Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Prezentare turistica Cluj-Napoca

Turism

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Hanul Drumetilor
Clasificarea unei pensiuni turistice rurale
Hotel “POIENITA” 2* - BAILE FELIX
Creta Hotel Aldemar Royal Mare Village 5* – demipensiune / pensiune completa
Pensiuni turistice rurale 3 - PRAID
Zona Calimanesti-Caciulata
Creta Hotel Dimitra 2* – mic dejun
Analiza concreta a modului in care firmele de turism din Brasov utilizeaza internetul ca mediu de promovare
OFERTA DE TURISM: CONCEPT, FORME DE EXPRIMARE FACTORI DETERMINANTI
Animatia turistica

Prezentare turistica Cluj-Napoca

Asezat la incrucisarea unor drumuri de interes national si international, municipiul Cluj-Napoca a constituit in permanenta un centru de atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si bogatei activitati cultural-stiintifice favorizata de inestimabile valori gazduite in muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice, cu larga audienta si pe plan international si nu in ultimul rand de existenta Gradinii Botanice - asezamant de notorietate europeana, in incinta careia se afla si un valoros muzeu botanic.
Cazarea turistilor este asigurata printr-o retea formata din 14 hoteluri

(2121 locuri), un motel (17 locuri) si doua campinguri (1330 locuri). Pentru a

cunoaste mai bine imprejurimile si a strabate mai usor diferite locuri au fost

amenajate trasee turistice montane si trasee turistice rutiere.

Se afla in partea centrala a Transilvaniei si se intinde pe o suprafata de 179,5 kmp. Inconjurat pe trei parti de dealuri si coline cu inaltimi intre 500 si 700 m, aspectul lui imbraca forma unei adevarate cetati.

Mare centru cultural, universitar si industrial, Cluj-Napoca se mandreste cu alese contributii la cultura si stiinta romaneasca. Este totodata, si un important centru de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica. La ora actuala, in oras isi desfasoara activitatea 23 de institute de cercetare si filiale cu un personal de inalta calificare.

Municipiul Cluj-Napoca se remarca si ca un centru marcant de cultura prin cele doua teatre dramatice, doua opere, doua teatre de papusi, patru case de cultura, filarmonica, sase muzee, intre care Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ce dateaza din secolul al XIX-lea.

Date istorice:

Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia romana, cu numele Napuca. La scurt timp dupa cuceririle romane din 101-102 si 105-106, Napuca a fost distrusa[necesita citare], spre a fonda o noua asezare urbana (civitas), Napoca, pe malul drept al raului Samus. Aceasta asezare a fost fondata in anul 124 d.Hr., sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. Dupa retragerea administratiei romane din Dacia, in anul 271 d.Hr., viata urbana odinioara infloritoare avea sa inceteze. Clujul a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1167, sub denumirea Castrum Clus.

Dupa incheierea primului razboi mondial si infaptuirea Marii Uniri, Transilvania a intrat in componenta Regatului Romaniei. Municipiul Cluj a fost in continuare resedinta judetului Cluj (interbelic). In 1940, Clujul a revenit sub coroana maghiara prin Dictatul de la Viena. Fortele armate maghiare si germane care controlau orasul au fost respinse de trupele romane si sovietice in octombrie 1944. Prin Tratatul de la Paris din 1947, Clujul a intrat din nou in componenta Romaniei.Dupa 1945, Clujul a intrat in perioada guvernarii comuniste, pana in decembrie 1989. In 1974, autoritatile comuniste schimba numele orasului in Cluj-Napoca. Dupa revolutie, timp de 12 ani, primar a fost politicianul nationalist Gheorghe Funar, cunoscut printr-o serie de proiecte publice menite sa ascunda vederii mostenirea culturala maghiara.

In 1994 si 2000, Cluj-Napoca a gazduit Olimpiada Central-Europeana de Informatica (CEOI). Astfel Romania a devenit nu doar prima tara care a gazduit aceasta competitie, ci si prima care a gazduit-o pentru a doua oara.

In ceea ce priveste atractiile turistice in Cluj Napoca

 • Casa Matei Corvin: este un monument istoric de marca al Clujului

construit in sec. XV. Aici s-a nascut in 1443 Matei Corvin. Dupa renovari succesive, cladirii i s-a redat forma initiala.

 • Biserica Sfantul Mihail: lacasul a fost ridicat pe locul capelei Sfantul

Iacob intre anii 1350-1487 si este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura gotica din Transilvannia. Altarul a fost executat in jurul anului 1390 iar turnul a fost construit in 1860. picturile murale au fost executate in secolul al xv-lea, iar vitraliile si sculpturile sunt bine conservate.

 • Acvariul USAMV a fost realizat in anul 2003, in cadrul Universitatii de

Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cuj. Este structurat in 2 compartimente: unul detinat speciilor exotice format din 13 acvarii cu dimensiuni cuprinse intre 200 si 300 de litri si un compartiment destinat speciilor autohtoneformat dintr+un bazin cu un volum de peste 20 mii litri.

 • Catedrala Ortodoxa: a fost construita intre 1921-1933 in stil bizantin si

romanesc. Cladirea este impodobita cu bogate reliefuricioplite in piatra. Pline de fantezie, motive geometrice si florale. Cupola a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia. Piata catedralei a fost amenajata in 1993, cand a fost inaltata si statuia lui Avram Iancu. Are o vasta colectie de arta veche, manuscrise, carti, vechi tiparituri, documnete despre istoria bisericeasca si despre trecutul neamului romanesc.

 • Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai

dinCluj, Romania a fost fondata in 1920 de profesorul Alexandru Borza. Intinsa pe o suprafata de aproape 14 hectare, in partea sudica a Clujului, gradina botanica, organizata dupa Unirea Transilvaniei cu Romania, in anii activitatii de asezare pe temeiuri solide a universitatii clujene, a reusit sa se dezvolte in timp atat ca si un obiectiv turistic clujean cat si ca important spatiu didactic si stiintific din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Gradina contine pe teritoriul sau peste 10 000 specii de plante din toate colturile lumii, fiind structurata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Flora si vegetatia romaneasca sunt reprezentate prin plante din campiile transilvane, Muntii Carpati, Banat, etc.

Printre atractiile gradinii se numara Gradina japoneza (o gradina in stil japonez cu un parau si o casuta in stil japonez), Gradina romana cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca, printre care si o statuie a lui Ceres, zeita cerealelor si a painii, alaturi de plante cultivate care domina agricultura contemporana romaneasca.

 • Manastirea Romano-Catolica Franciscana din Cluj-Napoca se afla in

actuala Piata Muzeului nr. 2, fiind unul din edificiile clujene cele mai vechi si semnificative . Initial pe acest loc a existat o mai veche biserica romano-catolica, prima din Cluj, ridicata in sec. XI-XII, dar distrusa in timpul primei invazii a tatarilor (1241). Dupa distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicata in perioada 1260-1290 actuala biserica. Deasupra intrarii in lacas se afla statuia Fecioarei Maria, protectoare a bisericii. Pe frontispiciu sunt amplasate 2 opere ale sculptorului Johannes Nachtigall: statuia Sfantului Francisc si statuia Sfantului Anton. • Palatul Bánffy este un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII

(Piata Unirii nr.30), opera a arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Construit intre 1774 si 1785 pe laturile unei curti rectangulare de catre contele Gheorghe (György) Banffy, este considerat a fi cea mai reprezentativa cladire in stilul baroc din Transilvania. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy si statui ale unor personaje din mitologia romana: Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva si Hercule.

Incepand cu 1951, palatul adaposteste Muzeul National de Arta Cluj-Napoca cu al sau valoros patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa. Nucleul acestui patrimoniu este Colectia Virgil Cioflec, ce reuneste opere ale artistilor consacrati (Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Dimitrie Paciurea) cu cele ale talentelor autentice (Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu s.a.) dispuse in peste 20 de incaperi. Pe langa acestea mai exista lucrari ale unor artisti mai putin cunoscuti din Transilvania secolelor XVIII-XIX.

Etajul cladirii, ce adaposteste Galeria de Arta, a fost inchis in 1990 din cauza starii avansate de degradare a edificiului si redeschis in 1996. Muzeul National de Arta Cluj-Napoca a fost nominalizat la premiul EMYA pentru muzeul european al anului 1997.

 • Biserica din Calvaria: Ridicata pe o fortificatie elipsoidala formata dintr-

un val de pamant inalt, biserica avea santuri de aparare spre sud, est si vest, spre nord existand o panta abrupta naturala. fortificatia a fost ridicata in 3 faze: secolul IX, inceputul secolului X si a doua parte a secolului XI. Din faza treia mai exista portiuni cu o inaltime a valului de pamant de 10-13 metri fata de sant. Accesul se face prin coltul sud-estic al dealului Calvaria printre cele doua valuri de pamant ridicate pentru aparare. La intrare, pe cele doua valuri, se afla „Capela Calvaria” ridicata in 1831, respectiv clopotnita proiectata de Károly Kós in 1922.

 • Bastionul Croitorilor este unul din putinele turnuri de fortificatie care au

facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. A fost finantat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (croitori, cizmari, tamplari, sapunari, rotari, olari, zidari, curelari etc). Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale ridicate incepand cu secolul XV. Bastionul a fost restaurat in anul 1924 si transformat in muzeu de catre Comisiunea Monumentelor Istorice, o alta restaurare avand loc in 1959. In ultimele decenii bastionul a fost lasat in paragina desi au existat intentii declarate din partea reprezentantilor municipalitatii de a folosi potentialul turistic al acestuia. In prezent el se afla in curs de restaurare, urmand sa gazduiasca Centrul de cultura urbana, care va cuprinde o cafenea literara la subsol, o sala de conferinte la etajul I si o biblioteca la etajul II.

 • Biserica Ortodoxa din Deal din Cluj-Napoca    a fost construita in

perioada 1795-1796. Lacasul a fost ridicat datorita contributiei negustorilor romani din Brasov, precum si a negustorilor greci si macedoneni din Cluj. In perioada 1919-1932 biserica a fost si catedrala a Episcopiei Vadului si Feleacului. Biserica detine mai multe carti, manuscrise si icoane religioase, printre care 'Liturghierul' din 1797. Elementle decorative existente la usi, ferestre si bolti sunt specifice stilului baroc.

 • Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai

valoroase monumente arhitectonice construite in stil gotic in Cluj-Napoca. Edificiul a fost ridicat in piata centrala (actuala Piata Unirii) si se numara printre monumentele emblematice ale urbei de pe Somes.

Alaturi de Biserica Neagra din Brasov si Catedrala Evanghelica din Sibiu, Biserica Sf. Mihail din Cluj este considerata a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din Romania, cu 70 de metri lungime si o inaltime maxima de aproape 80 de metri. In ciuda impozantei sale, trebuie specificat ca edificiul nu a fost si nu este catedrala, ci biserica.

 • Fanetele Clujului rezervatie floristica : Aceasta rezervatie este situata la

3-4 km de orasul Cluj-Napoca de o parte si de alta a Vaii Fanatelor, inconjurata de coline de 500-600 de m inaltime, presarate din cauza alunecarilor de teren cu numeroase movile de pamant numite de localnici ticle sau coparsaie.
Intr-o astfel de coparsaie se afla rezervatia cu o suprafata de 80 ha de teren variat si accidentat, cuprinzand o movila inalta de 30-35 m si lunga de 400 m

 • Muzeul de speologie : Inaugurat in 31 octombrie 2003 este primul muzeu

de acest gen din Europa.Vizitatorii pot admira roci care pastreaza urme ale unor animale disparute si diferite sedimente pe care Emil Racovita le-a descoperit in subteran. Deasemenea muzeul contine si obiectele cu care a lucrat exploratorul roman, cum ar fi aparatele de fotografiat, microscopul sau lada de campanie.

 • Muzeul donatiilor a fost infiintat in anul 1988. Expune arta plastica

contemporana, colectii constituite sau piese disparate, rezultate ale actelor de donatie. • Muzeul memorial Emil Isac, situat pe strada care ii poarta numele, este

un muzeu dedicat poetului Emil Isac (1886-1954), cu profil de istoria literaturii. Muzeul functioneaza in casa locuita de familia Isac inca din anul 1895, casa in care a trait si poetul. Emil Isac a fost un exponent al literaturii progresiste din Transilvania in prima jumatate a sec. al XX-lea. Muzeul contine o colectie de fotografii, manuscrise, corespondenta a familiei poetului, documente, ziare, reviste si obiecte ce au apartinut poetului.

 • Muzeul Zoologic, parte a Universitatii 'Babes-Bolyai', este adapostit la

parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie. Planul dupa care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Infiintat in 1859, ca o sectie a Muzeului Ardelean, muzeul si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 200.000 de piese. Muzeul este impartit in trei zone: expozitia propriu-zisa, ce cuprinde un numar mare de vertebrate si nevertebrate, expuse izolat sau in diorame si microdiorame care reproduc cadrul natural; colectiile stiintifice, care cuprind peste 300.000 exemplare de animale.

Trasee turistice


Cluj-Napoca, Izvorul Crisului, Depresiunea Huedinului, Defileul Crisul Repede, Bucea Cluj-Napoca, Turda, Campia Turzii, Luncani, Gilau, Valea Somesului Rece, Maguri Racatau, Blajoaia, Dambul Motului, Maguri Racatau, Marisel, Dealu Fantanele, Belis
Huedin, Calatele, Belis, Poiana Horea, Poiana Ursoaia, Bologa, Valea Hentului, Sacuieu, Rachitele, Poiana Prislop, Valea Firei, Ic Ponor, Poieni, Valea Draganului, Lunca Visaguuli, Cantonul Silvic Chiripa, Lona de Sus, Baisoara, Iara, Buru, Baisoara, Valea Ierii, Paraul Soimului, Piatra Alba.

PESTERI IN JUDETUL CLUJ

Arcada de deasupra Izbucului Tauz, Pestera Baroaica, Pestera Calastur, Pestera Coibita I, Pestera Coibita II, Pestera cu Apa de la Tau, Avenele de la Cetatea Radesei, Avenul cu Apa de la obarsia vaii Izbucului, Avenul cu Lemne din Coasta Vulturului, Avenul din Cuciulata, Avenul din Poienita, Avenul Gemanata din Grumazul Batranei, Izbucul Coibita, Izbucul de la Radeasa, Izbucul Galbenei, Pestera cu Apa din Valea Firei (Firii), Pestera cu Apa din Valea Somesului (Pestera cu Apa din Cheile Somesului Cald), Pestera cu Doua Intrari din Paraul Micusii, Pestera cu Insecte din Garda, Pestera Cuptorului (P. Cuptorul), Pestera de la Alun, Pestera de la Apa din Piatra, Pestera de la Colibi, Pestera de la Surpatura, Pestera de sub Piatra Caldarilor, Pestera din Coasta Mihaiesei, Pestera din Dambul Crisanului, Pestera din Dealul Chicera, Pestera din Dealul Stroharilor, Pestera din Dunga Vulturului, Pestera din Garda, Pestera din Sohodolul Chicerii, Pestera Dosita de la Fata Balacenii, Pestera Feciorilor, Pestera Horn din Dunga Vulturului, Pestera I de la Cerbu, Pestera I de la Hoancele Caldarilor, Pestera I din Dealul Jilip, Pestera I din Dealul Plistilor, Pestera I din Peretele Platoului Vartop, Pestera II de la Cerbu, Pestera II de la Hoancele Caldarilor, Pestera II din Dealul Jilip, Pestera II din Dealul Plistilor, Pestera II din Peretele Platoului Vartop, Pestera III de la Cerbu, Pestera III de la Hoancele Caldarilor, Pestera III din Dealul Jilip, Pestera III din Dealul Plistilor, Pestera in Piatra Ponorului (P. Altarului), Pestera IV de la Cerbu, Pestera IV de la Hoancele Caldarilor, Pestera IV din Dealul Jilip, Pestera Liliecilor, Pestera Mare de pe (din) Valea Firei (Firii), Pestera Mare din Dealul Jilip, Pestera Mica de la Coiba, Pestera Mica de la Tau, Pestera Mica din Baroaica, Pestera Mica din Cuciulata (P. leului profetului Daniel, Pestera Onceasa (P. Zmeilor din Onceasa, Huda Oncesei, P. cu Oase de la Onceasa), Pestera Prabusirii din Vartop, Pestera Sala din Paraul Micusii, Pestera Seaca de la Cotetul Dobrestilor, Pestera Sura Ponorului, Pestera Uscata din Valea Somesului (P. Moloh, P. Uscata din Cheile Somesului Cald), Pestera V de la Cerbu, Pestera V de la Hoancele Caldarilor, Pestera V din Dealul Jilip, Pestera Varfurasul (P. cu Gheata, P. cu Banci), Pestera VI de la Cerbu, Pestera VI din Dealul Jilip, Pestera Vidrei (P. Pepii, P. lui Gordun, P. de sub Piatra Coltului), Pestera VII de la Cerbu, Pestera VII din Dealul Jilip, Pestera Zanelor, Ponorul cu Zapada din Vartop, Ponorul de la Calea Boilor, Ponorul de la Radeasa, Ponorul din Crestatura, Ponorul din Valea Ponorului (Ponorul vaii Ponorului), Ponorul Firezul Rogojanului, Ponorul Infundat din Vartop, Ponorul Mic de dupa Delut, Tunelul din Paraul Calinesei, Tunelul Mic.

STATIUNI BALNEOCLIMATERICE

Baile Turda, Baita Bai, Belis-Fantanele, Cojocna, Ic Ponor, Padis, Ocna Dejului, Rogojel, Smida Someseni.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 717
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site