Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PUNCTE TARI SI PUNCTE SLABE ALE UNUI HOTEL

Turism+ Font mai mare | - Font mai mic

Prezentarea societatii Hotel CLEOS

3.1. Scurt istoric

Istoria Hotelului CLEOS incepe in luna Ianuarie a anului 2002, atunci cand a fost achizitionat un teren de 13.500 m2 in orasul Otopeni, vis-à-vis de aeroportul international Henri Coanda, la circa 400 m de Skz Gate. Atunci, fratii Ionut si Robert Negoita, actionari Pro CLEOS, au decis construirea unui hotel de 3 stele pe acel teren achizitionat. A fost realizat proiectul unui hotel de 150 camere, iar punerea lui in practica a inceput in luna mai a aceluiasi an 2002. In acel prim an, lucrarile au mers foarte incet in primul rand datorita fondurilor reduse alocate dar si datorita lipsei de experienta a echipei de constructii, lucrarea fiind facuta in regie proprie. Astfel, in anul 2002 s-a realizat doar 25-30% din lucrarea totala. In anul 2003, lucrarile au fost incepute in forta, acestea fiind finalizate integral in data de 25 august a aceluiasi an 2003. Suprafata totala construita a fost de 11.000 m2 . Deschiderea operationala a Hotelului CLEOS a fost in data de 26 august 2003, atunci cand hotelul a gazduit primii clienti, iar inaugurarea oficiala a fost in data de 25 septembrie 2003.

3.2. Structura si dotarile Hotelului CLEOS

Hotel CLEOS*** Otopeni este amplasat in imediata apropiere a Aeroportului International Otopeni, pe DN 1 (E60)si totodata la 10 minute de Centrul Expozitional Romexpo. Hotelul pune la dispozitia clientilor 150 camere (single, duble si apartamente), 2 restaurante (un restaurant cu specific international si un restaurant rustic cu gradina de vara), piscina in aer liber cu minibar, bar de zi, sala de fitness si un centru de conferinte (8 sali de conferinte) ce poate gazdui peste 450 persoane.

3.2.1. Capacitati de cazare

Nr. Crt.

Tipul Camerei

Nr. total disponibil camere

Single/Dubla cu pat matrimonial

Dubla cu pat twin

Junior Suite (dubla cu pat king size)

Suite (apartament)

TOTAL

]

Camerele duble cu pat matrimonial pot fi utilizate si in regim de single. Camerele sunt incapatoare, spatioase, luminoase si dispun de: televiziune prin cablu, legatura telefonica directa internationala, acces internet, minibar si aer conditionat.

3.2.2. Capacitati alimentatie publica

Nr. crt.

Denumire unitate alimentatie publica

Capacitate (locuri)

Restaurant International

Restaurant rustic

Bar de zi

TOTAL

Cele doua restaurante ale hotelului, restaurantul cu specific international si cel cu specific romanesc, pun la dispozitia clientilor variate meniuri preparate dupa retete bine alese. De asemenea, restaurantul cu specific international si cel cu specific romanesc pot fi locul ideal pentru mese festive, mese de afaceri, petreceri private sau alte evenimente organizate la cererea clientilor.

3.2.3. Business & Conference Center

Hotelul CLEOS dispune de un centru de conferinte alcatuit din 8 sali de conferinte ce au capacitati si dimensiuni diferite. Salile dispun de mobilier modern, ferestre cu geam termopan si instalatie independenta de aer conditionat avand posibilitatea de-a gazdui intr-o atmosfera la cel mai inalt nivel intalnirile partenerilor de afaceri.

De asemenea salile sunt dotate cu echipament corespunzator: videoproiector, retroproiector, videoplayer, CD, Mp3, DVD-player, ecran de proiectie, flip-chart, pin-ball, televizoare, instalatie de sonorizare.

Exista si posibilitatea sustinerii conferintelor cu cabine de traducere simultana de la unul sau mai multi traducatori, in sistem de discutii sau la casti.

Intr-un spatiu generos, special amenajat, oamenii de afaceri pot servi Coffe-breakul acesta fiind in imediata apropiere a salilor de conferinta.

Bussines center-ul hotelului poate oferi prin reteaua sa de calculatoare legatura permanenta prin satelite-internet cu exteriorul si bineinteles cu partenerii de afaceri ai clientilor, oferind CLEOSul si eficienta maxima pentru oamenii de afaceri cat si pentru turistii cazati in hotel.

STRUCTURA SI TARIFELE SALILOR DE CONFERINTE INCEPAND CU 1 MARTIE 2005

Nr. crt.

Denumire sala de conferinte

Dimensiuni

L*l=mp

Tarif

(/zi)

Capacitate (locuri)

U Shape


Theatre


Classroom

Ball Room


Onyx

Saphir

Zenith

Vega

Sedna

Panorama

Orion

Gallaxy

In data de 1 Iunie 2004, langa Hotelul CLEOS, a fost deschis acest paradis al apei: Water Park.

Situat la doar 6 km de Bucuresti pe DN 1, langa Hotel Comfort*** Water Park Otopeni este singurul parc de distractii de acest gen din zona capitalei si cel mare parc acvatic din Romania,principalul punct de atractie pentru bucuresteni si zonele limitrofe.

Water Park este un paradis al apei ce ofera clientilor Hotelului CLEOS si tuturor celor ce doresc un timp de distractie si relaxare, timp petrecut alaturi de familie si prieteni. Aici, pe perioada verii, au loc zilnic petreceri, concerte, concursuri, muzica, emisiuni televizate si multe alte surprise. Acest parc acvatic este destinat vizitatorilor de toate varstele, de la cei mici care pot gasi un loc special amenajat pentru ei, pana la cei mari, adulti si bunici.

Intins pe o suprafata de 35.000 m2 , Water Park dispune de:

fast food

terase

bar in piscina

2 terase cu o capacitate de 500 de persoane

amenajari speciale pentru copii (bouncer,tobogan gonflabil, etc.)

galerie commerciala, toate vizitate zilnic, pe perioada verii, de peste 1000 de persoane.

1 piscina simpla dedicata exclusiv copiilor

2 piscine simple pentru adulti

5 piscine legate printr-un rau in jurul toboganelor pentru toate varstele

- 30 de tobogane cu iesire in cele 9 piscine

2 tubulare si serpuite

5 piste de apa cu inclinatia de peste 30%

Utilitati pentru plaja :

Ø      4.000 de sezlonguri

Ø      500 de scaune la terase

Ø      Peste 25 de cabine de dus

Ø      Capacitate de peste 4000 de persoane

Ø      Suprafata pentru plaja de peste 10.000 de metri patrati

Tarifele valabile in interiorul Water Park sunt urmatoarele:

- in cursul saptamanii 250.000 lei /zi/persoana - (copii 5-16 ani: 120.000 lei/zi);dupa ora 17.00 reducere 50% la tarifele afisate.

- in weekend 350.000 lei/zi/persoana (copii 5-16 ani: 170.000 lei/zi)

- copii 0-5 ani gratuit

Accesul se face prin microbuze , o linie speciala care face zilnic legatura dintre parcul de distractii si capitala. Pentru cei care aleg sa vina cu masina personala parcul dispune de o parcare de 2500 locuri.

Hotelul CLEOS ofera clientilor sai si alte servicii gratuite, precum:

 1. Transport gratuit la/de la aeroport Otopeni.
 2. Loc cazare gratuit pentru copiii intre 0 si 7 ani.
 3. 50% reducere la tariful de cazare pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani.
 4. Parcare pazita 24 ore.
 5. Room service.
 6. Seif instalat la receptia hotelului.
 7. Sala de fitness.
 8. Sala de Internet.
 9. O sala de biliard si ping-pong.
 10. Un teren de fotbal in aer liber cu gazon artificial.
 11. Spalatorie.

3.3. Structura clientilor Hotelului CLEOS

In principal, clientii Hotelului CLEOS sunt:

- turisti clienti ai agentiilor de turism cu care hotelul are incheiate contracte: 25%

- turisti oameni de afaceri si sngajati ai companiilor romanesti si straine cu care hotelul are incheiate contracte: 65%

turisti individuali in tranzit 10%.

Dintre acestia, 60% sunt turisti romani, restul de 40% fiind turisti straini.

Hotelul CLEOS are incheiate contracte cu numeroase agentii de turism dar si cu puternice firme si organizatii romanessti si straine. Astfel, vom aminti cateva dintre aceste: RAIFFEISEN BANK, UNITA, ALTEX, DOMO, FLANCO, SARA MERKUR, FLAMINGO, INTERBREW, TUBORG, COCA-COLA, PEPSI, ASTRAL TELECOM, EUROPEAN FOOD, O.C.S.P.S., A.I.E.S.E.C., ASTRAL TELECOM, SOF MEDICA, SENSI BLUE, F.C. GLORIA BISTRITA, F.C. STEAUA BUCURESTI, POLI IASI, PORSCHE ROMANIA,HAPPY TOUR, SUNMEDAIR, CONNEX, MARSHAL TURISM, JINFO TOUR, EUROLINES, UNESCO- ROMANIA,METRO GRUP A.G., PFIZER ROMANIA, UNITA ASIGURARI, ZAPP MOBILE, TVR1, COSMOPOLITAN MODELS, A&D PHARMA, RENAULT ROMANIA, ELITE TRAINING, AGRAS, TAROM, SWISS AIR, MENZIS, ROMATSA, s.a.

Tarifele la care s-au incheiat contractele cu aceste firme si agentii de turism contin discounturi intre 10% si 35%.

TARIFE PENTRU CAZARE - HOTEL CLEOS***OTOPENI

Nr. Crt.

Tip Camera

Tarif turisti individuali (contract)

Tarif afisat receptie

Camera Single

Camera Dubla standard

Junior Suite

Suite (apartament)

Tarifele sunt exprimate in euro/camera/noapte, includ TVA si taxa de turism ( 3%). De asemenea, tarifele mai sus mentionate nu includ micul dejun (bufet suedez) in valoare de 6 euro/pers.

In perioada targurilor nationale si internationale, Hotelul CLEOS isi rezerva dreptul de a mentine tarifele de receptie si in cazul contractelor.

3.4. Analiza SWOT[1]

Analiza SWOT este o sinteza a auditului de marketing, analiza ce prezinta punctele forte si cele slabe ale Hotelului CLEOS, oportunitatile si amenintarile mediului extern. Este realizata astfel o lista a caracteristicilor pozitive si negative ale Hotelului CLEOS, caracteristici ce il diferentiaza de concurentii directi.

Efectuarea unei analize SWOT este punctul de plecare pentru formularea unor obiective adecvate situatiei Hotelului CLEOS si relatiilor sale cu mediul extern. Obiectivele si strategiile stabilite pentru orizontul de planificare vor urmari dezvoltarea punctelor forte ale Hotelului CLEOS, inlaturarea sau corectarea punctelor slabe, exploatarea ocaziilor favorabile si evitarea sau diminuarea impactului amenintarilor mediului extern.

Prezentarea concurentilor directi ai Hotelului CLEOS

Concurentii directi ai Hotelului CLEOS, cei care isi disputa acelasi segment de clienti, sunt hotelurile Caro, Parc, Stil si Sky Gate, fiecare dintre aceste oferind clientilor servicii de cazare, alimentatie publica si agrement.

In principal cele 5 hoteluri ofera clientilor aceleasi serviciide baza si servicii suplimentare. Diferentierea se face insa din punct de vedere al locatiilor, al preturilor si tarifelor practicate si al calitatii serviciilor oferite.

Hotel Caro

Hotelul Caro a fost construi in anul 1994 intr-o zona deosebita, am putea spune ideala pentru amplasarea unui hotel, anume pe malul lacului Tei. Hotel Caro este situat la numai 10 minute de centrul Bucurestiului si la 20 de minute(14 kilometrii) de aeroportul international Henri Coanda.

Camerele si facilitatile hotelului Caro

Hotelulu Caro dispune de sistem electronic de inchidere, aer conditionat controlat individual in fiecare camera, televiziune prin cablu, mini bar, uscator de par cafetiera, telefon digital, port acces internet, incalzire centrala, presa pentru pantaloni, room service, mic dejun (bufet suedez), sala de fitness sali de conferinta microbuz, loc de parcare gratuit, spalatorie ecologica, internet de mare viteza, seif .

Se accepta carduri - Visa, Mastercard, American Express, plata prin transfer bancar.

Salile de conferinte

SALI CONFERINTA

SUPRAFATA

SUPRAFATA UTILIZABILA

TEATRU

BOARDTABLE

RECEPTION

CLASSROOM

BANQUETING

U SHAPE

IORGA

SORESCU

CARAGIALE

GOGA

REBREANU

ARGHEZI

BACOVIA

Restaurant

Doua restaurante se afla la dispozitia oaspetilor cu o gama larga de sortimente

din gastronomia romaneasca si internationala.

Restaurant cu terasa de vara deschis de luni pana sambata intre orele 12 si 24.

Crama este deschisa de luni pana vineri intre orele 12 si 17. Receptii, cocktailuri, barbeque

la cerere. Salon dedicat nefumatorilor.


Tarife practicate de Hotel Caro

SEASON

euro

Single

Double

Junior Suite

Apartament

WEEKEND ( vineri, sambata si duminica)

Single

Double

Junior Suite


Shuttle bus cu aer conditionat pentru:

Transfer rapid si CLEOSabil de la / catre aeroport
Transfer catre centrul orasului
Tur al orasului
Orice alta destinatie la cerere

VW Caravelle, 7 locuri, aer conditionat, sofer 24 ore.

Best Western Parc Hotel

Best Western Parc Hotel este un hotel de trei stele, cu 13 etaje si 267 de camere single si double, situat la doar 15 minute de Aeroportul International Otopeni si la cateva minute de centrul orasului. Recent renovat si adaptat ultimelor standarde internationale in vara anului 2001 Parc Hotel pune la dispozitia clientilor sai 24 de ore pe zi personal cu o inalta calificare, prietenos, capabil sa satisfaca cele mai inalte exigente. Ofera o oaza de liniste si relaxare si un climat optim pentru intalnirile de afaceri, gazduind conferinte, seminarii sau intalniri de orice natura pentru pana la 300 de persoane. Cele patru sali de conferinta beneficiaza de aer conditionat, de conectare la Internet si de alte echipamentele necesare pentru intalniri de afaceri.

Tarife

Tariful rack rate la receptia hotelului Parc este urmatorul:

- camera single 139 Euro/noapte cu mic dejun si taxe incluse

- camera dubla 159

Preturile sunt pe noapte / camera.

In cadrul Best Western Parc Hotel pot fi organizate conferinte, seminarii, intalniri de afaceri, pentru 6 si pana la 300 de persoane. Cele patru sali de conferinta dispun de aer conditionat, posibilitate de conectare la linia telefonica si internet. Pot fi puse la dispozitie concomitent si sunt dotate cu echipamentele necesare desfasurarii intalnirilor de afaceri in cele mai bune conditii. 'Grand Ballroom', divizibil in 3 sectiuni, are o suprafata de 307 mp si o capacitate de maxim 300 de persoane. Salile 'Meridiane' si 'Atlas' au o suprafata de 52 mp si o capacitate de maxim 55 de persoane fiecare. Sala 'Globus' este o mica sala de sedinte pentru maxim 10 persoane si poate fi folosita si ca secretariat.

Hotel STIL

AAmplasat in zona Baneasa-Aviatiei, un cartier aflat in plina dezvoltare atat din punct de vedere al spatiilor destinate mediului de afaceri, cat si al constructiilor cu caracter rezidential, Hotel Stil isi intamplina oaspetii din martie 2003.

Incadrat in categoria de patru stele, multe din serviciile oferite de hotel sunt imbunatatite. Sunt de mentionat in special serviciile IT si de comunicatii. Investitia si dotarile au in vedere ultimele tehologii si cerinte internationale. Astfel, sunt satisafacute atat cerintele celor care calatoresc pentru afaceri, cat si cele ale turistilor.

Mobila si decoratiile au fost alese cu multa grija, designerul urmarind crearea unei atmosfere calde, placute si familiare pentru clientii aflati departe de casa. Receptia, restaurantul, liftul si holurile hotelului sunt prevazute cu difuzoare pentru muzica ambientala. La crearea aceastei atmosfere contribuie si o echipa profesionista, care este pregatita sa faca din sejurul dvs un motiv pentru a va reintoarce la Hotel Stil.

Camere si facilitati

Hotel Stil pune la dispozitie un numar de 28 de camere (4 sgl, 21 duble care pot fi folosite in regim single sau double, 3 apartemente). Fiecare camera are acces la internet rapid, trafic nelimitat, canal minim garantat de 64 kbps si conectare dial-up. Camerele beneficiaza de 24h room-service si sunt dotate cu aer conditionat, minibar, linie de telefon cu acces international, difuzor in baie, halat si papuci de baie.

Lista completa a serviciilor (aer conditionat, internet, linie telefonica internationala, TV cu telecomanda, cablu/satelit TV cu toate canalele de stiri, minibar, uscator de par, halat si papuci de baie, camere pentru fumatori si nefumatori, detectoare de fum si sistem avansat pentru prevenirea incendiilor, 24h room-service).

In receptie, special pentru oamenii de afaceri aflati departe de birou, este amenajat un mic 'business centre' cu acces gratuit pentru clientii hotelului, dotat cu echipament de cea mai buna calitate.

Sala de meeting este ideala pentru intalniri la nivel restrans sau training cu participarea a maxim 10 persoane, caz in care se poate oferi un pret pachet/persoana cu pauze de cafea si masa de pranz incluse; echipament tehnic poate fi pus la dispozitie la cerere (ecran, flipchart, retro-proiector, video-proiector etc.); sala este ideala si pentru private business lunch sau intalniri la nivel restrans.

Restaurantul Stil se adreseaza atat clientilor hotelului cat si bucurestenilor, cu un mic dejun bufet suedez, pranz si cina cu meniu a la carte. In fiecare zi lucratoare a saptamanii este propus un meniu special conceput pentru masa de pranz. Este locul ideal pentru intalnirile de afaceri sau cu prietenii, avand o capacitate totala de 50 de locuri.

La cina, Bucatarul Sef invita oaspetii sa deguste o gama variata de specialitati, de la produse traditionale romanesti si vanat, pana la preparate fusion Eur-Asia, cu trecere prin Balcani si Rusia.

Preturi pentru inchiriere: 100 euro/zi, 60 euro/ ½zi

Preturile practicate de hotel Stil

Preturile sunt pe noapte / camera

Single (L-J): 80 EUR

Single (V-D): 70 EUR

Double (L-J): 90 EUR

Double (V-D): 80 EUR

Suite : 140 EUR

Preturile includ toate taxele si micul dejun

Sky Gate

Ideal situat in vecinatatea Aeroportului International Henri Coanda, pe DN1 (E60), hotelul Sky Gate pune la dispozitia clientilor sai 105 camere si apartamente, un restaurant si un bar, impreuna cu un centru de conferinte (7 sali de conferinte) care poate gazdui, in total, 250 persoane.

Structura camerelor hotelului Sky Gate:

105 camere, dispuse pe 3 etaje, dupa cum urmeaza:

 • 3 apartamente
 • 33 camere cu 2 paturi
 • 7 camere cu pat Queen size
 • 43 camere cu pat King size
 • 9 camere Executive

Dotarile camerelor:

aer conditionat, izolare fonica perfecta , minibar in 35 de camere, room service 24h, acces in camera cu cheie electronica, dublu sistem de blocare a usii, birou, telefon cu data port

robot telephonic, internet, detector electronic de fum, TV cu telecomanda, 24 canale TV (BBC, Bloomberg, Euro News, etc), 4 canale Pay TV, ziare interne si internationale,

serviciu de curatenie zilnica, produse de baie, baie cu cada, uscator de par, halate de baie.

Tarifele practicate de Hotel Sky Gate:

Single (L-J): 80 EUR

Single (V-D): 80 EUR

Double (L-J) : 90 EUR

Double (V-D): 90 EUR

Suite : 130 EUR

Sali de conferinta

Capacitate

Dimensiune

m.p.

Inaltime
m

Reception

Theatre

Classroom

Banquet

Board

Parter

Henri Coanda

9.7x13.0

T.V. si A.V.

15x6.7

Traian Vuia

7.5x6.7

Aurel Vlaicu

7.5x6.7

Etaj

4.7x3.4

4.7x3.4

4.7x3.4

Prin prisma amplasamentelor si dotarilor celo 5 hoteluri, putem intui faptul ca principala forma de turism practicata este turismul de afaceri dar si un turism de tranzit, sejurul mediu fiind destul de scazut, mai ales in cazul celor doua hoteluri situate in imediata vecinatate a aeroportului international Henri Coanda: Hotelul CLEOS si Hotelul Sky Gate. De asemenea se remarca la aceste doua hoteluri din vecinatatea aeroportului international Henri Coanda existenta unor puternice centre de conferinte dotate corespunzator, dispunand de toate facilitatile necesare desfasurarilor de conferinte si intalniri ale oamenilor de afaceri. Aceasta indica destul de clar segmentul tinta al clientilor, anume oameni de afaceri, companii nationale si internationale.

In cadrul serviciilor de agrement se remarca hotelul CLEOS ce dispune de cel mai mare parc acvatic din Romania, Water Park, dar dispune si de un teren de fotbal cu gazon sintetic.

Serviciile suplimentare oferite de cele 5 hoteluri sunt aproximativ asemanatoare, servicii corespunzatoare hotelurilor de 3 si 4 stele.

Un lucru ce le diferentiaza sunt tarifele practicate, tarife ce variaza destul de mult avand in vedere dotarile si serviciile asemanatoare. Astfel, daca la Hotelul CLEOS tariful este de 55 euro pe noapte, acesta ajunge la 80 de euro la Sky Gate si Stil si chiar la 139 de euro pe noapte la Hotel Parc.

Analiza SWOT

Localizarea factorilor

Tipul de factor

Favorabil

Nefavorabil

Hotel CLEOS

Puncte forte

Slabiciuni

- existenta unui personal tanar si bine pregatit, cu o noua viziune asupra calitatii serviciilor prestate;

- compartiment eficient de marketing-vanzari;

- nivel al tarifelo foarte scazut comparative cu tarifele practicate de concurenti;

existenta unui centru de conferinte modern, ce dispune de toate dotarile necesare intalnirii oamenilor de afaceri;

- plasare ideala, apropierea aeroportului international Henri Coanda,pentru cele mai rapide legaturi ale oamenilor de afaceri;

- raportul calitate pret al serviciilor oferite foarte bun;

ritmul rapid de innoire, diversificare si adaptare la cerintele clientilor, firmelor si oamenilor de afaceri;

- existenta celui mai mare parc acvatic din Romania, 40.000 m2 unde turisti si oameni de afaceri isi pot petrece intr-un mod relaxant si agreabil timpul liber;

- existenta unui restaurant rustic, cu specific romanesc, unde turistii straini pot intra in contact cu traditia romaneasca;

- existenta unui teren de fotbal cu gazon sintetic pus la dispozitia clientilor;

- organizarea flexibila a activitatilor si serviciilor in acord cu cerintele si nevoile consumatorilor; personalizarea acestora intr-o oarecare masura;

- elementele procesului de prestatie, suportul fizic (cladirile, echipamentele, infrastructura, dotarile) sunt noi, nefiind uzate fizic si moral; toate aceste isi pun amprenta intr-un mod pozitiv asupra calitatii serviciilor prestate;

tarifele sunt aceleasi atat pentru camerele duble cat si pentru cele single;

- oferirea unor facilitati si a unor servicii suplimentare gratuite clientilor fideli; combinarea acestora;

- oferirea unor programe de divertisment, organizarea unor manifestari expozitionale, prezentari de moda;

- datorita perioadei scurte de la darea in functiune, se constata lipsa perceptiei ca o marca de renume, lipsa notorietatii hoteluilui;

- amplasamentul, in zona aeroportului international Henri Coanda, ceea ce poate insemna un nivel al zgomotului destul de ridicat;

- in conditiile in care este un hotel nou, dat de curand in functiune, fluctuatia personalului a fost destul de mare, acest lucru influentand intr-un mod negativ activitatile si serviciile din cadrul hotelului;

- lipsa unui Sistem de Management al calitatii implementat poate fi considerata o slabiciune a Hotelului CLEOS;

- distanta pana in centrul Bucurestiului,care este destul de mare, nu atat ca distanta cat privita prin prisma timpului necesar strabaterii aglomeratiei de pe DN 1A;

- lipsa unor contracte mari, lipsa unor clienti cu vechime, lipsa unor acorduri datorita faptului ca hotelul CLEOS a luat fiinta de curand;

- amplasamentul, faptul ca nu este situat nici in Bucuresti dar nici intr-o ambianta naturala tocmai placuta, cum ar fi malul unui lac, apropierea unei paduri, imprejurimi linistite etc.;

- se considera ca momentul intrarii pe piata asigura firmei de servicii un important avantaj competitiv in lupta concurentiala; astfel, considerand ca Hotelul CLEOS a intrat relativ tarziu pe piata hotelurilor de trei stele, fiind printre cele mai recent deschise, se poate afirma ca se afla oarecum intr-un dezavantaj comparativ cu concurenta directa;

Localizarea factorilor

Tipul de factor

Favorabil

Nefavorabil

Mediul extern

Oportunitati

Amenintari

- numarul mic al concurentilor directi    in zona aeroportului international Henri Coanda;

- politica guvernamentala ce a favorizat investitiile in turism si dezvoltarea acestei ramuri a economiei nationale;

- potentialul mare al pietei turistice;

- vecinatatea aeroportului international Henri Coanda, incheierea unor acorduri si a unor contracte cu societatile de transport aerian;

- actele normative adoptate de du gvernul Romaniei privind protejarea concurentei, urmarindu-se astfel asigurarea unui cadru legal pentru desfasurarea unor acte de piata corecte;

- potentialul amplu al segmentului tinta atacat de hotelul CLEOS, respectiv oameni de afaceri, firme, societati nationale si internationale, companiile de transport aerian;

- frecventa ridicata a cererii de servicii turistice;

extinderea cu rapiditate a pietei hotelurilor de 3 stele, determinand astfel aparitia unor concurenti redutabili;

- procesul inflationist din economia nationala;

- scaderea principalelor valute in comparatie cu leul, tarifele la hotel CLEOS fiind afisate in euro;

- lipsa unor parteneriate cu puternice societati internationale, cu lanturi hoteliere internationale;

- imaginea Romaniei este destul de nefavorabila in randul tarilor dezvoltate si al tarilor occidentale, aceasta influentand in mod direct numarul turistilor si al oamenilor de afaceri ce-si desfasoara activitati in tara noastra;

3.5 Implementarea SMC la S.C. Hotel CLEOS o necesitate, care decurge din avantajele acestuia

Implementarea sistemului de management al calitatii la Hotel CLEOS trebuie facuta cu scopul de a creste eficienta, productivitatea si competitivitatea organizatiei. Ea trebuie sa includa aspecte umane si manageriale.

Exista o multitudine de factori, care conduc la necesitatea abordarii managementului calitatii in cadrul Hotelului CLEOS, dintre care mentionam:

Factori de natura economica: - reducerea costurilor non-calitatii

- cresterea profitului

Factori de natura comerciala: - cresterea cifrei de afaceri

- castigarea de noi segmente de piata

- diminuarea costurilor in perioada de prestatie

- imbunatatirea imaginii pe piata

- satisfacerea clientului

- o utilizare mai eficienta a personalului

- o utilizare mai eficienta a resurselor

Realizarea increderii in produse si servicii, atat pe plan intern cat si extern

Alinierea la cerintele unor standarde internationale

Abordarea favorabila a unor relatii contractuale

Imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor

Diminuarea efectelor presiunii pietii

Satisfactia, motivatia, angajamentul, constientizarea personalului propriu

Imbunatatirea continua

Certificarea, ca parte a culturii calitatii

Un studiu efectuat in tarile UE (la noi in tara nu exista o astfel de statistica) arata ca 60% din organizatii si-au certificat SMC ca o reactie la factori externi (clienti, concurenta, tendinta actuala), in timp ce 33% si-au certificat SMC din motive interne (nevoia de eficienta crescuta, nevoia de imbunatatire). Certificarea devine tot mai mult o conditie pentru a deveni competitive. Cel mai important beneficiu al implementarii si certificarii SMC este de natura intangibila, de ordin intern, in sensul ca acesta se poate asigura de faptul ca SMC este aplicat in mod permanent. Dar per ansamblu, beneficiile principale pentru organizatii implica si aspecte externe (cresterea increderii clientilor, imbunatatirea imaginii, imbunatatirea pozitiei pe piata, instrumente de marketing, etc.) Beneficiile corespund motivelor si factorilor mai sus mentionate.

Rezultatele studiului arata urmatoarea repartizare a raspunsurilor:

Fig. 4 1. Beneficiile introducerii SMQ

Beneficiile introducerii SMC: constientizarea calitatii imbunatatite (16%), claritatea responsabilitatilor (11%), implicarea crescuta a angajatilor (9%), eficienta interna crescuta (8%), imbunatatirea imaginii (7%), uniformitatea in indeplinirea sarcinilor (6%), calitatea actiunilor corective (4%), atragerea de noi clienti (3%), altele (36%). Beneficiile certificarii SMC : asigurarea aplicarii continue a cerintelor referitoare la calitate (25%), cresterea increderii clientilor (17%), imbunatatirea imaginii (16%), imbunatatirea pozitiei pe piata, a competitivitatii (12%), instrument de piata important (8%), arata ca organizatia se afla pe calea cea buna (7%), reducerea auditurilor clientilor (5%), permite participarea la licitatii (4%), posibilitati de export imbunatatite (3%), altele.

Fig. 4.2. Beneficiile cerificarii SMQ[3]

Metodologia de implementare a Sistemului de management al calitatii intr-o firma, constituie obiectul standardului international ISO 9001-2000. Implementarea sistemului de management al calitatii este o decizie strategica a unei organizatii si poate fi influentata de anumite obiective pe care si le propune, de serviciile furnizate, de dimensiunile si structura sa organizatorica.

Din continutul acestui standard, rezulta promovarea unei abordari procesuale atunci cand se implementeaza si se imbunatateste eficacitatea unui sistem de management al calitatii, pentru a spori satisfactia clientilor pana la nivelul cerintelor acestora. Toate activitatile care utilizeaza resurse si sunt conduse intr-un mod in care sa permita transformarea elementelor de intrare in elemente de iesire pot fi considerate ca un proces.

MINISTERUL EDUCATIEI,. CERCETARII SI INOVARII

COLEGIUL EC.VIILOR

TEMA:PUNCTE TARI SI PUNCTE SLABE ALE UNUI HOTELAcronimul SWOT provine de la initialele urmatoarelor cuvinte din limba engleza: strengths (puncte forte), weaknesses (slabiciune), opportunities (oportunitati) si threats (amenintari).

Internet www.clubafaceri.ro

Internet www.clubafaceri.roPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 16323
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved