer sau tehnician experimentat, acest compartiment asigura exis-tenta in conditii de normalitate a hotelului. Intretinerea hotelului, in conceptia actuala, prevede sisteme rationale de proiectare, cu raza lunga de actiune, a celor mai moderne echipamente si instalatii, capabi-le sa mentina in buna stare intregul patrimoniu material al hotelului si sa ii asigure exploatarea econo-mica.

In hotelurile mari, existenta unui compartiment de intretinere bine organizat devine indispensabila. Astfel, ateliere si echipe specializate sunt destinate supravegherii permanente a functionalitatii cladirilor, spatiilor, instalatiilor echipamentelor, dotarilor si obiectelor de inventar, in vederea prevenirii si remedie-rii eventualelor defectiuni.

Orientarea generala a unitatilor ospitaliere medii si mici, este legata insa de reducerea dimensiuni-lor acestui compartiment; se doreste existenta unui numaar minim de lucratori policalificati si apelarea - in situatii critice - fie la compartimentul dipecerizat al companiei (societatii) din care face parte hotelul, fie la firme specializate exterioare.

Paza

Este un compartiment reprezentat ca atare, mai cu seama in cadrul marilor complexe, fiind consi-derat de catre specialisti serviciul cel mai putin ospitalier din cadrul hotelului, desi, fara indoiala, extrem de util. Lucratorii din acest compartiment raspund de supravegherea hotelului in vederea prevenirii e-ventualelor actiuni indreptate impotriva vietii sau bunurilor oasptilor. Dar si pentru protejarea cladirilor, spatiilor, echipamentelor si dotarilor hotelului.

Cel mai adesea insa, acest compartiment se rezuma la activitatea unui detectiv al hotelului in fie-care tura, care are sarcinade a organiza prevenirea incendiilor si actiunile de evacuare a hotelului in caz de forta majora, supervizand totodata personalul operativ in actiunea acestuia de supraveghere a vietii si bunurilor clientilor.

1.3.3 Compartimentele furnizoare de servicii pentru clienti

a)Receptia, ca subsector, rezuma urmatoarele atributii principale:

A Primirea clientului, care presupune o serie de activitati preliminare, pornind de la finalizarea situ-atiei spatiilor de cazare care pot fi valorificate in ziua respectiva (prin onorarea cererilor de rezervare sau prin vanzare directa), trecand prin protocolul de primire, negocierea inchirierii, repartizarea spatiului de cazare, fixarea tarifului, inregistrarea datelor personale ale clientului in documentele de evidenta o-perativa si pana la inmanarea cheii, adica tot ceea ce este cunoscut in hotelaria internationala sub de-numirea de "check-in".

A Vanzarea serviciilor hotelului, in special a celor de baza, sprijinita de studierea strategiilor ope-rative menite sa duca la cresterea gradului de ocupare a capacitatii de cazare prin mentinerea unui ra-port optim cu alte hoteluri, cu agentii de turism si prin exersarea abilitatii de prezentare convingatoare a serviciilor, de prezentare cat mai atractiva a unor pachete incluzand serviciile Casei (cazare si mic de-jun, demipensiune, pensiune completa, cazare si tratament, cazare si "fitness", etc.). De asemenea, acesta este subsectorul care, in colaborare cu cel de concièrge, promoveaza celelalte servicii ale hote-lului, prin recomandarea si prezentarea lor oaspetilor.

Þ Asistarea clientului in timpul sejurului, prin discreta supraveghere a bunelor conditii oferite si ca-litatii serviciilor prestate, prin rezolvarea de situatii particulare (mutari, imbolnaviri, accidente, etc.) si prin promta solutionare a cererii si reclamatiilor.

Æ Asigurarea informarii tuturor sectoarelor si compartimentelor interesate de datele clientilor (sta-tutul de client V.I.P., client al casei, client standard, client de grup, originea eventualei rezervari, numa-rul camerei, perioada sejurului, serviciile incluse in tarif, etc.).

Æ Asistarea clientului la plecare, impreuna cu subsectorul casierie, prin efectuarea operatiunilor cunoscute sub denumirea de "check-out". Astfel, dupa ce sunt indeplinite procedurile legate de incheie-rea contului si plata contravalorii serviciilor, receptia efectueaza protocolul de plecare, de multe ori con-tinuand relatia cu clientul si in faza post-plecare (prin trimiterea unor oferte avantajoase, a unor felicitari cu diferite prilejuri, prin expedierea eventualelor obiecte uitate sau a corespondentei intarziate, etc.).

In final, putem conchide ca lucratorul din subsectorul receptie este "juristul" clientului, persoana ca-re pledeaza in favoarea incheierii unui contract si care vegheaza ca indeplinirea conditiilor contractuale sa fie respectate in cele mai mici amanunte.

b)Serviciul de etaj

Cazarea, serviciul de baza proritar al hotelului, presupune - din punctul de vedere al clientului, un spatiu individual securizat, igienic, functional, comod si placut. Toate acestea conduc la ideea ca parte din elementele clitativ superioare ale acestui serviciu - ca dimensiune reala a ospitalitatii - depind de sectorul de etaj.

Denumirea de "etaj", consacrata in limbajul de specialitate, provine din limba franceza (arealul de origine al hotelariei moderne). Ea este utilizata cu aceleasi valente in toate limbile de origine latine si are o dubla explicatie: pe de o parte faptul ca cea mai mare suprafata a sectorului este ocupata, in orice unitate hoteliera de spatii de cazare, iar pe de alta parte, aceste spatii de cazare se afla amplasate in mod traditional, "la etaj" (din motive de securitate si de respectare a discretiei asupra intimitatii oaspete-lui). Din necesitatea de a gospodari spatiile de cazare, de a le menaja si intretine din punctul de vedere al curateniei si igienizarii, activitatea s-a extins firesc si asupra celorlalte spatii in care hotelul isi desfa-soara activitatea.

Clasificare a spatiilor hoteliere, adica a spatiilor de care sectorul de etaj raspunde sub aspectul in-tretinerii presupune urmatoarele categorii:

a)Spatii de cazare, respectiv spatii de folosinta individuala, utilizabile numai de catre per-soanele care sunt repartizate prin receptie, conform documentelorde evidenta operativa si contabila, e-vident, numai pe perioada de timp presupusa de "contractul" de inchiriere. Aceste spatii pot fi reprezen-tate de:

- Camera cu un pat;

- Camera cu doua paturi;

- Camera cu trei paturi;

- Camera cu patru paturi;

- Garsoniera;

- Apartamentul.

Aceste spatii de cazare oficial recunoscute ca posibil existente in structura unitatilor ospitaliere din Romania, conform OMT 510/2002. Camerele (incepand de la cea cu un pat si terminand cu cea comu-na) nu au o structura interioara bine definita: tipul camerei este stabilit exclusiv in functie de numarul paturilor. Astfel, de pilda, camera cu doua paturi a unui hotel de 4 stele, care are pe langa dormitorul propriu-zis, un vestibul, un grup sanitar propriu cu instalatii complexe (cada, dus, lavabou, bideu, vas W.C.), uneori o debara pentru bagaje si un balcon, desi ofera un confort net superior camerei cu doua paturi a unei vile de 1 stea, in care de pe coridor se accede direct in dormitorul propriu-zis cu o suprafa-ta de 12 mp, iar ca instalatii are doar chiuveta, poarta aceeasi denumiregenerica de "camera cu doua paturi"

Singurele precizari legate de structura camerelor sunt cele ce subclasifica tipul de spatiu de cazare care este " camera cu un pat" in:

- Camera cu un pat individual, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre o persoana, lati-mea patului fiind de 90 cm;

- Camera cu un pat matrimonial, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre una sau doua persoane, latimea patului fiind de 140 cm;

- Camera cu un pat dublu, reprezentand spatiul destinat folosirii de catre doua persoane, lati-mea patului fiind de minimum 160 cm;

- In mare majoritate a hotelurilor din lume, in camera "single", patul are doua dimensiuni: "Queen size bed", echivalentul patului nostru matrimonial, "King size bed", echivalentul patului nostru dublu.

OMT 510/2002 continua enumerarea tipurilor de spatii de cazare cu:

- Camera cu doua paturi individuale;

- Camera cu trei sau mai multe paturi individuale;

- Camera cu priciuri, reprezentand spatiul destinat utilizarii de catre mai multe persoane; pri-ciul reprezinta o platforma de lemn sau alte materiale, pe care se asigura un spatiu de 100 cm latime pentru fiecare turist, fiind tipic structurii de primire care este cabana;

- Garsoniera, reprezentand tipul de spatiu de cazare in a carui structura obligatorie intra: un dormitor pentru doua persoane, un salon sau un alt spatiu separat un vestibul si printr-un glasvand sau alte solutii ce permit o delimitare estetica si are grup sanitar propiu;

- Apartamentul, reprezentand spatiul de cazare alcatuit din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5), sufragerie, vestibul, echipare sanitara proprie; la categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare doua locuri, iar in restul categoriilor minimum un grup sanitar la patru locuri.

Trebuie precizat faptul ca atunci cand un apartament are un singur dormitor, numarul locurilor este de doua; cand exista mai multe dormitoare, unul singur va avea obligatoriu doua locuri, iar celelalte unul sau doua locuri.

In hotelaria internationala, garsoniera se regaseste ca o derivatie a spatiului de cazare superior ca-re este apartamentul ("suite") sub denumirea de "junior suite".

Atat apartamentul cat si garsoniera au in mod normal o structura desfasurata pe orizontala. Atunci cand structura lor este desfasurata pe verticala (salon sau sufragerie la nivelul coridorului de etaj, iar dormitorul deasupra camerei de zi), tipul respectiv de spatiu de cazare capata denumirea de duplex. Tipologia spatiilor de cazare autohtone mai cuprinde un spatiu cunoscut sub denumirea de suita; este vorba in general despre un spatiu de cazare, vandabil ca un tot unitar sau ca spatii separate, alca-tuit din doua dormitoare care comunica intre ele printr-o usa. Dormitoarele (camerele propiu-zise, cu u-nul sau doua paturi) pot avea acces separat pe coridorul de etaj, sau acces comun intr-un vestibul (in care sunt amplasate cele doua usi) cu iesire pe coridorul de etaj. Prin blocare usii de comunicare, aces-te camere pot fi vandute si separat. Ceea ce deosebeste suita de apartament sau garsoniera este absenta unui spatiu locuibil de tipul sufrageriei sau salonului. Suita este des solicitata, mai ales de catre familisti sau de catre persoanele cu handicap aflate in grija unor insotitori.

c)Spatiile de folosinta comuna sunt, asa cum le arata si numele, acele spatii hoteliere in care, fie clientii si personalul au drepturi comune de utilizare a facilitatlor, fie personalul isi desfasoara activitatea zilnica.

Formal aceste spatii se subclasifica in:

- Spatii exterioare;

- Spatii interioare specializate pentru clienti;

- Spatii de circulatie;

- Spatii anexe sau de serviciu.

d)Spatiile exterioare pot fi: spatiu verde apartnand unitatii (parcul hotelului, curtea vilei, spatiul verde din camping, etc.), caile de acces (aleile, trotuarul, peronul), parcare pentru clienti, parcarea pentru per-sonal, curtea interioara amenajata pentru pasageri, terenurile de tenis, minigolf, piscinele in aer liber, terasele exterioare, rampele de aprovizionare, rampele de debarasare, etc.

1.4 Personalul Hotelului

Functia receptie include toate activitatile ocazionate de primiera clientilor si vanzarea (inchirierea) camerelor (check-in).

1.4.1 SEF DE RECEPTIE:

-organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea echipei de lucratori de receptie;

-urmareste cresterea gradului de ocupare;

-se preocupa de prestarea tuturor serviciilor in conditii de calitate conform standardelor;

-se ocupa indeaproape de aranjamentele si pregatirile speciale destinate VIP-urilor, clientilor casei, grupurilor organizate;

-stabileste politica de personal a sectorului de receptie;

-gestioneaza resursele materiale si finanziare specifice.

1.4.2 RECEPTIONER:

- promoveaza si vinde servicii hoteliere;

- pregateste si realizeaza primiera clientilor;

- asigura exploatarea judicioasa a camerelor;

- informeaza clientul;

- rezolva solicitarile, reclamatile, situatile specifice;

- poate avea atributii legate de rezervarea spatiilor de cazare, de facturare si incasare a contravalorii consumurilor.

1.5 Restaurantul

Caracteristicile constructiei si instalatiilor restaurantului sunt urmatoarele:

-acces pentru autoturisme;

-parcaj;

-emblema si firma luminoasa;

-hol cu garderoba si grup sanitar pentru clienti;

-intrare separata pentru marfuri si personal;

-saloane care sa asigure conditii pentru organizarea corespunzatoare a srviciilor la micul dejun, dejun, cina si la unele mese comandate;

-circuit corespunzator intre spatiile de servire;

-bucatarie proprie si spatii de depositare;

-instalatii cu aer conditionat;

-incalzire centrala;

-apa calda si rece;

-iluminat incandescent.

Amenajarile interioare si dotarea restaurantului sunt:

-peretii varuiti cu var lavabil;

-perdelele din tesatura fine si draperii;

-mobilier de calitate superioara;

-decoratiuni florale;

-vesela din portelan fin cu decoratii si emblema unitatii;

-fete de masa, servitele si naproane din materiale de calitate superioara cu emblema unitatii imprimata in tesatura;

-seturi complete de pahare din cristal si semicristal.

BUCATARIA

Bucataria pregateste si distribuire preparatele, permite pastrarea lor si intretine inventarul din dotare.Are dimensioni corespunzatoare si este dotata cu echipamentul necesar realizarii cantitative si calitative a preparatelor.

Echipa bucatariei este cordonata de seful bucatar, care se subordoneaza atat directorului de restaurant, din punct de vedere al disciplinei, cat si bucatarului-coordonator, din punct de vedere al activitatii de bucatarie

OFICIUL este incaperea care face legatura intre saloanele restaurantului, sectiile de productie si spalatore.

Organizarea muncii in oficiu consta in evitarea interferarii circuitului salubre al produselor cu cel insalubre al inventarului de servire utilizat in salon.

In aceasta unitate exista doua spalatore: unul pentru pahare si cesti, iar altul pentru tacamuri si vesela.Aici este asigurat un flux tehnologic optim si o dotare corespunzatoare, care usureaza munca si permite respectarea regulilor de igiena profesionala.

1.6 Norme de protectia muncii

Protectia muncii constituie un ansamblu de activitati ce au ca scop asigurarea celor mai bune conditii privino desfasurarea procesului de munca, apararea vietii si sanatatii salariatilor sau altor persoane care participa la procesul de munca.Legea Protectiei Muncii se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice la care activitatea se desfasoara cu personal angajat.

1.Normele generale de protectie a muncii se aplica la nivelul intregii economii.Nici un agent economic nu-si poate desfasura activitatea daca nu a obtinut Autorizatia de functionare din punct de vedere al Protectiei Muncii, autorizatie care este eliberata de Inspectoratele Territoriale de Munca.

Agentii economici au obligatia de a dota fiecare lucrator cu echipament individual de Protectie a Muncii, acesta fiind diferit in functie de conditile concrete de munca;

echipamentul este gratuit, iar in cazul degradarii, agentul economic trebuie sa acorde in mod obligatoriu echipament nou;

alimentatia de protectie care se acorda lucratorilor ce lucreaza in conditii grele si foarte grele de munca;

materiale igienico-sanitare pentru lucratorii care-si desfasoara activitatea intr-un mediu ce impune o igiena deosebita.

2.Norme specifice care se aplica la diversi agenti economici in functie de activitatea pe care o desfasoara.

In vederea asigurarii conditiilor de Protectie a Muncii, conducerea unei societati comerciale are obligatia sa:

- stabileasca masuri de Protectie a Muncii pentru activitatea desfasurata;

- sa adopte inca din faza de proiectare si executare a constructiilor echipamentelor tehnice si tehnologiilor, solutii conforme cu Protectia Muncii;

- sa asigure informarea fiecarei persoane inainte de a se angaja aspra riscurilor la care este expusa la locul de munca;

-sa ia masuri pentru a pregatii anumite persoane care vor avea atributii privind Protectia Muncii.

In cazul nerespectarii Normelor Specifice de Protectie a Muncii, apar accidentale de munca care reprezinta vatamarea violenta a organismului sau intoxicatie acuta profesionala care au loc in timpul procesului de munca si care provoca pierderea capacitatii de munca pe cel putin 3 zile, invaliditate sau deces.

Bolile profesionale reprezinta afectiuni care se produc in urma unei meserii sau profesii in medii cu factori nocivi sau in medii care solicita foarte mult organismul.Declararea bolilor professionale este obligatorie;

Capitolul 2 Produsul Turistic

Sejur Rusia

Ziua 1

Intalnire cu grupul la aeroportul Otopeni, transport cu avionul pe ruta Bucuresti - Moscova.

Cazare la Hotelul Noroc din Moscova.

Incepem sejurul cu o masa festiva la Restaurantul Hotelului Noroc unde vom descoperi muzica si dansul traditional rusesc in timpul unei elegante receptii tip bufet ce include printre altele vodka si caviar. Apoi vom strabate orasul pe timp de seara pentru a ne bucura de minunata priveliste a palatelor si monumentelor luminate pe timp de noapte (vara ne vom putea bucura de faimoasele nopti albe).

Ziua 2

Mic dejun.

Peterhof (aprox.6 ore) - zona imperiala, localizata la malul marii, unde vom gasi numeroase fantani considerate printre cele mai frumoase din lume. Vom vizita Palatul si gradinile (in functie de vreme vom alege barca sau masina).

Masa de pranz in oras.

Dupa amiaza timp liber la dispozitie.

Ziua 3

Mic dejun.

Vizita la Muzeul Hermitage (aprox.3 ore), unul din cele mai mari muzee ale lumii cu peste 2,7 milioane de exponate, cu opere ale lui Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titian, Rembrandt, Rubens si multi altii.

Vizita la Sf.Issac (aprox.2 ore), cea mai mare catedrala ortodoxa rusa, acum muzeu, construita in 1858 de catre arhitectul Montferrand, catedrala ce rivalizeaza cu St.Peter din Roma, St.Paul din Londra sau Santa Maria del Fiore din Florenta.

Plimbare cu barca pe raurile si canalele orasului (aprox.2 ore), faima acestui oras supranumit si Venetia Nordului.

Masa de pranz in oras.

Dupa amiaza timp liber la dispozitie.

Ziua 4

Mic dejun.

Vizita la Biserica Reinvierii, al doilea mozaic din lume ca dimensiune (aprox. 7000 mp) ce acopera fatada si peretii interiori. Catedrala a fost inaltata pentru comemorarea tarului Alexandru al doilea, exact pe locul unde acesta a fost ranit mortal in 1881.

Vizita la Muzeul Rusesc, cel mai mare muzeu de arta rusa din lume. Peste 400.000 de exponate ce acopera intreaga istorie a Rusiei incepand cu sec.X pana in prezent. Vom descoperi colectii unice de icoane vechi rusesti, lucrari de pictura, grafica si sculptura, arta decorativa.

Masa de pranz in oras.

Ziua 5

Mic dejun.

In acesta zi vom patrunde in minunata lume a Palatului Ecaterina cea Mare din orasul lui Pushkin, Tsarskoe Selo, cu faimoasa Camera de chihlimbar. O jumatate de zi petrecuta in spiritul erei imparateselor Elisabeta si Ecaterina, printre numeroasele sali de bal si sali imperiale.

Masa de pranz in oras.

Ziua 6

Mic dejun.

Tur de oras cu autocarul (aprox.4 ore) - vom trece in revista atractiile orasului precum Palatul de iarna, Catedrala Kazan, Gradina Palatului regal, Fortareata Petru si Pavel, Muzeul naval, Universitatea Sankt Petersburg, Palatul Menshikov, Academia de arte frumoase, Teatru Alexandru, Catedrala Smolny, Monumentul Ecaterina cea Mare, numeroasele poduri si canale. Ne vom opri pentru o scurta plimbare printre ruinele fortaretei Petru si Pavel, cea mai veche constructie din oras. Masa de pranz in oras.

Deplasare catre aeroport pentru imbarcare si zbor catre Bucuresti.

Pachetul turistic include: cazarea in Hotel Noroc 4*clasificare locala, masa conform program, transportul cu avionul, taxa de aeroport, costul programelor detaliate mai sus, transport cu autocarul in Moscova, biletele de intrare la obiective, taxele de parcare, ghid local in limba engleza, insotitor din partea agentiei.

Tariful nu include: ciubucurile obligatorii (sofer, ghid, hotel) in valoare de 30 Euro/persoana, taxa de viza in valoare de 40 euro si asigurarea medicala obligatorie.

CONDITII DE PARTICIPARE SI ORGANIZARE:

- pasaport valabil min. 6 luni de la data programului turistic

- plata unui avans de minim 700 euro in perioada de inscriere si plata integrala cu cel putin 30 zile inainte de data inceperii programului

- greutate bagaj permisa: 20kg pentru bagajul de cala si 7kg pentru bagajul de mana (ceea ce depaseste va fi taxat ca excedent)

- tariful este valabil pentru un grup de minim 25 persoane

- in cazul in care un program nu intruneste numarul minim de participanti (25) acesta se anuleaza.

2.1 Descrierea zonei Moscova

Moscova este un port, capitala si cel mai mare oras al Rusiei.

Este localizat pe raul Moscova, in districtul federal central, in partea europeana a Rusiei.

Moscova este expusa iernilor friguroase, si a verilor calde. Temperaturile ridicate din iulie si august se situeaza in jurul valorii de 22C, iar iarna mediile pot ajunge la valori aproximative de -12C.

Principalele atractii: Piata Rosie, Capela si Poarta Iberiana, Kilometrul 0, cuceritorilor spatiului, Turnul Televiziunii Ostankino(cel mai inalt turn al Europei), Hipodromul Central, Primaria, Gradina Zoologica, GUM, Mausoleul Lenin, Gradina Alexander, Lobnoye Mesto, Kremlin, Manastirea Novodevichy, Trinity Sergius Lavra, Biserica Ascensiunii din Kolomenskoye, Muzeul Istoric de Stat, Muzeul de Arte Fine Pushkin, Muzeul Marelui Razboi Patriotic, Galeria Tretyakiv, Muzeul Minerologic Fersman, Muzeul de Arta Moderna, Casa de Fotografie, Muzeul Kubinka Tank, Muzeul Politehnicii, Muzeul Central al Fortei Aeriene, peste 30 de edificii religioase importante, Teatrul de Arta, Teatrul Bolshoi, Teatrul Lenkom, Teatrul Yermolova, Teatrul Maly, Monumentul pentru Alexander II, Monumentul Turnul Menshikov, Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura, Parcul Gorky, Gradina Botanica a Academiei Stiintelor.

2.2 Sejur la Hotelul Noroc

Ziua 1

Intalnire cu grupul la aeroportul Baneasa, transport cu avionul pe ruta Bucuresti - Moscova cu escala la Varsovia.

Cazare in faimosul Hotel Noroc 4* din Moscova.

Incepem sejurul cu o masa festiva la Restaurantul Hotelului Noroc unde vom descoperi muzica si dansul traditional rusesc in timpul unei elegante receptii tip bufet ce include printre altele vodka si caviar. Apoi vom strabate orasul pe timp de seara pentru a ne bucura de minunata priveliste a palatelor si monumentelor luminate pe timp de noapte (vara ne vom putea bucura de faimoasele nopti albe).

Ziua 2

Mic dejun.

Vizita la Gradina Alexander,Muzeul de Arta Moderna si Teatrul Bolshoi(deplasarea intre punctele turistice se va face cu autocarul)

Masa de pranz in oras.

Dupa amiaza timp liber la dispozitie.

Ziua 3

Mic dejun.

Vizita la Muzeul de Arte Fine Pushkin(aprox.3 ore), unul din cele mai mari muzee ale lumii cu peste 2,7 milioane de exponate, cu opere ale lui Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Raphael, Titian, Rembrandt, Rubens si multi altii.

Vizita la Sf.Issac (aprox.2 ore), cea mai mare catedrala ortodoxa rusa, acum muzeu, construita in 1858 de catre arhitectul Montferrand, catedrala ce rivalizeaza cu St.Peter din Roma, St.Paul din Londra sau Santa Maria del Fiore din Florenta.

Plimbare cu barca pe raurile si canalele orasului (aprox.2 ore), faima acestui oras supranumit si Venetia Nordului.

Masa de pranz in oras.

Dupa amiaza timp liber la dispozitie.

Ziua 4

Mic dejun.

Vizita la Biserica Ascensiunii din Kolomenskoye, al doilea mozaic din lume ca dimensiune (aprox. 7000 mp) ce acopera fatada si peretii interiori. Catedrala a fost inaltata pentru comemorarea tarului Alexandru al doilea, exact pe locul unde acesta a fost ranit mortal in 1881.

Vizita la Muzeul Rusesc, cel mai mare muzeu de arta rusa din lume. Peste 400.000 de exponate ce acopera intreaga istorie a Rusiei incepand cu sec.X pana in prezent. Vom descoperi colectii unice de icoane vechi rusesti, lucrari de pictura, grafica si sculptura, arta decorativa.

Masa de pranz in oras.

Pachetul Turistic include: cazarea in faimosul Hotel Noroc 4* clasificare locala, masa conform program, transportul cu avionul, taxa de aeroport, costul programelor detaliate mai sus, transport cu autocarul in Moscova si punctele turistice, biletele de intrare la obiective, taxele de parcare, ghid local in limba engleza, insotitor din partea agentiei.

Tariful nu include: ciubucurile obligatorii (sofer, ghid, hotel) in valoare de 30 Euro/persoana, taxa de viza in valoare de 40 euro si asigurarea medicala obligatorie.

CONDITII DE PARTICIPARE SI ORGANIZARE:

- pasaport valabil min. 6 luni de la data programului turistic

- plata unui avans de minim 700 euro in perioada de inscriere si plata integrala cu cel putin 30 zile inainte de data inceperii programului

- greutate bagaj permisa: 20kg pentru bagajul de cala si 7kg pentru bagajul de mana (ceea ce depaseste va fi taxat ca excedent)

- tariful este valabil pentru un grup de minim 25 persoane

- in cazul in care un program nu intruneste numarul minim de participanti (25) acesta se anuleaza

Capitolul 3

Promovarea zonei alese ca destinatie

Prima referinta este din 1147, cand era un orasel obscur intr-o mica provincie, cu populatie predominant fino-ugrica numita Merya.

Moscova a supravietuit mai multor dezastre printre care se includ incendiile, revoltele, ocupatiile straine. In septembrie 1812, in perioada razboaielor Napoleoniene, orasul a fost ocupat de armatele lui Napoleon. Patriotii rusi au dat foc orasului curand dupa intrarea sa si rezultatul a fost retragerea armatei Frantei din Rusia, lucru care a contribuit mult la caderea lui Napoleon.

Dupa revolutia din octombrie 1917, Moscova a devenit capitala Rusiei. O mare parte din oras a fost modernizata dupa victoria bolsevica. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pana in 1991. In decembrie 1941, in perioada celui de al doilea razboi mondial, puternicele armate germane au fost decisiv invinse in apropierea Moscovei.

In 1991 orasul a fost centrul discutiilor si luptelor politice care au dus la dizolvarea URSS.

Moscova este un port, capitala si cel mai mare oras din Federatia Rusa. Este situata pe raul cu acelasi nume, Moscova. Orasul Moscova este centrul economic, politic si cultural al Rusiei. Autostrazile si numeroasele linii aeriene fac legatura dintre Moscova si restul Rusiei. Caile navigabile, incluzand Canalul Moscovei, Canalul Volga-Don, Raul Moscova fac ca portul sa fie accesibil vaselor din Marea Baltica, Marea Alba, Marea Neagra, Marea Caspica.

Moscova are o suprafata de aproximativ 800 kmp, fiind un oras de tip radial concentric. Icentrul Moscovei se afla Kremlinul, care este sediul guvernului, iar in apropiere se gaseste Piata Rosie.

Mai mult de 75 de institutii importante de invatamant, printre care faimoasa Universitate de Stat, se afla in Moscova. Aproximativ 700 de institutii stiintifice isi au reprezentantele principale in Moscova. Un numar impresionant de muzee se gasesc in aceasta capitala, printre care Galeria de Arta 'Tretyakov', Muzeul de Arta 'A. S. Puskin', Muzeul Central 'V. I. Lenin', Muzeul Oriental al Culturii, Palatul cu Fatete din Kremlin, Tezaurul Tarilor din Kremlin, catedralele din Kremlin, Biserica Vasili Blajenai din Piata Rosie. Expozitia Realizarilor Economice include 72 de pavilioane care se ocupa cu industria, agricultura, stiinta si cultura. O alta importanta institutie din Moscova este Gradina Botanica a Academiei Stiintei Rusesti.

Balsoi Teatr este reprezentativ printre teatrele moscovite.

Concluzii

Alegerea Hotelului Noroc este una excelenta pentru clienti deoarece acestia beneficiaza de multe avantaje precum :

- bar, casino, room serice ;

- sala de conferinta, sala de receptie;

- salon de infrumusetare, sauna ;

- centru de afaceri, casa de schimb valutar ;

- restaurant

- magazin de suveniruri

Clientii Hotelului Noroc pot de astfel sa viziteze multe obiective turistice, Hotelul situandu-se langa aceste !

Aceste obiective sunt Piata Rosie, Capela si Poarta Iberiana, Kilometrul 0, GUM, Mausoleul Lenin, Gradina Alexander, Lobnoye Mesto, Kremlin, Manastirea Novodevichy, Trinity Sergius Lavra, Biserica Ascensiunii din Kolomenskoye, Muzeul Istoric de Stat, Muzeul de Arte Fine Pushkin, Muzeul Marelui Razboi Patriotic, Galeria Tretyakiv, Muzeul Minerologic Fersman, Muzeul de Arta Moderna, Casa de Fotografie, Muzeul Kubinka Tank, Muzeul Politehnicii, Muzeul Central al Fortei Aeriene, peste 30 de edificii religioase importante, Teatrul de Arta, Teatrul Bolshoi si multe altele !

Bibliografie

Informatiile culese si prelucrate din urmatoarele surse :

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia

https://ro.wikipedia.org/wiki/Moscova

https://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29847.

https://www.infoturism.ro/sejur/rusia/

https://www.abturism.ro/index.php?unde=vacante&tara=Rusia

AnexePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1737
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved