Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Drepturile de proprietate intelectuala in cadrul dreptului informatic

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDrepturile de proprietate intelectuala in cadrul dreptului informatic

1. Consideratii generale privind dreptul de proprietate intelectuala 8 / 1996.

Dreptul de autor asupra unei opere literara, stiintifica sau artistica, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial. Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata independent de aducerea la cunostinta publica prin simplul fapt al realizarii ei. (chiar daca opera este neterminata).
Autorul este persoana fizica sau juridica care creeaza opera. Pot beneficia de protectie doar in anumite cazuri expres prevazute de lege si alte persoane decat autorul.

Ex: mostenitorii

Calitatea de subiect al dreptului de autor se poate transmite doar in conditiile legii.

Se presupune a fi autor persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica (prezumtie relativa). Aceasta prezumtie poate fi rasturnata facandu-se proba contrara a faptului ca cel care a prezentat opera pentru prima data publicului este si autorul ei. Cand opera a fost adusa la cunostinta publicului sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de catre persoana fizica sau juridica care o face publica numai cu consimtamantul autorului atat timp cat acesta din urma nu-si dezvaluie identitatea. Constituie obiect al dreptului de autor operele originare de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific oricare ar fi modul de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor cum sunt:

 1. scrierile literare, publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile, orice alte opere scrise sau orale precum si programele de calculator. Art 7 lit. a legea 8 / 1996.

Continutul dreptului de autor

Autorul unei opere literare are urmatoarele drepturi morale:

 1. dreptul de a decide daca, in ce mod, cand va fi adusa opera la cunostinta publica.
 2. dreptul de a pretinde recunoasterea calitatii de autor al operei
 3. dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica
 4. dreptul de a pretinde respectarea integritatii operei si a se opune oricarei modificari, atingeri aduse operei daca prejudiciaza onoarea sau reputatia sa.
 5. dreptul de a retracta opera despagubind daca este cazul pe titularii dreptului de utilizare prejudiciati prin exercitarea retractarii (nu se poate aplica in cazul programelor de calculator)

Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureaza tot timpul vietii autorului sau existenta persoanelor juridice dupa caz, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire potrivit legislatiei civile pe o perioada de 70 de ani.

Exista un punct de vedere formulat in doctrina prin care se afirma ca termenul de 70 de ani este nerealist raportat la modul in care evolueaza tehnologia informatiei. Propunerea a fost ca termenul sa fie redus la 20 de ani dupa moartea autorului.

Legea 8 / 1996 reglementeaza in capitolul IX programelor pentru calculator. In intelesul legii protectia programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, program de aplicatie si sistem de operare exprimate in orice fel de limbaj, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele. Ideile, procedeele, metodele de functionare, conceptele matematice si principiile care stau la baza oricarui element dintr-un program pentru calculator inclusiv acelea care stau la baza interfetelor sale nu sunt protejate.

Art. 73.8/98 reglementeaza drepturile de care se bucura titularul dreptului de autor, el se bucura indeosebi de dreptul exclusiv de a realiza si autoriza urmatoarele:

a.       reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial prin orice mijloace si cub orice forma inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de instalarea, stocarea sau executarea ori transmiterea in retea

b.      traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator precum si reproducerea rezultatului acestei operatiuni fara a prejudicia dreptul persoanelor care transforma programele pentru calculator.

c.       Distribuirea si inchirierea originalului sau copiilor programelor pentru calculator sub orice forma. Activitatile de la a si b nu sunt supuse autorizarii titularului drepturilor de autor, daca acestea sunt necesare pentru a permite dobanditorului legitim sa utilizeze programele pentru calculator intr-un mod corespunzator destinatiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor.

Prima vanzare a unei copii a unui program pentru calculator pe piata interna de catre titularul dreptului sau cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul exclusiv de autorizare a distribuirii acestei copii pe piata interna.

In lipsa unei clauze contrare drepturilor patrimoniale de autor asupra programelor de calculator create de unul sau mai multi angajati in exercitarea atributiilor de servici, ori dupa instructiunile angajatorului, apartin acestuia din urma.

Contractul de utilizare a unui program pentru calculator reglementat de principiul cesionarea dreptului de utilizare a unui program pentru calculator si nu implica transferul drepturilor de autor asupra acestuia.Prin contractul de utilizare beneficiarului i se acorda dreptul neexclusiv de utilizare a programului. Beneficiarul nu poate transmite unei alte persoane dreptul sau de utilizare. Totusi, atunci cand exista prevederi exprese in acest sens, beneficiarului i se poate acorda un drept exclusiv de utilizare, respectiv dreptul de a transmite unei alte persoane dreptul sau de utilizare.

Operatiuni pe care utilizatorul autorizat le poate face fara acordul titularului dreptului de autor:

 1. o copie de arhiva sau de siguranta in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului
 2. sa analizeze, sa studieze, sa testeze functionarea acestui program in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni pe care sete in drept sa le efectueze.
 3. atunci cand reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabila pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: actele de reproducere si traducere sunt indeplinite de un utilizator legitim sau de o persoana care actioneaza in numele acestuia; informatiile necesare nu sunt usor si rapid accesibile; operatiunea se refera la parti limitate din program necesare pentru realizarea interoperabilitatii.

Licenta de utilizare (programul pentru calculator) asa cum este definita de ordonanta nr. 25 din 2006 privind intarirea capacitatii administrative a oficiului roman pentru drepturile de autor inseamna o autorizare scrisa care insoteste programul de calculator si care este data de titularul dreptului de autor  si priveste dreptul de utilizare a acelui program.

In ordonanta 25/2006, cap. III cuprinde o serie de prevederi referitoare la registrul national al programelor pentru calculator. Inscrierea in Registrul National al Programelor pentru calculator este obligatorie pentru:

 1. persoanele fizice autorizate si persoanele juridice care desfasoara pe teritoriul Romaniei oricare din urmatoarele activitati:
  1. producere de programe pentru calculator
  2. import de programe pentru calculator
  3. distribuire de programe pentru calculator
  4. inchiriere de programe pentru calculator
  5. comercializare de programe pentru calculator
 2. programele pentru calculator:
  1. produse in Romania si comercializate de comercianti specializati
  2. importate in Romania si comercializate de comercianti specializati

RNPC este organizat in forma electronica si cuprinde urmatoarele sectiuni:

a.       sectiunea producator de programe de calculator

b.      sectiunea importator de programe de calculator

c.       sectiunea distribuitor de programe de calculator

d.      sectiunea comercianti de programe de calculator

e.       sectiunea inscrieri de programe de calculator

f.        sectiunea mentiuni, radieri, retrageri, sanctiuni de programe de calculator

In vederea inregistrarii in RNPC, persoanele depun la Oficiul Roman pentru drepturile de autor o cerere tip insotita de documentele prevazute la art. 34, al. 1 din ordonanta 25/2006.Persoanele fizice sau juridice inregistrate la RNPC sunt obligate sa inscrie programele pentru calculator in registru inainte de introducerea acestora in circuitul comercial. Persoanele fizice sau juridice care produc programele pentru calculator in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei vor trebui sa ataseze la cererea tip urmatoarele documente:

 1. copia inscrisului doveditor al acordului titularului drepturilor de autor sau declaratia pe propriei raspundere din partea autorului programului.
 2. copia modelului licentei acordate pe teritoriul Romaniei utilizatorilor de programe pentru calculator
 3. un exemplar al programului pentru calculator in forma in care acesta este produs in vederea comercializarii

Pentru persoanele fizice sau juridice care distribuie ori comercializeaza  programele pentru calculator cererea tip va fi insotita de copia inscrisului doveditor al acordului titularului dreptului de autor pentru activitatea de distribuire sau comercializare (de cele mai multe ori acordul se materializeaza sub forma unui contract).

Persoana fizica sau juridica care inchiriaza programele pentru calculator prin intermediul salilor de acces la internet si al salilor de jocuri sunt obligati sa detina la fiecare punct de lucru licentele pentru programele pentru calculator destinate inchirierii la respectivul punct de lucru.

Inregistrarea persoanelor sau programelor in registrul national se probeaza cu certificatul de inregistrare in conditiile ord. 25 / 2006.

Licenta poate fi considerata documentul prin care producatorul programului reglementeaza drepturile utilizatorului si conditiile de utilizate a programelor.

Unii autori considera licenta un contract intre titularul dreptului de autor si utilizatorul legal al unui program considerandu-l totodata singura proba legala pentru dreptul de folosire al produsului respectiv.

Precizare: nu intotdeauna cel care produce programul, este si titularul dreptului de autor.

Incalcarea drepturilor titularului de autor se poate realiza prin diferite utilizari neautorizate cum ar fi:

- folosirea unei copii pentru care exista licenta pe mai multe calculatoare

- copierea suporturilor licentiate ale programelor in scopul instalarii si distributiei

- beneficierea de oferte de actualizare fara a detine o copie legala a versiunii, care urmeaza sa fie actualizata

- folosirea neautorizata a suporturilor magnetice sau compacte fie la locul de munca, fie in afara acestuia.

- descarcarea gratuita a programelor de pe site-uri web pirat

- transferul neautorizat al programelor prin retea

Pe langa sistemul de licente pentru software care presupune plata drepturilor de utilizare a programelor exista si alte tipuri de licentiere in care produsele pot fi instalate si utilizate gratuit, permanent sau pentru o perioada de timp nedeterminata.

 1. Open source sunt programe a caror cod-sursa este accesibil in mod gratuit si public, pentru uz public. In general, exista in aceste cazuri o indicatie privind drepturile de autor, indicatie care ramane atasata produsului. Utilizatorul este liber sa foloseasca, sa dezvolte si sa actualizeze programe.
 2. Free software este caracterizat de libertatea acordata utilizatorului sai pentru al utiliza, copia, distribuirii, studia, modifica si imbunatati
 3. Shareware programul se obtine gratuit pentru al incerca si testa pe o perioada determinata. (30 de zile in general). Documentatia programului indica cum se poate plati si inregistra dupa expirarea termenului de incercare precum si precizari privind momentul de la care utilizarea programului nu mai este legala si atentionarea ca daca nu se doreste cumpararea produsului este obligatorie dezinstalarea acestuia.
 4. Abandonware respectivele programe pot fi utilizate in mod gratuit fara restrictii intrucat producatorii acestora au renuntat la drepturile de autor protejate de lege. In general, este vorba de programe mai vechi care nu au putut fi actualizate, dar care sunt inca in functionare.
 5. Demo reprezinta o versiune de demonstratie a performantelor unui anumit program. Acesta poate fi descarcat in mod gratuit si este destinat familiarizarii utilizatorului cu produsul respectiv. Prin intermediul acestui tip de licentiere nu sunt puse la dispozitia utilizatorului toate optiunile programului. Pentru a beneficia de acestea este necesara achizitionarea versiunii integrale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1296
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site