Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Realizarea programelor de animatie in statiunea Sinaia

Turism+ Font mai mare | - Font mai micRealizarea programelor de animatie in statiunea Sinaia1. Consideratii generale

Crearea ofertei turistice, respectiv intocmirea programelor destinate turistilor romani si straini, este o oportunitate care necesita un studiu permanent in aria preferintelor turistilor pentru ca aceasta sa devina prin continut atractiva, si in consecinta, valorificabila.

Organizatorii de calatorii turistice concep oferta de programe si prestatii destinate turistilor, atat in baza contractelor interne si externe cat si pe cont propriu sau cu diverse motivatii, luand in considerare interesele de vacanta, cerintele diferitelor nationalitati ale calatorilor, varsta, sexul, profesia, bugetul de vacanta etc.

Pluritatea intereselor calatoriei determina si gama diversa de programe pe care o agentie de turism, un hotel, le poate prezenta pentru a putea fi valorificate direct turistilor, programe ce sunt supuse permanent schimbarii si transformarii calitative pentru a fi permanent interesante.

Pentru crearea unei oferte turistice de mare atractie, care sa suscite interesul turistilor, trebuie avute in vedere urmatoarele elemente:

▪ satisfacerea trebuintelor materiale si spirituale ale turistilor;

▪ luarea in considerare a motivatiilor turistice;

▪ studierea preferintelor turistilor pe nationalitati;

▪ implicarea in realizarea programelor si a celorlalte sectoare si ramuri care concura la

derularea lor( transporturi, cultura, sport, industriile pentru consum turistic etc.);

▪ imbinarea mai multor oferte de atractivitate turistica;

▪ selectionarea unui personal cu aptitudini speciale in desfasurarea programelor

turistice;

▪ realizarea si derularea programelor avand permanent in vedere respectul fata de

consumator.

Gama ofertei romanesti de prestatii si programe destinate turistilor este dificil de clasificat, dar se pot enumera cateva din directiile catre care s-a orientat aceasta , si anume:

1) Punerea in valoare a patrimoniului geografic din zonele de interes turistic,prin realizarea unor programe de vacante, excursii, tururi, drumetii avand motivatie principala interesul pentru diversitatea si armonia formelor de relief. Acest aspect situeaza Romania printre tarile cele mai favorizate, cu posibilitati de practicare a unui "turism total" (montan, de litoral, tratament, fluvial, maritim, pe lacuri interioare, vizite la pesteri, turism de vanatoare, pescuit, rural etc.)

Atractia pe care o reprezinta Muntii Carpati s-a materializat prin organizarea de programe specifice,ca: drumetii pe trasee montane marcate, ture de teren, alpinism, actiuni de orientare turistica, avand continut descoperirea mediului, florei, faunei, formatiunilor geologice.Statiunile turistice Sinaia, Predeal, Poiana Brasov au fost introduse in circuitul turistic prin programe de scurta durata (1-2 zile) sau sejururi de 7 zile, iar zona Transfagarasanului a fost cuprinsa in program de 1-2 zile, cu traseul Sf. Gheorghe, Brasov, Fagaras, Balea Lac etc.

2) Punerea in valoarea monumentelor si obiectivelor turistice.

Intrate in circuitul turistic, monumentele si obiectivele istorice au fost incluse in programele organizatorilor de turism, incepand cu tururi de oras si excursii de scurta durata, pana la vacante si circuite speciale de 7 zile, cu aceasta tema. O serie de monumente, manastiri (in mod special cele din Bucovina), biserici si castele, au fost cuprinse in programe tematice, cum ar fi, spre exemplu programul legat de legenda DRACULA, care include vizitarea Manastirii Snagov-Bucuresti, Turnul Chindiei, ruinele Curtii Domnesti din Targiviste, Biserica Mesterul Manole din Curtea de Arges, Castelul Bran si casa din Sighisoara. Programul cu aceasta tema a intrat in atentia turoperatorilor din toata lumea, prin originalitatea elementelor sale.

Reintroducerea in circuitul turistic a Castelului Peles din statiunea Sinaia a condus la cresterea circulatiei turistice din aceasta zona, atat prin programele organizate cat si prin deplasarile pe cont propriu ale turistilor si protocoalele organizate pentru delegatiile oficiale si oamenii de afaceri.

3) Punerea in valoare a folclorului si traditiilor vechi romanesti, precum si a tezaurului etnografic.

Bogat reprezentat si conservat in cultura nationala, folclorul si etnografia au fost surse inepuizabile de inspiratie in intocmirea unor programe turistice de mare atractivitate, particularizand si individualizand oferta romaneasca in contextul ofertei internationale, dintre care putem exemplifica:

▪ "Seara romaneasca" la restaurant cu specific, cu program artistic original, degustari de vinuri, asigurarea de preparate culinare proprii unitatii, oferirea de medalii si diplome de participare;

▪ Excursie, de o zi, cu saniile sau carutele , cu dejun taranesc, intr-o casa de locuit,

amenajata dupa traditia locala;

▪ Excursii cu vizitarea muzeelor.

4) Punerea in valoarea formelor si mijloacelor de agrement.

Agrementul este elementul care completeaza si mareste valoarea unui program turistic, fapt care conduce la includerea acestuia in tipologia de programe turistice. Acesta este transpus in practica prin agrement cultural distractiv realizat in unitatile de alimentatie, baruri, cabarete, prin utilizarea dotarilor si utilajelor de agrement, prin organizarea de manifestari cu tematica speciala de agrement sau promovare turistica (Carnavalul Zapezii, Miss,Balul Nationalitatilor, concursuri si festivaluri de mare amploare etc.) si prin prestatii turistice cu mijloace de agrement sportiv (alpinism, deltaplan, patinaj, parasutism, schi).

Tot in aceasta categorie se pot incadra si salile de jocuri mecanice, jocuri electronice, cazinourile, parcurile de distractii, cluburile de vacanta cu circuit deschis sau inchis).

5) Punerea in valoare a metodelor originale de tratament romanesti.

Prestatiile medicale au fost permanent prezentate in oferta romaneasca din statiunile turistice cu profil balnear. O particularitate a ofertei de tratament a constituit-o aplicarea si promovarea metodelor originale de tratament romanesti: Gerovital, Pell-Amar, metode care au inregistrat succese pe plan mondial.

Oferta de prestatii romanesti va putea sa se inregistreze in cea internationala numai daca va fi in deplin acord cu tendintele dinamice ale cererii, iar pentru aceasta, orientarea si organizarea sectoarelor si departamentelor de marketing si programe sunt definitorii in strategia fiecarui operator de turism, pe termen lung si scurt, cu accent deosebit pe cercetarea atenta a intereselor consumatorului, in vederea crearii noilor produse turistice vandabile.

In viziunea de amenajare turistica a statiunii, animatia reprezinta un concept care desemneaza organizarea agrementului in centrele acesteia.

Organizarea animatiei va tine seama atat de atractiile locale existente dar si de exigentele vizitatorilor carora le sunt, cu precadere, adresate preocuparile in directia asigurarii divertismentului.

In aceste conditii, conceptia de amenajare turistica a statiunii va trebui sa vizeze dezvoltarea spatiilor de cazare si alimentatie concomitent cu proiectarea echipamentelor de animatie, acestea din urma ocupand un rol important la nivelul statiunii.

Prin dispunerea elementelor de animatie este importanta asigurarea unei legaturi directe cu fiecare zona functionala a orasului si sa se evite realizarea unor bariere intre zonele cu functii dominante.

2. Obiective turistice in statiunea Sinaia

2.1. Obiective de interes peisagistic

"Cetatea de piatra" a Bucegilor ascunde in interiorul ei unele dintre cele mai spectaculoase opere de arta create si slefuite de natura. Acest adevarat laborator natural al Bucegilor a constituit obiectul de studiu al diferitelor domenii al stiintei (geologice, biologice), dar mai presus de toate atrage interesul oricarui turist, amator de drumetii care au trecut sau ar putea trece la un moment dat prin Sinaia. Astfel, drumetul aflat pe vastul platou de altitidine al Bucegilor, la peste 2000 m inaltime, poate admira cele mai interesante stanci, monumente ale naturii, de inaltimi cuprinse intre 3 si 15 metri si cu forme curioase. Cele mai cunoscute sunt stancile solitare care au forma unor ciuperci, inalte de circa 3 m cunoscute sub numele de "Babele", dar nu mai putin celebre sunt "Sfinxul" sau "Masa Ciobanului", stanci formate si modelate prin actiunea vantului si a ploii.

"Cununa Bucsoiului" este un alt exemplu elocvent de maiestrie a naturii, fiind o creasta puternic scrijelita de vant si de procesul de inghet. De pe aceasta creasta avem o frumoasa si larga perspectiva spre nord catre Postavarul si Piatra mare, spre vest catre Depresiunea Codlei si spre est catre Muntii Garbova.

"Cascada Caraimanului", ale carei ape sar peste un prag format din brecie calcaroasa, este situata in aval de confluenta vailor Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica, la altitudinea de 1055 m si ea atrage un numar impresionant de turisti.

"Cheile Ialomitei", una dintre cele mai spectaculoase din muntii meridionali, sunt rezultatul sectionarii barelor de calcar de catre principala artera hidrografica ce dreneaza Bucegii, ialomita, in drumul ei catre sud.

"Pestera Ialomitei" sculptata de ape in versantul sudic al muntelui Batrana, se deschide spre Valea Ialomitei la intrarea in chei a raului (altitudinea de 1660 m). Lungimea totala a pesterii este de 1128 m, din care sectorul accesibil este de 400 m, iar deschiderea la intrare de 15 m. Dupa un scurt tunel urmeaza sala "Mihnea-Voda",apoi printr-un coridor ingust urmeaza sala "Decebal", din care pornesc lateral o serie de galerii scurte si apoi sala "Maria" si sala "La raspartie". Urcand o scara de lemn se ajunge la marea "Grota a Ursilor", unde au fost gasite schelete ale ursului de pestera. Spectaculoasa arhitectura subterana iese in evidenta printr-o serie de rupturi de panta, cascade, ingramadiri de blocuri de masive, cat si stalactite si stalacmite existente doar in sectorul greu accesibil al pesterii. Punctul cel mai indepartat al calatoriei este incaperea denumita "La Altar", unde in anii 1951-1956 s-au descoperit inca trei galerii, dintre care doua cu numeroase formatiuni de stalactite, stalacmite si draperii.

Este de remarcat, de asemenea, ca uimitoarea fortareata de piatra a Bucegilor adaposteste o flora si o fauna pe cat de bogate, pe atat de variate, ocrotite in cadrul unor mari rezervatii naturale. Cunosterea lor de catre amatorii de drumetie presupune si obligatia stricta a protejarii cuvenite.

Pe malul stang al Prahovei se afla "Rezervatia Arinisului", cu o suprafata de 1,4 ha. Aici este pus sub ocrotire, in special, arinul alb. Alaturi de arin, cuprinde inca 173 de specii, majoritatea lemnoase, apartinand unui numar de 42 de familii.

Cea mai extinsa rezervatie se gaseste in spatiul Muntilor Bucegi. Asa-numita "Rezervatie princilpala din Bucegi" dateaza din anul 1935 si are o suprafata de aproximativ 6680 ha; se infatiseaza ca o potcoava uriasa si se intinde de-a lungul versantilor estici, nordici si vestici ai masivului muntos , cuprinzand cunoscutele abrupturi ale Caraimanului, Jepilor si Costilei.

"Rezervatia Pestera Ialomitei" are o suprafata de 225 ha si include zona forestiera de pe muntii Cocora si Batrana, Pestera Ialomitei, Cheile Pesterii si Ursilor, Valea Horobei.

O importanta rezervatie din Bazinul Ialomitei este "Rezervatia Zanoaga" (150 ha). Pe barnele si grohotisurile de la poalele versantului sudic al muntelui Zanoaga sunt adapostite plante termofile sud-europene, sud-mediteraneene sau balcanice, care reprezinta raritati in flora tarii.

"Rezervatia Babele" include atat interesante forme de relief (Babele, Sfinxul, etc.), cat si asociatii vegetale alpine ca argintica, iarba rosie, micsuneaua de munte, etc.

De asemenea, nu trebuie uitat ca, in ansamblul masivului Bucegi, in special in rezervatii, sunt ocrotite animale cum ar fi: capra neagra, rasul, vulturul plesuv sur, cocosul de munte, etc.

2.2. Obiective istorice si culturale

Pe langa minunatele privelisti naturale si deosebitele elemente de interes peisagistic, Sinaia ofera turistilor veniti la odihna, interesante si instructive mijloace de cunoastere a trecutului si prezentului localitatii.

Este de ajuns sa mentionam renumitul Castel Peles, care constituie punctul de atractie numarul unu al statiunii, atat prin constructia ca atare, cat si prin numeroasele obiective de arta pe care le cuprinde si care trezesc interesul viu al vizitatorilor.

Castelul Peles si Castelul Pelisor

Acestei constructii de referinta nu numai pentru Sinaia , ci si pentru Romania, i s-a pus piatra de temelie in ziua de 22 august 1875. Locul constructiei, respectiv suprafata din Valea Pelesului fusese cumparat de domnitorul Carol I (1866-1881) si Rege intre anii 1881-191

In acelasi timp se ridica si alte constructii anexa ale castelului cum ar fi: Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica. Ceva mai tarziu, se va construi Vila "Sipot", ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicatiile caruia se va desfasura constructia Castelului Pelisor, precum si Vila Regelui Ferdinand, de la Stana Regala ( actuala Poiana Stanii).

Pana la terminarea, in anul 1883, a castelului Peles, regele CarolI si Regina Elisabeta, au locuit la Foisor, constructie termiata mult mai repede.

In ceea ce priveste Castelul Pelisor, acesta a fost inceput in anul 1889 si terminat in anul 1903, si era destinat viitorului Rege Ferdinand si Reginei Maria. Totusi, pana la finisarea Pelisorului, si acestia au locuit la Foisor. Chiar si Carol al-II-lea a locuit acolo, in perioada 1930-1940, atata timp cat a fost Regele Romaniei, exceptand anii 1932-1933, cand casa de vanatoare a fost mistuita de un incendiu. In urma dispozitiilor sale, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foisor. Castelul Peles are circa 170 de incaperi, spre deosebire de Pelisor care are doar 70. Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Acest lucru a fost posibil intrucat electricitatea era furnizata de Uzina Electrica Proprie, de pe malul paraului Peles.

Mai trebuie stiut si ca Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de tablouri din Europa, in numar de aproximativ 2000 de piese. Arhitectura exterioara este caracteristica Renasterii germane, cu cateva elemente proprii "chalet-ului"elvetian, care se inscriu armonios in peisajul inconjurator.

Dupa abdicarea Regelui Mihai, in anul 1947, tot complexul peles, mai putin castelul omonim, care a intrat in circuitul turistic, a devenit loc de creatie si odihna pentru oamenii de cultura ai vremii, pentru o scurta perioada de timp.

In ultimii ani ai regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu a inchis intreaga zona, declarand-o zona speciala. In aceasta zona nu aveau acces decat personalul de serviciu, sever verificat, si personalul militar de paza. Intreaga zona era declarata zona de protocol de stat. Interesant de stiut este faptul ca, cu toate acestea, lui Ceausescu nu i-a placut foarte mult castelul, vizitele sale aici fiind foarte rare. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, Castelul Peles si Castelul Pelisor sunt reintegrate in circuitul turistic.

La ora actuala, Foisorul ramane ca si in trecut, resedita prezidentiala, spre deosebire de Economat si Corpul de Garda, unde sunt amenajate hoteluri, restaurante si terase. Celelalte componente ale complexului Peles au devenit fie vile turistice, fie vile de protocol.

Totusi, cea mai deosebita relatare despre Castelul Peles, ramane aceea a lui Angelo de Gubernatis (1840-1913), scriitor italan, care a sosit in anul 1898 la Sinaia, invitat de familia regala. Citam:"inaugurat in 1883, Castelul Peles nu este numai un loc placut, in timpul verii; el a fost conceput si ca un monument national si menit sa pastreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce explica stilul simplu si maiestuos.

Curtea castelului, de tip Bramantes, cu fantana in mijlocul curtii, in cel mai curat stil renascentist, il surprinde placut pe vizitator. Curtea are un decor vesel, din plante si flori; de jur imprejur, fatadele sunt animate cu desene elegante. Interiorul castelului, este o adevarata minunatie, datorita frumusetii si bogatiei lemnariei sculptate si a vitraliilor colorate.

Cum treci de vestibul, te afli pe scara de onoare, in fata celor mai de seama domnitori ai vechii Romanii: Stefan cel Mare si Sfant si Mihai Viteazul. Intr-o atitudine mandra, cu caciula de blana sau cu coroana de aur, pe cap, ei impresioneaza prin imbracamintea stralucitoare, in care albul herminei se imbina cu verdele smarald sau rosul caftanului larg. La dreaptra si la stanga celor doi domnitori, in chip de cavaleri servanti, patru scutieri poarta stemele provinciilor romanesti.

In biblioteca Reginei, deasupra grupurilor de copii simbolizand poezia si stiinta, se afla imaginea lui Ulfilas (311-383 e.n.), capetenie religioasa a Gotilor,la nord de Dunare, traducand Biblia in limba lor, si contribuind la raspandirea Crestinismului, apostol crestin al romanilor, precum si imaginea lui Dante, creatorul poeziei occidentale. Trecand de biblioteca, in dormitor, intalnim imaginea geniilor si alegoriilor picturii si muzicii, precum si o serie de teme legendare. In apartamentele rezervate inaltilor oaspeti, o suita de blazoane straluceau prin abundenta lor heraldica, vorbind despre stramosii familiei regale. Dintre toate insa, picturile pe sticla din castelul Peles, fara indoiala sunt mai profunde si mai stralucitoare, ca si cele din sala de muzica. Aici subiectele sunt luate din poezia lui Alecsandri." Aceasta este prezentarea facuta de un oaspete al castelului Peles, aproape de inceputul secolului XX. Nu tot castelul a fost deschis vizitatorilor,insa din acest an se viziteaza si etajul. Programul de vizitare este urmatorul: zilnic intre orele 9:00 si 17:00, mai putin lunea si martea pana la ora 11:00. Acest program este supus deselor schimbari datorita sezoanelor turistice.

Casa memoriala George Enescu sau "Vila Luminis"

Se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. In destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila  Luminis  au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia.

Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului. Vila a fost construita intre anii 1923 - 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila  Luminis  avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946. Intreaga vila este mobilata si aranjata cu rafinament si imaginatie, reunindu-se in mod armonios si original, elementele ornamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale. Dupa parasirea definitiva a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 - 1946, Enescu semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila  Luminis  urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini. Complexa personalitate a lui George Enescu, a putut sa se afirme la Sinaia, mai ales in ipostaza de compozitor, desi a sustinut deseori concerte la Castelul Peles, sau in alte asezaminte din oras, cu orchestra Ministerului Instructiunii Publice, condusa de dirijorul si prietenul sau, Dimitrie Dinicu. Tot la Sinaia a compus o mare parte a creatiei sale. Din cele 150 de lucrari incepand cu Tara Romaneasca , opera pentru pian si vioara, compusa la varsta de 5 ani, si terminand cu  Simfonia de camera , la Sinaia, Enescu a compus numeroase suite si sonate, cele doua  Rapsodii Romane , si a compus chiar si muzica pentru versurile reginei Elisabeta  Poema Romana . La Sinaia s-a plamadit si  Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel nr.1 in Re Major, opus 16 , dar, inainte de toate trebuie mentionata opera sa  Oedip  compusa in mare parte la vila  Luminis , unde in 1927 a fost orchestrat un intreg tablou din actul al doilea. Despre aceasta opera, Enescu avea sa spuna :  ceea ce pot afirma cu certitudine este ca, dintre toate, imi este cea mai draga. In primul rand pentru ca m-a costat luni de munca, si ani de neliniste. Apoi pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam cu ecoul meu.  Premiera acestei opere a avut loc la 10 martie 1936. Bustul din marmura al lui George Enescu aflat la intrarea in vila, este realizat de Ion Iriminescu, sculptor moldovean fascinat de personalitatea marelui maestru. Despartirea de tara a lui Enescu s-a produs in anul 1946, in luna septembrie, dupa ce a facut o ultima vizita in Moldova, la Liveni, la mormantul mamei sale, dupa care a marturisit, impacat intr-un fel cu soarta :  de aici plec odihnit, din seva pamantului meu, si numai asta imi da curaj sa ma pot dezlipi de tara, pentru un timp mai lung.  Din pacate, intoarcerea sa la Sinaia, la vila  Luminis  care a constituit o marturie fericita a vietii marelui muzician roman, nu avea sa se mai petreaca niciodata. In anul 1990, vila  Luminis  intra intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor. Proiectul a fost sustinut de Ministerul Culturii, si de Centrul European de Cultura Sinaia, si a durat cinci ani. La data de 5 septembrie 1995, cu ocazia marelui festival  George Enescu  si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin, devine casa memoriala, intrand in patrimoniul national cultural. In aceasta casa, se pastreaza pianul maestrului, realizat la Lausanne, cu care a sustinut bogata sa activitate compozistica si concertele oferite apropiatilor familiei Enescu. La dispozitia vizitatorilor s-au pus adevarate bijuterii muzicale, care pot imbogati colectia fiecaruia : CD-uri ce contin capodoperele creatiei enesciene, dar si ale titanilor muzicii clasice apreciati in mod special de talentatul compozitor roman : Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Mozart, ce au marcat activitatea componistica a acestuia. Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 15.00. Lunea inchis.

Muzeul rezervatiei Bucegi

Este o sectie a muzeului judetean de stiinte ale naturii Prahova, infiintata in anul 1976 prin grija profesoarei emerite Margareta Mosneaga, prestigios om de stiinta prahovean. Muzeul este situat in parcul  Dimitrie Ghica  din Sinaia, si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor,specii rare si ocrotite, specii pe cale de disparitie si chiar disparute, precum si endemisme (specifice doar Bucegilor). Cladirea a fost renovata si repusa in circuitul turistic in anul 1993, prin grija profesoarei doctor docent Emilia Iancu si a profesoarei universitare Ileana Craciun, acestora apartinandu-le si conceptia tematica actuala a muzeului. La dispozitia vizitatorilor mai sta si o sala de expozitii temporare, care a adapostit zeci de expozitii cum ar fi : de goblen, cochilii, reptile vii si altele. La sfarsitul vizitei, orice turist isi poate asterne impresiile intr-un caiet special dedicat acestui lucru. Bucegii pe care i-a indragit atat de mult Margareta Mosneaga, s-au prezentat astfel in conceptia acesteia :  exista o necesitate imperioasa a ocrotirii naturii, atat in privinta celor ce cuprinde ea, ca monumente declarate, si aflate deci sub scutul legii, cat si in legatura cu tot ansamblul peisagistic pe care il strabat si il admira milioane de oameni, printre care, din pacate, se mai gasesc si din aceia, care uita ca vor mai trece si altii pe acolo, maine, peste un an, peste decenii.  Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 19.00.

Manastirea Sinaia

Pentru turistii care vin sa viziteze "Perla Carpatilor", Manastirea ortodoxa Sinaia reprezinta unul dintre obiectivele cele mai importante care trebuie sa merite toata atentia. Manastirea Sinaia, veritabila catedrala a Bucegilor, situata intr-un cadru mirific, dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, si reprezinta cartea de identitate a orasului, fiind prima constructie din spatiul actualei statiuni.

Ctitorul Manastirii este Spatarul Mihail Cantacuzino, din familia boierilor Cantacuzini. Acesta, insotit de familia sa, a efectuat un pelerinaj la locurile sfinte, Ierusalim si Nazaret, ajungand pana la Muntele Sinai, unde a vizitat o veche manastire ortodoxa, cu hramul Sfanta Caterina, ce data din secolul al IV-lea. Intors in tara, si impresionat de ceea ce a vazut, s-a hotarat sa construiasca in muntii romanesti o manastire care sa poarte acelasi nume ca si muntele Sinai. In peregrinarile sale prin tara a poposit la sihastrii din zona actualei statiuni, si fermecat de frumusetea locurilor a decis ca aici va fi locul viitoarei manastiri. A pastrat chiar si numele Sinai, dar intr-o varianta romanizata, si anume Sinaia. Manastirea Sinaia este inchinata sfintei Fecioare Maria, si, ulterior, denumirea "Sinaia" s-a extins si asupra localitatii. Constructia manastirii a durat 5 ani, din 1690 pana in 1695.

Scopul amplasarii in acest loc a manastirii era unul dublu: in primul rand trebuia sa fie o fortareata de aparare si de protectie pentru drumul comercial existent de-a lungul Vaii Prahovei, drum care facea legatura intre doua mari orase ale epocii, Bucuresti si Brasov, iar, in al doilea rand, de a asigura un adapost numerosilor pustnici existenti in muntii Bucegi. Initial, manastirea a fost construita pentru a adaposti 12 calugari, dupa exemplul lui Iisus Hristos care a avut 12 Apostoli, insa, odata cu trecerea timpului, numarul calugarilor a crescut, fiind necesara construirea unei alte manastiri si a altor spatii de locuit. Noua constructie care poarta astazi numele de "Curtea Noua", a fost realizata intre anii 1843 si 1846, datorita eforturilor staretilor Ioasaf si Paisie.

In timpul razboiului ruso-turc din 1736-1739, manastirea a fost parasita de calugari si argati de frica cotropitorilor. Ultimul ramas, staretul Isidor, impreuna cu doi calugari a adunat toate odoarele bisericesti si argintaria din biserica pe care le-a pus in clopot si le-a ingropat, apoi a fugit in Transilvania. Armata austriaca a trecut muntii si a lasat 400 de soldati la manastire. Turcii, cu ajutorul iscoadelor au aflat si i-au atacat prin surprindere pe austrieci, omorandu-i pe marea majoritate, dand foc manastirii, si gaurindu-i zidurile cu tunurile in doua locuri. Aceasta a fost refacuta de catre Epitropia Spitalului Coltei.

Biserica veche a fost construita in stil brancovenesc, arhitectura proprie Tarii Romanesti. Acest stil, de influenta baroca, are - ca o caracteristica importanta - coloanele sculptate si impodobite cu motive florale si vegetale, aceleasi ornamente pe care le regasim la ramele ferestrelor si la usa centrala a bisericii. Coloanele formeaza un pridvor, o alta caracteristica a stilului brancovenesc, in plus fata de impartirea obisnuita a bisericilor ortodoxe in pronaos, naos si altar. Demna de admirat este sculptura de pe portalul bisericii, aceasta reprezentand, in partea dreapta pe Moise cu Tablele de Legi, iar in stanga pe fratele sau. Aron, tinand in mana nuiaua care a inverzit. In mijlocul portalului se gaseste blazonul familiei Cantacuzino, vulturul bicefal, avand in gheare insemnele imperiale ale puterii, sceptrul si crucea.

Se mai pastreaza inca pictura in original, in pridvor si in naos, realizata de pictorul familiei Cantacuzino, Parvu Mutu Zugravu. Pronaosul este dominat de un tablou votiv care il reprezinta pe fondatorul manastirii, Mihail Cantacuzino, inconjurat de cei 18 copii ai sai, o parte fiind adoptati de cele doua sotii ale sale, precum si pe alti membri ai familiei Cantacuzino, incepand cu Radu Serban, Constantin Serban, Constantin Cantacuzino, Serban Cantacuzino, si altii. Parvu Mutu, a reusit sa redea cu fidelitate mesajul fondatorului, astfel incat in cele mai multe reprezentari iconografice, personajele stau cu mana intinsa, semn caracteristic al milei crestine.

Manastirea are, de asemenea, un paraclis deosebit. Paraclisul este, de obicei, o mica biserica specifica manastirilor si resedintelor episcopale, sau mitropolitane, in interiorul careia se desfasoara slujbele zilnice.

Interiorul si pictura deteriorata in timp dau fiorii reci ai catacombelor din primele secole ale crestinismului. Icoanele din naos si pronaos reprezinta ultimele momente din viata Mantuitorului Iisus Hristos: tradarea lui Iuda, arestarea Mantuitorului in Gradina Ghetsimani, judecarea sa de catre doi intelepti ai sinodului evreiesc, Ana si Caiafa, judecata lui Pilat din Pont, batjocorirea lui Hristos, urcarea pe Muntele Golgota si rastignirea lui Iisus. In curtea vechii manastiri, langa paraclis, se afla mormantul lui Take Ionescu, prim ministru in 1922.Biserica mare, amplasata in curtea noua si dedicata Sfintei Treimi, a fost construita intre anii 1843 - 1846, prin eforturile calugarilor care locuiau aici. Deteriorata de mai multe ori, aceasta a fost partial reconstruita, intre 1893 si 1903, si renovata complet dupa planurile arhitectului George Mandrea. O centura de ceramica, verde emailata, formata din trei linii rasucite din loc in loc, inconjoara exteriorul bisericii, si incadreaza un sir de firide pictate cu chipuri de sfinti, sub cornisa bisericii. Aceasta simbolizeaza unitatea intr-un singur Dumnezeu si pe cea a celor trei principate romanesti: Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, reunite intr-un singur stat: Romania. Tabloul votiv din Biserica Mare include 5 personaje: mitropolitul Iosif Gheorghian, regele Carol I imbracat in ofiter, cu mana dreapta odihnindu-se pe o coloana de piatra careia ii lipseste un colt (aluzie la Regatul Romaniei caruia ii lipseau Bucovina, Basarabia si Transilvania), regina Elisabeta, care tine mana pe umerii singurului lor copil, mort la o varsta frageda, iar ultimul in tablou este ctitorul manastirii, Spatarul Mihail Cantacuzino. Ceramica si caramida smaltuita, precum si candelabrele au fost aduse de la Viena.

Unul dintre cele mai remarcabile obiecte din manastire este epitaful executat de Ana Roth, intre anii 1897 -1900.

Epitaful este cusut in fir de aur si matase colorata pe o panza de bumbac, si este inregistrat in catalogul UNESCO. In naos, se gasesc jilturile rezervate familiei regale. Prin dorinta regelui Carol I, Biserica Mare si Manastirea Veche, au devenit primele lacasuri electrificate din Romania.

Familia Regala a locuit la Manastirea Sinaia in fiecare vacanta, timp de 11 ani, incepand din 1871. La sarbatorirea a 200 de ani de la infiintarea manastirii, a fost amenajat, in vechea resedinta regala, un muzeu religios, care functioneaza de atunci fara intrerupere, fiind primul muzeu de acest gen din Romania. Manastirea este situata in cartierul Furnica si poate fi vizitata zilnic.

Manastirea  Pestera Ialomitei  din Valea Ialomitei.

Se spune ca a fost intemeiata de Mihnea Voda cel Rau, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, ca un schit de lemn, la gura pesterii, adapostind cativa calugari batrani.

In anul 1818, schitul a ars complet, iar un an mai tarziu s-a ridicat un schit nou, mai aproape de gura pesterii cu 10 metri. Amintirea construirii schitului se pastreaza pe o pisanie scrisa pe peretele sudic al grotei, la o inaltime de 15 metri. In anul 1940, schitul arde din nou, fiind refacut intre anii 1940 - 1942, dar in anul 1961, pe 20 aprilie izbucneste un incediu la gura pesterii, iar schitul arde din nou, de data asta definitiv, nerefacandu-se pana in anul 1993, cand cu sprijinul Fabricii de Ciment Fieni-Dambovita, cladirile au fost refacute integral. Executia lucrarilor a fost finalizata in anul 1996, luna iunie. Se ofera cazare in arhondaricul manastirii, si masa la solicitarea doritorilor. Pestera Ialomitei este localizata la 1660 de metri altitudine, in Muntele Batrana, la circa 10 kilometri de izvoarele raului Ialomita, avand o lungime totala a grotei principale, pana la altar, de 400 de metri, iar diferenta de nivel intre altar si pestera, este de 60 de metri.

La intrare, se intalneste grota cunoscuta sub numele de  Grota lui Mihnea Voda cel Rau , de 115 metri, apoi  Grota lui Decebal  de 40 de metri unde se presupune ca s-ar fi ascuns Decebal, urmata de  Grota Sfanta Maria , aflata intr-o ramificatie a pesterii, grota- La raspartie -35 de metri, grota  La Lacuri -12 metri,  Grota Ursilor -76 de metri, unde se pot vedea si acum scheletele de Ursus Spaeleus, grota  Fundul Pesterii  - 60 de metri,  Galeria Apelor  - 75 de metri, si altarul unde este instalata o cruce. Se poate ajunge la manastirea Pestera Ialomitei, venind dinspre Sinaia, cu autoturismul, spre Cota 1000, cu ramificatie spre cabana Cuibul Dorului, si, ulterior, pe drumul forestier spre cabanele de pe Valea Ialomitei, pana la manastire, sau, pe un drum ocolitor si mai sigur, prin comuna Moroieni, pe langa Sanatoriul de Boli Pulmonare, pana la Cabana Padina, si apoi pana la pestera. Se mai poate ajunge si pe traseele turistice montane, venind din Busteni, Azuga, Sinaia, Bran, si Moeciu de Sus. Pestera este iluminata electric, si intrarea se face pe baza de bilet. In iunie 2004 pretul unui bilet era de 50.000 lei.

Cazinoul din Sinaia

Este situat in parcul  Dimitrie Ghica  si a fost, de asemenea, construit la initiativa lui Carol I. Constructia a inceput in anul 1912 si a fost terminata un an mai tarziu. Lucrarile au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care de fapt, era si autorul planurilor. Cazinoul l-a avut ca prin actionar pe baronul de Marcay, actionar si al cazinoului din Monte- Carlo, dupa arhitectura caruia a fost construit si cel din Sinaia.

Serbarile si reprezentatiile de gala vor plasa Sinaia in randul celor mai renumite statiuni occidentale, cladirea cazinoului fiind atractia irezistibila a orasului. In anii '30 , Cazinoul isi consolideaza statutul de punct de interes maxim, depasind in faima insusi castelul Peles. Va beneficia de curse speciale de trenuri, care vor aduce jucatori din toate colturile tarii si chiar din afara granitelor. Incasarile impresionante vor contribui la dezvoltarea orasului Sinaia.

Dupa o scurta perioada de inactivitate, datorata celui de al doilea razboi mondial, Cazinoul isi va redeschide portile pentru aproximativ 800 de vizitatori zilnic.

In 1947 "magnetul social"numit Casino s-a inchis definitiv, cladirea fiind folosita incepand cu anul 1955 drept Casa de Cultura. Fiind recunoscuta cea mai eleganta cladire cu acest profil, se vor organiza aici spectacole de teatru, folclor si concerte. Biblioteca orasului si diverse cercuri artistice erau adapostite in acest spatiu.

Dupa anul 1975 , cladirea a fost reparata din temelii, fiind adaugate elemente artistice deosebite. Modernizarea a condus la folosirea cladirii pentru desfasurarea unor reuniuni internationale si banchete la nivel de sefi de stat.

Astfel din vestitul Casino datorat divertismentului s-a transformat astazi, in Centrul International de Conferinte si este in continuare una dintre cele mai importante cladiri din Sinaia.

Gara Sinaia si Gara Regala

Prima a fost construita in anul 1913, de catre Compania  Demeter Cartner , iar a doua, ceva mai tarziu si a fost rezervata exclusiv familiei regale, si oaspetilor, respectiv conducatori de stat straini. Pe peronul garii Sinaia, se afla o placa comemorativa in amintirea Primului Ministru roman I. Gh. Duca asasinat de legionari in anul 1933, chiar in acel loc. Este o gara importanta, in care opreau la inceputul secolului trenuri precum Orient Express sau Arlberg Express. In ceea ce priveste Gara Regala, situata la cativa zeci de metri departare, a fost construita dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu in anul 1939. Este o cladire din piatra in stil romanesc, care purta la vremea aceea insemnele regale ale lui Carol al-II-lea. Cladirea avea o remiza in care incapea tot trenul regal. In fata garii este o piata mare, corespunzatoare primilor la nivel de sefi de stat. In salonul central al garii se gaseste o pictura murala (5,50x 5,50 metri) reprezentand o vanatoare domneasca de mistreti, cu 8 personaje calare,in marime naturala, inscriptionata in limba latina : Basarab Voievod secol XIV. Destinatia garii a fost pastrata si in timpul regimului comunist. Un tren prezidential i-a adus aici pe presedintele american Gerald Ford si pe Nicolae Ceausescu in data de 6 august 1975. Nu este deschisa pentru public.   

Uzina electrica din Sinaia este situata pe malul de est al Prahovei.

Reprezinta un obiectiv nevizitabil deocamdata, care adaposteste componente si masini de fabricatie germana, aduse in tara la inceputul secolului XIX, care asigurau la vremea aceea necesarul de curent electric pentru oras. A fost proiectata de inginerul Elie Radu. Toate instalatiile sunt functionale si astazi.

Alte obiective turistice din zona

Crucea de pe muntele Molomot este situata in cartierul Furnica al orasului Sinaia, intr-o curte privata, si reprezinta, una din paginile trecutului istoric sinaian, deoarece in apropierea ei s-a aflat un schit anterior constructiei manastirii Sinaia - se pare ca prima locuinta din zona.

Cimitirul Eroilor din Sinaia a fost amenajat in memoria ostasilor cazuti pe aceste meleaguri, in luptele din primul razboi mondial, indeosebi in vara anului 1916.

Aici sunt inmormantati atat soldati romani cunoscuti sau necunoscuti, cat si adversarii lor in lupta, maghiari si germani. Ostasii si ofiterii romani decedati aici au apartinut regimentelor 50, 55, 61, 65 si 73 infanterie precum si regimentelor 6 si 10 vanatori care au luptat la Predeal, Susai, Clabucet si Valea Cerbului. De asemenea, tot in cimitir, se afla si o cronica daltuita in piatra, in memoria celor 365 de soldati americani ucisi sau cazuti prizonieri in Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cimitirul se gaseste la cativa pasi de hotelul Palace.

Biserica Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul din cartierul cu acelasi nume i-a avut drept ctitori pe Emil si Adina Costinescu, unii dintre primii industriasi stabiliti in zona, proprietarii fostelor Uzine Costinescu, actuala Intreprindere de Mecanica Fina Sinaia. Biserica a fost ridicata intre anii 1933 si 1939. Piatra de temelie a fost pusa in ziua de 26 septembrie 1933 de Fericitul intru adormire Patriarhul Miron Cristea, in prezenta Regelui Carol al II-lea (1930-1940) si a altor oficialitati. Planurile bisericii apartin arhitectului Paul Smarandescu, iar constructia respecta stilul bizantino-romanesc fiind construita din piatra cioplita de Moroieni, captusita cu caramida dubla cu bolt si acoperis din beton armat, peste care sunt asezate olane rosii turcesti. Pictura in fresca, tempera si ulei a fost executata intre anii 1938-1939 de pictorita Nina Arbore. Biserica se gaseste pe bulevardul Republicii, putin mai jos de intrarea principala a Uzinei de Mecanica Fina.

Stancile  Franz Josepf  sunt situate langa cabana Poiana Stanii.Acestea au fost amenajate in timpul domniei familiei regale, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment intins din valea superioara a Prahovei. La stanci se poate ajunge din Poiana Stanii pe o poteca. Sunt considerate un punct de belvedere.

Stanca  Sfanta Ana  la baza acesteia, se afla o mica poienita. Peretele cuprindea odihnioara icoane din care se mai pastreaza si astazi urme.Mica grota existenta acolo a constituit odihnioara adapostul unui pustnic. Stancile se gasesc la intersectia dintre drumul spre Cota 1400 si drumul auto spre Poiana Stanii.

Mormantul lui Badea Cartan se afla in cimitirul Sinaia. De meserie pastor, Badea Cartan a militat continuu pentru unitatea tuturor romanilor. A fost un autodidact. S-a nascut in comuna sibiana Cartisoara, unde a fost amenajat si un muzeu care ii poarta numele. A trecut de multe ori ilegal in Transilvania aflata sub dominatia Imperiului Austro-Ungar, pentru a duce carti in limba romana celor de acolo, si a efectuat mai multe deplasari, pe jos, spre capitale europene, cum ar fi Viena sau Roma. Este considerat un promotor al culturii romanesti.

Parcul  Dimitrie Ghica  din Sinaia, a fost infiintat in anul 1881 iar amenajarea s-a facut sub indrumarea arhitectului peisagist elvetian, Eder.

Acesta adaposteste mai multi arbori seculari, iar in interiorul sau se desfasoara, pe o scena amenajata, festivalurile din Sinaia. Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce strabat parcul, busturile unor personalitati care au locuit sau doar au vizitat orasul Sinaia, ca, de exemplu : Mihai Eminescu si Ion Creanga, Nicolae Balcescu precum si Dimitrie Ghica. Acesta, a fost un apropiat al Domnitorului devenit ulterior Rege, Carol I. Chiar la intrarea in parc se mai afla si bustul actorului Ion (Iancu) Brezeanu, Cetatean de Onoare al orasului Sinaia, si dupa cum se mentioneaza, si  cetatean  a lui Caragiale. A trait intre anii 1869-1940.

Vilele unor personalitati marcante ale vietii culturale si politice din prima jumatate a secolului XX

Vila Carola - In anul 1927 aici a locuit violonistul Yehudi Menuhin, elev al lui George Enescu. Este situata in cartierul Furnica, al orasului Sinaia.

Vila Constantin Argetoianu - Acest om politic care a trait intre 1871-1955, a reprezentat Partidul Liberal, fiind Prim Ministru al Romaniei.

Vila Take Ionescu - Remarcabilul om politic a reprezentat ultima guvernare a Partidului Conservator, fiind Prim Ministru timp de cateva luni. A trait intre 1858-1922. La inceputul secolului al XX-lea, devine presedinte de onoare al Societatii  Varful cu Dor .

Vila Irene Procopiu cunoscuta si sub numele de vila  Caprita .

Irene Procopiu a fost prima doamna de onoare a Reginei Maria ; astazi casa este in ruine.

Casa lui Nicolae Iorga - Marele istoric si-a trait ultimele clipe ale vietii la Sinaia, in vila sa de unde a fost ridicat de legionari in anul 1940 si dus in padurea de la Strejnic, unde acestia l-au asasinat cu bestialitate. Legenda spune ca in chiar ziua asasinarii sale, Iorga a scris celebrele versuri :  A fost taiat un brad batran fiindca facea prea multa umbra . Nu este deschisa pentru public.

Casa  Anastasie Simu  sau vila  Retezat . Acesta a fost un renumit colectionar de arta si a trait intre 1854-1935. In anul 1920, fondeaza muzeul Simu din Bucuresti.

Vila Alinei Stirbei, construita in anul 1890 de sotia generalului Florescu, Ministrul Armatei in timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Vila  Salamandra . Initial, aceasta vila a fost resedinta contilor de Linche, apoi a fost reconstruita in anul 1912, adapostind actualmente sucursala B.C.R. Sinaia. Toate aceste vile se gasesc in orasul Sinaia si nu sunt in circuitul turistic de vizitare.

Vulparia este situata in spatele Castelului Peles, si la ea se ajunge, urmarind o alee pietruita. Odihnioara, aici erau adaposturi pentru vulpile ce apartineau Familiei Regale a Romaniei. Adaposturile se mai pastreaza si in prezent, insa fara locatari. Chiar in curtea mare a vulpariei, se afla fosta cabana  Vulparie  care nu este in circuitul turistic.

Centrul European de Cultura Sinaia este situat pe Aleea Pelesului, si se implica in diferite actiuni culturale, si in editarea de materiale informative.

Manastirea  Inaltarea Domnului  - Este situata la cativa zeci de metri de drumul ce leaga Sinaia de Targoviste, nu departe de Hotelul Petrom de la Cota 1000, existand aici si un indicator in acest sens.

3. Programe de animatie

3.1. Programe de animatie montana

Sinaia face parte din randul statiunilor montane de renume ale Romaniei, fiind cunoscuta si apreciata atat in tara cat si in strainatate. Ea este cunoscuta atat datorita practicarii sporturilor de iarna, cat si datorita odihnei si agrementului.

In continuare voi prezenta cateva programe montane care se pot face in cadrul statiunii:

∙ Drumetii montane( trekking)

∙ Concursuri sportive: de orientare turistica si concursuri de schi, paintball.

Drumetiile montane asa zisul "trekking"se pot efectua pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.Drumetiile se efecueaza in zone sigure din toate punctele de vedere, zone care nu prezinta pericol pentru participanti.La aceste ture pot participa toti iubitorii muntelui, varsta nefiind un obstacol in admirarea frumusetilor naturii.

Echipamentele necesare sunt minime. Turistii trebuie sa fie dotati cu bocanci speciali pentru munte, trening, haine de schimb si apa.

Prezentarea traseului: Sinaia - Cota 2000 - Stana Regala

Plecarea se face din fata parcului Dimitrie Ghica din Sinaia.Apoi se urca cu telecabina direct la cota 2000 si se coboara pe drumul Piciorul Pietrei Arse, Poiana Stanii Regale - punctul de observare Stanca Franz Iosif.

Excursia este insotita de un ghid turistic care ofera asistenta turistica si informare pe tot parcursul drumetiei si daca este cazul si servicii de prim ajutor.

Animatorul in calitatea sa de ghid nu impune nimic grupului, acesta trebuie doar sa informeze turistii cu privire la programul propus, sa-i antreneze in diferite activitati.

Concursuri de orientare cu busola. Acest tip de concurs este specific adolescentilor. Programul este propus pentru perioada de vara. Se realizeaza pe echipe. Animatia consta in stabilirea unui traseu pe care concurentii il vor parcurge cu ajutorul echipamentelor puse la dispozitie de catre animatori.

Traseul este ales de catre animatorul turistic.

Echipamentele necesare sunt:

harti,

busole.

franghii,

lanterne

apa de baut

mancare.

Traseul pe care il vor urma este: Sinaia - Hotelul Cota 1400 - Varful cu Dor. Plecarea se face din fata hotelului Sinaia la ora 8:00.

Numarul de participanti acceptati este de 10 persoane.

La acest program vor particia 2 animatori care ii va insoti pe tot parcursul traseului.

Conditii de particiare:

participantii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 15 si 20 ani.

trebuie sa aiba o conditie fizica buna.

Regulile concursului:

se fac 2 echipe

pentru fiecare echipa se alege un lider

se urmareste traseul indicat de animatori

castiga echipa care realizeaza traseul in cel mai scurt timp.

echipa care pierde are sarcina de a organiza masa de pranz ( picnic)

Rolul animatorului:

acesta prezinta programul, regulile si traseul de urmat

nu intervine in luarea deciziilor grupului decat in cazuri limita (iesirea din traseu, probleme de ordin tehnic)

Concursuri de schi si snowboard: Aceste tipuri de concursuri se pot realiza numai iarna si se fac pe categorii de varsta.

Echipamentele necesare sunt:

combinezon

manusi

ochelari de protectie

schiuri

placa de snowboard

cronometru

Rolul animatorului este de inmana echipamentele concurentilor, de a le prezenta programul si modul de desfasurare.

Locul de desfasurare a concursurilor este partia de schi din Valea Dorului.Inscrierile se fac in ziua desfasurarii concursului intre orele 8:00 - 10:00.

Pentru concursul de stafeta participantii sunt copii, iar pentru concursul de snowboard sunt adolescentii. Concursurile sunt alternative.

Concurentii sunt rugati sa vina cu o ora inaintea inceperii competitiei.

Modul de desfasurare:

concursurile se desfasoara pe perechi si stafeta, sunt alternative

in finala echipele calificate se vor intrece in doua manse ( perechi si stafeta)

Animatorul prezinta regulile concursului:

∙ Concursul de stafeta:

startul va fi dat de catre unul dintre animatori

primul concurent care intra in concurs este schiorul

concurentul parcurge portiunea de concurs cuprinsa intre start si platoul de la teleschi

stafeta va fi predata intr-o zona amenajata in partea dreapta a partiei

coechipierul schiorului , snowoard-erul va prelua stafeta si va continua cursa pana la linia de sosire

∙ Concursul pe perechi:

traseul urmeaza aceeasi traiectorie ca si la primul concurs

linia de sosire se afla pe aceeasi locatie

echipele vor fi obligatoriu mixte si sa aiba in componenta un schior si un snowboarder

startul va fi luat de 2 echipe in fiecare mansa

mansa va fi castigata de echipa care trece prima linia de sosire in echipaj complet ( linia de sosire trebuie trecuta de cei 2 impreuna)

in cazul in care un component al echipei ajunge la linia de sosire inaintea coechipierului, il va astepta pe acesta inainte de linia de sosire astfel imcat sa nu impiedice trecerea celorlalte echipe.

Paintball-ul este un joc indragit atat de femei cat si de barbati, se poate practica de oricine.

Locul de desfasurare a concursului este pe terenul special amenajat situat la granita dintre Sinaia si Busteni.

Echipamentele necesare sunt:

bile

marker - arma propriu zisa

echipament de protectie care consta in: masti pentru fata, casti, combinezon.

Animatorul:

formeaza cele doua echipe,

prezinta regulile jocului ( tinta este pastrarea steagului), este o competitie intre femei si barbati

castiga echipa care pastreaza steagul.

Animatia in hotel

Animatia in hotel reprezinta o activitate organizata care are ca scop.

crearea tuturor conditiilor pentru petrecerea intr-un mod cit mai placut si util al sejurului.

informarea clientilor si stimularea consumului serviciilor hoteliere cu plata sau fara plata

antrenarea clientilor in diferite activitati recreative, cultural sportive cu participanti activi sau pasivi.

antrenarea clientilot in activitati inedite, altele decat cele pe care le desfasoara in mod obisnuit in timpul anului, reintoarcerea la copliarie si la esenta lucrurilor

crearea unei atmosfere placute pe tot parcursul sejurului.

In continuare vom propune cateva programme turistice care se pot efectua de catre toate hotelurile din Sinaia, sau numai unele dintre acestea in functie de dotarile de care dispun.

Pentru a cuprinde o gama cat mai variata de programme turistice, am ales hotelul Sinaia drept promotor al acestora.

Hotelul Sinaia este cel mai mare de pe Valea Prahovei, avand o capacitate de 498 locuri in camere single, double si 4 apartamente.

Dispune de restaurant, salon de mic dejun, bar de zi, pub, cofetarie, piscina, sali de coafura, salon de frizerie, de magazine ( incaltaminte, artizanat, librarie, farmacie), astfel incat turistii cazati aici dispun de numeroase facilitati.

Hotelul dispune de agentie de turism proprie cu personal calificat si cu experienta, care poate propune o gama variata de programe turistice.

Microbuzele hotelului pot asigura transferul turistilor de la aeroport la hotel si invers si pot efectua excursii in imprejurimi.

Numarul mare de turisti straini cazati aici pe tot parcursul anului, permite o diversitate mai mare a programelor turistice.

Amploarea care a luat - o turismul de afaceri - conferinte in statiunea Sinaia, asigura venituri sigure hotelurilor, mai ales in perioadele de extra - sezon, fapt ce face ca preocuparea pentru diversificarea programelor turistice sa nu mai fie atat de intensa.

Programele turistice propuse de noi, vizeaza toate categoriile de varsta si acopera toate perioadele din an.

Este foarte important ca hotelul sa dispuna de un animator, de ghizi competenti si sa intretina relatii stranse de colaborare cu firmele de inchiriat materiale sportive, biciclete, ATV - uri.

Programele de animatie care se pot realiza in cadrul hotelului sunt :

programe de animatie recreativa

animatie culturala

animatie pentru copii

animatie sportiva.

.Animatia recreativa

Animatia recreativa este indreptata spre destindere si spre petrecerea unui sejur agreabil, fara nici o preocupare, unicul obiectiv fiind amuzamentul turistilor.Astfel se pot desfasura activitati precum :

spectacole ( concerte, piese de teatru, seri de dans)

concursuri ( de dans, Karaoke, de pregatire a unor preparate sau bauturi)

Spectacol de muzica populara : acest tip de spectacol este destinat persoanelor in varsata, dar si tuturor iubitorilor de muzica populara. Persoanele in varsta apreciaza in mod deosebit acest tip de activitate.

Animatorii propun pentru aceasta categorie de turisi  Seara de Folclor romanesc 

Locul de desfasurare : restaurantul hotelului

Ora : 20

Participa : Cununa Gorjului din Judetul Olt

Formatia de dansatoare : Fetele de la Capalna

Grupul de dansatori : Calusarii

Acompaniaza : Taraful condus de Maestrul Ion Pana.

Prezentarea spectacolului :

TITLUL: SEARA FOLCLOR

IDEEA BAZATA PE

Distractie si concursuri

UNDE SI CAND

Restaurantul hotelului, ora 20

PARTICIPANTI:

Clientii hotelului, 3 animatori si orchestra hotelului.

PROMOVAREA:

Anunt la receptie pe un panou special amenajat

Recrutarea se face de catre cei 3 animatori. Acestia imbracati in costume populare si fredonand melodii populare romanesti, se plimba prin holul hotelului si atrag turistii

Participantilor li se pregateste o surpriza.

ECHIPAMENTE:

Costume populare (marama, ie, fota, bete, opinci), sonorizare, microfoane, tambal, contrabas,nai, vioara, clarinet, acordeon.

DESFASURAREA:

Prezentarea programului serii: 22:00 - 22:40 - taraful Ion Pana,22:40 - 23:15 spectacol de dansuri populare, 23:15 - 24:00 concurs - Fredoneaza o melodie.

DESFASURAREA CONCURSULUI

Materiale necesare: cartonase cu numele unor melodii foarte cunoscute de muzica populara. Pe fiecare cartonas sun scrise si numerotate 3-4 titluri de cantece. O melodie se regaseste cu acelasi numar pe 2-5 cartonase.

Animatorul prezonta regulile jocului: fiecare participant primeste un cartonas. Animatorul da comanda: " melodia 1"! si toti concurentii incep sa fredoneze (mormaind) melodia indicata la numarul 1 pe cartonasul fiecaruia. Tema jocului este gasirea celorlalti jucatori care fredoneaza aceeasi melodie (fara a vedea cartonasele). Dupa ce se grupeaza, jucatorii respectivi se prezinta si trebuie sa fredoneze melodia la microfon impreuna cu orchestra hotelului.

Apoi animatorul comanda" melodia numarul 2" si jocul se repeta.

In realizarea programului, animatorul trebuie sa tina cont de principalele nevoi ale persoanelor in varsta. Acestea nu trebuie sa se simta singure, doresc sa-si ocupe timpul si trebuie sa se simta utile.

Alt tip de spectacol propus de animatorii hotelului este " Tarzan in Jungla". Acest spectacol este destinat adultilor si este un program de animatie nocturna.

Animatorii trebuie sa tina cont ca activitasile de dupa cina sunt cele mai frecventate de catre turisti. Aceste activitati trebuie sa fie diferite in fiecare sera, clientii nu trebuie sa aiba senzatia de monotonie.

TITLUL: TARZAN IN JUNGLA

Tipologie: concurs umoristic

IDEEA BAZATA PE:

Competitie intre clientii masculini, probe bazate pe tema lui Tarzan, Jane si Chita

UNDE SI CAND:

Dupa cina, in barul de zi.

PARTICIPANTI:

Toata echipa de animatori plus cinci clienti

Juriul va fi alcatuit din 5 doamne, pe cat posibil de nationalitati diferite

PROMOVAREA:

Anunt la avizier, la receptie pe un panou special

Recrutarea participantilor la piscina sau in alte zone sportive

Animatorii deghizati in personajele respective se vor plimba prin zona piscinei dupa amiaza, si in apropiere de ora cinci salutand clientii

DECORUL:

Cortina de fond cu motive de jungla, palmieri sau plante artificiale, cocotieri si bananieri, liane sau corzi care atarna, maa pentru juriu

ACCESORII:

Crocodili gonflabili de mare dimensiune, colac de salvare, cutite de cauciuc

COSTUME PENTRU DEGHIZARE:

Costum paros pentru Cheeta, fusta cu franjuri pentru Tarzan (animatori si clienti), costum de leu, de Pantera Roz si unul pentru Jane (animatoare)

MUZICA:

Caseta muzica cu efecte sonore specifice junglei: fond muzical de tam - tam, racnete de elefant, pasari, tipat de maimute.

DSFASURAREA SPECTACOLULUI:

▪ Prezentarea concurentilor (nationalitete, greutate, inaltime, ce sporturi practica)

▪ Prezentarea concursului: o echipa de producatori de la Hollywood doreste sa selectioneze barbatul care va fi starul urmatorului film al lui Tarzan

▪ Barbatilor li se inmaneaza costumele de Tarzan, recomandandu-li-se sa le puna pe scena in modul cel mai provocator posibil

▪ Demonstratii de muschi, simularea de salturi cu liana, demonstratii de racnete si tipete ca ale lui Tarzan (fara microfon). Fiecare candidat este obligat sa treaca peste aceste probe

▪ O alta proba este salvarea lui Jane din gura crocodiliului ( de cauciuc)

▪ Proba lupta cu leul. Etc

PREMIILE:

Nu exista castigator, toti concurentii primesc acelasi premiu.

Teatru de papusi (interactiv): este un program destinat persoanelor in varsta, dar realizat de catre copiii truristilor din hotel.

Locul de desfasurare este: Barul de zi al hotelului.

TITLUL: CAPRA CU TREI IEZI

LOCUL DE DESFASURARE SI ORA:

Barul de zi al hotelului.Ora 10.

PARTICIPANTII:

4 copii, un animator si spectatorii.

ECHIPAMENTE:

Cortina, costume pentru cei trei iezi, pentru capra si lup.

ROLUL ANIMATORULUI

Pune la dispozitie costumele, ajuta copii sa se deghizeze si prezinta sperctacolul de tearu.

Tot el este responsabil de decor, care este realizat cu ajutorul unor afise lipite pe pereti cu imaginile specifice povesii.

PROMOVAREA:

La vizier, la sala de fitness si la piscina cu ajutorul afiselor si pliantelor.

Cursurile de dans sunt adresate tinerilor acestea se realizeaza cu profesori specializati.

Animatorii trebuie sa fie cunoscatori ai acetui dans, pentru a ajuta profesorul pe parcursul cursului.    

TITLUL: CURSURI DE DANSURI LATINO

Tiplogie: Dans sportiv

IDEEA ESTE BAZATA PE

Pregatirea pentru concursul de dansuri latino

UNDE SI CAND:

Club Fusion, ora15

PARTICIPANTI:

2 animatori, un profesor specializat pe dansuri latino

PROMOVAREA:

Anunt la restauran prin pliante.

Recrutarea participantilor se face de catre cei 2 animatori in vederea formarii perechilor

Participantii sunt de diferite nationalitati si diferite varste.

ECHIPAMENTE:

Casetofon, video, casete cu dansuri latino, video, CD player, CD-uri cu muzica latino

DESFASURAREA CURSULUI

Animatorii impreuna cu profesorul de dans prezinta dansurile pe care le vor exersa in tipul cursului.( samba, cha cha cha si rumba)

Participantii vizioneaza casetele cu fiecare dans in parte

Profesorul face o demonstratie impreuna cu unul dintre animatori

Doamnele/domnisoarele isi pot alegea perechea, dar trebuie sa respecte anumite reguli (partenerul trebuie sa fie de alta nationalitate,

Profesorul explica pasii fiecarui participant, apoi se exerseaza impreuna cu perechea.

La finalul cursului se face preselectia pentru concursul care va avea loc in aceeasi seara in clubul hotelului.(Fusion)

Concursurile de dans :sunt adresate tinerilor, adolescntilor.

Adolescentii sunt un segment important al clientelei hotelului, ei se remarca prin dorinia lor de notorietate, de noi experinte si de disponibilitatea de a incerca si de a-si depasi limitele.

Programul propus are 2 obiective: ca tinerii sa se de distreze la fel ca si celelalte segmente de turisti aflati in vacanta si, ceea ce este mai important sa se simta integrati in structura umana a hotelului.

Pentru acest segment de al polutatiei animatorul trebuie sa aiba urmatoarele abilitati:

cunostinte de muzica avangardista, de moda, activitati speciale pentru tineri, dansuri

cunoasterea a doua limbi straine

TITLUL: DANSEAZA PE RITMURI LATINO

Tipologie: Concurs de dansuri sportive

IDEEA BAZATA PE:

Competitie si distractie

UNDE SI CAND:

Clubul Fusion,     la parterul hotelului, ora 22

PARTICIPANTI:

Toata echipa de animatori plus 10 clienti

Juriul este alcatuit din 5 doamne si un dom

PROMOVAREA:

Anunt la avizier, la receptie pe un panou special

Recrutarea participantilor se face in restaurantul hotelului

ECHIPAMENTE:

CD-player, CD-uri cu muzica latino, costume,masti

MUZICA:

CD cu muzica de Samba, Cha cha cha, Rumba

DESFASURAREA CONCURSULUI

Prezentarea concurentilor, a echipelor

Concurentii primesc costumele si sunt informati de ordinea intrarii in concurs.

Fiecare echipa danseaza Samba, Cha cha cha si Rumba

Oalta proba: concurentii trebuie sa spuna cateceva despre dansurile respective( istorie si de o mica descriere)

Premiul este surpriza.

PREMIUL:

Echipa castigatoare va dansa pe ritmuri latino cu Mihai Petre si Elena Gheorghe.

O alta modalitate de recreere, de petrecere in mod placut a timpului liber este reprezentata de animatia gastronomica.

De aceasta data animatorii vin in intampinarea turistilor cu un concurs distractiv ce consta in realizarea de cokteil-uri. Investitiile sunt minime, ei folosesc incrediente oferite din partea hotelului. Animatorii sunt persoane care lucreaza in bar, persoane cunoscatoare, care stiu sa realizeze aceste coktei-luri.

TITLUL: JOCURI TIP COKTEIL

Tipologia: concurs distractiv

IDEEA SE BAZEAZA PE:

Competitie intre femei si barbati

UNDE SI CAND:

Inainte de cina, ora 1800 in barul de zi al hotelului

PARTICIPANTI:

Trei animatori si 6 clienti ( trei femei si trei barbati )

Juriul este alcatuit din trei persoane: un barman, seful de sala si o persoana desemnata din partea turistilor.

ECHIPAMENTE SI MOBILIER:

Mese,shaker, pahare

INCREDTIENTE:

Suc de portocale, coniac, bitter, sampanie, oua, lichior de portocale, lichior amarui,votca lamai, vermut, whiski.

DESFASURAREA CONCURSULUI:

▪ Prezentarea concurentilor( nume,nationalitate, bauturi preferate)

▪ Prezentarea concursului: restaurantul hotelului are nevoie pentru o seara de un barman

▪ Celor doua echipe li se imaneaza incredientele si retetele. Fiecare echipa trebuie sa realizeze 4 cokteiluri ( Cokteil de portocale, Cokteil de sampanie, Coktail din votca cu lamai, Cokteil Saratoga ),    timpul este limitat.

▪ Echipa care termina prima de realizat cele 4 cokteiluri, mai realizeaza unul la alegre, de data aceasta fara reteta.

▪ Daca acest ultim cokteil este bine realizat, aceasta este echipa castigatoare

PREMIILE:

Echipa care castiga primeste un cokeil gratis din partea barului.

3.2.2. Animatia culturala

Animatia culturala, prin realizarea unor activitati pentru care clientul are abilitati si o anumita inclinatie, dar nu are posibilitatea de a le desfasura in viata cotidiana, precum si prin dezvoltarea unor cunostinte, din categoria celor ludice si punerea lor in practica.

Si aceasta forma de animatie trebuie sa aiba animatori specializati pentru fiecare categorie de varsta, si pentru fiecare tip de activitate inb parte.

Pentru acest tip de animatie sunt propuse programe care cuprind activitati manuale (precum pictura, sculptura), activitati muzicale ( instrumente muzicale), dar si alte activitati cum ar fi: invatarea unei limbi straine, arta fotografica, etc, dar si vizitarea unor obiective culturale.

Programele propuse de animatori sunt:

- primul program este destinat copiilor si vizeaza realizarea unor desene din imaginatie si dupa model

TITLUL: DESENE

Descriere: Desen din imaginatie sau dupa model

IDEEA BAZATA PE:

Dezvoltarea imaginatiei

UNDE SI CAND

Miniclubul , ora 1000

PARTICIPANTI:

1 animator plus 5 copii

PROMOVAREA:

Anunt la piscina sau in zonele sportive

ECHIPAMENTE:

Hartie de desen, creioane colorate, acuarele pensule

DESFASURAREA JOCULUI:

▪ Animatorul da copiilor echipamentele necesare si le spune tema desenului.

▪ Copii deseneaza anotimpul preferat

▪ O alta proba este desenul dupa model, fiecare copil primeste o jucarie, ce consta dintr- un personaj de desene animate, pe care trebuie sa o realizeze.

PREMIUL:

Toti copii primesc jucaria dupa care au facut desenul si un set de acuarele.

al II - lea program propus consta in vizitarea Pelesului si a Pelisrului.Acest program se adreseaza tuturor doritorilor. Hotelul pune la dispozitie cite un animator pentru fiecare grupa de varsta, dar si microbuze care sa faca transportul de la hotel la Castel si invers.

Animatorii trebuie sa fie cunoscatori de limbi straine (cel putin engleza), si cunoscatori ai istoriei castelului, pentru a da informatii turistilor interesati.

TITLUL: VIZITAREA OBIECTIVELOR CULTURALE

Tipologia: Activitate de contact social

IDEEA BAZATA PE:

Cunoasterea istoriei locale

UNDE SI CAND:

Castelul Peles si Castelul Pelisor, ora10

PARTICIPANTI:

2 animatori si 2 grupuri de turisti(de nationalitete franceza si romana)

PROMOVAREA:

Anunt la receptie, pe un panou special amenajat

Recrutarea participantilor se face de catre cei doi animatori in holul hotelului cu ajutorul unor casete video cu imagini din Castel.   

MATERIALE AJUTATOARE:

Brosuri,carti,dispozitive sau casete video

DESFASURAREA VIZITEI:

Plecarea se face la ora 10 din fata hotelului

Transportul se face cu microbuzul hotelului

In timpul transportului cei 2 animatori poarta discutii despre istoria locala

Fiecare participant este rugat sa spuna perioada din istorie preferata ( in care si-ar fi dorit sa se nasca ) si sa exemplifice.

3.2.3. Animatia pentru copii

Copii, (pana l a15 ani) au deobicei mare disponibilitate pentru distractie si jocuri. Jocurile pentru ei se realizeaza in functie de varsta si nivelul de sociabilitate, in asa fel incat sa se simta luati in seama. De regula , obisnuiesc sa fie participativi si activi de aceea animatorul in realizarea programelor trebuie sa tina cont de acest lucru. Pentru copii programul de animatie este echivalent cu programul lor de vacanta, si animatorul este cel care trebuie sa faca acest vis sa devina realitate.

Rolul animatorului este de a stimula intrarea in joc a celui timid fara a-l forta si ii va respecta propriul ritm de inegrare.

TITLUL: MINI-DISCO

Descriere: Dans modern si muzica

IDEEA BAZATA PE:

Distractie si competitie intre cei mici

UNDE SI CAND:

Miniclubul (pentru copii intre 5 - 10 ani ), ora 1000

PARTICIPANTI:

2 animatori si 10 copii

PROMOVAREA:

Anunt la receptie, pe un panou special

Recrutarea participantilor se face in holul hotelului

ECHIPAMENTE:

Dublu casetofon cu CD portabil, CD cu muzica moderna, ritmata, megafon, video.

DESFASURAREA JOCULUI:

Prezentarea participantilor (nume, varsta, muzica preferata)

▪ Copii primesc costumele pentru dans

▪ Baietii sunt rugati sa-si aleaga partenerele

PREMIILE:

Nu exista castigator toti copii primesc acelasi premiu.

TITLUL: DESENE

Descriere: Desen din imaginatie sau dupa model

IDEEA BAZATA PE:

Dezvoltarea imaginatiei

UNDE SI CAND

Miniclubul , ora 1000

PARTICIPANTI:

1 animator plus 5 copii

PROMOVAREA:

Anunt la piscina sau in zonele sportive

ECHIPAMENTE:

Hartie de desen, creioane colorate, acuarele pensule

DESFASURAREA JOCULUI:

▪ Animatorul da copiilor echipamentele necesare si le spune tema desenului.

▪ Copii deseneaza anotimpul preferat

▪ O alta proba este desenul dupa model, fiecare copil primeste o jucarie, ce consta dintr- un personaj de desene animate, pe care trebuie sa o realizeze.

PREMIUL:

Toti copii primesc jucaria dupa care au facut desenul si un set de acuarele.

3.2. Animatia sportiva

Activitatile sportive sunt activitati care nu trebuie sa lipseasca din nici un program de animatie. In timpul vacantei turistii au mai mult timp liber, predispozitie si stare de spirit pentru a se dedica practicarii sporturilor. Programele sportive sun impartite in trei mari grupe, in functie de gradul de dsificultate, de exigentele fizice ti de complexitate.

Jocuri sportive - volei.

Este un program destinat adolescentilor indiferent de sex, se realizeaza in cadrul piscinei. Participantii trebuie sa stie sa innoate.

TITLUL: VOLEI IN PISCINA

Tipologie: Joc sportiv

IDEEA BAZATA PE:

Distractie si miscare

UNDE SI CAND:

Piscina hotelului, ora 11

PARTICIPANTI:

1 animator si 6 jucatori

Juriul este format din 2 persoane

PROMOVAREA:

Anunt la sala de fitness.

Tot aici se face si recrutarea participantilor

ECHIPAMENTE:

Mingi, fileu.

DESFASURAREA JOCULUI:

Animatorul face cele 2 echipe, prezinta participantii si regulile jocului.

Juriul urmareste realizarea unui nmar cat mai mare de pase cu mingea, pentru fiecare pasa reusita (mingea a fost preluata si pasata de un jucator) se acorda un punct numai daca grupul canta tare, in cor "Unu" s.a.m.d.

Dupa ce paseaza, jucatorul se scufunda, astfel ca la suprafata raman cei car enu au atins mingea si care continua sa joace.

Castiga    echipa care are cei mai multi jucatori ramasi in joc.

Cursuri de innot: acest program este destinat copiilor, se realizeaza cu profesori cunoscatori ai acestui sport.. Animatorii, reprezentati in acest caz de cei doi profesori trebuie sa iubeasca copii si sa aiba rabdare cu acestia.

TITLUL: CURSURI DE INNOT

LOCUL DE DESFASURARE:

Piscina hotelului, ora 1700

ECHIPAMENTE:

Saltele,colace, pernite, masti de scafandru

PARTICIPANTI:

2 profesori specializati in acest sport si 10 copii

PROMOVAREA:

Holul receptiei pe un panou special amenajat

DESFASURAREA CURSULUI:

▪ Prezentarea participantilor

▪ Prezentarea cursului: cei doi profesori explica copiilor modalitatea de desfasurare, regulile de baza

▪ Prezentarea echipamentelor si a modului de utilizare.

▪ Cei mai curajosi copii primesc premii.Dracia Constantin - Ghid practic de turism international si intern, Editura ALL BEACK, Bucuresti, 1999, pag. 1-4.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2225
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved